Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Télen is van szezon!

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
98 hozzászólás a témában

#61
PR

PR

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Mit jelent az "aktív" izommunka?
Télen nem Dobogókõt kell megmászni háromszor egymás után.
Én ezt csak azért nem értem, mert nálunk a klasszikus hógolyózás már nem mûködik. Mi a haverokkal ilyenkor gyilkoljuk egymást, ami szintén aktív izommunka - néha hógolyót is dobálunk.

#62
Prefi

Prefi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 802 hozzászólás
azért sztem más kint játszani, hógolyózni, hóvárat építeni, mint aktív izommunkát végezni, amihez ugye több levegõ kell (jobban lihegsz)
amúgy ma is játszanak (játszunk! :) ) kint télen, meg ugye havat is kell lapátolni

#63
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Miért, mi van a belélegzett -5 fokos levegõvel? Dédapáink, nagyapáink sokszor -5fok alatti hõmérsékletben kint játszottak fél-egy órácskát az udvaron, és csak egészségesebbek lettek tõle!

#64
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.725 hozzászólás
savanyúgabi!
Hát igen, a canti és a v-fék nem igazán ideális erre az igénybevételre!
én is elõször ezzel próbálkoztam, de volt ám meglepetés. Fékre rámarkol, és a gép még gyorsabban megy, mint elõtte. Húúúúúúúúúúúúú!


#65
legszebbcsavo

legszebbcsavo

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
Najó nem kell sok ruhát felvenni, de mi van a belélegzett -5 fokos levegõvel, mert én azt nem bírom, ezért nem tekerek hidegben, ezt senki nem hiteti el velem, hogy egészséges, pláne majd a 15 évvel késõbbi következményeit figyelembe véve. :-\

#66
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
:D

Húú, olvasom a topicot, s egyre jobban megjön a kedvem, hogy csavarjak egyet a havban!! Bár, épp' most álltam le amelóbajárásbringával dologról, a hideg+távolság miatt, de azé' ez felizgat. Bár, tavaly mikor beadtuk a cimbivel a Szilvás-Bánkut- mályinkát aszfalton, lefelé furán hatott a nejlonszatyor a fejen a menetszél ellen. ;D
Lehet, hogy megfontolom a télibicikli épités dolgot! Bár, a hóban nekem mindig a "nullfékhatás" a felnifagyás miatt eset szokott fennforogni. ja: cantibrék...

#67
Prefi

Prefi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 802 hozzászólás
azért nem mindegy, hogy a Tátrát kell járhatóvá tenni, vagy az Alföldet. Még jó, hogy õk a jobbak. De õk pl sose találtak még fel Hidrogénbombát (remélem) :)

#68
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Már megint valami, amiben le vagyunk maradva a szlovákok mögött! :-X

#69
Prefi

Prefi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 802 hozzászólás
tom. a szlovákok sztem mindenhol apró kaviccsal szórnak

#70
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.725 hozzászólás
Énm meg azt mondom, hogy ha minden tekerés után télen megcsinálod a karbantartást és tisztítást, igazán nem árt a gépnek a hideg sem és a hó sem. A latyak az más, ott a só nem igazán kedvezõ de ha a bicajt lemosod, akkor ez is megoldódik.
Szóval télen is nyomás ki a hóba tekerni!! ;D

Prefi!
az apró kavics egyébként jó, mert ha beletapossák a hóba, a gumi valamicskét tud kapaszkodni. No meg nem szennyezi a környezetet, mint a sózás. Nemzeti parknak egyébként is tilos sózni.

#71
Prefi

Prefi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 802 hozzászólás
a bükkben apró kaviccsal szórnak

#72
Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Fruitfy: Erre éppen tudom a választ, van egy távoli rokonunk aki ilyenekkel foglalkozik.

Õ azt mondta, hogy azért használják a Sót, mert:

1. Itthon törvényi szabályozás van ezzel kapcsolatban, ezt szabad csak használni, semmi durva szemcsés cuccot.

2. Ez a cucc olcsóbb is lenne mint a só, de mégis drágább, mert ezt a speciális anyag többször is felhasználható erre a célra. Tehát be kell gyûjteni, meg kell tisztítani, ... (több munka, több pénz)

Ez a kavicsos dolog egyébként úgy mûködik, hogy a havat hasonló képpen mint a só megolvassza, de rögtön magába is szívja. Aztán amikor már teljesen megszívta magát és az út is tiszta akkor jön a hókotró kocsi ami kitolja a "kavicsokat" az út szélére aztán egy máik brigáb összeszedi és viszik a puceráló üzembe aztán minden kezdõdik elõrõl.

Ezzel a cuccal egyébiránt két legyet is ütne az útfenttartó válalat, mert:

- Nem lenne latyakos az út.
- A durva szemcsék az esetleg fagyottúton jobb tapadást biztosítanának a kocsik kerekeinek --> kevesebb lenne a koccanásos baleset a csúszós utakon.




#73
vendég__*

vendég__*
  • vendég
só gáz, homok is, de pölö azt nem értem, hogy mint a fejletebb országokban apró kaviccsal szorják fel az utakat. hungaryban ezt miért nem lehet? ehhez is hülyék, akik felelnek érte? a só mindent szétb@sz, a homok trutyis és az se tesz jót a dolgoknak, ellenben az apró kavicsokkal, amik nem szorulnak be a csapágyakba stb.
a hegyen meg mind1..
középcsapi: veszel egy duplavállast télire és jó lesz ;D

#74
Prefi

Prefi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 802 hozzászólás
én télen csak elvétve bicózok. csak úgy a feeling kedvéért (<5 km). De nagyon imádom. Csak sajna tavaly télen rá kellett arra jönnöm, hogy középcsapágyig (vagy mégfeljebb) érõ szûzhóban nem nagyon lehet bicózni :))
Hálistennek itt, faluban nem sózzák az utakat (és nem is nagyon szórják még homokkal se), szal a biciklinek se túl egészségtelen

/hó fehér minden, szikrázó napsütés, nyammmm :)/

#75
-kisvajda-

-kisvajda-

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.269 hozzászólás
mar nem scab-je van...telleg OFF:

milyewn bicod van? ::)

#76
vendég__*

vendég__*
  • vendég
RobScabRóka: neked nem scabed van? mert ha csak az alut zavarja, akkor neked édesmind1! ;D

#77
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás

Én a magam részérõl a bicót télen nem tartom túl meleg helyen pl.:lakás, mert a hirtelen hõmérsékletváltozás, hõtágulás kezdi ki az alu alkatrészeket, fõleg a vázat.
Hirtelen kiviszed a meleg szobából a minuszba oszt csak a reccsenést hallod. ::)


Ezzel nem értek egyet. Ugyanis amikor tárcsával hosszú ideig fékezel, a tárcsa vázra leadott hõváltozása sokkalta nagyobb, mint olyankor, amikor kiviszed meleg lakásból. Akkor egy váz igen rövid ideig birná ki a tárcsafékek használatát!
Továbbá az én Scwinnem miért birta ki a rengeteg téli használatot mindenféle törés nélkül? Nem azért, mert szerencsém volt, az hétszentség.
A biciklit inkább a pára teszi tönkre, ami gyakran elõfordul párás téli reggeleken, estéken, vagy egész nap! Na az tényleg roncsolja az alkatrészeket!

#78
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
A megoldás az, hogy nem szabad túl sok cuccot felvenni, mert akkor az izzadság nem tud kiszellõzni és az ember - ha megizzad - átitatódik nedvességgel, mint a vatta.
Én egy subzeroban meg egy téli mezben tekerek, más nem kell, Persze megállni tilos (nekem, mert hamar kihûlök)

Marton: milyen idõjárásra érted azt, hogy 1-2 túra alatt tönkremennek az alkatrészek?
Én télen bringázom (terepen) és még nem fordult velem elõ ilyesmi. Pedig az útvonal sokszor föl Dobogókõre a pilisi szerpentinen át, Dobikövirõl pedig le a Dömörkapuin.
Arra gondolsz, amikor a hó sárlével keveredik? Mert azt megértem. De amikor fagyott, poros hóban teker az ember, nem megy tönkre semmi. Sõt, a tárcsafék kiválóan mûködik. Télre max. telót és fékeket cserélek, no meg gumit.
De ezt a bringát persze nem viszem be a városi latyakba.

#79
sezlonyrugo

sezlonyrugo

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 302 hozzászólás
na én egyszer tekertem be Szentendrárõl a belvárosba Január közepén, és akkor ott megfogadtam, hogy amíg élek soha többé nem teszek ilyet. Felvettem mindent, amit otthon találtam! Három pulcsi, egy széldzseki, két melegítõ nadrág, 2 zokni, cipõ, bõrkesztyû, rajta egy kinyúlt bicóskesztyû, sál az arcon, meg a nyakon, meleg sapi, meg miazmás. Éjszakára mentem dolgozni, este 10-re, befelé menet még jó volt, mert mivel nem sokat láttam, ezért lassan mentem, nem is izzadtam meg, de fáztam mint állat. Mire felöltöztem otthon, és mire levetkõztem bent, már abba elfáradtam. Felöltözve úgy néztem ki mint egy Michelin gumibaba. Na de a másnap reggel 6-kor való indulás! Na az volt a nemsemmi. A szentendrei bicóútig még csak csak kitekertem valahogy, de majd lefagyott a tököm. De ami utánna jött, azt nem kívánom senkinek.A külsõ fekete melegítõgatyámra fehéren ráfagyott a dér. At orromba szabályszerûen belefagyott a takony, a szemüvegemre, meg a pára, de olyan szinten, hogy a bicóút felén már nem láttam semmit. Fázott az orrom belseje, a fogaim sajogtak, mert néha a számon keresztül kellett levegõt vennem, a melkasom majd szétesett a hideg levegõ letüdõzésétõl. A combom teljesen átfagyott a két gatya ellenére, és a lábamon az újjak is le akartak törni. Pedíg annyi ruha volt rajtam hogy netovább. A nyáron másfél óra alatt megtett utat sikerült megfejelnem Januárba még egy órával, és még csoda hogy nem kaptam tüdõgyuszit. Na nem Nekem ez nem kell. Tekerjen a minuszba az akinek 5 anyja van, és mindeggyiket Bélának hívják! ;D Nem sok értelmét látom. Még akkor sem ha termúcucc hegyek vannak az emberen. Azok nem védenek a minusz 10 fokos levegõ letüdõzésétõl, és még az izületek nagyobbfokú igénybevételétõl sem. Persze aki ezzel keresi a kenyerét, az teljesen más. Azt megértem, de tiszta szívembõl sajnálom! Nem azért mert bunkó vagyok, vagy ilyesmi, hanem mert én is átéltem már a kibe........tt hideget bicón, tudom milyen sz@r! :-\

#80
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.640 hozzászólás
Most azokhoz szólnék, akik télen is bringáznának. Engem a haverom rábeszélt (köszi Gyuri:-) , hogy csináljak 1 téli bicót. Már volt kis millió alkatrészem,(gondolom ezzel más is igy van) néhány dolgot vettem hozzá és szép lassan összeállt a téli bike. Elöl-hátul hosszú sárvédõ. Hagyományos pedál túrabakanccsal (abból is vettem 1 olcsót-jó ronda, de bringazni jó) télen sem fázik a lábam és teljesen vizálló. A kopó dolgokból szigorúan a legolcsóbbat venni: Sz@rrá használt hajtómü 2e Ft, legolcsóbb racsni, olcsó felni - canti fék- 100!! Ft-os fékpofákkal. Úgyis nagyon hamar elkopik.
Mindebben az a jó, hogy nem a drága felni, racsni, fékpofa fog pusztúlni, nem megyek tönkre 1-2 túra után és nem sajnálom az alkatrészeket !
Tudom , hogy ez sokatoknak nagyon nehezen megoldható dolog, de ha van rá lehetõség, véleményem szerint nagyon megéri. pl. én is másnál tartom ezt a bike-ot, mert nálunk nincs elég hely.
üdv: MARCI