Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

elpattanos cr-vanadium villáskulcsoknák tuti többet bír egy rendes pedálkulcs, mivel nicns benne ÉL.... nincs a hülye 6lapfejü csavarok miatt legyengítve..;)
törött pedálkulcsról még nem sokat hallottam, de ilyen "hiperszupererõsminõségivilláskulcsok" sorozatos törésérõl számoltok be folyamatosan...

A jó minõségû, kovácsolt króm-vanádium kulcs nem pattan el, és nem törik. Ha túl nagy a megerõltetés, akkor viszont a "tágul" a kulcs feje.
A rossz minõségû, öntött, na az törik. Cserébe olcsó.
Nem véletlenül van komoly árkülönbség szerszám meg szerszám között. Az egy dolog, hogy milyen anyagból van, de a fémmegmunkálás legalább olyan fontos, mint az alapanyag.

:)

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
wd40 jó lesz.
minap próbáltam én is kiszedni ezeréves citybikeból egy full rozsdás pedált. pár perc probálkozás után feladtam. wd40el meglocsol, bicó oldalra fektet, hogy belefollyon a hatóanyag :) , kinthagy udvaron, alvás, reggel pedig különösebb erõlködés nélkül leszed ;)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
elpattanos cr-vanadium villáskulcsoknák tuti többet bír egy rendes pedálkulcs, mivel nicns benne ÉL.... nincs a hülye 6lapfejü csavarok miatt legyengítve..;)
törött pedálkulcsról még nem sokat hallottam, de ilyen "hiperszupererõsminõségivilláskulcsok" sorozatos törésérõl számoltok be folyamatosan...

na sebaj:)

a berohadt alkatrész pedig az igénytelenség egy mércéje.

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

• vendég

olyan nincs hogy valami nem jön szét...:)
küzdj vele!
és pedálkulcsot keress ilyen villáskulcs helyett.
erõkar,menetlazitó, melegítés, hûtés.. lehet vele játszani.

Nem tudom. Csak ki akartam szedni, kitisztítani, átzsírozni, beállítani...én csak jót akartam neki, de nem hagyja! :D Nem létkérdés, hogy lejön-e vagy sem, de kezd picit becsületbeli üggyé válni ez a pedál! :rocketman

Nehéz elhinnem, hogy ezek a leheletvékony pedálkulcsok többet bírnának mint egy ChromeVanidium villáskulcs...bár lehet meg kéne próbálni beruházni egybe...:chin:
Menetlazítót is bevetek asszem. A "kenyérre is kenheted meg az oroddat is tisztíccsa" WD40 jó lesz? Elég ha fellocsolom vele v. hagyjam állni benne pár órát?

Lángszórózni/fagyasztgatni nem fogok! Pár hónapon belül ígyis-úgyis csere lesz...

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Én még a nyeregcsõ beragadáshoz tennék hozzá annyit hogy festett csövet kell venni és akkor nem rohad össze az alu.

Nekem a festett csövem is ciccegett, amíg vékonyan be nem zsíroztam.

X.

Facs

Facs

törzsvendég

• fórumtag
  • 488 posts
Én még a nyeregcsõ beragadáshoz tennék hozzá annyit hogy festett csövet kell venni és akkor nem rohad össze az alu.

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
ja, és meg lehet próbálni jó minõségû szerszámokkal is (pl. Beta), hátha azok nem törnek el ;)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
olyan nincs hogy valami nem jön szét...:)
küzdj vele!
és pedálkulcsot keress ilyen villáskulcs helyett.
erõkar,menetlazitó, melegítés, hûtés.. lehet vele játszani.

• vendég
Tehát akkor, hogy több ilyen probléma ne legyen:
http://www.parktool....howto.asp?id=83
Az oldal közepén egyértelmûen látszik, hogy melyik oldalt melyik irányba kell tekerni. Halkan tegyük hozzá, hogy én eszerint csavargattam, mégis beletört a 15-ös kulcs, úgy összerohadt, hogy azt én már onann le nem szedem...:o

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

xabi én is azt szoktam ha nekem nem megy majd apa megcsinálja:D:D énis küldjem az enyém?:D

Én nem szégyenlem, hogy 18 éve tõle tanultam meg a szerelés minden csínját-bínját, bár tény, hogy akkoriban még nem ilyen ûrkorszaki cuccok voltak. Akkoriban acél volt, meg néhol alu mutatóba. Azóta elhülyültem, és van, amihez hozzá sem nyúlok (pl teló, vagy kerékfûzés), de nem kap el a szívinfarktus, ha szét kell kapni a racsnit, vagy be kell álltani egy kónuszos kereket, vagy ki kell centrírozni a kerékbõl egy "nyócast". Eddig az off.

Másrészt: az alu-alu illeszkedéseket azért illik lehelletvékonyan (!!!) bezsírozni, mert ahol egymáson elmozdulhatnak, ott lekopik az oxidréteg, az alu-alu meg összesül, amidõl esetleg csak annyit veszel érszre, hogy "cicceg" a nyeregcsõ, vagy a kormány. Engem ez speciel zavar, úgyhogy én zsírozok.
A nyeregcsõhöz meg javaslom a csavaros bilincs beszerzését, jobban meg lehet húzni, nehezebb ellopni a nyerget, beállításkor meg úgyis van az embernél imbuszkulcs, és (én legalábbis) annyira azért nem állítgatom gyakran a nyeregcsövet se.

X.

overmaxi

overmaxi

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Hi!
Kerékpár szerelésben jártas kollegát keresek,Érd környékéröl.
További infó : 20/477-4924
Üdv.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

Vagy egyszerûen rossz irányába tekerte :) de nem túl valószínû.

és de banye... :o

Elmentem ma ismihez, hozza az méteres erõkart. izmoskodás. semmi. kérdezi jó irányba tekerjük? mondom szerintem igen, gondolkodik, igen így kell lennie elvileg.
izmoskodás semmi. na akkor kezdjük el melegíteni.. de elötte azért "probáljuk mer a másik irányba is mert nem mozdult semmit se"
másik oldaon persze lazult.

lámalámalámalámaláma
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

• vendég

A p3-on se állítok semmit a nyergen, mert csutkára kihúzva is túl alacsonyan van ahhoz, hogy leüljek... Szóval az is egy éve úgy áll sztem, ahogy eredetileg :)

Hanyas a P3? 5"-os vagy mi? :D
Az én vázam 13,5"-os, pedig 2 m vagyok!!! Igen, az is elõfordul, hogy a hosszú nadrágom szára alul beleakad a nyeregcsõbilincsbe...lol :D...mégis ha közepesre kihúzom a nyerget simán ülve szoktam tekerni...:chin:
Persze lehet ez nem normális.
Én naponta kábé 3x-4x állítok nyeregmagasságot ( a barspin miatt is kell :D)...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts

Bocs hogy beleszólok de most megmondtátok a frankót! A hatos racsni felöli oldalon rövidebbek a küllõk mert közelebb van a küllõperem a középvonalhoz tehát a másik oldal a hosszabb! A láncvonalnak semmi köze a küllõkhöz ha jól tudom. Az egyes racsni nem lóg túl a meneten amire rögzíted de a hatos az elvileg belóg a kilátszó (racsni nélkül) tengely fölé tehát a küllõk huzigatásával max úgy orvosolható a helyzet ha az egész agyat a tengelyen eltolod a racsni irányába és utána centírozod középre a kereket. De ha már széthuzogattad akkor mindegy... De azért jó poén volt!

igen, errõl beszéltem én is de lehet nem volt érthetõ.
természetesen az alátétek variálásával szándékoztam beállítani a láncvonalat, a küllök huzigálásával a kereket szeretném középre igazitani.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Az Authoron aznap, mikor megvettem, beállítottam a nyerget, és azóta nem nyúltam hozzá, ez pedig már volt egy éve is szerintem :)
A p3-on se állítok semmit a nyergen, mert csutkára kihúzva is túl alacsonyan van ahhoz, hogy leüljek... Szóval az is egy éve úgy áll sztem, ahogy eredetileg :)

• vendég
Most õszintén: ki az, aki 2-3 havonta egyszer sem állít a nyeregcsövén: aki nem bringázik, de az meg is érdemli, hogy belerohadjon...habár lehet a tekerõ-manók sem húzogatják :D de õk úgyis odafigyelnek a bringájukra, szal sztem fölösleges is zsírozni.

ELLENBEN AZ ELÕZÕ TULAJ ELFELEJTETTE A PEDÁLT BEZSROZNI! Ezért most nekem is eltört egy orosz 15-ös kulcs...:D Ez már népbetegség! Sebaj, elmarad a zsírzás, a szegecseket meg így is tudom cserélni...nyár végén meg amúgyis cserélni akartam az egész hajtómû+pedál+monoblock kombót, addig már csak kibírja ez a kis Odyssey :(

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
én mindig be szoktam mert a szomszédnak egy régi scott aluvázból nem jött ki a nyeregcsõ...sehogy!!!:Da vázat is szétb*szta már a nyeregcsövet is szval kuka lett...amúgy egy jó régi lx szett volt rajta azt levetettem vele...

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Facs

Facs

törzsvendég

• fórumtag
  • 488 posts

Néhány rs-nél elõ szokott fordulni, hogy recseg, ropog a válluk, eddig psyloról, rebáról, pikeról hallottam és ez nem befolyásolja a müködésüket, de lehet hogy nálad teljesen másnak van ilyen hangja.
Éppen ezért nem zsírozom évek óta a nyeregcsöveimet :)

Ha nem iparis a csapágy akkor lehet hogy az a bûnös, nekem is ezt csinálta és látszólag semmi baja nem volt.

(ja és én sem zsírozom a nyeregcsöveim mert az újabbakon vannak ilyen kis körkörös dombornyomások, így tulajdonképpen kis felületen érintkezik a csõ meg a váz, ezek ha jó a méret nem nagyon szoktak beleszorulni/rohadni)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Néhány rs-nél elõ szokott fordulni, hogy recseg, ropog a válluk, eddig psyloról, rebáról, pikeról hallottam és ez nem befolyásolja a müködésüket, de lehet hogy nálad teljesen másnak van ilyen hangja.
Éppen ezért nem zsírozom évek óta a nyeregcsöveimet :)

A sebesség mindent megold.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Milyen teló?
Nem tudom úgy meghúzni nyeregcsõbilincset hogy ne csússzon be a nyeregcsõ ha be van zsírozva.

Duke XC

Ha nem tudod úgy meghúzni, akkor ne zsírozd be :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.