Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
4041 replies to this topic

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

ezt aláírom...az sd7 kar nyúlik mint a takony (vagy hajlik mint a kalbász)......

Ez jó mert én sosem próbáltam, de a lapos hátsó rész miatt ez lerí róla.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Fékhatás terén még a kar alakjának is fontos a szerepe, az új Avid már nem olyan merev mint a korábbiak.

ezt aláírom...az sd7 kar nyúlik mint a takony (vagy hajlik mint a kalbász)......ettõl független azonos bringán, azonos felnin, gyári betéttel próbálva az avid érezhetõen jobban fog....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Szerintem egyebkent ket oka van a parhuzamositas felejtesenek. Es mind a kettot leirtad. Draga es a felso kategoriaban mar inkabb a tarcsafek megy. Persze a suly maniakus XC-sek es maratonistak nyilvan v-fekkel fogjak nyomni, de nem beloluk el a piac. Jol tudjuk, hogy az XTR fejlesztesekre az tourney/alivio/acera/deore eladasokbol van penz.

Én még még nem temetném az XTR-rt szerintem még néhány év kinéz neki, bár lehet, hogy egy ráncfelvarrásba belefut, de komplett cserére nem számítok.

A nagyok közül mindhárman bepróbálták a párhuzamosítást. A Shimanonak részben bejött az XTR-nél és az XT-nél, de az LX-túl drága és nehéz volt. Az Avid is megpróbálta, de nem igazán terjedt el. Az AR széria szép volt, de nem fogot jobban a többinél, az AR Supreme pedig 80e-ért kicsit sok volt. A Sram 9.0 SL párhuzamos fék pedig rajta maradt a tervezõ merevlemezén, mert látták, hogy nem lesz piaca.

Sokkal egyszerûbb legyártani a hagyományos féktestet, mint a párhuzamosító mechanikát. Ráadásul ugyanúgy, vagy jobban kikonyogósodik mint a sima féktestek. Kivéve az dupla golyóscsapágyas XTR-t és az iparis Ultimate-et. Egyébként az a fék amelyik nem csapágyas, csak fém csúszik a fémen egy idõ után biztosan kotyogni fog, legyen az bármilyen. Talán a Shimano keményebb anyagból van, mert az Avidok mind lötyögnek. A high-eng fékgyártók már nem is kalandoznak a párhuzamosítás felé, mert tudják, hogy nincs sok értelme: FRm, Steinbach, Paul, Avid Ultimate,

Fékhatás terén még a kar alakjának is fontos a szerepe, az új Avid már nem olyan merev mint a korábbiak. Fékpofákról szólva a Shimanotól az XTR volt a legjobb amit próbáltam, és érdekes módon egy 99-es Alivio fékkel acélfelnin meglepõen gyorsan meg tudtam álln. Sokkal jobb volt mint az RC-m.

Nem hiszem, hogy óriási változások lesznek a megfizethetõ V-fékek terén, csak egyre olcsóbban és egyszerûbben lesznek. A felsõkategóriát már a tárcsafékek uralják.

Enyim Paripa

Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink

Let the people speak

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Mit hiszek el? Ne idegesits mar fel. Nem azt mondtam, hogy a parhuzamositas hianya miatt szar, hanem azt, hogy szar. Es kiprobaltam es szar. Pedig a fekpofa ugyanaz benne, mint a 04-esbe. Szoval azt komolyan elhiszem, hogy szar a 05 LX v-fek es azt, hogy jo a 04-es lx. Az pedig teny, hogy a 04-es parhuzamositott es a 05 nem. Es az is teny, hogy nem a parhuzamositas hiana miatt fog gyengebben. Egyeb?

Ezt te ilyenkor el is hiszed?
Hogy az lx féked tényleg csak a nyomorult párhuzamosítás miatt fog?
Az egy plussz funkció, el lehet dönteni, hogy parasztvakítás, vagy tényleg van értelem, de hogy anélkül egy fék már szar, ez baromság.

Szinte minden a fékpofán múlik.
Használok sram 9.0-át és 1500 Ft-os B+ féket is, mindkettõ jól fog, rendes fékpofával és jól beállítva...

Enyim Paripa

Let the people speak

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts

A '05-os parhuzamositas nelkuli LX pedig egy rakas szar. Semmit nem fog.

Ezt te ilyenkor el is hiszed?
Hogy az lx féked tényleg csak a nyomorult párhuzamosítás miatt fog?
Az egy plussz funkció, el lehet dönteni, hogy parasztvakítás, vagy tényleg van értelem, de hogy anélkül egy fék már szar, ez baromság.

Szinte minden a fékpofán múlik.
Használok sram 9.0-át és 1500 Ft-os B+ féket is, mindkettõ jól fog, rendes fékpofával és jól beállítva...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Én még még nem temetném az XTR-rt szerintem még néhány év kinéz neki, bár lehet, hogy egy ráncfelvarrásba belefut, de komplett cserére nem számítok.

A nagyok közül mindhárman bepróbálták a párhuzamosítást. A Shimanonak részben bejött az XTR-nél és az XT-nél, de az LX-túl drága és nehéz volt. Az Avid is megpróbálta, de nem igazán terjedt el. Az AR széria szép volt, de nem fogot jobban a többinél, az AR Supreme pedig 80e-ért kicsit sok volt. A Sram 9.0 SL párhuzamos fék pedig rajta maradt a tervezõ merevlemezén, mert látták, hogy nem lesz piaca.

Sokkal egyszerûbb legyártani a hagyományos féktestet, mint a párhuzamosító mechanikát. Ráadásul ugyanúgy, vagy jobban kikonyogósodik mint a sima féktestek. Kivéve az dupla golyóscsapágyas XTR-t és az iparis Ultimate-et. Egyébként az a fék amelyik nem csapágyas, csak fém csúszik a fémen egy idõ után biztosan kotyogni fog, legyen az bármilyen. Talán a Shimano keményebb anyagból van, mert az Avidok mind lötyögnek. A high-eng fékgyártók már nem is kalandoznak a párhuzamosítás felé, mert tudják, hogy nincs sok értelme: FRm, Steinbach, Paul, Avid Ultimate,

Fékhatás terén még a kar alakjának is fontos a szerepe, az új Avid már nem olyan merev mint a korábbiak. Fékpofákról szólva a Shimanotól az XTR volt a legjobb amit próbáltam, és érdekes módon egy 99-es Alivio fékkel acélfelnin meglepõen gyorsan meg tudtam álln. Sokkal jobb volt mint az RC-m.

Nem hiszem, hogy óriási változások lesznek a megfizethetõ V-fékek terén, csak egyre olcsóbban és egyszerûbben lesznek. A felsõkategóriát már a tárcsafékek uralják.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Szeptemberre (vagy már márciusra :D :cool: ) kiderül az új XTR-nél mi lesz a V-fék sorsa, párhozamosít vagy sem!

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Ebben egyetertunk tokeletesen. Es sem allitottam mast.

A véleményemet, miszerint lehet efféle mechanika, plusz hibalehetõség, és plusz súly lehagyásával is jó V-féket csinálni viszont fenntartom

Enyim Paripa

Let the people speak

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
akkor tehát peace.

vegyen mindenki azt amit akar ;-)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
lehet hogy elkövettem azt a kommunikációs hibát, hogy feltételeztem, mindenesetre az LX idei egyszerûsítésébõl ezt a következtetést vontam le. Talán térjünk vissza a témára akkor, ha lesz új XT, XTR. Ha ezen a szinten nem változtat a Shimano már most elnézést kérek.

A véleményemet, miszerint lehet efféle mechanika, plusz hibalehetõség, és plusz súly lehagyásával is jó V-féket csinálni viszont fenntartom

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
"Shimano párhuzamosító mechanikája a jelek szerint vakvágánynak bizonyult, azóta le is mondtak róla"

Ez nem igaz, mert egyreszt meg nem mondtak le rola, masreszt akkora vakvagany nem lehetett, hiszen az uj LX v-fek egy rakas kaki, nem fog semmit. Mig a '04-es parhuzamositott gyonyoruen lassitotta a 85kg-mat. Es ezzel nem azt mondom, hogy csak elonye van a parhuzamositasnak, mert hatranya, hogy elkezd kotyogni egy ido utan, csak azt, hogy nem feltetlenul rossz. Viszont dragitja a feket. Egyebkent ha a kovetkezo XT szeria is mentesul a parhuzamositastol, megkovetem magam es nyomban jogos lesz a kijelentesed.

ok.
akkor idézz valamit tõlem ami nem igaz.

Enyim Paripa

Let the people speak

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
ok.
akkor idézz valamit tõlem ami nem igaz.

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Nem nyertem en semmit. Ez itt nem kinek van igaza vagy ki nyer tipusu jatek. Segitsunk azoknak, akik kerdeznek, de csak olyasmit allitsunk, amirol tudjuk, hogy igaz.

Enyim Paripa

Let the people speak

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Jól van al, nyertél. Igazad van. Nincs több kérdésem.

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Nem irtad, hogy lett volna valaha LX parhuzamositott feked, ergo lofaszt sem tudsz rola. Kijelenthetjuk, hogy nem tudod mirol beszeltel.
Nem vitatom, hogy anelkul is lehet jot, azt vitatom, hogy zsakutca. Te kerdojelezted meg a technologiat. Vajon miert nem valtoztattak az XT szerian sem a 05-os, sem a 06-os evre? Talan mert jo ahogy van? Vagy Te talan jobban tudod mi kell a nepnek, mint a gyar vagy a japan mernokok?
A pofan valoban sok mulik es a pofat egy mozdulat cserelni. Rakhatsz keket, pirosat, koolstop-ot, bbb-t, ritchey-t, anyamkinjat barmelyikbe. Lenyegtelen a fekvasarlas szempontjabol, hiszen 3e koltsegrol beszelunk, ha nincs megelegedve a fekkel.
Egyebkent itt egy 90kg-os ember akar feket venni, szoval tulkepp lenyegtelen, hogy egy 36kg-os gyereket mi fog meg vagy mivel tud fekezni.
Es igen, fontos, hogy milyen bovdennel rakja ossze, mert azon sok mulik es nem egy perc cserelni, mint a fekpofat. Van meg kerdesed?

al01 figyelmébe:

Már megbocsáss, de szerintem ne döntsd el most itt, hogy mirõl van fogalmam és hogy mirõl nincs.

A következõket vitatod?

-lehet párhuzamosító mechanika nélkül is jó féket csinálni
-sok múlik a pofán
-adott felni esetében a pofa cseréjével (az elõzõ gondolatból kifolyólag) tudsz javítani a fékhatáson

Más. Sok múlik a bowdenezésen? Valóban. De olyan sok nem, hogy a legsz@rabbat ne tudná mûködtetni egy 36 kilós gyerek.

egyébként az XT nem azért párhuzamosított, mert nem változott 2005-ben (kérdés)?

Enyim Paripa

Let the people speak

sajtosp

sajtosp

vendég

• fórumtag
  • 200 posts
Kedves Xle!

Valóban. Viszont a Sh honlapon két helyen van súlyadat (XT-rõl):
Average Weight502g
Weight:502g(F&R)

Én csak az elsõt láttam. Persze így már nem akkora a különbség. De most már Avid lesz.

Raycoon! Nincs beállítva a privi. Mindjárt megteszem.

Sp

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
al01 figyelmébe:

Már megbocsáss, de szerintem ne döntsd el most itt, hogy mirõl van fogalmam és hogy mirõl nincs.

A következõket vitatod?

-lehet párhuzamosító mechanika nélkül is jó féket csinálni
-sok múlik a pofán
-adott felni esetében a pofa cseréjével (az elõzõ gondolatból kifolyólag) tudsz javítani a fékhatáson

Más. Sok múlik a bowdenezésen? Valóban. De olyan sok nem, hogy a legsz@rabbat ne tudná mûködtetni egy 36 kilós gyerek.

egyébként az XT nem azért párhuzamosított, mert nem változott 2005-ben (kérdés)?

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Es mivel sulyban is minimalis a kulonbseg, en a kenyelmesebbet vennem. Ezert is irtam a sracnak, hogy nezze meg, az a legfontosabb szempont. Es, hogy rendes bovdenezessel rakja fel.

Nincs is, több mint valószínû. Ahogy itt már sokan írták, a pofa-felni párosításon múlik szinte az egész. Annyit mondhatok, hogy én a Deore és az XTR V-fékek között ugyanazon a bringán, ugyanazon a felnin, ugyanolyan piros ritchey pofákkal fékerõ szempontjából minimális különbséget éreztem úgy, hogy a Deore-t Alivio fékváltókarral használom (ez a különbség könnyen lehet, hogy nincs is, csak annyi, hogy fejben van egy "azért ez mégis XTR" feeling)

Enyim Paripa

Let the people speak

xle

xle

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

Nem lepodnek meg ha a kozep/felso kategorias fekek kozott, gyari pofaval, rendes felnivel minimalis kulonbsegek lennenek.

Nincs is, több mint valószínû. Ahogy itt már sokan írták, a pofa-felni párosításon múlik szinte az egész. Annyit mondhatok, hogy én a Deore és az XTR V-fékek között ugyanazon a bringán, ugyanazon a felnin, ugyanolyan piros ritchey pofákkal fékerõ szempontjából minimális különbséget éreztem úgy, hogy a Deore-t Alivio fékváltókarral használom (ez a különbség könnyen lehet, hogy nincs is, csak annyi, hogy fejben van egy "azért ez mégis XTR" feeling)

al01: 2003-as XTR is párhuzamos mechanikával van!
"Nem felejtem soha el, hogy ki volt mindig velem, azt is mindig tudni fogom, ki fordult ellenem."

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Srac

Miert beszelsz Te is olyanrol, amirol fogalmad sincs? Kell venni egy jo fekpofat es csok? Meg talan ertelmes bovdeneket...
A parhuzamositasrol csak az LX-nel mondtak le, hogy arban olcsobb lehessen es nem azert mert szar volt. Az XT meg mindig parhuzamos (az XTR nem es konnyu is, viszont nem fog - ezt mondjak) A '05-os parhuzamositas nelkuli LX pedig egy rakas szar. Semmit nem fog. De ha nem hiszed probald ki vagy kerdezd meg Salat, aki tesztelte egy meridan.

Ha shimano ugyben van kerdesed, akkor parancsolj:
http://cycle.shimano...docs/browse.jsp

még egy adalék: a Shimano párhuzamosító mechanikája a jelek szerint vakvágánynak bizonyult, azóta le is mondtak róla (pl. az LX '05 esetében). ilyen sallangok nélkül is lehet remek féket csinálni, ráadásul jóval alacsonyabb súlyban (Avidok, Sram 9.0, stb.).
Ezek kellõen merev fékek; a többi már csak a felni-pofa kapcsolaton múlik, így egy adott felni esetében egyet kell hogy értsek Cruxos-sal: venni kell egy jó (pl. Koolstop) pofát, amennyiben nem elég az amivel adják.

edit: nekem volt Acera V-fékem is, ami ugye nem egy csúcsmodell, de pl. az SD5-tel összehasonlítva szerintem precizebb a kidolgozása, jobb a felületkezelése.
emellett persze lehet hogy az Avid jobban fog...

A +600gr-rol beszelok is erdekes csavok. Gondoltatok, hogy shimano-eknal a kozep/felso kategorias V fek masfel kilo. Szep gondolat. :) Azert nem artana neha tajekozodni is, mielott megmondo ember lesz valaki.

Enyim Paripa

Let the people speak