Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Merida

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1982 hozzászólás a témában

dj_jms

dj_jms

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
3 hónapja építettem a TFS-900D kerómat és az egyetlen problémám a hajtókar.2006-os xt hajtókar van beépítve,de minden kemény meghúzás ellenére reccsenik minden hajtásnál.Nem hangossan csak zavaróan.
Megpróbáltam grafit zsír alá kenni a monoblock tengelyre hogy talán a fém a fémen "csúszik" és nem recseg de ez sem segített.
Húzni rajt már szinte képtelenség.
Mivel próbálkozzak?
Tanácsokat várok.
Idegesítõnek tartom hogy szity-szuty tEsCo-s mountenbike-okon nics eféle probléma és egy közel 400.000huf értékû keró meg ettõl szenved és vele együtt én is.
Elõre is köszönöm a segítséget.
Kétkerék az életem.
De nem egy tengelyen:)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
A neve egyébként LRS. Balooka fordítása a kialakításról:

"1:1 áttételi arányú hátsó felfüggesztés LRS bemutató

Van, amikor az egyszerû megoldás valóban jobb.

Mindenki olyan hátsó felfüggesztést akar, mely egyesíti az összes rendszer elõnyös tulajdonságait. Legyen könnyû, rendelkezzék hosszú rugóúttal, egyszerû legyen a karbantartása és beállítása, ne mozogjon feleslegesen intenzív pedálozás során, illetve ne akadályozza a kerékpár cipelését. Válaszul ezekre a Merida megalkotta az LRS rendszert.

A cross country kerékpárosok igényeinek megfelelõ tökéletes kerékpár elõállítását tûzte ki célul a Merida, amikor megalkotta az LRS 1:1 áttételi arányú hátsó felfüggesztést. A vázat két neves német cég – a Centurion és a Bergwerk – közremûködésével gyártja maga a Merida. Az LRS számos elõnyt biztosít a CC sportot komolyan vevõ kerékpárosok számára. Ezek a következõk:

- a terep minden egyenetlenségére gyorsan és pontosan reagál a felfüggesztés
- minimális a hajtásból eredõ pogózás
- egyszerû a beállítás
- minimális a karbantartásigény
- mind a váz, mind a rugóstagra nézve csekély a terhelés és a kifáradásveszély.

Miért válasszuk a Merida LRS kerékpárt?

Elég a fellengõs szavakból: mire képes valójában az LRS rendszer? Az 1:1 áttételi arányú hátsó felfüggesztés azt jelenti, hogy a hátsókerék függõleges elmozdulása megegyezik a rugóstag elmozdulásának mértékével. Ha a kerék 2 cm-t mozdul felfele, a rugóstag is ugyanennyit nyomódik össze. Ez minimális belsõ légnyomást tesz lehetõvé, mely fokozza a rugóstag érzékenységét és tartósságát.

A hagyományos hátsó felfüggesztések esetében a kerék és a rugóstag elmozdulása távolról sem egyforma. Tipikusan 3,5:1 arányt alkalmaznak a gyártók, ami a rugóstag esetében lényegesen nagyobb belsõ nyomást feltételez. Így a rugózás-karakterisztika soha nem olyan finom és pontos, mint az LRS rendszer esetében, illetve lényegesen nagyobb terhelést ró mind a vázra, mind a rugóstagra. A váz élettartama csökken és a meghibásodási arány nõ.

Az LRS rugóstag karbantartásigénye minimális, maga a szerkezet lényegesen egyszerûbb - akár házilag is javítható. Mindazonáltal teljesítménye sokkal magasabb: fõként az érzékenysége és a pogózásmentessége az, amit a legtöbb LRS-t kipróbáló azonnal észrevesz. A megbízhatóság egy olyan kérdés, amit egy egész napos úttalan utakon tett túra kellõs közepén tudunk értékelni, vagyis hiánya miatt bosszankodni.

Az LRS rugóstag két változatban alkalmazható:

- csupán a belsõ kamrában lévõ levegõ általi mûködéssel, illetve

- a légrugózást egy spirálrugóval kiegészítve, ami finomabb és lineárisabb mûködést tesz lehetõvé.

I-Link: az intelligens forgáspont-kialakítás

Az LRS hátsó felfüggesztési rendszer nemcsak egy jól megtervezett, kis légnyomással mûködõ rugóstagot jelent. Kell hozzá egy olyan vázkialakítás, mely a hátsókerék függõleges mozgását tökéletesen koordinálja, illetve kiszûri a meghajtásból eredõ rugóstag mozgásokat. Erre fejlesztettük ki a majdnem észrevétlenül a váz mögé bujtatott I-Link forgáspontrendszert. Az ipari csapágyakon elforduló támvilla egy ugyancsak csapágyazott speciális összekötõ elemen keresztül kapcsolódik a vázhoz. Ez utóbbi elhelyezése és geometriája lehetõvé teszi, hogy a pedálozás által keltett erõhatások ne hozzák mûködésbe a hátsó felfüggesztést: így az LRS rendszer csak a terep egyenetlenségeire reagáljon. Továbbá a kiválóan megtervezett felfüggesztés jobban ellenáll mind az oldal-, mind a csavaró irányú erõhatásoknak. Mint azt sok össztelós kerékpár tulajdonosa megtapasztalta: ezek az erõhatások egy idõ után tönkreteszik a rugóstagot.

A Merida LRS váz elõnyei:

* hagyományos, két háromszög kialakítás
* két kulacstartónak elegendõ nyitott vázrész
* a nyeregcsövet bármilyen mélyen be lehet tolni
* vállra vehetõ vázforma (a járhatatlan, technikás szakaszokhoz)
* nagymértékû függõleges és oldalirányú merevség
* kis tömeg: a rugóstaggal együtt ne legyen 2800 grammnál nehezebb
* a forgáspontok finom mozgásúak és hosszú élettartamúak legyenek (8 darab, teljesen tömített ipari golyóscsapágy található benne)
* a rugóstagban alkalmazott két gömbcsuklós csapágy kizár minden nem kívánt terhelést
* 65-80 mm-es hátsó rugóút, ami akár túra közben is átállítható
* véleményünk szerint igen tetszetõs megjelenés.
"

Forrás: http://www.balooka.h...&id=37&Itemid=1

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

És ugye nem is a támvillában van.

A képen úgy látszott mintha ott lenne,de most látom h mellette van.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
És ugye nem is a támvillában van.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 hozzászólás

A Merida Mission-kbe a teolót miért a támvillába teszik? Úgy láttam h csak a Merida csinlja ezt. De miért?:wtf:

Nem csak a Merida használ ilyen, vagy legalább hasonló megoldást:
http://www.bikefun.h...?product_id=271
http://www.specializ...ipmodel=S-Works Epic

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
A Merida Mission-kbe a teolót miért a támvillába teszik? Úgy láttam h csak a Merida csinlja ezt. De miért?:wtf:

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Amúgy érdekelne Merida kerékpáros mez(tipikus VW MULTIVAN-os stb.) vagy egyéb felsõ ill.alsó.
Kicsit drágállom a bolti árat.

Hali!

Deszépeket mondtál :) ...... igen egy kicsit drágák, de jó a minõségük, használtan meg nem láttam sehol:). Az akciós hirdetéseket kell figyelni hátha.
Kill the Hill:szok: vagy fordítva?
www.kannmatti.kepeim.hu

dj_jms

dj_jms

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Amikor megvettem az elsõ Merida vázat azt hittem majd hipp-hopp kinyírom egy kis mátráról lefelével.
De basszus nem ment.
Akkor már láttam hogy az elõzõ Konámat keresztbe veri a TFS-900D.
Pedig mindenhol abba az ok fejtésbe botlottam hogy a Merida tömeg szériás kerékpár és hogy ne öljem a lovém bele mert csak bánni fogom.
Örülök hogy nem hallgattam a "szép szóra és mostanára egy "nagy családhoz tartozom amit elismernek világszerte.
Jó ehhez a csapathoz tartozni.
Megérte a 350 ezret.

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás
Nah ezt el,kell, hogy mondjam az AM 3000 re akartam egy kulacsot felrakni.... nos akkor hát jöjjön a tartó, láttam, hogy kicsi lesz a hely ezért valami "oldalkivehetõspéldányt" szemeltem ki 0,5 kulaccsal ekkor jött a feketeleves a kulacs nem fér be........akkor kérdem én ha nem lehet kulacsot helyezni a tartóba akkor minek az a két rögzítõ furat, lehet hogy én vagyok az oktondi és nem tudom, hogy mire való ? lehet hogy szerszámtartó? széldzseki tartó? pumpa tartó? nem tom elkézelni. No ez legyen a legnagyobb bajom akkor irány a bolt és veszek háti itatóst :)
www.kannmatti.kepeim.hu

MERIDA-BikeFun

MERIDA-BikeFun

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Szia Bögre ! Az AM 3000 csak fekete színben kapható, amit a katalógusban és weblapunkon látsz ! Barna csak az AM 800-), no persze az más felszereltség. Próbáld ki valamelyik tesztgépet ! Majd kíváncsi leszek véleményedre. AM Tesztdealerek : Wilker, ProBike, Berguson.
Üdv

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

najó, de mégiscsak jobb, ha van mibõl válogatni :P
Szép ez a fekete is, de az a barna képrõl nekem sokkal jobban tetszõs. Majd megpróbálok eljutni valamelyik tesztprogramos boltba és felpattanni egyre, aztán már csak egy kis gyûjtögetés lesz hátra.
Miért ez a nagy fotel a bringádon? Azt mondtad kényelmes a bicó, nem lehet, hogy csak a nyeregtõl? :P Ezt a dagonyát egyébként a Bakonyban sikerült összehozni?

nem fotel az az egy specko BG 2 es az is hozzá járul a kényelemhez, fõleg hosszútávon nem nyomja a prosztatát annyira, a dagonyát B. füred és Veszprém között hoztuk össze király volt :)
www.kannmatti.kepeim.hu

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás
najó, de mégiscsak jobb, ha van mibõl válogatni :P
Szép ez a fekete is, de az a barna képrõl nekem sokkal jobban tetszõs. Majd megpróbálok eljutni valamelyik tesztprogramos boltba és felpattanni egyre, aztán már csak egy kis gyûjtögetés lesz hátra.
Miért ez a nagy fotel a bringádon? Azt mondtad kényelmes a bicó, nem lehet, hogy csak a nyeregtõl? :P Ezt a dagonyát egyébként a Bakonyban sikerült összehozni?

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás
http://kepeim.hu/use...261&kid=1111401
ez nem sikerült.................
www.kannmatti.kepeim.hu

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Hmm, jól hangzik, és az ára is vonzó. :chin:
Képeket dobhatnál fel, ha nem túl nagy kérés.:)

Bikefun: AM 3000D váz elérhetõ barna színben is? A letöltéseknél találtam egy pdf-et az AM sorozat színeirõl, de ott csak feketében szerepel ez a váz, a másik 3 másik típus.

Hát kép csak kevés készült, de pr varázsolni :) csak fekete, hidd el, hogy úgy a legszebb :)
www.kannmatti.kepeim.hu

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás
Hmm, jól hangzik, és az ára is vonzó. :chin:
Képeket dobhatnál fel, ha nem túl nagy kérés.:)

Bikefun: AM 3000D váz elérhetõ barna színben is? A letöltéseknél találtam egy pdf-et az AM sorozat színeirõl, de ott csak feketében szerepel ez a váz, a másik 3 másik típus.

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Hello,
nos így lassan 2 hónap használat után mik a tapasztalatok? A hátsó háromszög mennyire merev? Hogy bírja a sarat? A váz súlyát nem mérted le?
Hegyre fel pl mennyire tekerhetõ? Minden érdekel :) Köszi

Nos akkor az idáig tapasztaltak..... mászás : féltem egy kicsit a mászástól, mivel sokat mozog hátul , de csalódnom kellett a fox mindent megold :) egy élmény a mászás vele ,ez propedál egy jó találmány.... lejtõ: ehhez nem kell kommentár itt már csak az egyén technikáján múlik :).....a hátsó háromszöggel még nem volt problema, de szerintem nem is lesz, ha igen akkor ott a gari :) egyszóval az AM 3000 egy igazi élmény bringa, ja a súlya .....azt nem mértem nem is érdekel kb. 3kg. Aki ezt a gépet választja az kap egy igazi vérbeli AM bringát csodás manõverezhetõséggel.
www.kannmatti.kepeim.hu

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás

Még nem mentem vele, hiányzik még a 130s teló :) , de ha meglesz és kiprb. akkor azonnal mondom a véleményt addig is nézegetem, mert szép és szerintem a himba is megbízható.

Hello,
nos így lassan 2 hónap használat után mik a tapasztalatok? A hátsó háromszög mennyire merev? Hogy bírja a sarat? A váz súlyát nem mérted le?
Hegyre fel pl mennyire tekerhetõ? Minden érdekel :) Köszi

MERIDA-BikeFun

MERIDA-BikeFun

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Szia !
Merida-BikeFun válasza ! A Trail 850 csak ebben a színben kapható ! Ez a gyári verzió ! Új színek csak 2009-re !
Üdv, jó Bringázást

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 hozzászólás
Van még fekete meg ezüst is (természetesen komplett bike)... A Bikediscount szerint, ha nagyon kell, lebontanak egy bike-ot, de hivatalosan csak barna van külön. Én kicsit féltem mikor megrendeltem, de nagyon szép. A képen nem látszik, de inkább metál barna....

Sorry, VV csak a 850-re gondolt és abban, tényleg csak barna van...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.021 hozzászólás
a zabaj, hogy érzem, kelleni fog egy ilyen itthonra.
bakker, mindig csak a pénzköltés. :D

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"