Korai indulás...8.10-kor Hronecből indul a túra.Gyorsan elérem Osrblie falu házait.A völgy szikrázik a napsütésben,de a falut körülölelő hegygerincek fenyvesei már hívogatnak.Tri Vody vashámora után betérek a Polana kalderája felé vezető útra amelynek a vége a sedlo Jasenie.Vízvételezésre a chata Pod Hrobon irányában lévő cervena jama erdészházig küzdöm fel a bringát-980m,de már fordulok a Gazdov-Stompe csúcsa felé.Hatalmas fenyvesben kanyarog az út.Stompe után megtréfál az spd-m...csavar lazulás és már térddel a sziklákon heverek jajgatva-káromkodva=tervben nem szerepelt.A közelben lévő forrásnál borogatom-tisztítom a régi seb felszakadását.Endreska házig lejtmenet és már a Kamenista völgyben találom magam.Ebéd a víztározó mellett-szomjoltás a Kysla forrásnál.Bámészkodás a völgyben + az elágazásokban,majd fel Dankováig-Zakluky teraszos fennsíkjára.Hosszú ereszkedés a Kamenista völgy bejáratáig.A Cierny Hron mellett futó brigaúton újra a kiindulóponthoz érkezem a gőzös füsttengerével megküzdve.
A bringa sietősen menetre készítve és már startolás Dolna Lehota kocsmájától egészen a Crmne tisztásáig.Itt kezdődik a Vajskovska völgy.500 m szint vár rám,de a zúgó patak mellett futó út látványa-vadregényessége elhessegeti a gondolatot az elém toppanó medve lehetőségétől,bár homályosan látok az izzadságcseppeken keresztül,de érzékelném a barna "gombócot".Pálenica rétnél megpillantom az alacsony-tátra gerincét és bevetem magam gyalogosan a vízesés irányában...sötét fenyvesben lépkedem.Félúton találkozom túrázókkal és mutogatnak a cipőmre...nem értem...a későbbiekben rájövök a titokra-sártenger áll az utamba amelyen ma nem jutok át....sebaj láttam már ma vizet
https://picasaweb.go...nyHronVajskova#
oldbike módosította - 2014. augusztus 19. - 01:54