Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Retro - régi idõk bicaja

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
2453 hozzászólás a témában

#1
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

aHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUvaHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUv


 • Kisherceg és talpfa kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#2
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

aHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUvaHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUvaHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUv


 • talpfa kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#3
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

aHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUvaHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUv

 

azért ezt a colnagot kipróbálnám. :) suntour superbe pro szett van rajta. kár, h felhagytak a szettek gyártásával. az mtb szettek is jók voltak, tele csemegével. ha tudtak volna vlmi fékváltókart csinálni, akkor talán megmaradt volna ez a szegmens is. 

 

https://www.retrobik...3/SunTour93.pdf


 • talpfa kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#4
gondrom

gondrom

  fórumtag

 • fórumtag
 • 36 hozzászólás
nekem is csak 50perc/50km.
azok a fránya hegyek😀😀
nem baj, hajnalra a hó is megérkezik.
 • donciccio kedveli ezt

#5
sala

sala

  Telóguru

 • fórumtag
 • 13.143 hozzászólás
 • LocationSvájc
Nagyon félve osztom meg
tőlem 1órára van

https://www.vintageb...com/main.html#/
 • donciccio kedveli ezt
fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

#6
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 359 hozzászólás

Egyébként én is szeretem a jó minőségű szerszámokat, igyekszem a hiányzó darabokat pótolni.

Olyat is megvettem, amire egyáltalán nincs szükségem a jelen pillanatban, de ki tudja mit hoz a jövő? smile.png

Becsben is tartom őket és senkinek nem szeretem kölcsönadni. Inkább hozza át, megszerelem én...

Erről "kölcsönadásról" jut eszembe az egyik kerékpáros kollégám, mikor megkérdeztem tőle egy körre kölcsönadja, kipróbálható e a bringája?

A válasz: "Miért, te az asszonyt kölcsönadod másnak kipróbálni?" És nem igaza van?!?biggrin.pngbiggrin.png biggrin.png 

 


 • donciccio kedveli ezt

#7
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.507 hozzászólás

Persze de MI nem is veszünk occó szar gumit.

Volt régen egy (talán Ritchey) gumi reklám. Nagyon megfogott a reklám főmondata, mert tök igaz: Bármilyen jó felszereltségű bringád lehet de az egyetlen kapcsolat a talajjal az a gumi!!

Fogsor? Volt nekem XTR-em is sokáig. Ott nem érzek olyan nagy különbséget, inkább súlyban, tartósságban van különbség. A gumit fontosabbnak tartom.

De a nyeregcső az legyen minimum karbon vagy titán!!! tongue.pngbiggrin.png


marton módosította - 2022. október 30. - 22:39

 • donciccio kedveli ezt
Marci

#8
Kisherceg

Kisherceg

  fullamatőr kocabringás

 • fórumtag
 • 7.506 hozzászólás

.... egy drágább gumi sem hozza be az árát de kicsit jobb érzés vele menni.

Nem!!! Nem kicsivel jobb... Olcsó (és jellemzően vacak) gumival sz_r menni!
A gumin pont nem szabad spórolni! ;)

Ja és lánckeréksor! :D

Kisherceg módosította - 2022. október 30. - 21:43

 • donciccio és talpfa kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#9
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.507 hozzászólás

nálam nem fogják behozni az árukat. szerelek, de ez csak hobbi. szerettem volna ilyen szerszámokat venni,......

Kb erről szól az egész bringázás az ilyen megszállottak szintjén, mint mi vagyunk itt (meg a haverjaink).

Egy drótnélküli váltó "megéri" a többszörös árat? Egy karbon v titán nyeregcső sem hozza be az árát a legolcsóbb aluhoz képest, egy drágább gumi sem hozza be az árát de kicsit jobb érzés vele menni.

A szerszám meg főleg ilyen dolog. Az is egy dolog hogy valóban spórolunk vele időt és pénzt hogy tudunk otthon szerelni, másrészt egy "jó" szerszámmal sokkal jobb, könnyebb szerelni.
A bringázás kedvenc időtöltésed, nem? Jól tetted hogy megvetted.

(inkább erre mint cigire, alkoholra v kábszerre költsd!! Ezt Anyukám mondta nekem a tartalék fogaskerekeimre, miután a melóhelyén egyik kollégájának a gyerekének ilyen dolgok miatt ment tönkre az élete)


 • donciccio és talpfa kedveli ezt
Marci

#10
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

másrészről, ezek a szerszámok egy műhelyben sem hozzák vissza az árukat. ott sem ebben van a pénz, hanem a kisebb, gyorsabb melók hozzák be a zsét. viszont, ha frankón meg akarják csinálni a bringákat, akkor előbb, vagy utóbb szükség lesz spéci szerszámokra. nem is pont ezekre, de hasonlókra biztosan. egyébként volt már rá példa, h a helyi bringa bolt a segítségemre szorult. vittem a szerszámokat, és megcsináltam nekik. aztán ott van a váltó fül beállító szerszám. nagyon alap szerszámnak kellene lennie egy műhelyben. aztán a legtöbbször nincsen. ráadásul nem is drága cucc. talán még 10 ezer se volt, amikor vettem. új bringán láttam már nem egyenes váltófület. kb 5 perc alatt meg lehet csinálni egy ilyen beállítóval. egyébként nem kizárt, h szállítás közben nyomódott meg az a bizonyos váltó fül. aztán ott van a borulásból, esésből elhajló váltófül. ez nagyon gyakori. a legtöbbet, még az alut is, ki lehet egyenesíteni vele. itt megemlíteném, h egy régebbi bicajhoz nem is biztos, h könnyű új váltófület találni. ilyenkor jön képbe ez a szerszám. mindemellett hiába a frankó váltó, és társai, ha ez nem egyenes, akkor sose lesz tökéletes a váltás. említettem már, h ez az a szerszám, amit a legtöbbet használok? :D van egy haverom. neki már 2-3x megcsináltam a váltófület. egy régebbi karbon bringáról van szó. mondtam neki, h szerezzen be másik váltófület. nem tudom, h sikerült e neki venni alkatrészt, de ilyen szerszámot beszerzett magának. én a saját bringáimon minimum évente le ellenőrzöm h egyenes e. volt egy acél vázam. reynolds 531-es csövekből készült itthon, a papp kerékpárboltban. azon kb 2-3 havonta egyenesíteni kellett, mert nem volt túl erős a papucsa. szóval az egyik szerszám inkább viszi a pénzt, és nem hozza. a másik meg hasznot termelhet. néztem néhány műhely ár listáját. hááát. nem voltak gyenge árak. a távlati terveim között szerepel, h kicsit több melót bevállaljak. csak annyi lenne, h ezeket a szerszámokat tudjam használni. tehát acél vázakat készítenék elő összeszerelésre. tudom. ez csak egy kicsi, vékony szelete a piacnak, de nem is ebből szeretnék megélni. mostanában szinte csak ismerősöknek szerelek. tőlük nem is kérek sokat. 

 

maró szerszámok. valóban nem sokat kell használni őket. ami érdekes, h ezek közül a villa korona marót kellett  a legtöbbszőr bevetni. egy mérethez van nekem maróm. 26,4 mm-es átmérőhöz. a most is kapható campa recordok ezt a méretet használják. a villák meg nagyon nem ilyen méretűek. elég nagy a szórás. régen egy sokszor belefutottam, h nem lehetett felütni a koronát a villára éppen emiatt. aztán lehetett reszelgetni, ami lássuk be: nem a legjobb megoldás. nem is lett olyan jó a kormányzás ilyen esetekben. most már nem gond. megmarom, aztán coki. amúgy erre elég háklis vagyok. utálom, ha a nem működik megfelelően a kormány csapágy. minden frankó egy bicajon, aztán a kormány meg v lötyög, v szorul a bringán. ilyenkor tuti a villa, homlokcső párosban van a hiba. 

 

acél vázak. már elég sok megfordult a kezem alatt. van velük tapasztalatom bőven. ami leginkább jellemző, h a felső kategóriás vázakba elég sok melót fektettek, és nem csak azért lesz felső kategóriás, mert könnyű a csőszett, hanem a belefektetett melótól is. amikor azt látod, h egy csapágy háznál csak a meneteknél vastagabb a falvastagság, akkor biztos lehetsz benne, h át volt gondolva a tervező asztalon is, h mit miért csinálnak. a saját bianchi genius vázamon van ilyen. középen papír vékonyságú a cső fala, és csak a meneteknél van benne több anyag. egy 1xűbbacél vázon azért ez nagyon nem ilyen. aztán meg lehet nézni az illesztéseket a muffos vázaknál. ez is a középcsapágynál vehető leginkább észre. ott pl, ha a láncvillák csak simán egyenesre vannak vágva, és nincsen frankón bedolgozva a muffba, akkor tuti, h nem vlmi nagy minőség az a váz. és ez lehet akár egy jobb csőszett is. az ott el van cseszve. a papp féle vázam ilyen volt. amikor vettem, azt hittem, h milyen tuti váz. aztán később jöttem rá, h mennyire nem az. az is jellemző a top acél vázakra, h már a gyárban szépen megcsinálták a marásokat. azokat tényleg nem nagyon kell előkészíteni. feldobálod rá az alkatrészeket, és működni fog. a közép, és alsó kategóriásoknál meg ebbe nem sok munkát feccőltek. leg1xűbb eset: nehéz betekerni a középcsapágyat. ilyenkor nem jó a menet a vázban. ha ez nem jó, akkor mi van a többi résszel? mi lenne: azok sincsenek előkészítve. ilyenkor megint csak jól jönnek ezek a spéci szerszámok. a kormánycsapágyat már említettem, de az is megér néhány mondatot. azt vettem észre, h ezt az alkatrészt hanyagolják el az emberek a leginkább. sokan észre se veszik, h nem jó a kormányzás. volt nálam karbon, viszonylag új országúti, és rossz volt a kormánycsapágya. illetve a csapágy jó volt, de a villa meg túl vastag lett egy javítás után. a javítás jó lett, csak éppen szorult rajta a csapágy. mondhatni a villa korona nem volt megfelelő méretű, úgy, ahogy régen az acél villáknál, amiről már írtam. szerencsére nem volt nagy eltérés, így igazán könnyen orvosolható volt a gond. csak egy finom csiszoló papír kellett hozzá. néhány mozdulat, és úgy ment föl rá a csapágy, mintha új lett volna. csináltam a tulajnak előtte utána videót. el volt képedve tőle. aztán, amikor ki tudta végre próbálni a gépét, hát nagy volt az öröm. és ennyi volt. kb 0,5 mm-el vastagabb lett a villán a javítás. vlszínűleg a gyanta nyomta meg a villa javítására használt alu csövet. aki meg összerakta, hát őt hidegen hagyta, h szorul egy kicsit a csapágy. időnként nagyon kicsi dolgok döntik el azt, h egy kerékpár mennyire lesz tuti. akár 0,5 mm is lehet. 

 

egy szó, mint száz: ha tökéletesen működő bringát szeretnél, akkor igenis szükség van ilyen szerszámokra..... meg nem kókler szerelőkre. :D


 • Kisherceg és talpfa kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#11
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

Emlékszem ezekre a szerszámaidra, lájkoltam is őket. smile.png

Bocsánat, de hagy kérdezzem meg, hogy mennyire használod ki ezeket a szerszámokat?

Homlokcsőmarót és társait, lehet soha, vagy életében 1-2 alkalommal használja az ember.

Ezek nem olcsó, leginkább műhely szerszámok és nem is igazán van szükség rájuk, nem igazán térül meg az áruk hosszabb távon sem.

Persze ha kerékpár szerelő vagy akkor tárgytalan a kérdésem.

nálam nem fogják behozni az árukat. szerelek, de ez csak hobbi. szerettem volna ilyen szerszámokat venni, mert szeretek jól szerelni. ezek közül a legtöbbet a váltó fül állító szerszámot használom. nem is hinné az ember, h milyen sokszor van rá szükség. az már régen visszahozta az árát, sőt. egyébként a helyzet az, h a legtöbb vázon lehet javítani ezekkel a szerszámokkal. főleg az alsó, és középkategóriás vázakon. na meg festés után. ilyenkor meg erősen ajánlott is lenne használni ilyen szerszámokat összeszerelés előtt. 


 • Kisherceg kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#12
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 359 hozzászólás

a neo retro bringáknál sokszor cserélik karbon villára az eredetit. az még az "elmegy" kategória nálam. egyébként a karbon első villával jobb menettulajdonságai lesznek egy ilyen bringának is, ha megfelelő a geója a villának. másrészről az is látszik, h ez a karbon villa nem az olaszoknál készült. akkor nem kellett volna megfúrni fék furatot. a váz tuti olasz. azt még most is ott gyártják. amúgy követem a szerelő csatornáját. az összes videóját megnéztem. nekem is vannak ilyen spéci szerszámaim, mint amit ő használ. csak nekem cyclus tools van. egyedül nyeregcső dörzsáram nincsen még. ezek vannak:46_7120.jpg

Emlékszem ezekre a szerszámaidra, lájkoltam is őket. :)

Bocsánat, de hagy kérdezzem meg, hogy mennyire használod ki ezeket a szerszámokat?

Homlokcsőmarót és társait, lehet soha, vagy életében 1-2 alkalommal használja az ember.

Ezek nem olcsó, leginkább műhely szerszámok és nem is igazán van szükség rájuk, nem igazán térül meg az áruk hosszabb távon sem.

Persze ha kerékpár szerelő vagy akkor tárgytalan a kérdésem.


 • donciccio kedveli ezt

#13
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

Hát a márkáját tekintve nem.

De ha azt nézzük a villa sem, inkább a gyári acél, króm színű villa jobb illene hozzá.

Nézd meg a többi videót is (ha még nem tetted meg), van "autentikus" építésű gépek is. smile.png

a neo retro bringáknál sokszor cserélik karbon villára az eredetit. az még az "elmegy" kategória nálam. egyébként a karbon első villával jobb menettulajdonságai lesznek egy ilyen bringának is, ha megfelelő a geója a villának. másrészről az is látszik, h ez a karbon villa nem az olaszoknál készült. akkor nem kellett volna megfúrni fék furatot. a váz tuti olasz. azt még most is ott gyártják. amúgy követem a szerelő csatornáját. az összes videóját megnéztem. nekem is vannak ilyen spéci szerszámaim, mint amit ő használ. csak nekem cyclus tools van. egyedül nyeregcső dörzsáram nincsen még. ezek vannak:46_7120.jpg


donciccio módosította - 2022. október 29. - 13:51

 • Kisherceg és talpfa kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#14
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 359 hozzászólás

az az spd pedál nagyon nem illik rá.

Hát a márkáját tekintve nem.

De ha azt nézzük a villa sem, inkább a gyári acél, króm színű villa jobb illene hozzá.

Nézd meg a többi videót is (ha még nem tetted meg), van "autentikus" építésű gépek is. smile.png 


 • donciccio kedveli ezt

#15
donciccio

donciccio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 3.963 hozzászólás

Karbon villa is jól áll neki, de én maradtam volna az acélnál.wink.png

Ennek ellenére tetszik, csinos darab, elfogadnám.

https://www.youtube....h?v=vLoVDV3UfiY

az az spd pedál nagyon nem illik rá.


Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A


#16
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 359 hozzászólás

Karbon villa is jól áll neki, de én maradtam volna az acélnál.wink.png

Ennek ellenére tetszik, csinos darab, elfogadnám.

https://www.youtube....h?v=vLoVDV3UfiY


talpfa módosította - 2022. október 27. - 12:31

 • Rabbit és donciccio kedveli ezt

#17
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.507 hozzászólás

Kisherceg, az okos ember más kárán tanul.......

(itt most nem untatok megint senkit az 5 éves titán tapasztalatommal vagy haverom 2-3 éves titános kalandjaival)


 • Rabbit és donciccio kedveli ezt
Marci

#18
Kisherceg

Kisherceg

  fullamatőr kocabringás

 • fórumtag
 • 7.506 hozzászólás

https://www.secondsp...s.com/titanium/ - "Lifelong Durability" .... Aha...
Álomvilágban élő szerencsétlen ember. Vagy ha vitrinbringa lesz? Akkor persze, az lesz. biggrin.png


Marci, az általánosítás - bár kényelmes és gyors megoldás - valójában nagyon káros.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#19
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.507 hozzászólás

https://www.secondsp...s.com/titanium/  - "Lifelong Durability" .... Aha...

Álomvilágban élő szerencsétlen ember. Vagy ha vitrinbringa lesz? Akkor persze, az lesz. biggrin.png


Marci

#20
Kisherceg

Kisherceg

  fullamatőr kocabringás

 • fórumtag
 • 7.506 hozzászólás

volt már?

https://www.secondspincycles.com/

 


"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"