Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

számítógép zsenik ide!

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
4846 hozzászólás a témában

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás

Valaki összetudná foglalni nekem az XP elõnyeit, mondjuk a ME-hez képest?

Mondjuk XP alá van driverfrissítés, Win9x alá meg nincs ? :D

Win9x alá is simán fel lehet tenni a DSL-t, vagy 1 évig volt nekem így.

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 hozzászólás
en meg ezert hasznalok windows 2000 et. :)
csak ennek az a fo baja hogy nagyon lassan all fel :(
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
"Ami nem öl meg az csak erõsít."
"A kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
ezert volt nekem NT-m regen.
jo is volt semmi para.
csak idonkent nehez volt hozza drivert szerezni.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
de mekkora igazad van.
és a másik, hogy az XP nem dos alapú...
egyszerübb az install, gyorsabb, de nagyobb.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
közbe rájöttem, hogy ME nem játszik, mert nemtudom felvarázsiolni rá a DSL-t

azért kérdem, mert tele a tököm az xp-vel, hogy semmi kicst régebbi értsd 3-4éves programot nem hajlandó elfuttatni, amelett még 2 gigát is foglal, szóval nagyon affelé hajlok, hogy visszarakom a 98-at..
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.739 hozzászólás
nekem igy elsõre a (sztem) legfontosabb jutott eszembe: a ME Win9X alapon fut, az XP pedig már NT alapokon --> az XP sokkal gyorsabb és stabilabb, mint a ME.
A ME csak egy kicsit felújított felületû Win98.

(ebbõl mekkora flame lesz... :D )

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
Valaki összetudná foglalni nekem az XP elõnyeit, mondjuk a ME-hez képest?
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás

memóriából két ugyanakkora méret de kül. gyártó gáz?

illetve 2 kisebb ugye általában gyorsabb, mint 1 nagy?

Nem gáz, lutri. Vagy megy vagy nem.

2 kisebb akkor gyorsabb ha az alaplap képes õket Dual Chanel-ben használni, ez esetben van sávszélesség növekedés.

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 hozzászólás
sorry a floodert
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 hozzászólás
ha általános a beállítás és a rendszer megy akkor nem nagy baj a külön gyártó és két db memorynak igazából a dual rendszerben van elõnye ,amúgy ha nem ilyen a rendszer elég a sima is.

Általában !
MInden alkatrészre igaz ,hogy elég nagy szórással gyártják a mikron technológia miatt ,mivel nem tudják ugyanazt pontosan legyártrani. Gyártás után ,megy a teszt és megnézik a min és max értékét majd be skatujázzák. Ezért fordulhat elõ 10% tuning lehetõség.
CPU-nál gyakran elõfordul ,hogy az elsõ szériában benne van minden technikai lehetõség csak neked kell kézzel beállítani.(pl az én CPU-m :) )
Ugyan ez vonatkozhat memorikra is.
Minden ilyen hardver eszkozben van egy kis "bios" ami tartalmazza a saját beállításait ezt hívják ramok esetében spd-nek.
A számítógép kiolvassa ezt és így használja az értékeket. CPU esetében az FSB és a szorzó értékét ,RAM esetében az idõzítési értéket, VGA kártya esetében a GPU mag órajelét és a GPU DDR ram órajelét.

Ezek mindegyikét át lehet állítani vagy a VGA esetében a BIOS-t át lehet írni.

Feszültség emelés:
Ez már picit rizikósabb dolog ,de ha jó a hûtõ egység a gépben kis értéknél egyáltalán nem vészes. Ezt akkor lehet alkalmazni ha már a max tuning értékbõl picit vissza veszünk ,de még érezzük ,hogy rendszerünk instabil ,ekkor lehet neki nagyobb feszültséget állítani ,így lesz magabiztosabb a mûködés.
Feszültség emelésnél a hõtermelés négyzetesen emelkedik.

Hûtés:
Szerintem ez az egyik olyan dolog ,amin nem szabad spórolni ,mivel ezen múlik a rendszer élete és stabilitása ,no meg ami konfort érzetünk is ,hogy porszívót kell hallgatni vagy csak egyszerû vmit ami nem zavaró alvás közben se.

Táp:
Ha már tuningolunk ez is fontos rész, mert a tuningolt alkatrészek 10-30% több áramot is fogyaszthatnak és ezt valamivel meg kell teremteni.
A jó tápokban megtalálhatunk szinte minden fajta védelmet ,ezért nem kell aggódnunk ,hogy ha baj van többi alkatrész is magával repül.

FSB:
Front Side Bus
Ez az érték minnél magasabb a gépünk annál gyorsabb. Ez az AMD rendszereknél könnyen számolható ,mivel egy adott FSB értékhez pl 200 mindig Dupla memória kell. Példa esetében 400. Az intelék kitaláltak valami okosságot és az ebben az esetben ha jól emléxem 4x ez tehát 800 kell neki ,de ez ne tévesszen meg senki ez csak trükk jellegû dolog ,mert a sima 400 as memoryt használja.

CPU és CPU
Írtam fennt hogy néha úgy gyártják a CPU hogy csak a kis "bios"ba be van írva hogy 133*13 értéken mûködjön ,de valójában a pár évvel kiadott sorozat is ugyan az ami nekünk van ,csak abban 166*11. A két CPU között annyi a különbség hogy gyárilagh van "tuningolva".
Persze ezzelen a gyártók is védekeznek az úgynevezett szorzó zárral ,ami annyit tesz ,hogy az FSB szorzó értékét nem tudjuk változtatni.
Ezt könnyen ki tudjuk deríteni elõ egy számológép :) és mint a fent esetben ha 133*13 a gépünk beállítjuk a 166*11 et ,ha szerencsék van nem szorzó záras a gépünk és mûködni fog.
itt figyelni kell
-alaplap chipsetje mekkora FS B értékre képes általában ennél többet nem is tudunk beállítani.
-memóriánk bírja e az FSB dupla értékét. példa esetében 333 at

Memory:
Néha szintén készülnek olyan memóriák is amik teljesen megegyeznek a tuning memóriákkal (általában a teljesen noname re igaz nincs olyan jó gyártósoruk) érdemes fentrõl lefele haladva ezeket is állítgatni.
-minnél magasabb az FSB órajel annál magasabb idõzítést kell használni.

Femerül a kérdés mi a jobb a magasabb memória sebesség vagy az idõzítés.
Az idõzítés gyorsabb még ha emiatt alacsonyabb FSB értéket is kell(et) választanunk.

VGA:

Itt két dolgot emelhetünk a GPU és GPU memóriájának a sebességét.
Egyszerû módon windozból erre alkalmas progival és elegánsan átírva a kártya biosát az új értékekkel.(kicsit komplikált és veszélyes)
Itt 10% sebesség növekedés gond nélkül használható , ha a kártya netán nem bírná kis csíkok jellenek meg a 3d alkalmazás Játék 3d rajtzoló prg közben (memoria sebbeseg maximuma) vagy fagyás következik be ez már a GPU maximális sebessége.

Nekem a gef3ti200 karim gyárilag gpu 175@225 memory pedig 300@380 (új hûtésel) cpu 100FSB@200 1540@1840Mhz Memória sajnos maradtak alap értéken ,mert semmit nem enged.

Sajnos elõfordulnak olyan esetek is ,amikor semmit se tudunk állítani ebbe bele kell törõdni.

Tuning elõtt ezt érdemes elolvasni.
Tom Ritchey

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
nee.

érdekes a téma. csak annyira nem értek hozzá, hogy eddig nem is tudtam, hogy van ilyen :-)

szívesen megkérdezném, hogy nekem tudnátok-e ajánlani vmi buherálást, csak nem tudom elég precízen a gép konfigurációját, tehát már hamvában holt v'óna:-)

memóriából két ugyanakkora méret de kül. gyártó gáz?

illetve 2 kisebb ugye általában gyorsabb, mint 1 nagy?

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 hozzászólás
ööööö :chin: abbahagyom :ziew:
Tom Ritchey

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
nemtom mas hoyg van vele
de az elmult par oldalban en csak a neveket ertettem.

vki vegye meg a kingston 512Mb-s pendrive-omat

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 hozzászólás
rob sajnos a samsung nem tuning barat a kedvenc idozitese
2.5 4 4 8 neha ha szerencsed van viszsi a 2 3 3 6 is ... de ritka.
A hutesnek tul fesznel van jelentossege vagy ahogy Iljics irta 500mhz felett, a samsung (tapasztalat) 0.1 V emelest meg elvisel ilyenkor kepes 430-450mhz re is de azt szigoruan csak a rosszabb idozitessel vagy lassabban 400 de azt jobb idozitessel.

Ha 320 megy erdemes kiprobalni a 2 3 3 6 talan hatha megy neked.

lacley++: CMOS clear annyit tesz hogy torli a bios beallitasokat ergo valamit ha szarul allitottal be akkor gyari beallitasokat teszi vissza a BIOS ban.

probalni lhete meg olyat is nehany lapnal mukodik ,hogy (sipol a gep , nem megy) bekapcsolas utan nyomod a DEL-t folyamatosan kitartoan es akkor neha beindul a masina. Ez azert jobb mint a clear mert bar alap beallitasokkal indul be, de a beallitott ertekeid megmaradnak ,ezert konnyebb tuningolni.

Erdemes tuning elott vagy fejbe vagy papiron rogziteni a beallitasaidat ,hogy ne erjen problema.

Ha valami gond van irj batran a tuning igy kezdoik..... :D
Tom Ritchey

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
P4-nél inkább az órajel, AMD-nél az idõzítés.

500-on el se indulnának szerintem.

Mer' egy állat vagyok !

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
500 mhz-et ezekbõl csak 4-es latency mellett lehet max. elérni, ha egyáltakán elmegy 450-nél többen....
mi jobb, 320 stabil "by spd" vagy igy kis idõzítés tuning, vagy inkább a mhz-eken huzzak?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
RAM-ok hûtése ilyen esetben semmit nem számít, 550-600MHz környékén kezd izgalmas lenni ! ;)

Idõzítést nem lehet így megmondani, próbáld ki a "by SPD" vagy ezzel ekvivalens beállítást a BIOs-ban, ilyenkor a RAM-on lévõ SPD chipben lévõ információk alapján lövi be az idõzítéseket a BIOS, ez a biztonsági beállítás, ezt kezdheted csökkenteni és minden változtatás után tesztelni.

Mer' egy állat vagyok !

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
akkor kérdés:
setup perpill: 2 ghz northwood @ 2.4 ghz (20 * 120 mhz) és 2 db 400-as ddr samsung.
akkor most a memória tul.képpen (3:4 -en hajtva, mert az abit birja az aszinkron memóriakezelést) 320-as csak?
milyen idõzítése van ezeknek a 400-as samsungoknak, és meddig birják lefelé a tuningot idõzítésben? mondjuk ilyen 2-2.5 körül?
mennyit számít az ilyen nemû tuningnak a passziv hûtés?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
Memória rossz beállításánál lehet, hogy el se indul a gép, vagy instabil lesz, fagyogat, hibázik tömörítésnél, ilyenek. De tönkretenni nem tudod !!

Mer' egy állat vagyok !

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
Gui: elolvastam a cuccot, amit kuldtel. Pillanatnyilag buzog bennem a tettvagy, hogy mindent atallitsak a biosban:) Koszi!

mik lehetnek a mellekhatasok, ha en ezeket mind atallitom? Persze elobb lecsekkolom a memoriamat, hogy mire kepes.

Emlekszem meg regen beszallitottam a kis P1-esem a szervizbe, es a fazon szuros szemel nezett ram, es ugy kozolte, hogy a P1-es az P1-es es nem kell aztat tuningolni. Belenezett a biosbá, ahol egy haver elotte tevekenykedett:)
Ez a memoria tuning is ilyen dolog?
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos