Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 posts
  • LocationBudapest
Nem tudom milyen agyad van, de a csapágyakat kell zsírozni + a menetet sem árt, bár nekem a fogaskeréksor leszedésével még nem volt gondom, nem rohadt össze.

Énnekem is 2mm es DT küllõim van és semmi bajuk a csavarhúzós módszer miatt (lustaság fél egészség ;) ez a legegyszerûbb és legolcsóbb), de húzott v. festett küllõkkel én sem csinálnám meg.

A küllõanyákat meg véletlen se zsírozd meg, mert ki fognak lazulni. Ha ennyire nem értesz a biciklihez, akkor 1 szép tojást v. 8ast is elég könnyen belevarázsolhatsz.

ftomi

ftomi

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Mivel még mindíg le van szedve a racsni, mondjamá' meg valaki, hogy kell-e alá zsír. Meg a racsnitartó pereme alá. Mondjuk ha rakok mind a két helyre, nem hiszem hogy sokat ártok, az utóbbi pl csupa kosz volt, annál biztos, hogy jobb, és vizállóbbá teszi, ha véletlenül így nem lenne az.

Egyébként a zsírozás nem nagyon szokta a szerelõket érdekelni. Hisz sokszor csak akkor van értelme, ha szét akarod szedni. Multkor pl. egy szerelõ fogta, és minden szó nélkül visszahajlította a jagwire bowdenemet, pedig amúgy is rövidre volt vágva. Mondom ezt meg miért kellett? Erre: Miért jó az ha kiáll? Hát mert így nem tudom majd zsírozni a bowdenházakat. Ja, hát azt minek?
Szóval nem hiszem. hogy a szerelõ figyelmesebb lenne a bringámmal, mint én, és ha valamint nem tudok, akkor azt megkérdem.

maxigaz

maxigaz

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
ja a lancos szerszam veget hosszabra is hagyhatod,vissza hajtasz 10 cm-t es igy ott dupla lesz,es jobb fogas esik rajta

maxigaz

maxigaz

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
a csavarhuzo tenyleg brutal.en lekoppintottam a boltokban kaphato lancos szerszamot.30-40cm hosszu,1,5 -2,5 cm szeles ,2-3 mm vastag lemez darab 3db lyuk a megfelelo tavolsagra meg egy regi lanc es kesz
uj vagyok itt,remelem meg nem volt szo ilyenrol:
nekem is gond volt a fejcsapagy beszereles is kellet valaki aki tartsa a vazat amig beutottem,azutan lattam egy szervizben fejcsapagy behuzot ,ugy dontottem nekem is kell,csinaltam egyet:kb 20 cm csavar +anya,nekem egy kamaz hengerfej csavar,de szerintem egy egyszerubb is megteszi.esztergaltattam hozza muanyagbol 2 hengert aminek van valla,meg kb 5 mm vastag femlapot,hogy a csavar feje ne a muanyagot nyomja szejjel,2 19 -es villaskulcs es gyonyoruen dolgozik.
lehet ,hogy igy leirva nem igazan ertheto,he erdekel valakit ,hogy hogy nez ki irjon emilt.
racsnit is szedtem mar szet egy kb 4mm vastag lemez darabbal,vigyazat bazi sok kis golyo van benne
(most mar abba hagyom a szo fosast)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts

Brutális módszer: 1 nagy és erõs csavarhúzót befeszítesz a küllõk és a fogaskerék fogai közé.

Az elsõvel csak akkor próbálkozz ha minõségi küllõid van, máskülönben lehet hogy a küllõ húzza a rövidebbet.

Maj baszok a DT küllõim közé csavarhuzot dugni, amikor 7 kiló egy leszedõ, szar láncod meg ugyis van lefogni a racsnit..

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Tényleg nem megbántani akarlak, de ha ilyen alap dolgokkal nem vagy tisztában, hogy mit kell zsírozni, akkor inkább továbbra is bízd szakemberre, mert nagyon könnyen tönkre lehet tenni a dolgokat.

ftomi

ftomi

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Kössz a tippet!

Végül úgy sikerült leszedni, hogy egy régi lánc egyik végét a galéria lépcsõfokára tekertem 3x, a másikat meg a fogassorra. Ezekután az öcsémmel ketten sikeült. ;D (Öcsém ugyan egy kicsit félt, hogy a galéria nem bírja) Azt hittem a kazettás ennél jobb konstrukció. :o

Más:
Az agy meliyk részeit kell zsírozni? Azt, amire ráhúzod a fogassort, pl kell? valamint annak a pereme alatt, azaz a tengely körül. Ott végülis van két felület, az egyik forog, a másik áll... A rászorító gyürû menetét gondolom érdemes, meg emlékszem, hogy azt a szerelõ is zsírozta. Ja, és kicsit más terület, de szoktatok küllõanya menetet zsírozni?

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 posts
  • LocationBudapest
Brutális módszer: 1 nagy és erõs csavarhúzót befeszítesz a küllõk és a fogaskerék fogai közé.

Barátibb: erre alkalmas szerszámot veszel, és azzal rögzíted a fogaskeréksort az elfordulás ellen.

Az elsõvel csak akkor próbálkozz ha minõségi küllõid van, máskülönben lehet hogy a küllõ húzza a rövidebbet.

ftomi

ftomi

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Sziasztok!
Kazettás racsni-leszedõ csavart merre kell tekerni, ha le akarod szedni a fogassort? Balra, azaz mint minden hagyományos csavart? Ha igen akkor jól beszorítottam, de akkor mondjátok már el, hogyan kell lefogni a racsnit, hogy ne forogjon el? ??? (Menetesnél nincs ilyen probléma ugye, és lazításhoz a szokott irányba kell tekerni)
Kössz!

maxigaz

maxigaz

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
nekem egyszer eltort a villaskulcs a lehuzon,gondolkodtam,hogy veszek egy csapagy lehuzot,de annyira ne volt fontos levenni,de azert meg mukodhet a dolog

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
;)
én leugrálni próbáltam, nemment.
csavarhúzó, kalapács, vésõ, nemment.
flex, MENT :D

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Van egy érdekes történetem azoknak, akik olyan helyzetbe kerülnek, mint én a napokban. Egy régi Altus hajtókart próbáltam leszedni a tengelyrõl és kitéptem a menetet a hajtókarleszedõvel. Utánanéztem a Barnett's Manualban, hogy ilyen esetben mit ajánlanak, de a szükséges szerszámok között fûrész és kalapács szerepelt (mert szerintük a hajtókar már úgyis kidobandó ilyen esetben). Aztán támadt egy zseniális ötletem: két csavart levágtam akkorára, mint a hézag a hajtókar és a monoblokk közt. Rátettem az anyákat, beraktam a csavarokat a tengely két oldalán és elkezdem letekerni az anyákat, gondolván, hogy azok szépen letolják a kart a tengelyrõl. De a kurva csavarok legörbültek, úgyhogy fogtam egy kibaszott vésõt és lefeszítettem a kar a picsába. És semmi kár nem keletkezett. Szóval néha a legegyszerûbb megoldás a legjobb.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
vettem óccsót 1100Ft valami ice toolz jó ISIS-hez is.
baszok mostmá kölcsönadni...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Most böngésztem a Loctite honlapját és találtam egy kenõanyagot, ami tökéletes lehetne bicikli lánchoz. Chain Gear & Cable Lubricant néven fut (száma nincs) és azt írják róla, hogy portaszító hatású. Nem tudom, nálunk kapható-e. Hamár szóba hoztam a Loctite-ot, ti használtok menetrögzítõt, berágódásgátlót stb. szereléskor? Én most vettem egy újfajta berágódásgátló stiftet a monoblokkhoz, mert a gyári az úgy be volt rágódva, hogy mûhelybe kellet vinnem és ott is csak satu segítségével jött ki. Tárcsfékhez meg 243-as menetrögzítõt, mert olvastam, hogy valakinek Manitou villából kiszakadtak az Avid csavarok és nekem is ez van.

sharkany

sharkany

vendég

• fórumtag
  • 57 posts
nem a túrót nem kell meghúzni!!! elõször a tengelyt fixre aztán a rögzítõt. de húzd meg jól tényleg.ennyi a nagy titok,én legalábbis így tettem eddig.sok sikert
(azért ne szakítsd bele)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Egy kis segítség kellene!

Új monoblokk beszerelés: egy helyen azt olvastam, hogy magát a monoblokkot nem kell meghúzni, csak a másik oldalon a csészét; máshol azt olvastam, hogy miután meghúztuk a csészét, a monoblokkot is meghúzzuk. Vajon melyik a helyes?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
900ft
ott kezdodik szinte mind

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
Sziasztok!

Hogyé' adnak egy Shimano-4szögtengelyes- kompatibilis monoblock betekerõ szerszámot??

Az otthoni elkallódott, vagy kölcsönadtam egy bringás "havernek"... >:(

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
akármelyikrõl is van szó nem mindegy hogy vizes vayg száraz az a beton ;)

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
asszem, ott a pont ;D ;)

de feltörölni? azis lehet más-más
feltörölni - felmosni
feltörölni - taknyolni egy jó nagyott betonra érkezve