Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Nekem is kellene valami vas, amibõl ki tudnék reszelni egy szerszámot szabanonfutó bontáshoz, mert a városi bringám szabadonfutója asszem megérne egy szétszedést már. Tolja a láncot.

--Trifo

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Szerelõk nagy része hülyének nézne, ha ilyen f@szsággal állítanék be...
Próbálgatom majd (eddig meg se nyekken).

Találtam többször felhasználható porvédõt, ha mégis szétbarmolná a user. Nem érdekel?
http://www.morningst...hub_buddy1.html
Most írtam nekik, rendelhetünk több darabot...

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Erre nem tudok mit mondani... Mások is én is szét tudják szedni, össze is rakják. Fogsz egy csavarhúzót és a közepén a lyuknál szép óvatosan feszegeted , de nem csak egy ponton, hanem körbe-körbe. Ha nem megy akkor keress egy szerelõt :-)

Porfogóról eddig nem volt szó...:D alatta tényleg ott van az a két bevágás. Így már OK.
És azt ha kipattintom a porfogót, nem roncsolom szét, elég mélyen ül (és elég szilárdan), kb. mint ezen a képen.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Azt a porfogót nagyon könnyen tönkre lehet tenni.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

A bearing cone külsõ oldalán vannak a tengelyt tartó nagy golyók, ezeken van egy kupak (porfogó) amit ki kell pattintani, golyókat kiszedni és akkor látod a bevágást. Ha mindezt megcsináltad és mégse ezt látod akkor részemrõ passz mert ilyet még nem láttam :-(
Ha nem szeded szét biztosan jó egy két éves agynál, de ilyen idõsnél, fõleg ha rendellenes hangok jönnek belõle szerintem mindenképpen meg kell nézni mi a helyzet belül.
Természetesen lehet kapni külön racsnit.

Porfogóról eddig nem volt szó...:D alatta tényleg ott van az a két bevágás. Így már OK.
És azt ha kipattintom a porfogót, nem roncsolom szét, elég mélyen ül (és elég szilárdan), kb. mint ezen a képen.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Nem, pont azt írtam hogy nem tudom megfogni roncsolás nélkül.
(A linken a robbantott ábrán "Bearing cone" nevû alkatrész nincs úgy bevágva, ahogy az a képen is látható)
Feltöltött kép
Az mondjuk érdekes, hogy azt írja a Parktool, hogy nem érdemes teljesen szétszedni, csak folyékony kenõanyaggal kenni...

Egyébként lehet ilyen kazetta-testet külön venni?

http://www.sjscycles...-Bodies-608.htm

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
A bearing cone külsõ oldalán vannak a tengelyt tartó nagy golyók, ezeken van egy kupak (porfogó) amit ki kell pattintani, golyókat kiszedni és akkor látod a bevágást. Ha mindezt megcsináltad és mégse ezt látod akkor részemrõ passz mert ilyet még nem láttam :-(
Ha nem szeded szét biztosan jó egy két éves agynál, de ilyen idõsnél, fõleg ha rendellenes hangok jönnek belõle szerintem mindenképpen meg kell nézni mi a helyzet belül.
Természetesen lehet kapni külön racsnit.

(A linken a robbantott ábrán "Bearing cone" nevû alkatrész nincs úgy bevágva, ahogy az a képen is látható)
Feltöltött kép
Az mondjuk érdekes, hogy azt írja a Parktool, hogy nem érdemes teljesen szétszedni, csak folyékony kenõanyaggal kenni...

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

Szétszedted úgy, ahogy a robbantott ábrán van?

Feltöltött kép

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

mit csavarna rajta? :wtf:

Az egész hátulját. Elõfordul, hogy görgõn törik a láncvilla.

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
mit csavarna rajta? :wtf:

ahogy tanult kollegam is irta, az elso olyan hogy egyensulyoznod kell rajta, mert mindket kerek forog [bele kell jonni a hasznalataba] a masodik viszont megfogja fixen a bringat es a hatso kerekkel hajtasz egy magnes elleneben.

ja, ilyenek vetelekor jo eszben tartani, hogy hasznalat kozben ezek eleg hangosak am.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
"ne legyen nagyon útban de azért neki is jó legyen! "

Ezen most jót mosolyogtam :-)
Nekem az elsõ szimpatikusabb, de én nem értek ehhez. 2. mintha csavarná a vázat.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Az elõbbire csak ráteszed a bringát és egyensúlyozva tudsz vele tekerni, ennek nincs ellenállása, a másiknál pedig a hátsó tengelyt fogatod be és egy ellenállással rendelkezõ görgõ feszül a hátsó keréknek, így nehezebb hajtani. Nem tudom mekkora a lakásotok, de nem olyan nagy eszközök ezek (kisebb, mint egy bringa). Egyébként összehajthatóak és akár az ágy alá is beférnek, ha éppen nincsenek használatban :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

tjudit

tjudit

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Köszönöm! meg kell néznem hogy ezek mit jelentenek és melyiket tudjuk betenni úgy a lakásba hogy ne legyen nagyon útban de azért neki is jó legyen!

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
tjudit: szerintem a férjed egy edzõgörgõt keres. A kérdés már csak az, hogy szabadonfutót (ilyet: http://www.bikemarke...eszlet&tid=1655), vagy rögzített, állítható fokozatút szeretne (ilyet: http://www.bikemarke...eszlet&tid=3588). Nekem az utóbbihoz hasonló van. Rohadtul utálom, de mindenképp hasznos :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

tjudit

tjudit

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. én nem vagyok bicikliõrült, de a férjem igen. Egyszer említett valami szerkezetet amire a versenybicilkijét felteheti és akkor a szobában is tudná használni. A közeledõ szülinapjára szeretném ezzel meglepni, de sajnos fogalmam sincs hogy ez micsoda. remélem valamelyikõtök a nem egészen pontos leírás alapján is ráismer és megtudja mondani, hogy mi ez esetleg hol kereshetek ilyet. Köszönöm a segítségeteket!

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Szétszedted úgy, ahogy a robbantott ábrán van?

Szétszedtem. A jobbos futófelületnél nincs semmi bevágás. Nem tudom, hol tudok fogást találni rajta. Pont így néz ki:
http://www.parktool....howto.asp?id=45
(sh. agyra vonatkozó képek. ugyanígy ki tudom bontani a gumitömítést, mint a képen látható.)

Ha van ötlet - vagy még jobb lenne kép - azt szívesen fogadom.
Van egy 7s. kazettatestem, az dettó így néz ki: bevágás sehol, és a gumitömítés is hiányzik.

Szal plíííz help :)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

Szedd szét és cseréld ki a golyókat. Gondolom már kicsit lötyög is a kazettatest. Nekem volt már hogy egész betonkeverõ hangig fajult a történet. A tán 3,05mm-es golyók lekoptak 2,9-re...
2×25-30db golyó fog kelleni, de ha sikerül szétszedni akkor úgyis kiderül minden.
Szétszedéshez meg tengely ki, golyók ki és a jobb oldali futófelület peremén van két bevágás, oda legyártod a megfelelõ méretû laposvasat, befogod satuba, rányomod az agyat és letekered, a kerék azért csak elég nagy erõkar hozzá. Ja, és a legfontosabb, a csésze fordított menetes.
Ha így próbáltad és mégsem ment, akkor nem tudom mi a megoldás. Csavarlazító talán segíthet.
Én is próbáltam, hogy olajjal "itattam" az agyat a csésze és a bordástest közti hézagon keresztül, de nem lett jobb a hangja.

Szétszedtem. A jobbos futófelületnél nincs semmi bevágás. Nem tudom, hol tudok fogást találni rajta. Pont így néz ki:
http://www.parktool....howto.asp?id=45
(sh. agyra vonatkozó képek. ugyanígy ki tudom bontani a gumitömítést, mint a képen látható.)

Ha van ötlet - vagy még jobb lenne kép - azt szívesen fogadom.
Van egy 7s. kazettatestem, az dettó így néz ki: bevágás sehol, és a gumitömítés is hiányzik.

Szal plíííz help :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Még emlékszem, hogy mondtad, hogy vetted. Hány km volt benne?

Néhány ezer, de már a másik 2 csapágy volt cserélve szilvás után. Ez a csapágy szerintem új korában is sz.r volt, mindig kotyogott egy picit. Most szétszedtem és a golyók darabokban voltak.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Még emlékszem, hogy mondtad, hogy vetted. Hány km volt benne?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ha Novatec agyad van, akkor tudok segíteni, én már túlvagyok egy csapágycserén.

Köszi, de nem egy sima csapágycserérõl van szó, szétesett darabjaira a csapágy és csak a külsõ gyûrû van benne az agyban. De úgy néz ki megoldottam, a kazettatest alu és így az jobban tágul melegítésre, sikerült kijjebb húzni a csapágyat, most már úgy néz ki beférek mögé.
Nem novatec. Sunrace, de az elv ugyanaz.