Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6031 replies to this topic

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
trifo!
Hétvégén normál laposvasból csináltam célszerszámot, 2 részes.
Egyiket befogod a satuba, ráteszed kazettát (agy felõli résznél), másik részét beilleszted a vájatba és lazítod. Nekem nem nyalta el... kb 5perc volt elkészíteni.

Most vettem, csapágygolyót, ha lesz idõm össze is rakom.

bigtibi, igazad volt, megérte szétszedni. Elég redvás volt belül szegényke. Szétkaptam a régi 7es LX kazit, a kevesebb tömítés ellenére sokkal szebb állapotban van, mint a 8as STX. Szereznem kell egy cseredarabot.

Volna még egy kérdésem, bár reménytelennek tûnik:
Tud valaki olyan szervízt, boltot, ahol van készleten kazetta test?

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Nekem is kellene valami vas, amibõl ki tudnék reszelni egy szerszámot szabanonfutó bontáshoz, mert a városi bringám szabadonfutója asszem megérne egy szétszedést már. Tolja a láncot.

--Trifo

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Szerelõk nagy része hülyének nézne, ha ilyen f@szsággal állítanék be...
Próbálgatom majd (eddig meg se nyekken).

Találtam többször felhasználható porvédõt, ha mégis szétbarmolná a user. Nem érdekel?
http://www.morningst...hub_buddy1.html
Most írtam nekik, rendelhetünk több darabot...

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Erre nem tudok mit mondani... Mások is én is szét tudják szedni, össze is rakják. Fogsz egy csavarhúzót és a közepén a lyuknál szép óvatosan feszegeted , de nem csak egy ponton, hanem körbe-körbe. Ha nem megy akkor keress egy szerelõt :-)

Porfogóról eddig nem volt szó...:D alatta tényleg ott van az a két bevágás. Így már OK.
És azt ha kipattintom a porfogót, nem roncsolom szét, elég mélyen ül (és elég szilárdan), kb. mint ezen a képen.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Azt a porfogót nagyon könnyen tönkre lehet tenni.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

A bearing cone külsõ oldalán vannak a tengelyt tartó nagy golyók, ezeken van egy kupak (porfogó) amit ki kell pattintani, golyókat kiszedni és akkor látod a bevágást. Ha mindezt megcsináltad és mégse ezt látod akkor részemrõ passz mert ilyet még nem láttam :-(
Ha nem szeded szét biztosan jó egy két éves agynál, de ilyen idõsnél, fõleg ha rendellenes hangok jönnek belõle szerintem mindenképpen meg kell nézni mi a helyzet belül.
Természetesen lehet kapni külön racsnit.

Porfogóról eddig nem volt szó...:D alatta tényleg ott van az a két bevágás. Így már OK.
És azt ha kipattintom a porfogót, nem roncsolom szét, elég mélyen ül (és elég szilárdan), kb. mint ezen a képen.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Nem, pont azt írtam hogy nem tudom megfogni roncsolás nélkül.
(A linken a robbantott ábrán "Bearing cone" nevû alkatrész nincs úgy bevágva, ahogy az a képen is látható)
Posted Image
Az mondjuk érdekes, hogy azt írja a Parktool, hogy nem érdemes teljesen szétszedni, csak folyékony kenõanyaggal kenni...

Egyébként lehet ilyen kazetta-testet külön venni?

http://www.sjscycles...-Bodies-608.htm

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
A bearing cone külsõ oldalán vannak a tengelyt tartó nagy golyók, ezeken van egy kupak (porfogó) amit ki kell pattintani, golyókat kiszedni és akkor látod a bevágást. Ha mindezt megcsináltad és mégse ezt látod akkor részemrõ passz mert ilyet még nem láttam :-(
Ha nem szeded szét biztosan jó egy két éves agynál, de ilyen idõsnél, fõleg ha rendellenes hangok jönnek belõle szerintem mindenképpen meg kell nézni mi a helyzet belül.
Természetesen lehet kapni külön racsnit.

(A linken a robbantott ábrán "Bearing cone" nevû alkatrész nincs úgy bevágva, ahogy az a képen is látható)
Posted Image
Az mondjuk érdekes, hogy azt írja a Parktool, hogy nem érdemes teljesen szétszedni, csak folyékony kenõanyaggal kenni...

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

Szétszedted úgy, ahogy a robbantott ábrán van?

Posted Image

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

mit csavarna rajta? :wtf:

Az egész hátulját. Elõfordul, hogy görgõn törik a láncvilla.

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
mit csavarna rajta? :wtf:

ahogy tanult kollegam is irta, az elso olyan hogy egyensulyoznod kell rajta, mert mindket kerek forog [bele kell jonni a hasznalataba] a masodik viszont megfogja fixen a bringat es a hatso kerekkel hajtasz egy magnes elleneben.

ja, ilyenek vetelekor jo eszben tartani, hogy hasznalat kozben ezek eleg hangosak am.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
"ne legyen nagyon útban de azért neki is jó legyen! "

Ezen most jót mosolyogtam :-)
Nekem az elsõ szimpatikusabb, de én nem értek ehhez. 2. mintha csavarná a vázat.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Az elõbbire csak ráteszed a bringát és egyensúlyozva tudsz vele tekerni, ennek nincs ellenállása, a másiknál pedig a hátsó tengelyt fogatod be és egy ellenállással rendelkezõ görgõ feszül a hátsó keréknek, így nehezebb hajtani. Nem tudom mekkora a lakásotok, de nem olyan nagy eszközök ezek (kisebb, mint egy bringa). Egyébként összehajthatóak és akár az ágy alá is beférnek, ha éppen nincsenek használatban :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

tjudit

tjudit

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Köszönöm! meg kell néznem hogy ezek mit jelentenek és melyiket tudjuk betenni úgy a lakásba hogy ne legyen nagyon útban de azért neki is jó legyen!

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
tjudit: szerintem a férjed egy edzõgörgõt keres. A kérdés már csak az, hogy szabadonfutót (ilyet: http://www.bikemarke...eszlet&tid=1655), vagy rögzített, állítható fokozatút szeretne (ilyet: http://www.bikemarke...eszlet&tid=3588). Nekem az utóbbihoz hasonló van. Rohadtul utálom, de mindenképp hasznos :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

tjudit

tjudit

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. én nem vagyok bicikliõrült, de a férjem igen. Egyszer említett valami szerkezetet amire a versenybicilkijét felteheti és akkor a szobában is tudná használni. A közeledõ szülinapjára szeretném ezzel meglepni, de sajnos fogalmam sincs hogy ez micsoda. remélem valamelyikõtök a nem egészen pontos leírás alapján is ráismer és megtudja mondani, hogy mi ez esetleg hol kereshetek ilyet. Köszönöm a segítségeteket!

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Szétszedted úgy, ahogy a robbantott ábrán van?

Szétszedtem. A jobbos futófelületnél nincs semmi bevágás. Nem tudom, hol tudok fogást találni rajta. Pont így néz ki:
http://www.parktool....howto.asp?id=45
(sh. agyra vonatkozó képek. ugyanígy ki tudom bontani a gumitömítést, mint a képen látható.)

Ha van ötlet - vagy még jobb lenne kép - azt szívesen fogadom.
Van egy 7s. kazettatestem, az dettó így néz ki: bevágás sehol, és a gumitömítés is hiányzik.

Szal plíííz help :)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

Szedd szét és cseréld ki a golyókat. Gondolom már kicsit lötyög is a kazettatest. Nekem volt már hogy egész betonkeverõ hangig fajult a történet. A tán 3,05mm-es golyók lekoptak 2,9-re...
2×25-30db golyó fog kelleni, de ha sikerül szétszedni akkor úgyis kiderül minden.
Szétszedéshez meg tengely ki, golyók ki és a jobb oldali futófelület peremén van két bevágás, oda legyártod a megfelelõ méretû laposvasat, befogod satuba, rányomod az agyat és letekered, a kerék azért csak elég nagy erõkar hozzá. Ja, és a legfontosabb, a csésze fordított menetes.
Ha így próbáltad és mégsem ment, akkor nem tudom mi a megoldás. Csavarlazító talán segíthet.
Én is próbáltam, hogy olajjal "itattam" az agyat a csésze és a bordástest közti hézagon keresztül, de nem lett jobb a hangja.

Szétszedtem. A jobbos futófelületnél nincs semmi bevágás. Nem tudom, hol tudok fogást találni rajta. Pont így néz ki:
http://www.parktool....howto.asp?id=45
(sh. agyra vonatkozó képek. ugyanígy ki tudom bontani a gumitömítést, mint a képen látható.)

Ha van ötlet - vagy még jobb lenne kép - azt szívesen fogadom.
Van egy 7s. kazettatestem, az dettó így néz ki: bevágás sehol, és a gumitömítés is hiányzik.

Szal plíííz help :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Még emlékszem, hogy mondtad, hogy vetted. Hány km volt benne?

Néhány ezer, de már a másik 2 csapágy volt cserélve szilvás után. Ez a csapágy szerintem új korában is sz.r volt, mindig kotyogott egy picit. Most szétszedtem és a golyók darabokban voltak.

A sebesség mindent megold.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Még emlékszem, hogy mondtad, hogy vetted. Hány km volt benne?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960