Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

inkább egyszerûbb váztípust kellene építeni

Abszolút ez a cél, a Bachetták nekem is nagyon tetszenek az egyszerûségük miatt! Merev kivitelben ilyesmit építenék, de a cél egy full telós megoldás. Ilyenbõl szeretnék egy egyenes vázú, mínél egyszerûb darabot. És hát bingó, a költséghatékonyság elsõdleges szempont...

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

motyoo!
Gondold át még egyszer. Én már most találok megoldást a rugós tag "normál" beépítésére. A váz alatt, vízszintesen, - de kerülhetne felülre is - avagy megközelítõleg vízszintesen. Mindösszesen két konzol kell, egy a villára, egy a váz csõre, így a kettõ között dolgozik a rugós tag.

A váz feletti beépítés vízszintes taggal tiszta sor, ez lenne a legkézenfekvõbb. Ilyenkor viszont az ülés alsó felfogatási pontja kb pont a tag környékére esik, kénytelen lennék az ülést fölé rakni, ami így baromi magasra kerülne. Azt nem értem pontosan, hogyan képzeled a váz alatti elhelyezést normál rugóstaggal?

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Sziasztok!
Szerény gépészeti jártasságomat nézzétek el...
A következõn gondolkodtam: egy hátsó telós (otthon épített) rekunál kézenfekvõ megoldás a hátsó villát egy montiból kölcsönözni - én is ezt tervezem a következõ masinámhoz. Ha normálisan, hagyományos helyzetben erõsítem a villát a vázhoz, akkor miatta elég magasra tud csak kerülni az ülés. Útban van a rugóstag is, nem jó az egész. Az ötlet az, hogy a hátsó villát fejjel lefelé hegesztem a vázhoz. Ez nagyon szépen hangzik, a rugó a váz alá kerül, nem zavar, a hátsó villa háromszöge is lefelé néz, nem zavar. Viszont a rugónak is fordítva kell mûködnie: egy buckánál nem nyomó, hanem húzóerõ lép fel a váz és a hátsó villa között. A nagy kérdés az, hogy a rugóstagot be lehet-e így építeni, hogy fog viselkedni? Tudtok ilyen gyári "húzó rugó" megoldásról? Én még nem találkoztam vele sajna.

Illusztrációval a szokásos helyen http://rekumbens.blo...or_is_nekiallok

Köszi!

Zsizsi szerintem jól beszél...

...de ha otthon barkácsolsz, miért nem készítesz lényegesen egyszerûbb gépsárkányokat...??? Mint pl. a bacchetta, (http://bacchetta.com...ikes/giro20.htm) vagy a kingcycle
(http://images.google...=Képek keresése) féle gépeket...???

Ahogy elnézem a technológiáidat, nem biztos, hogy szerencsés túlkomplikálni a dolgokat, inkább egyszerûbb váztípust kellene építeni. Úgy látom nem védõgázzal hegesztessz és próbálsz költséghatékony lenni. Akkor viszont az kell ehhez, hogy a szerkezet maga is legyen egyszerû és a fenti gépek ilyenek, persze mesteri módon megépítve.

Ezen megoldásod alapján :

http://rekumbens.blog.hu/tags/stucni

...mindenképpen javasolnám, hogy gondold át az egyszerûbb szerkezetek alkalmazását, mert valami minél komplikáltabb annál több benne a veszély, fõleg, ha a lehetõ legköltséghatékonyabban szeretnéd megoldani...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
motyoo!
Gondold át még egyszer. Én már most találok megoldást a rugós tag "normál" beépítésére. A váz alatt, vízszintesen, - de kerülhetne felülre is - avagy megközelítõleg vízszintesen. Mindösszesen két konzol kell, egy a villára, egy a váz csõre, így a kettõ között dolgozik a rugós tag.
Kis geometria, méretezés kérdése, esetleg egy jó marós szaki - csak a végleges darabhoz - és mûködik.
Fordított mûködésû tagról így elsõre nem tudok, de hátha valaki. Egy hagyományos tag nem fog rendesen mûködni, mert alapvetõen az összenyomódáskor kell csillapítaniuk, és a visszarugózás mértékét olajszeleppel oldják meg. Na most neked pont ez utóbbi kellene, hogy csillapítson, és az elõbbi a visszautat szabályozná. Olyan lesz, mint egy katapult.

Csak dupla elfordulási ponttal lehet megoldani. Most ezen rágódom...

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Sziasztok!
Szerény gépészeti jártasságomat nézzétek el...
A következõn gondolkodtam: egy hátsó telós (otthon épített) rekunál kézenfekvõ megoldás a hátsó villát egy montiból kölcsönözni - én is ezt tervezem a következõ masinámhoz. Ha normálisan, hagyományos helyzetben erõsítem a villát a vázhoz, akkor miatta elég magasra tud csak kerülni az ülés. Útban van a rugóstag is, nem jó az egész. Az ötlet az, hogy a hátsó villát fejjel lefelé hegesztem a vázhoz. Ez nagyon szépen hangzik, a rugó a váz alá kerül, nem zavar, a hátsó villa háromszöge is lefelé néz, nem zavar. Viszont a rugónak is fordítva kell mûködnie: egy buckánál nem nyomó, hanem húzóerõ lép fel a váz és a hátsó villa között. A nagy kérdés az, hogy a rugóstagot be lehet-e így építeni, hogy fog viselkedni? Tudtok ilyen gyári "húzó rugó" megoldásról? Én még nem találkoztam vele sajna.

Illusztrációval a szokásos helyen http://rekumbens.blo...or_is_nekiallok

Köszi!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Redben, a hét végén fotózgatok, és felteszem a képeket, aztán csemegézz!

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

levi, kísérletezz ésszerû keretek közt. Ha mûkszik, és tudsz javítani a fordulékonyságon, akkor nyertél!
Csak összehasonlítás képpen, nekem az Azub Maxom egy kétsávos úton simán megfordul. /Modjuk az 26"x26"-os, és 4 fokozatban állítható a kormányzás elfordulási szöge./
Ha szükséges, ,és segít, szívesen küldök róla részlet fotókat, hátha kapsz egy-két jó ötletet tõle!

Egyelõre visszaraktam az ülést a hátsó pozícióba, így már tûrhetõnek néz ki a kormányzás, és a hiányzó alkatrésszel is elég jól haladok. Talán mire tûrhetõ idõ lesz, addigra a gépem is használható állapotban lesz...

A képeket pedig megköszönném, mert van még mit fejlesztenem azon a tájékon.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Apró eltéréssekkel, de a lényeg egyezik! :)

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

levi, kísérletezz ésszerû keretek közt. Ha mûkszik, és tudsz javítani a fordulékonyságon, akkor nyertél!
Csak összehasonlítás képpen, nekem az Azub Maxom egy kétsávos úton simán megfordul. /Modjuk az 26"x26"-os, és 4 fokozatban állítható a kormányzás elfordulási szöge./
Ha szükséges, ,és segít, szívesen küldök róla részlet fotókat, hátha kapsz egy-két jó ötletet tõle!

...szerintem a tiéd is ilyen :

http://flickr.com/ph...in/photostream/

Ügyesen van megoldva...:)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Csorgattam nyálat a Zero Bike-ra, aztán a Nulla bike-ra, most meg erre bukkantam véletlen...

Hátsókormányos fekvõ izé. Létezni mondjuk nem fog, de tyû.

A design valóban tyû!

A hátsókerék kormányzású keró már létezik. A központi kormányzás már évek óta, a hátsókerékkormányzás csak hónapok óta.http://de.youtube.co...h?v=KMA7CTfbpwo

lazac

lazac

vendég

• fórumtag
  • 145 posts
Csorgattam nyálat a Zero Bike-ra, aztán a Nulla bike-ra, most meg erre bukkantam véletlen...

Hátsókormányos fekvõ izé. Létezni mondjuk nem fog, de tyû.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Jó ötlet!

Jó képek!

Jó szín!

Legalább látom mirõl beszéltél és a megoldást is megtaláltad.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts
Álló helyzetben, de hidd el, elég keveset fordul az elsõ kerék, talán egy 2*2 sávos úton meg tudnék vele így fordulni. Úgyhogy az ülés visszamegy hátra, a boomból lefûrészelek, így minden el fog férni, aztán ha valami nem tetszik, késõbb még alakíthatok rajta.

A képeket ezzel a linkkel próbáld elõcsalogatni:

http://www.bigbent.h...php?path=groovy

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Keresem a Groovyról a képet, de semmi...
Amit mellékeltél, azon sincs...

Még annyit akartam így a hétvége elõtt, hogy az ülésszög a gyakorlattal együtt kezd egyre laposabbá válni!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
(Mondom, most ráérek)
Nincs igazán elõttem az adott részegység, de az volna a tiszteletteljes kérdésem, hogy álló helyzetben produkálja a hibát vagy menet közben is észlelhetõ a probléma.
A kérdésem hátterében az van, hogy ugye menetközben sokkal kisebb szögelfordulással (sebességtõl függõen tovább csökken) használod a kormányt.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

Khm..amennyiben barkácsolsz, akkor elõbb nézz körbe, milyen kialakításokat használnak a felsõ kormányosoknál!
Kezd rögtön a gyárival! Már csak azért is érdemes gyárit venni, mert ezeknek a stucninál elõre hajtható a kormány, így kényelmesebbé téve a felszállást a gépre, és - nagyon fontos! - egy esetleges ütközésnél nem üti ki a fogaidat sem a kormány, hanem a menetiránynak megfelelõen elõrecsuklik.

Hajtható stucnit akar(ok/tam) csinálni az állítható dõlésszögû trekking stucni alapjaira, de igaza van Python kollégának, gondolatmenetembõl kihagytam a legfontosabbat, a lustaság, egészségesség elvét.

Ezek a gyermekbetegségnek nevezett dolgok még a beállítás alatt jöttek elõ. Szerintem lehet így nevezni azt, hogy ha az ülés egyik (gyárilag beállítható) pozíciójában a tolórúd, meg a kormányhimba beleütközik a láncterelõgörgõbe, amit a tolórúd másik oldalra szerelésével viszonylag elegánsan ki lehetett volna küszöbölni.

Lényeg a lényeg, marad az alsókormány, talán nem esek majd vele akkorát, hogy emiatt a váz is belenyekkenjen :)

Utólag: a Groovym kormányzása tolórudas, nem pedig direkt. http://www.bigbent.hu/html/groovy.html

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
(Nincs szerencsétek, van egy kis szabadidõm!)

Amennyire a képrõl kivehetõ a groovy is TW-bents klón, mint ahogyan a Action Bent Jet streamje is. A kormányzása nem igazán látható az elérhetõ képeken, de a Jet Streamét ismerem! Botrányosan egyszerû, túl sok csúszási, hajlási, csuklási lehetõség nincs benne.

http://www.actionbent.com/JSUS2.html

Sajnos sikerült nekem is (nem kicsiket) zakóznom vele. Találkoztam Mercedeszzel egy fõúton hajtott elém. Fogaskereket kellet cserélnem a hajtómûvön. Csúsztam sínen és vizes zebrán tempónál. Igaz a kormány elhajlott, én lecsúsztam az üllésbõl, de az alu nem törik. Felálltam, visszahúztam, szemmel bemértem és hajrá!

Felsõkormányossal nincsennek ilyen jellegû tapasztalataim, de (minden tiszteletem Attiláé) én úgy gondolom, nem sérül az olyan könnyen!

Ha még nem volt alsó kormányos rekud, akkor lehet, hogy túl sok egyszerre a fekvés meg az alsó kormány. Egy-két esést és túrát érdemes lenne várni vele.

A felsõ kormány egy bizonyos üllésszögnél szinte kötelezõ, de a Te géped inkább egy ideális kezdõ mindenes! Tökéletesen alkalmas arra, hogy kialakuljon benned stílus , merre tovább? Vilájáró túra? Hétvégi hobbi? Vagy profi országútisokat alázó no com!
(http://www.velokraft.com/-nc.htm)

LPL

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Mennyit mentén már vele, hogy kiderültek a "gyermekbetegségek".
20-100-1500 kilométert? Ráérsz még pénzt költeni...

Szerintem is jobban illik a Groovyhoz az alsó kormány. Egyébként a rekuról nem tudsz leesni, csak lecsúszni! Amit féltened kell az az alsófeled meg a tenyered. Olyan látványos "bicajos" bukfenceket nehéz vele összehozni

Remélem nem túl sokat fogsz esni, de érdemes lenne megvárni, hogy valójában mi, mennyire sérül. Ha belenyomsz pár ezer kilit, a véleményed is cizelláltabb lesz az alsó-felsõ kormány kérdésében.

...de ez a Te géped és a Te lóvéd...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Khm..amennyiben barkácsolsz, akkor elõbb nézz körbe, milyen kialakításokat használnak a felsõ kormányosoknál!
Kezd rögtön a gyárival! Már csak azért is érdemes gyárit venni, mert ezeknek a stucninál elõre hajtható a kormány, így kényelmesebbé téve a felszállást a gépre, és - nagyon fontos! - egy esetleges ütközésnél nem üti ki a fogaidat sem a kormány, hanem a menetiránynak megfelelõen elõrecsuklik.