Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 posts

Sajnos hivatalos vagyok a Szilvásvárad maratonra is, az meg pont egyidõben van a TDP-val.
Azért hozzá teszem, nekem voltak hullámvölgyeim, bár érdekes ezek pont a táv elsõ 100 km-ben jöttek inkább. /pl.: az utolsó 50 km-en meglepõen jó tempót tudtam tekerni!/ Kárpótlásul mennék a 17-i tekerésre Veletek.

Az egyik szemem sír, a másik kerek.
Mit Neked két ilyen verseny két egymás utáni napon!? :)
Kár, hogy 24-én nem alkotunk rekus bolyt, viszont örülök, hogy 17-én eljössz!
Egyébként mára hogy érzed rekus izmaidat?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Sajnos hivatalos vagyok a Szilvásvárad maratonra is, az meg pont egyidõben van a TDP-val.
Azért hozzá teszem, nekem voltak hullámvölgyeim, bár érdekes ezek pont a táv elsõ 100 km-ben jöttek inkább. /pl.: az utolsó 50 km-en meglepõen jó tempót tudtam tekerni!/ Kárpótlásul mennék a 17-i tekerésre Veletek.

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 posts
Gratula!
Nekem a múlt héten volt két összességében hasonló tapasztalatom:
1, Mivel megyek a Tour de Pelso-ra, így gondoltam nem lenne hátrányos, ha mennék végre 200 km felett rekuval. Megkerültem hát a Balatont, összesen 205 km lett. Az út utolsó harmadán már rendesen izomlázat éreztem a combomban, egyébként minden rendben volt. Megérkezés után éreztem, hogy a vádlim és a fenekem is rendesen meg lett dolgoztatva. Vettem egy forró 1 órás fürdõt, mire kimásztam a kádból, már elmúlt az izomláz! Ráadásul másnap sem volt semmi bajom, amit nem hittem volna.
Bõvebb leírás itt: http://ambringa.blog.../edztra-ii.html
2, Most szombaton meg elmentem elsõ igazi versenyemre, a Tour de Pelso-ra. Hatalmas élmény volt, fõleg, hogy 2 óra 10 perces idõt futottam a 70km-es versenyben, úgy hogy az elsõ 10 km lassúrajt volt. (Kevesebb, mint 15 perccel kerekezett jobb idõt az elsõ helyezett.) Amit különösen élveztem, hogy egy országútis csoport mögöttem bolyozott az utolsó 8 km-en. Bár nem jelentettem nekik akkora szélárnyékot a szembeszélben, mint egy "normál" bringás, de állítólag így is hasznos voltam számukra, meg is köszönték. (Ez különösen jól esett nekem, ezúton is köszönöm ezt is, meg hogy elõtte meg én mehettem az õ árnyékukban egy ideig.) Beszámoló: http://ambringa.blog...-t-beszmol.html

Zsizsi, nem jössz a Pelso-ra? Jó lenne együtt tekerni!
Ja és még valami: 20.000 Ft-os díjat kap az elsõ rekumbenssel beérkezõ! Nehogymár én vigyem el!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
A mai nap tapasztalatait összegezve: igazuk van azoknak, akik tapasztalatból beszélnek.
Hogy ez mit jelent?
1. A rekuhoz fokozatosan kell hozzászokni. Akkor valóban nagy élvezet! Az eddigi távjaimhoz képest a mai 247 km kicsit sok volt. Izomláz van a seggemben! Ááááááá...!
2. Komolyan kell venni az intelmet, hogy napon csak erõs napvédõ tejjel bekenve tekerjünk. Én 5-öst választottam. Kevésnek bizonyult! :)
3. A magyar utakra, túrázni - véleményem szerint - a fully az igazi. Vagy csak én jártam ócska utakon. :( (Én jól választottam!) :D
4. Rekuval nem lehet nyugodtan leülni és enni/fagyizni valahol. Tutira jönnek a kíváncsiskodó emberek, és kérdeznek, kérdeznek, kérdeznek... stb. Na sebaj, ezt is meg lehet szokni.
5. Ugyan ez menet közben már szórakoztató tud lenni. Mindenki integet, dudál, sõt, edzõ országutisok kilómétereken át beszélgetnek az emberrel menet közben. Ha másért nem azért, mert meglepõdve látják, hogy valóban lazán megy a tempó. :D

Szóval Rekuzni Jó! Nagyon jóóóó...! Nagyon nagyon jóóóóóóóóóóó.......!!!!!!

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Hopp, közbe most nézem, hogy AM Bringának a honlapjára is ki van téve a cucc, szal lehet náluk kapni ilyet 2000Ft/méter -ért: Láncvédõcsõ
Köszi az infot mindenkinek!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Nálam van hangja, de olyan kicsi, hogy két perc múlva már meg is szoktam. Tekerni nem nehezebb, vagyis nem észrevehetõen, mert sima a belsõ felülete - olyan csúszós - és a benne futó lánc a rajta lévõ olajjal még keni is kicsit. Vágni meg naná, hogy lehet! :)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
ami pl az "enyémen" volt(amivel én mentem, TWBikes), az egy tök lágy csõ volt, én vmi lágyabb mûanyagra gondolok.
Mindenképp egyszerû, de okos találmány, tök néma lánc, és nem csattog, semmi esetben sem.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

pl. AMBringa, Budakalászon. A hosszú láncot vezeti meg, hogy ne csapkodjon ott, ahol nem kéne. Amúgy valami teflon féle csõ, amit igen régen használnak a reku gyártók.

Hú, ez tök yó, köszi! Megérdeklõdöm náluk.
Amúgy ez mennyire kemény ez a csõ? Pld vágni mennyire lehet?

Meg amúgy amikor a láncon van, nem nehezebb tekerni tõle?
Meg hangja van neki tekeréskor, ahogy a lánc megy benne?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
pl. AMBringa, Budakalászon. A hosszú láncot vezeti meg, hogy ne csapkodjon ott, ahol nem kéne. Amúgy valami teflon féle csõ, amit igen régen használnak a reku gyártók.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Üdv!

A multkor a CM-en láttam egyes rekumbens bringákon egy spéci csövet
a láncon mint láncvédõ.
Tud róla valaki valamit, hogy az miféle csõ, és hol lehet olyat szerezni?

Fenyõ

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
valamelyik fekvõhöz ilyen karbon burok...
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 posts
Lehet tippelni, hogy mi ez:
Feltöltött kép
A Bringaexpo2008-ra mindenesetre kivisszük ezt is a jövõ hét végén...

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 posts

murla: nem jársz véletlenül bükkben?
tuti lenne egy pár kiváncsi alak:

http://forum.bikemag...?t=2962&page=34

Sajnos most épp kb 300 km-re vagyok Balatonbogláron...
Mindenesetre érezzétek jól magatokat, jó mulatást mindenkinek!

Andrásnak:
Valóban rajta van Anti lapján is. Egyébként múlkor kerestem egy cikket, melyet kb 1 éve olvastam, hogy ergonómiailag milyen különbségek vannak a fekvõs és a hagyományos kerekezés között. Orvos írta és tele volt latin kifejezéssel (ami azért nehezítette erõsen a megértést), de emlékeim szerint végigment a prosztata kérdésen, a derék problémákon, a láb vérellátásán, a nyak hátrafeszítése miatti gondokon, stb. Utóbbinál én nem is tudtam korábban, hogy mennyire káros az, mikor az ember hátraszegett fejjel ûz bizonyos sportokat, mint hagyományos bringázás, tollaslabda, kosárlabda, stb. Sajnos nem találtam meg.

Albert András

Albert András

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Én legalábbis Joó Antal honlapján láttam az általad említett szemléltetõ ábrát, bár az eredetét nem ismerem.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
murla: nem jársz véletlenül bükkben?
tuti lenne egy pár kiváncsi alak:

http://forum.bikemag...?t=2962&page=34

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 posts
Albert Andrásnak:
Egyetértek. Annyival még kiegészíteném, hogy ráadásul a plusz erõ nem jár együtt nagyobb terheléssel a derékra, illetve a gerincre vonatkozóan. Van egy jó ábra errõl, (most hirtelen nem tudom, hogy hol láttam,) hogy a gerincre ható terhelés rekumbensnél csak tizede az országúti bringások testhelyzetében tapasztaltakhoz képest. Nem értek ugyan hozzá, de anatómiailag jobban meg van támasztva a fekvõs testhelyzetben a kérdéses terület, így jobban terhelhetõ jelentkezõ problémák nélkül.

Kulitoko:
A küldött linket én is pár nappal ezelõtt néztem, nekem hihetõnek tûnik, máshol is hasonló adatokat olvasni.

Sala meg jó sokáig fürdet... :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
mindjárt kifejtem, el ne tûnj csak babát fürdetek!

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
Érdekes kis táblázat :)
http://www.adventure...g/11-26-04.html
Mennyire lehet ezt alapul venni, illetve mennyire lehet hiteles?

Sala, a PÜ-re majd válaszolj már plíz :D

Albert András

Albert András

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Kitolt velem a szerver, de még türelmes vagyok...
Ugyanis ujra kell gépelnem a választ...
Tehát: Ergonómiai mérések szerint az ember lábizomzata különbözõ statikus erõkifejtésre képes annak függvényében, hogy az erõkifejtés iránya milyen szögben hat az ülõfelület által meghatározott vízszinteshez képest. A hagyományos kerékpározásnak megfelelõ, -75 fok irányban ez a felnõtt férfiak átlagában 880 N, míg a rekumbenseken elfoglalt átlagos üléspozíciónak megfelelõ -15 fok irányban ugyanez az érték 2000 N körül adódik. Ami a barlangászokat és a kútásókat illeti, õk bizonyos extrém szituációkban, függõleges kürtõkben, a szemközti falak közé befeszítve magukat, a hátuk- derekuk és a lábuk segítségével képesek megtartani magukat, ill. felfelé mászni. (Persze nem nortonkútról beszélek.)
Az egyértelmû, hogy a kerékpározásnál a dinamikus erõkifejtés sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a statikus, de arra nem ismerek konkrét mérési adatokat. Viszont egyértelmû, hogy jobb egy fix üléstámlának vetett derékkal rugdalózni, mint a kormány felhúzása ellenében, kiállva tekerni. Arról itt nem akarok megemlékezni, hogy ez egészen más izomcsoportokat dolgoztat, de szerintem mindeztket Ti ugyanolyan jól tudjátok... Csak szerettem volna értelmesebben megvilágítani egy kérdést, mert nem jó az, ha rövid, velõs kinyilatkoztatások hangzanak el tanácsként, amikor ugyanazt mechanikai magyarázattal alátámasztva cáfolni lehet. Úgyis annyi ostobaság kering bringás körökben axiómaként, aminek semmi, vagy nagyon kevés fizikai alapja van, legalább "rekus berkekben" ne hagyjuk ezeket eluralkodni. Nyilván mindannyian kapkodva írunk (nekem is azért lett olyan zagyva a multkori hozzászólásom), de esetleg egy tájékozatlanabb kezdõ abból, hogy "emelkedõre felejtõs" azt a következtetést szûri le, hogy nem bír fölmenni mondjuk a Bimbó úton (ha egyáltalán szabad ott bringázni...). Szóval kéretik szabatosan fogalmazni!

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts
Üdv!

Fronthajtásról:
Levi beírásában lévõ gépet hajtom, kb. 250 kilcsi van benne. Most pihen. A lánc _teljes_ kifordulásnál nem a villába hanem a kerékbe ér bele. Használat közben nem igazán fordítottam ki addig. Kényelmes, jól lehet vele haladni, emelkedõn, mint minden rekuval (Szerintem) pörgetni kell, teljesen visszakapcsolva dõléshatár sebességre megoldható a hegy(hanemháttolom ;) ). Az elsõ kereket még nem sikerült kipörgetnem, csak a hátsót blokkolnom majdnem mindig :-) Kanyarodásnál csak nagyon ritkán tekerem, így a lánc nem terhelõdik csavarodva. Gondolom már megvolt az alábbi oldal:
http://www.toxy.de/1...te/ZR_2_en.html

Tom2