Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Motyoo! megnéztem a Minibi-t!

Én a MINIBI-rõl ezt találtam: http://jllaine.chez.com/MINIBI.htm
Informatív az oldal, van sok kép az építésrõl, leírja a geometria fõ jellemzõit is.
Elég friss amúgy ez az keró, 2007-8-as építés, a chinkaráról nem találtam dátumot, de nekem régebbinek tûnik.
Tegnap postoltam egy kis gyûjteményt lengõorrúakról, flevókról, ha vkit érdekel: http://rekumbens.blo.../04/elsokerekes
A lista nem kimerítõ (nem célom kimerítõ listát csinálni, mert olyat nem lehet), igyekeztem olyan oldalakat berakni, ahol az építéshez használható info vagy jó kép van.

Aki tudja, hogy hol a bánatban van a weben a "Géometria vélo horizontale á traction directe" doksi és a KouginAman tervek, árulja el nekem pls!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Motyoo! megnéztem a Minibi-t! Ügyes kis szerkezet és franciásan elegáns.
http://www.servimg.c...i=75&u=11401387
és ugye a készítõ Laurent. Más munkáit már láttam! Csinált Pythont, de a Specoulosban is benne volt a keze (ha, jól tévedek...) Van saját blogja, ott sok érdekességet találhatsz!
Szerintem a Chinkara-ra hasonlít, csak az talán már letisztultabb. (és elöl-hátul gumibakos rezgéscsillapítás van) az elv viszont ugyanaz.
http://recumbent-bic...y2/chinkara.jpg

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

Ez nem általános, de a felsõkormányzásúak nagy részénél így van. Mégpedig a tiller miatt. Azaz azért, hogy ne a kormány oldalra kilendítésével, hanem az elforgatásával lehessen kormányozni. Magyarán kényszerbõl lapos. A nagy tengelytáv miatt amúgy is fél hold föld kell a megforduláshoz, a lapos villaszög miatt ez még növekszik. Hitvesem Bellandare-jával egy sima kétsávos országúton is csak Y-ban lehet megfordulni.

Köszi az infót, nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerû oka van.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Sziasztok!
Üdvözlet mindenkinek! Ha már be lettem linkelve akkor úgy gondoltam regisztrálok is. (pláne h vannak itt virtuális és valódi ismerõsök, barátok is)
:)
Erõs túlzás h átállt a szoftver. Ez az én koromban már meglehetõsen nehezen megy. Egyelõre sokkal bizonytalanabbnak érzem, mint ahogy azt a video mutatja. De nagyoooon tetszik! Ha nekilátok, szinte biztos h ilyen irányban szeretnék elindulni. (csak elõbb megvárom míg kikínlódjátok magatokból az optimális megoldást)
További ötletelésekben, tesztelésekben - ahogy idõm, energiám engedi - benne vagyok.

Szia Tanár Úr (ha megengedhetõ számomra a tegezõdés) :) !

Hallottunk már Python-tól Rólad és ahogy egy picit nyomoztam igen szívügyednek tekinted a kerékpározást és ennek teret is adsz az iskolában, ahol tanítasz. (Én tökre örültem volna, ha lett volna egy ilyen aktív tanárom annak idején még a múlt évezredben...)

A video-t elnézve - szerintem - átállt már a szoftver sok ember megirigyelhetné ahogyan ezt a lovat megülöd magam is ezen csoportba tartozom. Ahogy mennek majd a kilométerek a fekvõbe egyre biztosabbnak fogod érezni én nem látok okot az aggódásra. Ami a videon nagyon tetszett az az arcodra fagyott mosoly a szó jó értelmében és ha valaki így mosolyog és errõl - mintha - megfeledkezne azért már megérte hajtani egy keveset (és egyre többet), mert az rossz nem lehet. Az ember nem szokott még megfeledkezve sem mosolyogni, ha valami rossz.

A lengõorrú biztosan fejlõdni fog, már elég sokan ráálltak a témára és készülnek folyamatosan a tökéletesített masinák...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Üdv a fedélzeten, Tanár Úr!

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Szabó "Szélvész" Sándor kezdõ rekus gyakorló körei a szoftver átállása után:
http://www.bringanti.hu/lpkl-lompi.mpg

Sziasztok!
Üdvözlet mindenkinek! Ha már be lettem linkelve akkor úgy gondoltam regisztrálok is. (pláne h vannak itt virtuális és valódi ismerõsök, barátok is)
Erõs túlzás h átállt a szoftver. Ez az én koromban már meglehetõsen nehezen megy. Egyelõre sokkal bizonytalanabbnak érzem, mint ahogy azt a video mutatja. De nagyoooon tetszik! Ha nekilátok, szinte biztos h ilyen irányban szeretnék elindulni. (csak elõbb megvárom míg kikínlódjátok magatokból az optimális megoldást)
További ötletelésekben, tesztelésekben - ahogy idõm, energiám engedi - benne vagyok.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Thommey!
Ez jó próbálkozás volt és egyébként egyett is értek veled! A szöveg többi részét hozzá olvasva kiderül, hogy Én fogadom fentartással a kritikát olyanoktól, akik még nem nyerték el a megbecsülésem.

Ja, és téged most húztalak ki a listáról! :)

Nincs hangjegy a klaviatúrán, de azért dúdolom! "Don't worry! Be happy!"

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Téves képzet tehát, hogy csak az gyakorolhat kritikát, aki letett valamit az asztalra.

A megoldás az átgondolt, helyes szóhasználat. A "szép" meg a "csúnya" szubjektív, ezek használatát érdemes mellõzni. Helyette valóban a "nekem tetszik" a célszerû. A "laza a láncod a képen" -féle tényállítás helyett érdemesebb azt írni, "úgy tûnik..." vagy "én a feszesebb láncot szeretem..."

Elég feszültek vagyunk mostanság, és nehezen tûrjük a kritikát. Fõleg ismeretlentõl. Hiba.

"Every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry! Be happy!"
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Valaki meg tudná mondani, hogy az LWBknek miért laposabb a homlokcsõszögük az SWBknél?

Ez nem általános, de a felsõkormányzásúak nagy részénél így van. Mégpedig a tiller miatt. Azaz azért, hogy ne a kormány oldalra kilendítésével, hanem az elforgatásával lehessen kormányozni. Magyarán kényszerbõl lapos. A nagy tengelytáv miatt amúgy is fél hold föld kell a megforduláshoz, a lapos villaszög miatt ez még növekszik. Hitvesem Bellandare-jával egy sima kétsávos országúton is csak Y-ban lehet megfordulni.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Azt azért remélem elfogadod, hogy éles (!) kritikát az gyakoroljon, aki bizonyította a hozzáértését!

Ez sajnos a fórumok világában nem így van!
A másik fórumon nagy vita szokott lenni abból, hogy valaki restaurál/átépít egy autót, és berakja a képet, hogy ilyen lett. Erre valaki azt írja ronda, esetleg többen is, de a nagy többségnek tetszik. Ekkor a nagy többség megpróbálja meggyõzni, hogy de márpedig szép, vagy jó. És ez nem jó így. Ha nekem nem tetszik a 68-as Mustang Fastback, akkor szerintem csúnya. Ettõl lehet ezer fanklubja, és milliónyi imádója (mint ahogy van is), épülhet rá kasszasiker mozifilm, nekem mégis jobban tetszik egy 72-es Riviera Boattail, vagy egy 69-es Imperial LeBaron. Mert mindenki más. És attól, hogy én még csak szerelgetek autót, mondhatom azt, hogy nem tetszik amit csináltál, pedig te egy profi restauráló vagy, és én még nem tettem le semmit az asztalra. Ha ránézel egy festményre, el tudod dönteni, hogy tetszik-e, vagy mit kellett volna a festõnek másképpen csinálnia, pedig nem is tudsz festeni.

Téves képzet tehát, hogy csak az gyakorolhat kritikát, aki letett valamit az asztalra. Persze, ha blõd hülyeséget mond, akkor úgyis megkapja a magáét, de az más lapra tartozik.

Azért írtam OFF példákat, hogy senki ne sértõdjön meg a hsz.-omon.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

56'! Lompi elmérte! :)

Várjál, most 56°-os a homlokcsõszöged? Mert én az enyémen 58°-ot mértem, és a kormányom hamarabb beesik. Akkor most hogy is van ez?

Valaki meg tudná mondani, hogy az LWBknek miért laposabb a homlokcsõszögük az SWBknél?

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

Olyan vagy mint a "Papa"! Ritkán szólsz, de akkor a lényegre tapintasz!
A hétvégén szombaton egy tekerés? Csak egy rövid Velence kör, sörrel, girosszal?

Úgy néz ki, hogy nem fog beleférni az idõmbe, úgyhogy a Velence kör-sör-girosz hármasból marad a sör :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Van már egy
- hátsóvillának szánt Kona P2,
- egy Merida CrMo montivilla elõre,
- egy CrMo monti hátsó háromszög,
- egy vödör apróholmi

A montivillát ma reggel, cipõhúzás közben széthúztam 135mm-re, nemsokára irányozok a Tomferrbe. 45x1,5-ös lesz a gerinc. Az 50x1-est nem merem olyan rádiuszban meghajlíttatni mint Lompi a 2-est. Márpedig az az ívelt gerinc tetszik.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
NE érezd így !
Ilyesmik vannak más fórumokban is, talán ez is egy olyan dolog, ami egyensúlyt teremt egy fórumban. Te kiírtad magadból én kiírtam magamból én ebbõl tanulok (és nem hisztivel...).
12 éve fórumozok kerós fórumokon itt-ott , fekvõbiciklik 14 éves korom óta érdekelnek most vagyok 37 Tom még a régrõl ismer kevés ember volt még '99 környékén, akivel ilyesmirõl beszélgetni lehetett.
A fenntartásodat is megértem nincs is semmi gond. Az én habitusom rejtõzködõs és nem azért mert bármi titok lenne hanem mert ilyen így nehéz a portékát megmutatni.
A közös tekeréssel sincs semmi probléma itt mindig én leszek a szûk keresztmetszet és nem azért mert nem szeretnék elmenni, hanem azért mert nem tudok.(folyamatos idõhiány, mert valami mindig van, sokszor mérgelõdtem már emiatt)

..a sulis majdnem összejött...:)

Úgyhogy részemrõl minden rendben számomra ez az eszmecsere abszolút kapcsolat építõ volt és nem romboló !!!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Mint írtam: 75%! Ez most akkor az Én saram! Nem megbántani akartalak! Nyílvánosan megkövetlek!
Nem kirekeszteni akarlak ebbõl a fórumból, ez veled együtt kerek! Azt azért remélem elfogadod, hogy éles (!) kritikát az gyakoroljon, aki bizonyította a hozzáértését! Ne ród fel nekem, ha kisebb fentartással fogadom Tom2, Lompi, Levi, Motyoo, Murla, Pupu, Szélvész, Reku Papa, Thommy stb. (elnézést a többiektõl akik valamilyen formában már letettek valamit az asztalra) kritikáját.
Tehát, még egyszer mea culpa, mea maxima culpa!
... és továbbra is állok rendelkezésedre! Beszélgessünk, tekerjünk egy jót!

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Gyerekek, int a Mónika-Show! :D Mindenesetre Pythonnak igaza vagyon. Nagyon.
Sebaj, Thommey, én holnap bemegyek hozzád az üzletbe és jól "lefárasztalak"!
Szombaton meg jól megmondom stokinak, hogy összetart-e a két kerék, avagy szét. :P

Na akkor a beléd is beléd kötök !

...nincs igazad, mert a Mónika show-ban kevés fogú barna emberek egymásnak esnek ami a csövön kifér.
Itt meg nem az van, mert nekem van fogam és az összes eredeti...!!! ;)
..és nincs szép mosolyú karmester meg biztonsági õrök...

Úgyhogy Zsizsi, ha jót akarsz azonnal vond vissza ezt a show-s megjegyzést !!! ;)))))

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
Oxygén !

Megértettem hol a helyem...

DE ...

....az 1-re : rögtön találtam egyet és nem nagyon keresgéltem, sok van ilyen...Tettem egy megjegyzést, de nekem teljesen mindegy, hogy 2-3 centiméter vagy több bánom, hogy szóvá tettem ! Egy teszt gép akkor az igazi, ha alapvetõ dolgok stimmelnek, mert akkor hozza azt az eredményt, amit valójában tesztelünk. Ilyen alapvetõ dolog - szerintem - a szögek betartása az utánfutás és a kerekek egy vonalon haladása a hajtómûház legyen derékszögben a keróra stb.. Ezután még van pár dolog, de ez az alap.

2. ebben igazad van, de ha állandóan küzdeni kell a bringával, mert nem elég, hogy az ember egyensúlyi állapotát keresi, de ezt még a bringa sem segíti elõ, akkor magamat csapom be azzal, hogy magamra fogom, hogy nem tudok biciklizni. Vidéken érdemes megnézni néhány öreg biciklit. Némelyik úgy meg van rokkanva, hogy bizony a vezetõje nem a 1,5 liter pálinka amit a gyomrában hordoz miatt kacskaringózik. Ezért is tartom fontosnak ezt a kérdést.

3. Nem kell Tomnak ne higgy neki. Ha az írásaim nem szimpatikusak higgy annak. Ez egy nyilt fórum, ahol az ember leírja a véleményét és én legutóbb is ezt tettem. Ha ebbõl az jön le, hogy ez a stoki egy sznob okoskodó, vagy akár Thommey II, akkor higgy ebben. Nyilván a hónapok alatt bebizonyosodott, hogy stoki közelebb áll Thommey-hoz, vagy akár Murlához (remélem nem sérettem meg egyikõjüket sem), mert más az értékrendje és ez nem pénz kérdése, egyszerûen felfogás kérdése. Lompit és még sok más embert személyesen nem ismerek, de úgy gondolom kialakult egy olyan kép bennem bármelyik fórumozóról, amivel nagyon nem lövök mellé, ha személyesen is találkozok bármelyikõtökkel.

4. ebben igazad van, de ha az ember többször elolvassa amit a másik ír elég nagy százalékban rá lehet jönni a hangsúlyra, csak ehhez az kell, hogy többször elolvassa.

Az 5.-öst erõsnek érzem, tele erõs túlzásokkal !!! Nincs szaktudásom és hozzáértésem sem a témához úgy ahogy azt hiszem nagyon kevés embernek van ebben a témában magyarországon. Én biztosan nem vagyok ebben a körben, holott már 2 saját rekut hajtok és hajtottam és birtoklok (még) és 4-et próbáltam. Viszont VÉLEMÉNYEM lehet !

6. Értem. Ha úgy érzed okoskodó stoki rossz kicsengésû vitákat generál, akkor sûrûn nem kell írnom ebbe a fórumba. Csak én úgy gondolom egy csapatban mindig jó, ha van egy balansz. Én úgy érzem eddig egy picit ilyen szerepet is betöltöttem nem tudok bólogatni mindenre, mint a bólogató kutya a kalaptartón.

7. építõ volt a 2-3 centis téma is, csak ezt át sikerült fordítani arra, hogy Lompi csinált egy görbe vázat és stoki most talált Lompin egy fogást és most jól megmondja. Neeeeeem, könyörgöm nem !!! stoki csak próbálta sugalni, hogyha Lompi ilyen nagyiparban ûzi, dobjon össze egy preciziós acélanyagokból (egyszer) egy sablonasztalt, vagy egy sablonkeretet és a jõvõben úgy gyártsa a vázakat. Nyilván ez pénzbe kerül, de Lompi ügyesember és ha kellõ idõt szán rá pontos lesz, amibõl olyan vázak potyognak ki, hogy a milliméterek is remegni kezdenek. A képek alapján ez a sablon nem ilyen volt és mivel magam is hegesztgetek tudom, hogy a milliméter nagy úr és a vas zártszelvények mérettartásban igen gyengék !

U.I: Természetesen Lompit és Téged (mást sem) semmilyen formában nem szeretnélek megbántani, mindenki olyan bringát csinál és hajt, amilyet akar. De ha publikálja egy ilyen fórumon, akkor biztosan lesznek olyan emberek, akik hallgatnak, vagy véleményt formálnak errõl, akár negatívat is. A 2-3 centi ez volt a többire meg hallgattam, bár tettem volna ezt a 2-3 centire.

Maga a lengõorrú kisérleted nagyon tetszik ezért is olvasom a fórumot, de próbálom helyén kezelni a dolgokat és amihez úgy érzem hozzá tudok tenni azt VÉLEMÉNY és nem szaktudás formájában kívántam megjegyezni.

Tudnék még sorolni olyan dolgokat, amelyek nem tetszettek, de magam is egyensúlyozom a hallgatás és a vélemény nyilvánítás között és visszagondolva úgy érzem jó arányban vagyok a jó és a negatív megjegyzéseimmel, csak mindig a mínuszos a szembetûnõbb !!!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
56'! Lompi elmérte! :)

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Ma én is beavatódtam!
Nagy köszönet Pythonnak, és semmivel sem kisebb közvetett köszönet az alkotónak, Lompi!
Eldicsekdhetem azzal, hogy én voltam az elsõ Magyarországon, aki hóesésben vezetett lengõorrút? Legalábbis ha a havasesõt elfogadjátok hóesésnek...
Na a lényeg: sikerült elég hamar uralni a masinát, úgyhogy kb. 10 perc ismerkedés után nekiindultunk az Infoparkból a Hungária körúton Pythonházáig. Ez egy 13km-es karika. Volt benne hideg-meleg: padkázás, szûk rész, útfeltúrás, gyakorlatilag végig esõben, havasesõben. Kb. 3-4 km kellett ahhoz, hogy biztonsággal tudjak menni, de szûk helyen késõbb is tiszta stressz volt, fõleg fal mellett. De nagyon hálás a gép, ha az ember nem próbálja karból irányítani: azt úgyse lehet. Én legalábbis azt tapasztaltam, hogy ha kicsit hagyom, hogy a lábam vezessen, nem csak, hogy a karom nem fáj az ellentartástól, de sokkal könnyebben kezelhetõ a gép.
Az 55 fokos villaszög nekem nem volt zavaró. Igaz még nem tudtam nagyon kis ívben fordulni, de nem éreztem zavarónak a kerékbillenést. Én maradok az 55 foknál!
Ja igen, ami még fontos, bár nektek ez lehet, h nem érdekes: valóban beleért a combom a villába, jól gondoltam. Szóval kelleni fog a saját gépemre a tervezett furmányos villamegoldás.
Nem tudom mit lehet még mondani: jó cucc ez a lengõorrú, engem meggyõzött. A városban a 20/26-os fekvõm után felüdülés volt a 26/26. Ugyanolyan ülésmagasság mellett mehet 2db 26-os kerék, nekem ez fontos szempont. Na a másik szempont meg, hogy valamit csinálhassak. Fekvõt :) Szóval megy tovább a tervezgetés... a koncepció viszont a mai tesztnek köszönhetõen marad a régi, nem kell rajta változtatni! 120cm tengelytáv, 55 fokos homlokcsõ, furmányos elsõrész.
Nem marad el a bizonyíték sem:
Feltöltött kép
Itt vannak normális felbontású képek is.