Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Feltöltött kép
Ez az IPD-re utal. A lényeg, hogy ahogy sûlyeszted a hajtómûvet, úgy közelít a homlokcsõvel bezárt szög a 90'-hoz. Elméletileg itt a legnagyobb a hajtási reakció. Az IPD-t maximalizálja 60'-ban.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Laurent Dechenne tapasztalatai szerint (nem rég Tom2 linkelete az oldalt úgy emlékszem) a lényeg:
-a lehetõ legközelebb ülni a homlokcsõhöz
-60 fokos homlokcsõ

Fontosnak tart egy olyat, amirõl mi nem szoktunk beszélni: a hajtás / ülés magasságkülönbségét. Nem pontosan értem az indoklását, de nagyon lényegesnek tartja, hogy a hajtótengely nagyjából az ülés magasságában (annál mondjuk 5-10 centivel magasabban) legyen. Azt írja, hogy ha alacsonyabbra akarná rakni az ülést, akkor változtatni kellene a homlokcsõszögön, ami befolyásolná (nehezítené) a kormányzást.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Én mentem vele :) Beesés nincs, miért is lenne és a pedálerõ kitérítõ ereje sem érzõdött jobban annál mint ami még elviselhetõ lenne. Meggyõzõdésem, hogy az ülés-homlokcsõ távolság rövidítésével ez tovább csökkenthetõ!
Ha hajlandó Lompi mester még két lyukat fúrni az ülés aljára (mivel már ez is, az enyémhez hasonlóan állítható), akkor nem tartom kizártnak, hogy a méretedre tudja igazítani egy próba kör erejéig.
A benefit legyen a súlycsökkentés! Két 10-es lyukkal kevesebb anyag! :)

Annyit még fontos a szûkszavúságához hozzáfûznöm, hogy már olyan gyakorlatott szerzett az MBBFWD-k vezetésének terén Lompi, hogy ha a kertkapura szerelnél két kereket meg hajtómûvet, azzal is elengedett kézzel menne.

A magam részérõl ezért is örülök a "szûz" tesztelõknek. Õk még érzékenyebbek.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Mi a tapasztalatod a 70 fokos villaszöggel? (Ha lehet, több mint 3 szóban válaszolj! :) )

Nekem ennyit sikerült kihúzni belõle a múlt héten: "a szög meredekebb de igy is tökéletes"
Elõ a harapófogóval! Vallatófényt!

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

ha kérdésed van

Mi a tapasztalatod a 70 fokos villaszöggel? (Ha lehet, több mint 3 szóban válaszolj! :) )
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Tudtommal jelenleg négy "lengõorrú" fut, ebbõl hárman használunk patent pedált. (Lompi, Levi és Én)
Az elsõkerékhajtásról azonosak a tapasztalataim. A 20"-on (az a Toxy Zr elvén alapul, by Tom2) a gumik is vékonyabbak, de azon gyakrabban érezni. A 26"-ossal még durva emelkedõkön nem jártam, de induláskor laza talajon tapasztalható a jelenség.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
lazac patent pedál semmi féle izületi problémákat nem okoz nálam legalábis szerintem szupi. kerék kipörgés néha van de nem zavaro megfelelö fokozatban szinte nincs is
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

lazac

lazac

vendég

• fórumtag
  • 145 posts
Patentpedállal használja valaki közületek MBB-jét? Az ízületeknek hogy fekszik a lengés az orrban?

Ma jó idõ volt, felmentünk néhányan Dobogókõre. Reggel rettegve, de a Raptoval indultam el. Felfelé volt kihívás bõven, Tagunnal volt olyan, hogy a teljes utat kihasználva, cikk-cakk mozgásban csökkentettem az emelkedõ nehézségét, de ez lehetetlen a Raptoval, mert a lánc beleér ugye a kerékbe. Szerencsére egy egysebességes bringával induló túratárssal meg tudtam osztani gondolataim az emelkedõvel kapcsolatban. :)

Az erdõ eszméletlen szép, de lefelé már semmit nem láttam az egészbõl, 50 alá nem lassultam szinte sehol, a maximumon van még mit javítani:
Feltöltött kép

Az elsõkerék-meghajtású gépekkel rendelkezõket kérdem: milyen gyakran fordul elõ, hogy megcsúszik a hajtott kerék? Nem zavaró, eddig még nem okozott problémát, de nálam indulásnál elõ-elõ fordul, most az avaros aszfalton pláne, mindig slisszant egyet-kettõt a kerék az elsõ tekerésnél.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
hát ha még páran megbiztok lengö oru épitésel csakis kizárolag közös munkával lehethogy durva lesz a vég kifejlet :) :) :)
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
"Python masinája" ami ugyebár szintén Lompi munkája, már nem is a legjobb. A Mester megalkotta a következõt, amiben tovább fejlesztette az ötleteket, újakat alkalmazott és figyelmen kívül hagyva Zokra instrukcióit, extrém nagy homlokcsõ szöggel építette a következõt. Ez is mûködik, jól!
Kíváncsi vagyok merre fejlõdik az ötlet. Mindenki tesz hozzá valami használhatót. Már várom a tavaszt!

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Örömmel hallom/olvasom én is az élménybeszámolódat, Papa! Örülök, hogy bejött Neked Python masinája! Nekem mondjuk már nem kell meghozni a kedvemet, mert rendesen megvan... (Épp ezért alakulgatnak nálam is a tervek, ha vkit érdekel itt láthatja hogyan fejlesztgetem tovább, egyelõre szigorúan elméletben a "rövidlábúak 2x26-os átalakítható lengõorrúját".)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Stílust teremtetek apafejek!
Papa! Megtérítettek...? :P

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Papa tecet a jóhangvételü leirásod és ha tudok szivesen segitek ha kérdésed van vagy bármiféle modon lompi.C.O épitésben:)
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Én csak annyit fûznék a dologhoz, hogy
Feltöltött kép
az arc szinte mindent elárul!
Papa jó a stílus! Vigyorogva olvastam... :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Ma volt szerencsém kipróbálni a Lompi&Python konszern termékét. Köszönet az alkotóknak!

Mi a francért tipródok én ezen a lengõorrú dolgon, mikor van egy tisztességes, gyári, 2x26-os "highracer" rekum? Magam is gyakran felteszem ezt a kérdést. A válasz egyszerû: Mert néhány dologgal elégedetlen vagyok:
- Magas az ülés, nehéz letenni a lábam.
- Nagyon hátul van a súlypontom, erõs emelkedõn emelgeti az elejét.
- Szûk kanyarban az elsõ kerék bizony beleér néha a sarkamba.
- A vádlimat olykor összekeni a lánc.

Ezeket mind orvosolná egy, a fentihez hasonló jószág. Kérdés, hogy mi ennek az ára... Nem pénzügyi értelemben. Nos, az ár két részbõl adódik össze:
- többletsúly
- kormányzási furcsaság.

A többletsúllyal kiegyeznék. Úgy becsülöm, azonos technológia mellett egy MBBFWD kb. 1 kilóval nehezebb mint egy hátsókerekes. Cserébe nincs görgõ, csendesebb a jószág.
A kormányzás bizony nagyon más. Szó se róla, kevésbé problémás mint gondoltam. Python lakása elõtt felültem rá, és már vitt is volna bele a sövénybe, de jelentõs karmunkával sikerült ökörhugyozáshoz hasonlatos pályára kényszeríteni a jószágot. Könyörögtem egy kicsit Pythonnak hogy csak is elhagyatott utcákon tekerjünk, mert ezzel én a forgalomba nem merek menni. Az elsõ kilómétert valahogy túléltem. A másodiknál már nem volt halálfélelmem se, egyszerûen csak rettegtem, mi lesz az árván maradó családommal. Aztán valahogy, szoftverbõl átálltam. Egy órás bringázás után már simán kanyarogtam, indexeltem szabályosan, a kacskaringós dunaparti ösvényen könnyedén követtem a nyomvonalat. Két feladat van, ami még mindig feladja nekem a leckét, az emelkedõ és az elindulás. Ilyenkor még a görög táncházakban szokásos kanyargós pályára akar állni a bestia, de azért hallgat a szép szóra és izmos férfikarjaim :D parancsaira.

Röviden: Kell nekem ilyen.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
más világ lesz ugy az biztos:) sokkal
képek

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Hja, egész nap ház körüli munkára ítéltettem...:P
Jövõ héten viszont reku átépít felsõ kormányosra.
Próba képen.
Csak úgy...
:D

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
ez igen enyire ne irjatok:)
képek

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts
http://jetrike.com/prior-art.html

lengõorrúakról. + dönthetõ hátsó futómüvek
ha már volt akkor bocs
:)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
thommey, köszi a választ. Most lázban fetrengek - na meg az ágyban - ha szombatig javul a helyzet, akkor benézek. (Jövõ héten mindenképpen.) Az átépítéssel nem szívatni akarlak titeket, de hát ugye az új iránti kíváncsiság...:P
Hooper volt az is, mait a taljánoknál hajtottam. Jó kis masina, bizony! ;)