..hát én bizony azért vettem egy nagy nyomatékkulcsot, h a kocsin, kerékcsere alkalmával ne szaggassam meg a csavarokat. Mivel két garnitúra gumim van felnire szerelve, ráadásul az egyik alufelni, hát nagyon nem mindegy mekkora nyomatékkal ugrálsz rajta.
Nyomatékkulcsból kettõt használok a kerékpárokhoz, az egyik:
Ritchey Logic - Accessories - Tools & Lube -
Ezt azért mert az outi tele van Ritchey kiegészítõkkel és õk nem nagyon ismernek más számot az ötön kívül. A másik egy ilyen:
Zomko Webshop
Az itthon kapható kulcsok közül a legolcsóbb (szerintem), ennek ellenére teljesen jól használható, megbízható masszív.Tele van a net velük, akár ebay-rõl is tudsz már e körül rendelni. Az a véleményem, egy nyomatékkulcs a mai kerékpárok javításához elengedhetetlen.
Ha jól emlékszem pont a Ritchey nyomatékkulcsal szaggattad ki a menetet a Ritchey stücnibõl....
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a kevesebb néha több. Nem elég a nyomatékhoz ragaszkodni kézzel lábbal. Például ha maradunk a stücniknél akkor mindenki kipróbálhatja, hogy meghúzza a csavarokat normál erõvel, érzéssel amitõl már úgyse fog elmozdulni semmi, majd tegye rá a nyomaték kulcsot és nagy valószínûséggel tud még rajta húzni.
A gumis egyébként a seggét védi, azért használja a nyomaték kulcsot, ha vissza mész, hogy leesett a kerék akkor felteszi a kezét, hogy õ meghúzta. A kerekeknél egyébként a csavar fejének a fészkét lehet tönkre tenni a nagy nyomatékkal, nem a csavar fog elszakadni. A kézi szerszámok nagy többsége úgy van kialakítva, hogy azzal a hosszú karral adott méretû kötõelemen egy felnõtt férfi átlagos erõvel nagyjából jó nyomatékra fogja húzni. Persze ez egy általános elnagyolt szabály.