Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Nekem ilyenem van, teljesen jól mûködik. Azután vettem, hogy sikerült a villámon megszakítanom egy menetet. Egyébként azóta már láttam ugyanezt a kulcsot más felirattal jelentõsen olcsóbban. Sajnos a márka most nem ugrik be.

Mindenkinek köszönöm a sok ötletet! Még mindig ez a legszimpatikusabb, mert 1Nm-rõl indul, de szerintem sem ér 100 EUR-t. Akkor már lehet inkább Bacho kicsit többért ipari minõségben. Meghányomvetem magamban és eldöntöm melyik legyen.

Az albérletben, ahol lakom nagyon nehezen tudom megoldani a szerelést. Gondolkodom egy mobil bicikliállványban. 15kg-ot nem ártana ha stabilan fogna. Viszont mindkét biciklin, amit szerelnék a fejcsõ alatt mennem a váltóbowdenek és a hátsó fékcsõ, nem tudom ez mennyire akadály. Innen valamit érdemes? Egyéb ötlet?

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

Ezt ismeri valaki? 1Nm-rõl indul. Minõségi darab vagy nem hasonlítható az ipariakhoz? Ezen kívül még ezt találtam, ami 2-20Nm között van. A többi mind 3-4-5Nm-tõl megy felfelé ebben a tartományban.

Nekem ilyenem van, teljesen jól mûködik. Azután vettem, hogy sikerült a villámon megszakítanom egy menetet. Egyébként azóta már láttam ugyanezt a kulcsot más felirattal jelentõsen olcsóbban. Sajnos a márka most nem ugrik be.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

a BBB speciel nem gyart semmit, de a nyomatekkulcsuk speciel egy jol sikerult darab. Viszont ugyanaz a generic kinai cucc mint amit 28 egyeb markanev alatt megkaphatsz. Csak azt akarom mondani hogy jo darab, de nem azert mert BBB.

Na jo de amihez ha akarnal se tudnal nyomatekkulcsot hasznalni (pl pedalt csak pedalkulccsal tudsz meghuzni) ott nem igazan relevans hogy mennyi Nm-t tud a szerszam.

Ebben volt egy adag irónia... Egyébkén amiben van belsõ kulcsnyílás azt fel lehet rakni ha nagyon perverz hozzá valaki...:) Azért írtam bele, mert kérdezték mi van 40 Nm felett, hiszen ott is megadja a Shimano, azt nem írhatja, hogy ésszel..

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Ha jól emlékszem pont a Ritchey nyomatékkulcsal szaggattad ki a menetet a Ritchey stücnibõl....:) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a kevesebb néha több. Nem elég a nyomatékhoz ragaszkodni kézzel lábbal. Például ha maradunk a stücniknél akkor mindenki kipróbálhatja, hogy meghúzza a csavarokat normál erõvel, érzéssel amitõl már úgyse fog elmozdulni semmi, majd tegye rá a nyomaték kulcsot és nagy valószínûséggel tud még rajta húzni.

..hát biza jól emlékszel! :D Nekem azért megnyugvás, h pl. az említett sor záróanyát a megadott értékkel tolom fel, ott szerintem nagyon könnyen bele lehet szakítani. Az 5Nm-es nyomatéknál már jobban lehet játszani. Vagy mondjuk a hajtókar 12Nm körüli meghúzását is inkább a célszerszámmal mint a sima kulccsal. Persze a gyakorlat sokszor mást mutat, ékes példája az a nyomorult stucni. :) Vagy a másik, nyeregcsõbilincsen is 8,5 van, de a karboncsõnek, zsírozva éppen elég az öt.
Szerintem azért jó ha van egy ilyen készsége az embernek.

Ridley Noah Fast 

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Pont az volt amin még gondolkodtam, BBB minõségi dolgokat gyárt. 2-14Nm. Ez a tartomány elég? 14 felett mi lehet?

a BBB speciel nem gyart semmit, de a nyomatekkulcsuk speciel egy jol sikerult darab. Viszont ugyanaz a generic kinai cucc mint amit 28 egyeb markanev alatt megkaphatsz. Csak azt akarom mondani hogy jo darab, de nem azert mert BBB.

Sor záróanya, monoblokk, pedál. Alatta pedig egyes kormánycsapágyak csapágy elõfeszítése, HT2-es hajtómû csapágy elõfeszítése.... a teljesség igénye nélkül...

Na jo de amihez ha akarnal se tudnal nyomatekkulcsot hasznalni (pl pedalt csak pedalkulccsal tudsz meghuzni) ott nem igazan relevans hogy mennyi Nm-t tud a szerszam.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

..hát én bizony azért vettem egy nagy nyomatékkulcsot, h a kocsin, kerékcsere alkalmával ne szaggassam meg a csavarokat. Mivel két garnitúra gumim van felnire szerelve, ráadásul az egyik alufelni, hát nagyon nem mindegy mekkora nyomatékkal ugrálsz rajta. :D

Nyomatékkulcsból kettõt használok a kerékpárokhoz, az egyik:
Ritchey Logic - Accessories - Tools & Lube -
Ezt azért mert az outi tele van Ritchey kiegészítõkkel és õk nem nagyon ismernek más számot az ötön kívül. A másik egy ilyen:
Zomko Webshop
Az itthon kapható kulcsok közül a legolcsóbb (szerintem), ennek ellenére teljesen jól használható, megbízható masszív.Tele van a net velük, akár ebay-rõl is tudsz már e körül rendelni. Az a véleményem, egy nyomatékkulcs a mai kerékpárok javításához elengedhetetlen.

Ha jól emlékszem pont a Ritchey nyomatékkulcsal szaggattad ki a menetet a Ritchey stücnibõl....:) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a kevesebb néha több. Nem elég a nyomatékhoz ragaszkodni kézzel lábbal. Például ha maradunk a stücniknél akkor mindenki kipróbálhatja, hogy meghúzza a csavarokat normál erõvel, érzéssel amitõl már úgyse fog elmozdulni semmi, majd tegye rá a nyomaték kulcsot és nagy valószínûséggel tud még rajta húzni.

A gumis egyébként a seggét védi, azért használja a nyomaték kulcsot, ha vissza mész, hogy leesett a kerék akkor felteszi a kezét, hogy õ meghúzta. A kerekeknél egyébként a csavar fejének a fészkét lehet tönkre tenni a nagy nyomatékkal, nem a csavar fog elszakadni. A kézi szerszámok nagy többsége úgy van kialakítva, hogy azzal a hosszú karral adott méretû kötõelemen egy felnõtt férfi átlagos erõvel nagyjából jó nyomatékra fogja húzni. Persze ez egy általános elnagyolt szabály.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Pont az volt amin még gondolkodtam, BBB minõségi dolgokat gyárt. 2-14Nm. Ez a tartomány elég? 14 felett mi lehet?

Sor záróanya, monoblokk, pedál. Alatta pedig egyes kormánycsapágyak csapágy elõfeszítése, HT2-es hajtómû csapágy elõfeszítése.... a teljesség igénye nélkül...

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Te most szo....atsz engem.
Láttál valaha valakit nyomaték kulccsal kerék anyát meghúzni?
Mert én nem, viszont két lábbal ugrálni rajta azt már igen.

..hát én bizony azért vettem egy nagy nyomatékkulcsot, h a kocsin, kerékcsere alkalmával ne szaggassam meg a csavarokat. Mivel két garnitúra gumim van felnire szerelve, ráadásul az egyik alufelni, hát nagyon nem mindegy mekkora nyomatékkal ugrálsz rajta. :D

Szerszámvásárláson gondolkodom hosszú távra és nem csak biciklihez. Minõségi szerszámokat szeretnék.
Nyomatékkulcsban 3-40Nm tartományt csak kettõvel tudok átfogni. Park Toolsban és Bachoban (ipari minõség) amit eddig néztem ~40.000 Ft / db. Reális ez? Ki mit használ, tippek?

Nyomatékkulcsból kettõt használok a kerékpárokhoz, az egyik:
Ritchey Logic - Accessories - Tools & Lube -
Ezt azért mert az outi tele van Ritchey kiegészítõkkel és õk nem nagyon ismernek más számot az ötön kívül. A másik egy ilyen:
Zomko Webshop
Az itthon kapható kulcsok közül a legolcsóbb (szerintem), ennek ellenére teljesen jól használható, megbízható masszív.Tele van a net velük, akár ebay-rõl is tudsz már e körül rendelni. Az a véleményem, egy nyomatékkulcs a mai kerékpárok javításához elengedhetetlen.

Ridley Noah Fast 

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

a BBB teljesen vallalhato amugy

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a BBB teljesen vallalhato amugy
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Nekem ez van: Mighty Drehmomentschlssel 2-24 Nm inkl. Bits
Ha lehet hinni a leirasanak a pontossaga <4%, boven jobb, mint ami kellhet.

Köszönöm. Ezt már láttam, csak ami visszatart, hogy a gyártója már eredetileg is kínai.

Azt gondolom erre fog esni a választásom. Köszönöm mindenkinek.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
Nekem ez van: Mighty Drehmomentschlssel 2-24 Nm inkl. Bits
Ha lehet hinni a leirasanak a pontossaga <4%, boven jobb, mint ami kellhet.

Ezt ismeri valaki? 1Nm-rõl indul. Minõségi darab vagy nem hasonlítható az ipariakhoz? Ezen kívül még ezt találtam, ami 2-20Nm között van. A többi mind 3-4-5Nm-tõl megy felfelé ebben a tartományban.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Sorry, felnianyát akartam írni. Ahhoz a légkulcsok, amivel a gumis meghúzza általában nyomatékkulcsok is egyben. A kerékanyán levõ kulcson én is ugráltam. Egyébként meg eszem ágában sincs bárkit szivatni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

k. Esetleg autó felni kerékanya.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Az a baj, hogy te a másik végérõl akarod ezt az egészet elkezdeni.... Szerintem! Ért egy kudarc ezzel a kormánycsapággyal ami egyébként lehet, hogy tök jó csak hagyni kellene amíg kétszer meglazul és kész.... Szóval ennek hatására össze vásárolnál egy kazallal a legdrágább szerszámok közül, hogy attól majd minden megoldódik, de alapvetõ szereléstechnikai, gépészeti megoldásokkal stb. nem vagy teljesen tisztában. Félre ne értsél ezzel semmi gond, nem lebecsülni akarlak nagy arccal, de ezt a tudást neked kellene lassan magadra szedni innen onnan. Egy félnapos fórumos talpaló ehhez nem lesz elég. Mindennek megvan a maga sorrendje, ne a nyomatékkulcsnál kezdjed, meg a csapágybehúzónál. Vegyél egy pár T-szárú imbuszkulcsot, kónuszkulcsot pl. Szerintem!

Gépésztechnikus vagyok. Sosem foglalkoztam ezzel hivattásszerûen, nem vagyok rá büszke de nem vagyok képben mindennel. Egyáltalán nem a végérõl kezdem. Tengernyi szerszámom van beleértve az imbuszkulcs készletet, imbusz csillagkulcsot és imbusz bitkészletet különbözõ nyelekkel, kónuszkulcsból is megvan a sorozat ami kell. Talán notórius szerszámgyûjtõ vagyok, de rengeteg használt veszem, fõleg a célszerszámoknak. Még egyet sem bántam meg. A jelenlegi tolómérõm minimum 25 éve használom, rozsdás, nehéz leolvasni. A tolómérõ és a nyomatékkulcs nekem alapvetõ és univerzális szerszámok. Nem csak biciklihez. A régi autóm sokat szereltem, ezt csak azért nem mert csak az éves rutinmunkák vannak vele és azért inkább szerivzbe viszem. Egyáltalán nem pénzkidobásról van szó. A kormánycsapágynak ehhez semmi köze. Batagel összegbõl lesz egy behúzóm, mert most épp itt vagyok Pécsen, könnyen elintéztem és a gépipari cég ráér legyártani. Lehet nem mostanában fogom használni, de ha kell lesz.

Sorry az offért..

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Az a baj, hogy te a másik végérõl akarod ezt az egészet elkezdeni.... Szerintem! Ért egy kudarc ezzel a kormánycsapággyal ami egyébként lehet, hogy tök jó csak hagyni kellene amíg kétszer meglazul és kész.... Szóval ennek hatására össze vásárolnál egy kazallal a legdrágább szerszámok közül, hogy attól majd minden megoldódik, de alapvetõ szereléstechnikai, gépészeti megoldásokkal stb. nem vagy teljesen tisztában. Félre ne értsél ezzel semmi gond, nem lebecsülni akarlak nagy arccal, de ezt a tudást neked kellene lassan magadra szedni innen onnan. Egy félnapos fórumos talpaló ehhez nem lesz elég. Mindennek megvan a maga sorrendje, ne a nyomatékkulcsnál kezdjed, meg a csapágybehúzónál. Vegyél egy pár T-szárú imbuszkulcsot, kónuszkulcsot pl. Szerintem!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

hát a hollowtech II-es hajtómûvekben van 0,7-1,5Nm közé elõírt csavarfeszesség. :o

Eddig a legkisebb, amit láttam nyomatékkulcsban 2Nm-rõl indult. Pont az ilyen kis nyomatékokat nem tudom érzéssel meghúzni.

Freddyke egy nyomaték kulcs nem egy ûrtechnológia, nem kell neked olyan amit egy autószerelõ használ, azt meg végképp nem értem minek neked olyan ami 20Nm-tõl indul.

Pl. fogaskeréksor, fék centerlock. Esetleg autó felni kerékanya.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Freddyke egy nyomaték kulcs nem egy ûrtechnológia, nem kell neked olyan amit egy autószerelõ használ, azt meg végképp nem értem minek neked olyan ami 20Nm-tõl indul.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
hát a hollowtech II-es hajtómûvekben van 0,7-1,5Nm közé elõírt csavarfeszesség. :o