Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Egy váltókar típus után okosabbak lennénk, mert egy STEF50, és LX között elég nagy különbség van...

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Nos... Shimano fékváltókarból melyikre gondoltál? Egyáltalán outi, vagy monti?

--Trifo

Amen

Amen

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
Én eddig azt hittem, h a hidrós féknek van a 3. luk:D
Lehet nagy hülyeséget gondoltam:D

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
igy van le kell kapni a fedelet vigyázz a pici csavarokra nehéz potolni és nagyon el tud tünni a földön:D más buktato nincs a dologban a 3dik nyilás azt hiszem valami plusz kijelzönek van ojan mint a mocikon a km+fores mérö csak ez a váltok pozicióát mutatja és kissebb de lehet tévedek majd nálam hozáértöbbek meg mondják
:D ...Nem,nem tündérke a kívánság,az kívánság. Térdelj csak le szépen!:D

CsorvaGep

CsorvaGep

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Üdv!
Pont egy teleszkóp csere elõtt állok, úgy gondoltam hasznos lehet elolvasni, hogy hátha írtok ilyesmirõl. És mivel az ebike várat magára és így télen nem sokat tudok tekerni, szóval elolvastam az egész topikot. :)
Tök jó házi praktikákat írtok, ezeket majd kipróbálom, ha arra kerül a sor.
A pedál leszedéshez ami nemrég jött elõ, már nem tom ki példáján, nekem is volt ilyen problémám, de fater segített. Fejre fordítottuk a kerót, a pedál alá egy méteres 5×10-es fadarabot tett (hogy ne forogjon a hajtás) és aztán 15-ös kulccsal próbálta. Asszem akkor még nem ment aztán kicsit kalapáccsal pöcögtette hogy kilazuljon és aztán egész szépen ki is jött.
Ja a szerszámokhoz csak annyit, hogy írjátok hogy ilyen BETA meg Parktool vagymik, nálunk itthon ilyen orosz villáskulcsok meg néhány elkallódó imbusz van, meg ilyen olcsó teszkó imbusz, és tökéletesen mûködik. El még nem tört egyik se, ha meg vágja a kezem (megesik a teszkósnál) akkor ronggyal fogom meg és kész. (Persze ezek valszeg nem állnák meg a helyüket egy szervízben)
Aztán lenne még egy noob kérdésem:
Végig olvastam de nem nagyon találtam ról leírást hogy az alap shimano fék-váltókarban ha bovdent cserélnék akkor azt hogy tudnám megoldani? Még a fék az egyszerû, de a váltónál szét kell bontani a váltó testét? Mert én nem igazán láttam át hogy mit kéne.
Ja és az a harmadik kivezetés mire jó?

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
No igen, a parktools útmutatói párszor már kihúztak a szarból. Ráadásul nagyon korrekten le van írva szinte az összes fellelhetõ cucc szerelése (pl kazetták, racsnik, hajtókaroknál a különbözõ gyártmányokkal is foglalkozik, akár régi campával is...)

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Semmi széllel szembe pisálás nincs ebben. Le van szépen írva, hogy mit hogyan kell megcsinálni a ParkTool szerszámaival. Ott van szépen a cikkszám, meg minden, hogy ezt vedd meg hozzá. Tehát reklám, de legalább az a fajta, ami mindkét félnek jó.

--Trifo

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

BARNETT's...

Jahh, angolul beszélõ bringás körökben ez a cucc fogalom.

Én sose mélyedtem el benne, úgyis ott van Sheldon papa meg a Park tool webes cuccosa (http://www.parktool.com/repair/) A Park egy képes útmutatógyûjtemény, asszem h a közmegbecsülésnek örvendõ Park big blue book on bicycle repair anyaga van felrakva (megj: megható nagyvonalúság h a széllel szembe pisálnak és jófejségbõl buknak egy csomó könyv-eladást.)

Kíváncsiaknak még ott a the bicycle wheel Jobst Brandt-tól, azt is sokan nagyra tartják.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Az újságban volt tavaly.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Igen, tényleg jó. Amúgy meg volt már hivatkozás a Barnett's-re. Vagy nem is itt volt az, hanem az újságban? Valamelyikben tuti, mert én is abból keveredtem oda.

--Trifo

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Igen jónak tûnik :respect:

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Szerintem megéri.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
BARNETT's

Tisztelt Bikemag!

Részben az itt tanultak alapján több biciklit is megjavítottam sõt újabban modernizáltam is (fõleg régi francia gépek)., köszönöm :) . Itt hallottam Sheldon Brown-ról is elõször
http://www.sheldonbrown.com/
akinek az írásaiból rengeteget tanultam.

Egy másik, még rendszeresebb forrásra szeretném fölhívni az angolul olvasók figyelmét: a könyv alapos, rendszeres, részletes; CD változata is van, és pár fejezet teljesen, pár másik demo formában jogtisztán letölthetõ (PDF alakban), így eldönthetõ, megéri-e az US$ 115-öt.

Kellemes tallózást Tamás (gren_tamas)

Barnett's manual 5th edition
http://www.bbinstitute.com/manual.htm
CD-n:
http://www.bbinstitute.com/dx.htm

Pl.
32. fejezet. Hátsó váltók (Rear Derailleurs):

Download Chapter 32: Rear Derailleurs
http://www.bbinstitu...BM5 chap 32.pdf

Download Demo Version of DX Chapter 32: Rear Derailleurs
http://www.bbinstitu...ap 32.pdf<br />
(Ha már lett volna ez a tipp, elnézést; nem találtam Barnett hivatkozást a BMn.)

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts
alulról az egész vállat lecinkspéztem+ecsettel rásegítettem hogy valahogy kinézzen. a csövet is befújtam. belütöttem egy jó nagy borosdugót, jobbat nemtudok úgyhogy majd kiderül:)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
nosigen ;-)

Sandor75

Sandor75

vendég

• fórumtag
  • 102 posts

sztem inkább fesd.
Parafa dugó a felülrõl estleg érkezõ szmötyit is megfogja

Felülröl nem igen mehet oda semmi. Nekem is dugozva van mindig, de még sosem tapasztaltam megbontáskor,hogy fentröl beázot volna.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Persze.
Felteszem h kónuszos az agy... legegyszerûbb levenni egy kontraanyát és rápróbálni a boltban egy megfelelõ hosszúságú tengelyre.

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
acél keréktengelyt,ami a végén csavaros és nem gyorszáras és eléggé vastag,ki lehet cserélni sima gyorszáras tengelyre?

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
sztem inkább fesd.
Parafa dugó a felülrõl estleg érkezõ szmötyit is megfogja

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Kamrából bor ki, bele a bendõbe, parafadugó meg a villanyakba!:)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960