Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghalt Marco Pantani

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
61 hozzászólás a témában

#21
Paraferee

Paraferee

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.001 hozzászólás
Egész Olaszországot sokkolták Marco Pantani búcsúüzenetei. A klasszis országúti kerékpárost, aki 1998-ban megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d'Italiát, szombat éjjel találták holtan Riminiben, egy szállodai szobában. "Csak engem akartak megbüntetni" - olvasható az egyik cédulán a Le Rose hotelbeli apartmanban. Egy másikra ezt írta: "Soha senki nem értett meg, sem a kerékpársport, sem a családom." A többin pedig: "egyedül vagyok" továbbá "rendet akarok csinálni... vissza akarok ülni a nyeregbe".

A 34 évesen elhunyt csillagot az egyik pincér látta utoljára élve. Amikor péntek este felvittem a vacsoráját, eltorzult arccal fogadott, és nagyon furcsán nézett rám. Elvette a tálcát, és azonnal becsukta az ajtót - mondta Oliver Laghi a Corriere della Sera címû napilapnak. A személyzet szerint Pantani a közel egy hét során egyszer sem kért takarítást, és amikor szombat este - miután aznap nem kért vacsorát - pótkulccsal kinyitották a szobáját, óriási rendetlenség fogadta õket. A berendezést teljesen szétdúlták, mintha a lakónak dührohama lett volna. Paolo Gengarelli rendõrfõnök elmondta, az esettel kapcsolatban kizárják az idegenkezûséget, majd hozzátette, a holttest mellett több doboz nyugtatót találtak. A boncolásra hétfõn kerül sor.

- Az utóbbi idõben nem lehetett telefonon elérni, még azoktól sem fogadott el segítséget, akiket szeretett - mondta régi ismerõse, a rajongói klubját vezetõ Vittorio Savini. A hazája egyik legnépszerûbb kerekesének számító Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását fontolgatta. A Kalóznak becézett versenyzõt depresszió és kábítószer-függõség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték.


korridor


:'( szomorú... és érthetetlen...

#22
era

era

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.531 hozzászólás
Nekem viszont az a megdöbbentõ, hogy mennyien imádták õt, rajongtak érte és mégis magányosan, egyedül, depressziósan élte az utolsó napjait.
Ez a szomorú. Hogy nem találta meg a sportban az örömét.
Itt vagyunk mi és imádunk bringázni és versenyekre járunk és nagy örömködés van minden összejövetelünkön. Azt hiszem nem cseréltem volna vele.
Szomorú a halál, de talán vágyott is rá.

#23
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
Szakadjunk már le ebben a topikban a doppingról!!!
>:(

"Holtakról vagy jót vagy semmit."

Szerintem méltatlan ebben a topikban errõl beszélni, inkább emlékezni kellene azokra a momentumokra, amikor megmutatta sportolói kvalitásait.
:'( :'( :'( :'( :'(


Ha valaki az élsport rákfenéirõl akar eszmét cserélni tegye, de tisztelettel kérem ne ebben a topikban!

#24
tamaska

tamaska

    Beast of the East

  • globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
aki nem hiszi el, hogy a profi bringások 98%-a cuccol, az nagyon másik világban él. Képtelenség. akkor nem birnák tartani egymással a lépést. Ez olyan dolog, hogy ember tisztán nem tud 100m-t lefutni 10mp-en belül. kizárt dolog.


Ja, és Flex Wheeler is a kreatintól lett akkora.
kér valaki vitamint? tényleg az...

#25
pcycle

pcycle

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
Senki nem akar a "sportoló" felelõsségérõl beszélni, végül is õ szedi be a szert, õ dönt. Ha így dönt, akkor ez egy nagy kockézatú vállalkozás, pénzért életet... Itt valóban nem sportolókról van szó, inkább valami hasonlóról, mint a zsoldos katonaság. Arról nem is szólva, hogy lehet egy nagy sportoló kábítószerfüggõ? (Egészséges testben egészséges lélek?) Vissza kellene nyerni a sport eredeti erkölcsi oldalát is, de ez ekkor pénzekkel nem fog menni :(.

#26
rob

rob

    This is the way

  • globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
rest in peace kalóz!

#27
PR

PR

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
:'(
Én olyat is hallottam, hogy nagy mennyiségû nyugtatót találtak az ágya mellett.

Tavaly attól a szállodától párszáz méterre nyaraltunk.

Egyébként az ilyet én sem értem.
Manapság az élsportolók korán halnak (mint József Attila idejében a mosónõk), s mindegyik veleszületett szívpanaszokban (tavaly, egy a francia bajnokságban játszó focista, idén Fehér Miki, most Pantani).
Még jó hogy sohasem akartam profi sportoló lenni

#28
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
Szerintem méltatlan egy nagy egyéniség halálhírén a doppingolásról vitatkozni :-X

Thez: maminrt az elso tour-on mennyi volt a leggyorsabb?

az elsõ Tourról pár adat:
1903. Július 1-19.
6 szakasz, 2428km
átlag: 25,679km/h
idõ: 94h 33m 07s
gyõztes díja: 3000F
összes díj: 20000F

és a tavalyiról ugyanezek:
2003. Július 5-27.
20 szakasz, 3427,5km
átlag: 40,956km/h
idõ: 83h 41m 12s
az eddigi tourokon hárman haltak meg, egy karambol, egy bukás és egyetlen doppingtúladagolás (1967-ben asszem)


Marco Pantani nyugodj békében!
Nekem az a legmaradandóbb emlékem, amikor 2000ben a Mont Ventoux-n támadta Armstrongot ezerrel, és végül együtt haladtak át gyakorlatilag a célon. Hihetetlen küzdeni akarás és tudás volt benne.

Nagyon sajnálom hogy ez már a múlt. Szerintem az eredményei messze nem mutatják a tehetségét.

#29
tutifuro

tutifuro

    vendég

  • fórumtag
  • 20 hozzászólás
Mérhetetlenül sajnálom, kis ember létére nagy egyéniség volt és a kedvencem. Szerényen nyerte a versenyeket, de nem volt benne üzlet.
Mivel ma már szódavízzel nem lehet versenyt nyerni ezért azt hiszem, hogy tiszta versenzõ csak jogilag van.
Amikor megyerte a Tourt és az Ulrich-ot faképnél hagyta azon az emelkedõn (melleseleg hét percet vert rá) kiszámoltam, hogy azon az etepon mintegy 11500-12500 Kcalt égetett el. És ez csak a verseny idótartama, hol van még a nap többi órája.
Namármost egy kiló cukor az 7400kcal egy kiló zsír
az 7600kcal akkor most megevett közel két kiló cukrot.
Természetesen nem, hanem infúzióra kötik szerencsétlen versenyzõt aztán nyomnak bele minden tápanyagot meg regeneráló szert.
Aztán vagy bírja a szervezet, vagy nem. Ezért van az a sok feladás gyomorrontás miatt ami persze nem az csak az eredmény hasmenés.

Ismét szegényebbek lettünk egy bringással.


#30
Vole

Vole

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Az szerintem mindenki szamara egyertelmu, hogy Pantani az orszagutisok egyik legnagyobb alakja. Aki nem orszagutizik, az is hallott mar a nagyokrol inne-onnan, es ketsegtelenul koztuk van.

a fejesek kinyalhatják az egész világ seggét.


Sajnos a vilag pont ennek az ellenkezojerol szol... :-X

#31
KeX

KeX

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.292 hozzászólás
r.i.p.

bár nem vagyok otthon outiban, olvastam erõskezû lance könyvét és tisztelem a srácokat. A valóság valszeg az, hogy tényleg mindenki használ teljesítménynövelõ ANYAGOT, mert különben nem lehetne megmaradni a mezõnyben. Láncreakció. Azt hiszem, hogy aki megnyeri pl a tourt, az tényleg a világ legjobb outisa, mert ugye mégiscsak nyújt egy olyan extrát, amit a többi nemtud, mialatt a mezõny konstans doppingszinten van. Szerintem ha mindenki tök tiszta lenne, akkor is kb ugyanez a rangsor lenne, csak az idõk lennének többek. uff

és igen, a fejesek kinyalhatják az egész világ seggét.

#32
Vole

Vole

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Koszi, Rave, pont ezt hianyoltam...

Az ketsegtelen, hogy a sportag egyik jelentos alakjat vesztette el.


#33
Rave_Ace

Rave_Ace

    Dömdödöm

  • globális moderátor
  • 3.201 hozzászólás
Basszus... :'(
Ime egy kis összefoglaló ki is volt õ:

Elhunyt Marco Pantani

Váratlanul elhunyt szombat este Marco Pantani olasz kerékpáros, aki 1998-ban egyszerre megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d'Italiát. A 34 éves Pantanit Riminiben, egy szállodai szobában találták holtan, halálának okát egyelõre nem közölték. A nyomozók vezetõje vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfõn végzik el.

Az elsõ sajtóértesülések szerint erõszaknak nem volt nyoma a testén, bár szobája rendetlen volt. A helyiségben több doboz orvosságot, köztük nyugtatókat találtak, a holttest hiányos öltözékben a földön feküdt.

A hazája egyik legnépszerûbb kerékpárosának számító Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását is fontolgatta. Nevéhez összesen 36 jelentõs gyõzelem kötõdik, az elsõt 1994-ben egy Giro-szakaszon, az utolsót 2000-ben egy Tour de France-etapon aratta. Legsikeresebb éve 1998 volt, amikor mindkét körversenyt megnyerte. 1965 óta õ volt az elsõ olasz, aki Tour de France-t tudott nyerni. 1999-ben doppingvád miatt kizárták az olasz körversenybõl. 2002-ben nem indulhatott, mert kiderült, hogy az elõzõ évben inzulint használt.


Tavaly Pantani még versenyzett, 14. lett a Giro d'Italián. A Tour de France-on viszont nem indult, mert depressziós problémái miatt kórházban kezelték. Halála megrázta az egész kerékpáros társadalmat. Marco Cipollini, szintén olasz volt világbajnok kerékpáros vasárnap hajnalban kijelentette, hogy az egész sportágat sújtó óriási tragédiáról van szó.


A nyomozók vezetõje vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfõn végzik el. Paolo Gengarelli rendõrfõnök elmondta: a 34 éves sportoló halálával kapcsolatban kizárják az idegenkezûséget, és tény, hogy a holttest mellett több doboz nyugtatót találtak. Gengarelli azt is elárulta, hogy Pantani - aki régóta depresszióban szenvedett - néhány sort írt egy, a szobában talált papírlapra, de mint fogalmazott: a írás nem búcsúüzenet volt.


A kerékpáros közel egy hete költözött be a hotelbe, és azóta szinte senkivel sem kommunikált, a családjával és a barátaival sem tartotta a kapcsolatot. Az utóbbi napokban már csak vacsoraidõben mozdult ki a szobájából, és a személyzetnek éppen az tûnt fel, hogy szombaton este ez nem történt meg. Kopogtattak nála, s miután nem érkezett válasz, a pótkulccsal kinyitották az ajtót, de már csak a padlón fekvõ holttestre találtak.


A Kalóznak becézett Pantani pályafutását többször is doppingbotrány árnyékolta be, depresszió és kábítószer-függõség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték. A klasszis kerekes halála sokkolta egész Olaszországot, ezt hûen tükrözi a Gazzetta dello Sport vasárnapi címlapja, amelyen ez áll: "Elvesztett hõs, imádtunk téged".



Reagálások


Miguel Indurain, a Tour de France ötszörös gyõztese: "Amellett, hogy kitûnõ képességû versenyzõ volt, sok embert megnyert a kerékpározásnak. Lehet, hogy akadnak, akik több sikert értek el, mint õ, de a szurkolók számára így is felejthetetlen marad. Amit a legjobban kedveltem benne, az az, hogy a hegyekben tudta, hogyan és mikor támadjon, és az erõvel is bírta a rohamokat."


Jan Ullrich, a Tour de France 1997-es gyõztese: "Sokkolt a hír, nem is tudom, mit mondjak. A 2001-es Giro d'Italián versenyeztem ellene utoljára jelentõs viadalon."


Mario Cipollini, országúti világbajnok: "Óriási tragédia ez a kerékpársport számára."


Felice Gimodi, Pantani volt edzõje: "Marco elõbb nagy sikereket élt meg, aztán összeomlott a doppingvádak miatt. Nem volt egyszerû vele beszélgetni, hiszen nagyon zárkózott személyiség volt. A felszínen erõsnek látszott, de valójában rendkívül érzékeny lélek volt."


Stefano Garzelli, Pantani egykori csapattársa: "A nyomást, ami a doppingügyek miatt rá nehezedett, katasztrófaként élte meg. Õ volt a sportág elsõ számú versenyzõje. Nehéz lesz még egy ilyen klasszist találni."


Alberto Zaccheroni, az Internazionale labdarúgócsapatának vezetõedzõje: "Pantani egy falat épített maga köré. Többször is megpróbáltam beszélni vele, de soha nem volt hajlandó a telefonhoz jönni. Sejthettük volna, hogy rossz állapotban van, de senki nem gondolta, hogy ilyen tragikus véget ér egy nagy bajnok élete."



Sajtóvisszhang, gyászoló szurkolók



A vasárnapi olasz újságok kivétel nélkül címlapon foglalkoznak az ország egyik legnépszerûbb sportolója, Marco Pantani váratlan halálával, miközben a rimini kórháznál szurkolók százai gyászolják kedvencüket.


A Gazzetta dello Sport szalagcímében az "Elment" felirat olvasható, míg a tragikus esetet feldolgozó cikk az "Elvesztett hõs, imádtunk téged" címet kapta.


A Corriere dello Sport a halálesetet "az egész sport- és kerékpáros világot megrázó tragédiának" nevezi,míg a Corriere della Sera címlapsztorijában így fogalmaz: "A hõs, aki le akarta gyõzni önmagát".


A rimini kórháznál, valamint a tragédia helyszínén, a Le Rose hotelnél vasárnap több száz szurkoló rótta le kegyeletét egy-egy szál virággal. Többen még egyszer látni akarták Pantanit, de a 34 éves kerekes holttestét csak leánytestvére, Manola nézhette meg.



Karrierjének fontosabb állomásai


A 34 éves korában elhunyt olasz országúti kerékpáros, Marco Pantani életének és karrierjének fontosabb állomásai:
1970: született január 13-án, az olaszországi Cesenában
1992: debütált a profik között
1994: a Giro d'Italián 2., a Tour de France-on 3. lett összetettben
1995: - neve nemzetközileg is ismertté vált, miután a Giro d'Italia és a Tour de France hegyi szakaszain többször is támadást indított a legendás spanyol Miguel Indurain ellen
- bukott, de végül bronzérmet szerzett a kolumbiai világbajnokság mezõnyversenyében
- súlyos sérüléseket szenvedett a Milánó és Torino közötti versenyen, miután egy gépkocsival ütközött
- rajongói kopasz feje és elálló fülei miatt Kis Elefántnak (Elefantino) becézték, késõbb fülbevalói és fejkendõje miatt a Kalóz (Il Pirata) becenevet ragasztották rá
1997: - februárban visszatért, de három hónappal késõbb ismét kórházba került, miután a Girón egy macska átfutott elõtte, és ezért elesett
- felépülése után rajthoz állt a Touron, ahol a hegyekben két szakaszt nyert, és összetettben a 3. helyen végzett
1998: megnyerte a Giro d'Italiát és a Tour de France-t, utóbbit 33 év után elsõ olasz kerekesként
1999: összetettben vezetett a Girón, de két szakasszal a befejezés elõtt kizárták, mert a megengedettnél magasabb - ezáltal doppingolásra utaló - volt a hematokrit-szintje
2000: - két etapot nyert a Touron
- doppingvétségért hat hónapra eltiltották
2001: - a Girón elvégzett razzia során szállodai szobájában a tiltólistán szereplõ inzulint találtak a rendõrök
2002: - az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) antidopping testülete négy évre szóló eltiltás kiszabását javasolta vele kapcsolatban
- csapatát, a Mercatone Unót nem hívták meg a Tour de France-ra
- az ellene folyó vizsgálat ellenére elindulhatott a Girón, amelyet azonban a 16. szakasz után, összetettben a 75. helyen állva betegség miatt feladott
- a 2001-es Girón történtek miatt nyolc hónapra eltiltották, de fellebbezett és nyert. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a nemzetközi Sportdöntõbírósághoz (CAS) fordult, hogy állítsa vissza az eredeti büntetést.
2003: - a CAS hat hónapra csökkentette az eltiltás idõtartamát, így márciustól újra nyeregbe szállhatott
- nem kapott szabadkártyát a Tour de France szervezõitõl
- júniusban egy Padova melletti klinikára vonult, hogy kezeltesse depresszióját és kábítószer-függõségét
- júliusban újra elkezdte az edzéseket
- októberben a bíróság felmentette az 1999-es Girón történtekkel kapcsolatban
2004: február 14-én holtan találták egy rimini szálloda szobájában. A rendõrség szerint nem történt erõszak, a halál oka egyelõre ismeretlen



#34
thommey

thommey

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
bazsee:hihetetlenül naiv vagy!Armstrongnak van olyan gyógyszere, ami rajta van a doppinglistán, és õ mégis szedheti, mert az rák ellenes gyógyszer!Sõt, ha nézel külföldi csatornákat, akkor láthattad, hogy Armstrong egyik fõ szponzora, valamilyen gyógyszerkutató intézet!Biztosan nem a rák elleni gyógyszert kutatják vele, mert azt már legyõzte. Én szeretem Armstrongot, szerettem Pantanit, meg az összes többi menõt is, de tény, hogy mindenki szed valamit.Akiket elkapnak, azok másodélvonalbeli versenyzõk, mert a többiek szerei még nincsenek a listán, mert most fejlesztik ki õket.Sajnos tényleg nem veszik õket emberszámba.Ha olvastad a könyvét akkor abban is benne van világosan. De legalább jól megfizetik õket! Ha vállalják ezért.....

#35
TOM

TOM

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 836 hozzászólás
Eleg szomoru, de az embereket a nagy csapatok nem EMBERNEK csak egy eszkoznek tekintik.
Aki kimegy oda versenyezni, az lemondhat arrol hogy akar csak lassa a feleseget, vagy a gyermeket.
Bogyokkal tomik /most nem konkretan a doppingra gondolok/ csak a teljesitmeny szamit.

Gondoljatok bele hogy ez a fizikai teljesitmenyen kivul mekkora pszichikai terhelest ro az emberre!!!
A gond hogy kiszallni is nagyon nehez.
Nem csodalom hogyha neha bekattan valaki, es esetleg elege lesz az egeszbol.


#36
bazsee

bazsee

    vendég

  • fórumtag
  • 105 hozzászólás
Honnan tudod, h hányan halnak meg örökölt v. gyermekkori betegségben évente az országban????
A sportolók haláláról hallunk, mert az a "hír".
idõ: a kerók könnyebbek + áramvonalasabbak lettek, vannak komoly edzés tervek, stb.

#37
Sonka_Zsuzsi

Sonka_Zsuzsi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.342 hozzászólás
Asszem mindenkit megdöbbent a hír, ma a bringás közgyûlésen senki sem akarta elhinni!

Ez csak mellékesbe, mert hangosan olvastam fel az okosságokat...
Zsoló üzeni:
- Vole: NEM!! NEM!!
- Thez: lóf.szt ;)

Mindenki merenghet a dolgon, de biztosan nem természetes halál volt az övé. De ezt a siker fejében vállalta is vhol..

#38
thez

thez

    maximus

  • fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
es bizonyitottak mar egyszer is be az ellenkezojet?
ilyen olyan szuletett betegsegekre hivatkoznak, ami nevetseges, mert az orszag egesz lakossagabol kevesebben halnak meg ezekben, mint az elversenyzok kozul...
"arra gyanakszunk hogy orokolt/gyerekkori betegseg" ez nem bizonyitas...
minden tiszteletem ezeke a versenyzoke.
amugy menniytvaltozott az ido?
maminrt az elso tour-on mennyi volt a leggyorsabb?
es most?
gyosulunk emberek gyorulunk....
az elsport karos az egeszsegre. ez igy nem igaz, mert ha csak tekered a biciklidet nem halsz meg, mert ha kifulladsz, akkor lelassulsz. es igy nem artalmas. az sokkal rosszabb mikor a 200 kilos pistike kimegy focizni a falu focipalyaraja. 10perc utan osszeesik szivelegtelensegben...
de az elversenyzok szervezetenek birnia KELL, kulonben nem azok lennenek amik...

#39
Coyote

Coyote

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 294 hozzászólás
Vole !
ez lehet, de szerintem semmit nem von le abból, hogy Pantani nagyon jó versenyzõ volt. és azt hiszem, hogy az összes dopping összeesküvés elméletnek inkább egy másik topicot kéne nyitni...

Azt, hogy melyik orvos kinek mennyit igazából senki sem tudja, ezek egyenlõre -amíg be nem igazolódnak- csak sztereotípiák. Hiszen szerintem egyikünknek sem él profi bringás a közelébe, de még ha élne is az sem jelentené, hogy az összes többi is azt csinálja amit az az egy.

#40
Vole

Vole

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.561 hozzászólás

egy ilyen ember halálakor mindenki a doppingszerekre gyanakszik mindaddig amíg be nem bizonyítják az ellenkezõjét.


Szerinted ahol ilyen penzek mozognak, ott a fejesek hagyjak, hogy rossz hirbe keveredjen a versenyuk? Szerinted nem tusolnak el barmit? Nagyon naivak vagytok... Aki Pantani mogott allt, annak lehet hogy nagyobb az eves bevetele mint Magyarorszag GDP-je... ezek utan ki az az orvos, aki nem azt mondja, amire utasitjak...