Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

A villán lévõ gyûrû, az a kormánycsapágy része, tehát ha villát cserélsz, akkor a régi villáról le kell venni és áttenni az újra. Ezt inkább csináltasd szervízben, mert könnyen tönkre lehet tenni.

Köszi az infót, ez lesz a megoldás! Gyanús volt nekem, hogy a régi villáról talán le kellene vennem azt a gyûrût, csak nem mertem lefeszegetni. Rendben, így teszek!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Inkább megkérdezem, mi foglalkoztat, hátha hülyeséget csináltam. (Könnyen lehet.)
Tegnapelõtt barátnõm bicajába sikerült használtan egy szuper, levegõs RS villát szereznünk a "gyári" RST helyett. Az RS-t ugyanúgy építettem be (ez egy '05 Duke SL), mint ahogy az RST is bent volt a vázban. A vázban a perselyeket és a koszorús csapágyakat megtisztítottam és újrakentem Motorex Bike Grease 2000-rel, és így építettem be. Nos, a villa vagy kotyog, vagy szorul ha jobban meghúzom, szorul. Viszont, gyanús, hogy azért szorul ez a villa, mert esetleg valami más fejcsapágyat is kéne vennem a bringába. (?) Igazából fogalmam sincs, teljesen új nekem ez a téma (is)... Vissza-visszaolvasgattam a fórumokban, de nem igazán találam erre választ, csak azt látom, hogy más is küzdött már hasonló gondokkal.
Annyit látok, hogy az "új" villa vállán a golyóscsapágyaknak kiképzett gyûrû kb. 1-1.5 mm-rel mélyebben nyúlik be a fejcsõbe, és végülis a mûanyag porvédõ gyûrût az, ami egyszerre feszül a válla vállain és a fejcsõ alsó részén, és ez az, ami miatt szorul egy kissé az egész villa.
Remélem érthetõen sikerült megírnom a problémám. Elõre is köszi a segítséget, ötleteket!

A villán lévõ gyûrû, az a kormánycsapágy része, tehát ha villát cserélsz, akkor a régi villáról le kell venni és áttenni az újra. Ezt inkább csináltasd szervízben, mert könnyen tönkre lehet tenni.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Inkább megkérdezem, mi foglalkoztat, hátha hülyeséget csináltam. (Könnyen lehet.)
Tegnapelõtt barátnõm bicajába sikerült használtan egy szuper, levegõs RS villát szereznünk a "gyári" RST helyett. Az RS-t ugyanúgy építettem be (ez egy '05 Duke SL), mint ahogy az RST is bent volt a vázban. A vázban a perselyeket és a koszorús csapágyakat megtisztítottam és újrakentem Motorex Bike Grease 2000-rel, és így építettem be. Nos, a villa vagy kotyog, vagy szorul ha jobban meghúzom, szorul. Viszont, gyanús, hogy azért szorul ez a villa, mert esetleg valami más fejcsapágyat is kéne vennem a bringába. (?) Igazából fogalmam sincs, teljesen új nekem ez a téma (is)... Vissza-visszaolvasgattam a fórumokban, de nem igazán találam erre választ, csak azt látom, hogy más is küzdött már hasonló gondokkal.
Annyit látok, hogy az "új" villa vállán a golyóscsapágyaknak kiképzett gyûrû kb. 1-1.5 mm-rel mélyebben nyúlik be a fejcsõbe, és végülis a mûanyag porvédõ gyûrût az, ami egyszerre feszül a válla vállain és a fejcsõ alsó részén, és ez az, ami miatt szorul egy kissé az egész villa.
Remélem érthetõen sikerült megírnom a problémám. Elõre is köszi a segítséget, ötleteket!

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

leflexelték, ennyi maradt emlékbe:
Feltöltött kép

ezt még meg lehet hegeszteni,jó lesz tartalékba!:D

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
egyelõre csak kibontottam, és nem látszik ki a koszból. holnap megpróbálom, köszi :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Ha a porzáró gyûrûket sikerül gányolás nélkül kivenni, akkor át tudod mosni és meg tudod kínálni zsírral.
...persze ha kitisztítva is akad, akkor valószínûleg van valami sérülése. Az már inkább kuka.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
leflexelték, ennyi maradt emlékbe:
Feltöltött kép

mellesleg kicsit akadozó régi monoblokkot lehet valahogy szerelni, vagy egyszerûbb újat venni?

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Egy kis zsír sosem árthat. Én is tettem most az enyémnél alulra is, felülre is hagyományos Mol LZS mittoménmármilyen lítiumbázisút:) Nálam egy 8-as acél csavar megy át alu távtartókon, szal ha nincs kenõanyag, akkor is max a távtartókat tudja kotyogósra tágítani, de ezek meg viszonylag egyszerûen és gyorsan esztergáltathatóak.

Köszi, így teszek. Adok neki én is Lítium-bázisú zsírt.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Egy kis zsír sosem árthat. Én is tettem most az enyémnél alulra is, felülre is hagyományos Mol LZS mittoménmármilyen lítiumbázisút:) Nálam egy 8-as acél csavar megy át alu távtartókon, szal ha nincs kenõanyag, akkor is max a távtartókat tudja kotyogósra tágítani, de ezek meg viszonylag egyszerûen és gyorsan esztergáltathatóak.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
A közelgõ szervíz miatt kivettem a bringámból hátsó rugóstagot. Egyelõre nem találtam user's manual-t a szereléséhez; bár nem is nagyon kell talán, egyszerû, mint a faék. A meghúzási nyomatékot is kb. "sejtem", meg nyomatékkulcsom is van már, a csavarokra is tudok kék Loctite-ot cseppenteni:), stb.
Viszont, valami speckó zsírt kér a rugóstag a felfogatási pontokon? Azért is kérdezem, mert úgy tapasztaltam, gyárilag nem igazán volt itt semmi.

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
A lecserélendõ 3x8-as ST-R225 EZ FIRE váltókar úgy látom bonthatatlanul egybe van építve a fékkarral. 10-es fékváltókarra is van tipped? Ha inkább ajánlanál az SL-R770-hez külön fékkarokat, akkor melyiket?

SL-R770

ez egy 10es rapidfire valtokar, fekkar vehetsz hozza izles szerint.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
SL-R770

ez egy 10es rapidfire valtokar, fekkar vehetsz hozza izles szerint.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
A merida speeder T1-re felkerült végre a tripla országúti ultegra sl hajtómû. A vastag lánc nem tetszett neki, úgyhogy felraktunk egy hozzávaló ultegra sl vékony láncot és tökéletes összhang kedvéért egy 10-es ultegra fogaskeréksort is. Nagyon pöpec lett a gép de sajnos nem találok hozzá egyenes kormányra való 10-es fékváltókart. Ebben a felállásban a gyári nyolcas váltó nem igazán állja meg a helyét. Hol merre találok ilyet, mi a típusa?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
175mm tengelyközéptõl pedáltengelyközépig. ugye jól mértem?
átlósan beforgatott a tengely.
köszi Trifo, majd kereslek privátban. :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
De a Suntour tán nem a Shimano féle négyszöget használja. Tehát nincs elforgatva.

Amikkel nekem eddig dolgom volt, ilyen volt mind.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
E!

Van nekem orrhon elfekvõ balos hajtókarom. 175mm-es asszem, négyszöges és ezüst színû. Kell?

--Trifo

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
pár száz Ft-ért kapsz,ha szerencséd van.Én nemrég haver anyósának kunyiztam egy régi balos Suntourt,egy boltból,ingyen odaadták.:)Nekem is van egy komplett leharcolt ilyen hajtómûvem a polcon.Piacon vettem egy komplett roncsbicajt,abban volt.Szerintem nem érdemes vele kínlódni,mert ha nem jó a menete,állandó szívás lesz vele.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
egy balos régi suntour. akkor nézelõdök egy kicsit...

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
milyen hajtokar?Jobbos vagy balos?Használtban elég olcson lehet venni külön is.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
hmm, hmm... de ha most valahogy leszedem, és kipucolva visszamegy és normálisan mûködik, akkor se érdemes eljátszani, hogy leütöm így-úgy amikor szervizelni kell?
(ti. nagyon nem volt belekalkulálva új hajtókar a költségbe, és ezen kívül hibátlan)