Jelentkezz be Regisztrálj

számítógép zsenik ide!
Írta 2005. április 23. - 12:30

jobb hatasfokkal hut.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2005. április 23. - 11:47

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2005. április 23. - 07:08

nekem meg ilyen karoram van ajanlom mindenkinek bar a eros rideot nem birja

rob: nincs mit remelem csendesebb lesz a geped is

ha szeretnel egy jo hutot a cpura akkor:
www.glacialtech.com itt vannak nagyon jok.
vagy www.zalman.co.kr ezek kiralyak csak dragak is.
"Ami nem öl meg az csak erõsít."
"A kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey
Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:
Írta 2005. április 22. - 23:31

http://www.bluetake....BT009M_subS.htm
a 128-as 70$ ebayen
de az sok
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. április 22. - 22:30

Mer' egy állat vagyok !
Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.
Írta 2005. április 22. - 16:16

most ilyet kell szerezni.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. április 22. - 14:25

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2005. április 22. - 07:13

Tom Ritchey
Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:
Írta 2005. április 21. - 22:09

Írta 2005. április 21. - 22:04

Tom Ritchey
Írta 2005. április 21. - 22:03

Tom Ritchey
Írta 2005. április 21. - 14:13

igy néz ki az alaplapom ábrája. katt rá.

a mistral szerint ami nekik van táp, az csak 24 tûs. de ahogy én ezt nézegetem, ide idefér a 24-es is, mert most nekem ugye egy 20-as meg egy 4-es van csatlakoztatva -egymás mellé. tudok használni ott egy huszonnégyest? ugyanazok a darabkák vannak benne, mint a mostani kettõben?
Írta 2005. április 21. - 11:12

Ride everywhere.
.
Írta 2005. április 21. - 04:58

Ahhoz, hogy össze tudjuk kapcsolni a tápegységünket az energiaellátást igénylõ alkatrészeinkkel, szükség van vezetékekre és azok végein csatlakozókra. Annak érdekében, hogy ne lehessen rossz helyre dugni egy tápcsatlakozót, külön csatlakozót találhatunk az alaplaphoz, a merevlemezes- és az optikai meghajtókhoz, a kislemezmeghajtóhoz és a Serial-ATA egységekhez.
Nagyon sokszor találkozhatunk a gyakorlatban helytelen elnevezésekre. Ilyen például, hogy egyszerûen Molex csatlakozónak hívják a perifériákhoz tartozó 4 polusú csatlakozót. Pedig valójában a Molex nem típust, hanem gyártót jelöl. A Molex cég rengeteg féle csatlakozót gyárt, errõl a honlapjukon gyõzõdhetünk meg: http://www.molex.com

A szabvány Main Power Connector-nak, vagyis fõ tápcsatlakozónak nevezi a fentebb látható, alaplapra illeszthetõ csatlakozót. Kétféle típus létezik belõle, a 20 és a 24 érintkezõs. Mivel a 24 érintkezõs csak a 2.0-ás ATX12V Tápegység tervezési szabványban van elõször említve és ennek a szabványnak megfelelõ tápegységek jelenleg még nem elterjedtek az asztali gépek piacán, ezért a hétköznapi életben nem nagyon találkozhatunk még vele. De azért fontos megemlítenünk, mert valószínû, hogy a jövõben össze fogunk vele futni. A plusz 4 érintkezõn egy +3.3V-os, egy +5V-os és egy +12V-os feszültség mellett egy földvezeték(GND) is helyet kapott.
Minden jelhez különbözõ szín tartozik a könnyebb felismerhetõség miatt. A fentebb található ábrán láthatjuk a fõ tápcsatlakozó két típusát, az érintkezõik elnevezéseit és a hozzájuk tartozó színeket. A szabvány szerint a 20 érintkezõs tápcsatlakozó típusa Molex 39-01-2200, a 24 érintkezõsé pedig Molex 39-01-2240. Ezeket a típusokat nem kell feltétlen megtanulni, csupán tájékoztató jelleggel említettem meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem kötelezõ a Molex által gyártott csatlakozó használata, elég ha a mechanikai és fizikai méretek megegyeznek azzal.
A másik tápcsatlakozót az Intel Pentium 4-es processzorokhoz szokták alkalmazni, ám megjelentek a piacon az olyan AMD processzorokat magukba fogadó alaplapok, amiken szintén megtalálhatóak és használatuk erõsen ajánlott. Neve +12V-os tápcsatlakozó (+12V Power Connector), típusa Molex 39-01-2040, vagy ehhez hasonló. A hozzá tartozó jelek megnevezéseit és színeit a következõ ábrán láthatjuk.

Most, miután megnéztük milyen csatlakozókat találunk az alaplapunk számára, vegyük sorra a perifériák tápcsatlakozóit is. Kezdjük a Periféria csatlakozónak (Peripheral Connector) nevezettel, típus szerint az AMP 1-480424-0-val (Molex 8981-04P). Mindenki ismeri, a winchesterek- és az optikai meghajtók tápellátásához használjuk. Négy érintkezõ található rajta, ebbõl kettõ föld potenciálon van, egy +5V-on, egy pedig +12V-on. Mint mindenhol, itt is a piros vezeték jelöli a +5V-ot, a sárga a +12V-ot és a fekete a földet.
A kislemezmeghajtók számára külön tápcsatlakozót alakítottak ki, melyen szintén az elõbb említett négy jel található meg. Ez az AMP 171822-4 típusú csatlakozó a szabványban Floppy tápcsatlakozó (Floppy Drive Connector) néven található meg. Mindkét csatlakozó jellemzõit megtaláljuk a következõ ábrán.

Egy nagyon fontos dolgot meg kell jegyeznünk, mert hiába hangzik triviálisnak, sokan másképp gondolják. Nevezetesen, hogy bár sokféle csatlakozót láthattunk, a kábelek és a hozzájuk tartozó jelek nem változtak. Vagyis például a kislemezmeghajtón és a merevelemez meghajtó esetében csupán a csatlakozó alakja változott, de ugyanazok a kábelek találhatóak rajtuk. Ez azt jelenti, ha be tudnánk dugni a kislemezmeghajtó csatlakozójába a winchesterét, akkor azzal ugyanúgy mûködne.
Tom Ritchey
Írta 2005. április 20. - 22:02

Tom Ritchey
Írta 2005. április 20. - 22:01

edit: nem értem ezt a 20 meg 24 tûs alaplapi csatlakozást. mert most nekem mintha 24 tû lenne, de egy huszas meg egy négyes külön. teljesen nemértem van
Írta 2005. április 20. - 19:39

Tom Ritchey
Írta 2005. április 20. - 19:37

A PFC a Power Factor Correction rövidítése. Magyarra lefordítva teljesítménytényezõ javítást jelent. Az ideális az lenne, ha egy tápegység teljesítmény tényezõje 1 lenne, mert az azt jelentené, hogy ugyanakkora teljesítményt ad le, mint amekkorát felvesz. Ám ez a valóságban lehetetlen, viszont megközelíthetõ. Egy PFC nélküli számítógép tápegység teljesítmény tényezõje 0.6-0.7 körül van, de PFC segítségével 0.9-re, vagy még jobbra is javítható. Ahhoz, hogy megértsük a PFC lényegét, egy pár dolgot nélkülözhetetlen tudnunk és értenünk.

Képre kattintva nagyobban láthatod Itt látható, hogyan is néz ki egy számítógép tápegysége vázlatosan, ami a valójában egy kapcsoló üzemû tápegység. A bemenetén egy ún. Graetz-hidas csúcsegyenirányító alakítja át a 230V váltakozó feszültséget kb. 324V egyenfeszültséggé. A lenti ábrán is jól látható, a Graetz-híd 2 pár diódából áll, melyeknek az ún. nyitófeszültségük 0.6-0.7V körüli érték. Ez azt jelenti, hogy amennyiben éppen átfolyik rajtuk az áram, akkor ekkora feszültség esik rajtuk.

A hálózati feszültség 230V/50Hz-es szinuszos jel, amit ha az elõbb említett módon egyenirányítunk, akkor a kimeneten a szinusz abszolút értéke jelenik meg. Mivel az így kapott jel még mindig nem elég "sima", ezért egy ún. puffer kondenzátorral kisimítják. Ez a kondenzátor emeli meg a kimeneti feszültséget a szinuszos jel csúcsértékére, ami 324 V körüli érték.
Ennek az egyenirányításnak van néhány jellemzõje, ami jelen esetben problémát jelent. Ilyen például az, hogy a puffer kondenzátor csak a hálózati feszültség csúcsértékének közelben töltõdik. Ez eredményezi az itt látható jelalakot.

Az így létrejövõ töltõáram jelalakja impulzus-szerû jelalak, aminek számottevõ felharmónikus tartalma van. Nekünk az lenne az ideális, ha sikerülne szinuszos jelalakká alakítanunk. Minél jobban sikerül, annál kevesebb veszteség keletkezik. Mert a felharmónikusokból nem tudunk hasznos teljesítményt kinyerni.
A PFC megvalósítására sokféle megoldás létezik. Például az egyik, amikor a felharmónikus tartalmat szûrik ki, ezt kvázi-PFC-nek, vagy a hétköznapi nyelv szerint passzív PFC-nek nevezik. A másik pedig amikor valamilyen vezérlõáramkör segítségével ún. boost kapcsolást alakítanak ki, ezt full-PFC-nek vagy aktív PFC-nek hívják. A passzív PFC segítségével nagyjából 0.9-re javítható a teljesítménytényezõ, az aktívval pedig akár 0.98-ra is.

Képre kattintva nagyobban láthatod Nem a leglényegesebb tulajdonságuk, de az aktív PFC-s kapcsolások általában széles bemeneti feszültségértékek között képesek mûködni. Ez azt jelenti, hogy például akár 90 V-tól egészen 268 V-ig terjedõ váltakozó feszültségû táplálásról is képesek üzemelni. Ez teljes mértékben az alkalmazott kapcsolás kialakításától függ. Tehát képesek elviselni a hálózati feszültség kisebb ingadozásait és a hosszabb ideig tartó kisebb túlfeszültségeket is, de nem védenek a nagyobb, például villámcsapás okozta túlfeszültségek ellen. Továbbá alkalmazásuk esetén áthidalható az amerikai és az európai hálózati feszültségszint különbségekbõl adódó probléma, vagyis az, hogy Európában 230 V-os hálózat, Amerikában pedig 115V-os hálózat van. (Késõbb majd 240 V és 120 V lesz – a szerk.) A passzív PFC-krõl ugyanez nem feltétlen mondható el.
Tom Ritchey
Írta 2005. április 20. - 14:21

Írta 2005. április 19. - 23:53

Pontosan. A mistralnak szokása átbaßni az embereket, emiatt nem a legnagyobb egy ideje, meg még drága is. A Bluefish korrektebb, vagy az Alien (király utca), a garanciát is normálisan kezelik (nemúgy a mistral)erre célzott.
erõsen nézd meg h azt adnak e a kezedbe amit kifizetsz.
nem egy bolt próbálja bejátszani, hogy...
Ride everywhere.
.