Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Szlovákiai Túra

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
373 hozzászólás a témában

#161
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
A K-t a 29. képen láthatod,de dh géppel bevállalható sumiac-ig.A medvetalálkozás szerencse kérdése.A fennsíkon a karámban voltak a lovak...igen láttam a norik lovakat,sõt huculokat is a szelce völgyben :)
A KH.-ról északra van egy "útvonalam" amelyet most nem használtam de talán a következõ alkalommal a Pusta Pole irányában gurulok le..igen ide visszatérek :)
Picasa...oldbikeold9-t nem engedélyezték de a késõbbiekben "átnevezem" magam..egyenlõre TK. név alatt fut a galéria.

#162
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
a lényegi kérdés kimaradt:
Találkoztál a Murányi-fennsíkon a ménesel?
A google térképn a rudna magistralén "minden második képen" rajta vannak :)

#163
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
Gyönyörû videk ez a Gömör-Szepesi-érchegység, a Murányról készült képed mesebeli, hát még ha a vár is állna...
Csak sok a medve, a juhászkutya és a norvég vendégmunkás. Ha kevesebb lenne belõlük simán felvehetné a versenyt Ausztria alacsonyabb részeive :)
Medveügyileg nem nyugtattál meg, szerintem csak egy nagyobb társasággal fogok arra montizni, mundjuk 5 fõ már elég hangos.
Õsszel se lehet jobb a helyzet, amikor a medvék az erjedt gyümölcsökbõl merítenek bátorságot.
A Király-hegyrõl a betonon jöttél le? A kék jelzést nem nézted meg, hogy mennire tekerhetõ lefelé jó lenne, leginkább dél felé.
(a legújabb galériádban felfeded inkognitod, ha direkt nem oldbike1x galériát csináltál akkor nem szóltam:) )

#164
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
Köszönöm a Hrdzava=S túraút tippet,bár a völgy végén keménykednem kellett a feljutással és a S keresésével.Itt favágók dolgoztak és tisztán tudtomra adták a bringa és az én jelenlétem nem "éppeszû" vállalkozás-hangosan "brummogtak"-gondolom figyelmeztettek.Grelasska sziklától keresgettem a "majdnem névrokonom"-janosik betyár singliarova barlangját,de nem leltem.K-t elhagyva egy erdészetire váltottam és az irányt tartva Honce szélére érkeztem.Igen meredek az út.. kb. 500m-es ereszkedés volt a fennsíkról amelyet a piszok köves talaj nem tett emlékezetessé,de túléltem.
Martinova völgy alagútján átjutva egy házcsoportba jutottam,de két szabadon kószáló kutya nem "engedélyezte" a tovább haladást.
A Kralova Hola mászást választottam a Rõce-Muranska zdychava-Z-chata Janka-Stolica-Javorinka hágó-Murány-Rõce itiner helyett.Az idõjárás miatt gondoltam ezen tekerést az 1948-as csúcsra-láthatóan a képek alapján ez jó döntésnek bizonyult..nagyon élveztem a feljutás útvonalát és a látvány kárpótolt az elhullajtott izadságcseppekért :)
Találkoztam a 2. murányi platós tekerésemnél egy "profi" bringással-29' specivel volt és edzõkörét nyomta..infója alapján a studnáig a nagyréttõl most minden nap láttak medvét..óvott az útvonal követésétõl,da ha már ezt választottam akkor tippet adott,hogy énelekjek-hangoskodjak.Képzelhetitek az útvonalat végig kiabálva közlekedtem..szerintem az összes állat elmenekült a fennsíkról! :)

#165
cobranco

cobranco

    vendég

  • fórumtag
  • 545 hozzászólás
Grat,Oldbike: végignéztem a fényképeket,jók,/fõleg mer engem is megemlitettél/,én évekkel ezelõtt majdnem szinte méterre pontosan ugyanezeket az útvonalakat jártam végig,igaz gyalog,jó volt egy kicsit nosztalgiázni,bár az utóbbi idõben egyedül én már fosok kószálni ilyen mélyen a vadonban/medvék miatt/.

Tudtad,hogy a Pelsöci-platón Mecsjárék repteret akartak csinálni a ruszkikkal karöltve...?...még jó,hogy nem lett belõle semmi.
Apropó,az északi végén,ha jól láttam Stitnik felé jöttél le? Nem szivatós az egy kicsit bringával?
A Martinová-dolinával mi lett,bementél végül?

Én 11-én voltam ugyanott,a Nemcová-hágóra másztunk fel dél felõl,majd le a Dielikre.aztán le Lehotára-majd fel Predná horára,majd le a patakmederben /szó szerint!/aztán Kisrõce,Nagyrõce stb...van videó is,majd feldobom hamarosan.

Most vasárnap meg akár össze is futhattunk volna, mi a Hnusta-Tiszolc-Brezno-Fekete Balog-Kamenista-dolina-Sihla-Kokava-Klenovec útvonalat pörgettük végig igen fasza idõben.

Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#166
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
A Pelsõci fennsíkról láttam a Kralova Hola csúcsát és a hóhelyzet engedélyezte a megmászását amely 4-5 óra alatt kényelmesen letekerhetõ a Sumiac vasútállomástól.Ez egy nézelõdõs,túrázós tempó,de nem érdemes sietni fõleg,ha napsütésben úszik a kopár tetõ.Szerencsém volt és szikráztak a tátrai csúcsok havas sziklái.1650-tõl az utolsó 300m szintet szinte végig úgy tekered,hogy a tátra vonulatát tartod a szemed elõtt.Nem egy nagy teljesítmény,de szerintem motivál a túraútvonal látványossága.
https://picasaweb.go...761/KralovaHola
jó túrázást!

#167
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
A bemelegítés a Pelsõci fennsíkkal kezdõdött.Csak ajánlani tudom ezen "magas palacsintát" mindenkinek.Tele van töbrökkel,karsztos sziklás tereppel,fenyvessel,borókással és az állatok sem hiányoznak=egy szarvas a frászt hozta rám.
https://picasaweb.go.../PelsociFennsik
Teljesült a Murányi fennsík tekerõs látogatása.A fennsík nem egy "plató" az elképzeléseim szerint,vannak azért csúcsos kitüremkedések.Eszméletlenül tetszett a fennsík,de kellõ erõ és helyismeret nélkül csak ilyen rövid túrák sikerültek.Nem bánkódom csak ha az erdészeti utak ismerete létezne sokkal változatosabb itinert lehetne összehozni.Az OpenMaps sem az igazi,de segítség.Az utak nem olyan mennyiségben vannak feltöltve ,mint a turistautak.hu-n,sõt piszok "szegényes" az adathalmaz.
https://picasaweb.go.../MuranyiFennsik

#168
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
Készítettem egy videót is kompakt fényképezõvel, 480p a felbontása(tudom XXI.sz., de ha nincs ló, jó a szamár is)
A túra felénél vettem észre, hogy 15perc fér egy 2GBos memóriakártyára (elég pazarló tömörítés, el se akartam hinni),
ezért a kilátó utáni részrõl összesen van 1 perc:( legközelebb viszek majd másik kártyát is vagy figyelek jobban az idõkeretre.
Álló helyzetbõl filmeztem és szövegeltem közben, úgyhogy ilyenre számítsatok :)
Elsõ próbálkozásom, fogyasszátok egészséggel!


#169
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég

Ha itt látom a Kralova Holán a "hósapkát" akkor a 2. napra improvizálok egy kerekezést.

Mi a Leány-szikláról láttuk a Király-hegy hósipkáját, nemhiszem, hogy teljesen elolvad addig, bár múlthét alatt 20cm csökkent az Alacsony-Tátrás érték a laviny.sk-n (most 60cm). De vedd számításba, hogy az aszfalt útról hamarabb elolvad a hó, mint a hegy nagyrészérõl.

Cobranco, a Martinovás infóval megspóroltál egy jövõbeni lefelétolást nekünk, de felvettem, a gyalogos néznivalók közé :)

#170
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
Köszönöm az infót! Nem a Maretka lesz az irányány..P,S,Z csomópontja a polovnicke háznál szeretnék kibukkanni! Mtb-vel tekerek,így a talaj bevállalva.Remélem a természetõrök tolerálni fogják a bringázásomat...nem "lóvés" út lesz.A fennsík a FÕ célpont és ott döntök az útvonalról,tény a "kezdõrúgás" még képlékeny.A S-t megjegyeztem!Láttam képeket amely "elvileg" követhetõ itiner,de a teljes valóságot nem mutatja..itt az út nagyrésze széles erdészeti út,de nem ijedek meg egy kis bringa "cigöléstõl" ..remélem az erõ velem lesz.Egyedüli résztvevõje a úrának Oldbike :)
Terveim szerint 15 vagy 16-án lesz a túra.Lehet csatlakozni Muránynál ?!Szögligetrõl indulok és a Murán panziónál szeretnék parkolni és talán 1 éjszakát ott is töltök ha lesz szabad szoba?így 2 napot tekereghetek.Ha itt látom a Kralova Holán a "hósapkát" akkor a 2. napra improvizálok egy kerekezést.Medve?....reménykedem :mad:

#171
cobranco

cobranco

    vendég

  • fórumtag
  • 545 hozzászólás
Oldbike: a Murányi mezõtõl/Keresztezõdés,emlékhely/az az aszfaltos út kb 100m,utána kétfelé ágazik,a déli ág Maretkináig még úgy ahogy elmegy,utána már vegyesfelvágott,az északi ág, igaz kering egy kicsit de személyautóval is használják Studnáig/van ott néhány ház/,onnan a piros már néhol húzós sokszor s sziklagerincen megy.

Ha a Stozka a cél, javaslatom: Muránytól fel a sárgán,gyakorlatilag bevisz alá,végig jó,mondjuk szintek vannak rendesen.

A Bringát elrejtõ modszert én is alkalmazom, M.fennsikon nem gond,a kutya se jár arra,medve sajnos jöhet,föleg ilyenkor késõ tavasszal aktivak,szoktam is parázni minden zörrenésre,szerintem ne egyedül menj,zajongani,dumálni kell...persze ez nem egy recept.

Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#172
cobranco

cobranco

    vendég

  • fórumtag
  • 545 hozzászólás

A Tiszolc feletti Martinova-völgyben(sárga) járt már valaki, mennyire lehet tekerhetõ?
Nomeg gyõzzetek meg, hogy nem fogok macit megijeszteni a rengetegben!


A Martinova dolina semennyire se járható,meredek szurdok,magas sziklafalakkal,végig bedõlt fákkal,mint a Kysel a Szlovák Paradicsomban,...gyalog viszont,kihagyhatatlan,bár néhol négykézlábas..

A macikról annyit,most olvastam egy szlovák vadászati honlapon,hogy nincs olyan éjszaka a Muranska Planinán,hogy a medvék ne gyalázzanak szét valamelyik lest,vagy vadetetõt.

Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#173
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
nekem nagy mumus, mert ált. határ mellõl indulok bicóval,(putnok) s nem naon szokik jólesni már... pedig még a király hegyi mászó is messze...

#174
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
A leány-sziklás kört betervezem..köszönöm a tippet...a jelzések ha eltünnek érzésre tekerek :)
A szilicei fennsík és a karszt út csodás volt a tavalyi évben...
https://picasaweb.go...8/GomorKarsztUt
https://picasaweb.go...ik?noredirect=1
https://picasaweb.go...lo?noredirect=1
A martinova völgybe bekukkantok,ha.....
A murányi fennsík "hányingere" engem is érdekelne,mivel 2 túrát is tervezek ott!A stozka-t/2/ szeretném látni.. a murányi mezõtõl-vártól látok egy "aszfaltos" utat és ezt követve becsatlakozik a magisztrala=P-ba és így továb a burdá-hoz=terv!
A kitérõket csúcsokra a bringa elrejtése után gyalogosan tervezem..remélem a macik ott nem tudnak brigázni:) így visszatérésnél megtalálom a drótszamaramat.
A tátrában podbanske-tõl a ticha völgy a cél= bringásút..bár a szilézia házhoz is bringás út tekereg,de infóim szerint nem mindig "szabad" az út!azért próbálkozom..ez késõbbi terv.
Igen az autó parkolása fejtörést okoz nekem is,de talán a helyes szállás választás=csak bringával való közlekedés lesz a megoldás!Murán?de Szögligeti házat nem szeretném felváltani még a + vezetést is vállalom!

#175
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég

alacsony tátra montis mászkát elõvigyázatosan, tavaly õsszel ~5km-t sétáltatott vissza minket király hegyre nyugati irányból a gerincen a természetova õrövics
...
murányi fennsíktól még aszfalton is hányingerem van...

Pedig az Alacsony-Tátra keleti gerincére én is montisszemet vetettem, hány órakkor futottatok vele össze?
Lehet Certovica felõl kéne próbálni, de arról több a mászás.
Pinkbikeon láttam Magas-Tátrás Menguszfalvi-völgyes tekerést is, szerintem ott tarkólövés jár ha elkapnak :D
Node nem értem miért nem lehet tekerni egy alig látogatott gerincen:(

Ezt a hányingereset kifejtenéd(vagy csak a Murányi vár sziklájának névadóira gondolsz)?

#176
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
alacsony tátra montis mászkát elõvigyázatosan, tavaly õsszel ~5km-t sétáltatott vissza minket király hegyre nyugati irányból a gerincen a természetova õrövics
pedig a túratervet pinkbájkról néztük, egy tót gyerek tette fel, getzi jó egynyomos ösvény
délebbre /szilice, érchegység stb/ gondolom, ua lehet, mint nálunk, vidéken, megbámulnak oszt csá. (bár, fene tudja, már a bükkben is b@sztatnak, ha nem a 2!!! hardkór eksztrém kerékpáros útvonalon tolod...)
arra vigyázzatok, hol hagyjátok az autót, dél-kelet szlovi legnagyobb kisebbségévé vált utóbbi idõben a fehér ember.ja, nem velük van a gond ;-)
murányi fennsíktól még aszfalton is hányingerem van...

#177
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
Mi végül a Szilicei-fennsíkra mentünk, tettünk egy kört rajta, az északi részén lévõ Leány-szikláról (Dievcenska skala) eszméletlen jó a kilátás :) A jelzések nehezen követhetõek, vízet Szilicén a boltban vettünk:cool2: A táj és a talaj nagyon változatos a fennsík közepén menõ kék jelzés követhetetlen, de lehet tekerni toronyirányt(csak a torony nem látszik). Bõvebb beszámolót ide írtam, képeim pedig itt.

A Murányi-fennsíkon Murányhutából mentünk volna a piroson nyugatra és vagy a sárgán vissza Murányaljára vagy a Burda hágón keresztül Tiszolcra. De két lánnyal inkább nem mentem, a macikról még senki se gyõzött meg, és a Szilicei-fennsíkon is megugrattunk egy nagy szarvast.
A Tiszolc feletti Martinova-völgyben(sárga) járt már valaki, mennyire lehet tekerhetõ?
Nomeg gyõzzetek meg, hogy nem fogok macit megijeszteni a rengetegben!

#178
oldbike

oldbike

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 652 hozzászólás
A murányi plató látogatás idõpontja május....csak tekergek ott és majd sodor az út ide-oda :) de a Fabova Hola betervezve,ha összejön.A vízvétel egyenlõre a problémám,de csak-csak kitalálok valamit ;)Megpróbálom a Kralova Hola-1916 m meghódítását,de talán korai lesz=hó ?
Ma az "aranyutat" tekertem le amely Selmecrõl-Körmöcre tartó út.Bekukkantottam egy-két völgybe,de a Skalka alatti Zlata Studnára-1216m-re való mászást elvetettem a gumi nem volt telitalálatos választás,tény spontán ötlet volt,de sebaj majd késõbb :) 105 km,1850 szint volt a mai penzum.
https://picasaweb.go...mecrolKormocre#
Az Ihrácska völgyet ajánlom mindenkinek.....

#179
vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
Én eddig csak gyalogtúráztak Szlovákiában meg kocsikáztam, mert van két félelmem a felvidéki rengetegben, a maci és a juhászdögök.

A Bükkben gyalog még nem láttam vadat, montin már õzet/szarvast/rókát/nyulat rengeteget
(sõt egy sas is csücsült már elõttem az erdészeti úton és igencsak riadtan szált fel mikor felbukkantam a kanyar kögött:D ), mert akkor nincs idejük elmenekülni elõlel, szerintem.
Leginkább a Gömör–Szepesi-érchegység (plusz Szlovák Paradicsom déli fele)
gyalogosan annyira nem érdekes részeit járnám be.
A kinézett útvonalakon kevés a túrista, meg eléggé istenhátamögötti helyek,
és Dobsina környékén 3 éve már nem csak a vadgazgaságban okoztak gondot
a macik és farkasok hanem a háztáji álattartásban is.
Szóval ebbõl kifolyólag tartok a montizástól Szlovákiában, félek, hogy beleszalagok egy maciba, és megijesztem.
Ti, hogy álltok ehhez?


Oldbike, letekerted a Burda-hágót már vagy ez egy nyári terv? Valami beszámoló jöhetne majd :)
Vissza merre tervezted az utat vagy nem körtúra lesz?

#180
cobranco

cobranco

    vendég

  • fórumtag
  • 545 hozzászólás
2007-ben jártam arra,igaz gyalog,de bringával is simán járható,a Burda-hágón autóval is átjárnak...

Túráim,videók itt: http://cobranco.hu