Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás

;1133399']Hátsókerekesbe még jó lehet, bár minek hátsókerekes az alföldre?

Mert azt talán meg tudom építeni hagyományos elsõ teleszkóppal. Kaptam egy össztelós acélvázat és a meglévõ készletbõl kellene gazdálkodnom, talán egy pár MÉH-telepi séta még belefér. Egy amp villával vsz. megdupláznám a gép költségvetését. Nem sóher vagyok, csak nincs.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 hozzászólás

Aktivistáskodunk Gödöllõn!
Magyar Kerékpárosklub Gödöllõ | Facebook

"A Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelõsége 2011. október 22-én, szombaton, 8 és 12 óra között, Gödöllõ Haraszti út 2/a. szám alatti gépjármû mûszaki vizsgáló állomásán ingyenes közlekedésbiztonsági mûszaki átvizsgálást végez!

Aki nem biztos abban, hogy szabályos-e a bringája, tekerjen ki az autópálya lehajtó melletti vizsgaállomásra, egy pár perces, ingyenes átvizsgálásra!"

Érdekes lenne betopanni a rekukkal, vajon mit szólnának hozzájuk? Egy szivatás?
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Lájkoltam! :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
Aktivistáskodunk Gödöllõn!
Magyar Kerékpárosklub Gödöllõ | Facebook
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

;1133418']A láncot alacsonyabban is lehet vezetni, csak ekkor a villaváll lehet útban, ami pedig hagyományos telónál elég széles. A 26/26-os hátsókerekesem ülésmagassága ~55cm, és szerintem még lehetett volna lejjebb rakni. De most hogy így belegondolok, ilyen konstrukciónál (össztelós high racer) az is lehet egy megoldás, hogy a laza láncágat egy csúszkával megvezetjük a teló vállán.

Villaváll vagy kerék, 55 vagy 50 centi tök mindegy! A hátra futó láncvonal miatt kompromisszumot kell kötni. ...és ez mindegyikre igaz! Nincs olyan fekvõ bringa, -legyen az kis vagy nagykerekû, hajtson elöl vagy hátul - amelyik minden paraméterében hozná az elvárt optimumot.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

A hátsókerekesbe a normál teló is jó. A láncvonal miatt kerül magasabbra itt az ülés. És már el is jutottunk a 20/26 kerékképlet okáig.

A láncot alacsonyabban is lehet vezetni, csak ekkor a villaváll lehet útban, ami pedig hagyományos telónál elég széles. A 26/26-os hátsókerekesem ülésmagassága ~55cm, és szerintem még lehetett volna lejjebb rakni. De most hogy így belegondolok, ilyen konstrukciónál (össztelós high racer) az is lehet egy megoldás, hogy a laza láncágat egy csúszkával megvezetjük a teló vállán.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

;1133399']Hátsókerekesbe még jó lehet, bár minek hátsókerekes az alföldre?

A hátsókerekesbe a normál teló is jó. A láncvonal miatt kerül magasabbra itt az ülés. És már el is jutottunk a 20/26 kerékképlet okáig.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

A villanyak és homlokcsõ közé ékelt rugóstagot a Cannondale gépei tették népszerûvé. Az utóbbi idõben, egyre több rekut szerelnek hasonló villával. Egy ilyen látható a korábban linkelt Cruzebike robbantott fotóján is. Egyszerûbb mint a Cannondale, de valószínûleg jóval olcsóbb is. Sajnos a kereskedõknél még nem igazán elterjedt.

Hátsókerekesbe még jó lehet, bár minek hátsókerekes az alföldre?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Ez a Headshok bele, a Silvioé ennél primitívebb, ott egyik csõ csúszik a másikban, két poliamid "dugattyúgyûrû" vezetésével.

:( :( :(

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Elég szarul néz ki! A Cannondale biztos komolyabb cucc,

Ez a Headshok bele, a Silvioé ennél primitívebb, ott egyik csõ csúszik a másikban, két poliamid "dugattyúgyûrû" vezetésével, és nincs állítható spirálrugó, csak egy gumi pogácsa.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Elég szarul néz ki! A Cannondale biztos komolyabb cucc, de elég drága ahhoz, hogy kísérletezzek. Az AMP meg egy "körív" mentén mozog, így képes ezeket az erõhatásokat is kezelni.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
Ilyen a belseje. Gondolhatod milyen finoman rugózik ez, amikor be van feszítve oldalirányban...

Posted Image

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Amikor az ösztelóst csináltuk, már alkuban voltam egy fattyre. Szerencsére hamarabb jött be az AMP. Akkor ez egy szerencsés döntés volt.
Posted Image
A használtsági foktól függõen az AMP-k csillapítása, messze van az eredeti szinttõl, de ez szerencsés esetben csak pár tömítõ gyûrû cseréjével orvosolható. Ne felejtsük el, hogy eredetileg ezek terep felhasználásra készültek. A csillapító egység felújítását erre a télre terveztem (egy hónap használat alatt elveszíti az olajat), de valószínûleg nem teszem meg, mert tapasztalatom szerint ennyire kis rugóúton és a speciális elasztomer-spirál rugós megoldásnak köszönhetõen az aszfalton a mechanikus részek surlódásából adódó csillapítás is elegendõ.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
Villanyakba épített telót semmiképpen nem javaslok lengõorrúba, mivel a villán a tekerésbõl kifolyólag radiális erõ is van, ezért súrlódása miatt a hatása erõsen lecsökken. Több Silvio tulaj panaszkodik, hogy ha teker, akkor az elsõ teló, ami egy kisutú elasztomer játékszer, szinte hatástalan.

Az AMP tûnik számomra egy elfogadható megoldásnak.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
A villanyak és homlokcsõ közé ékelt rugóstagot a Cannondale gépei tették népszerûvé. Az utóbbi idõben, egyre több rekut szerelnek hasonló villával. Egy ilyen látható a korábban linkelt Cruzebike robbantott fotóján is. Egyszerûbb mint a Cannondale, de valószínûleg jóval olcsóbb is. Sajnos a kereskedõknél még nem igazán elterjedt.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Mit értettek azon hogy pogózik ( pogózhat) a lánc a teló miatt ?

Hátsókerekesnél meg célszerû a láncot a forgásponthoz legközelebb vezetni, így rugóztatja legkevésbé a hátulját.

Az az AMP téged is érdekelhet akár lengõorrút, akár hátsókerekest fogsz építeni. Láttam azt aki hallotta, hogy mondták, hogy létezik olyan elsõ villa, amelyiknél a villanyakba van beépítve a teló. Esetleg olyat is kereshetnél, bár szerintem az se túl gyakori.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Amennyiben a lengõvilla és a hajtási csomópontok között nagy a távolság, akkor a hajtási energia egy része a lengõvilla mozgatására megy el. Minden taposáskor megül a gép. "Pogózik"
Elsõkerékhajtás esetén ez könnyen kiküszöbölhetõ. Az alsó villa forgáspontját a tengelyre és a hajtómûre kell tenni. Ebben az esetben a pogózás nulla. Minél távolabb teszed, annál nagyobb lehet a hajtásból adódó hinta-palinta. Tanulmányozd a Cruzebike gépeit, illetve Lompi is így készíti (már nem csak) a telós gépeket.
Posted Image

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Posted Image

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Mi a vélemény arról, hogy csak hátulra kerüljön rugózás?
Egyébként felleltem egy AMP villát az egyik bringa szervizes cimborámnál, azt mondta hogy nem fogja beépíteni egyik biciklibe se, mert nehéz is meg régi is. Rákérdezek ha kell valakinek :)

Engem érdekel!