Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Tarts fésûkúrát !

Nem is írta, hogy mi baja van.
Ez a módszer, meg a páros izzasztás minden bajra jó?
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Itthon fekszem betegen és nincs kinek ellentmondanom... :(

Jobbulást! - és ennek ne mondj ellent.

Agyalok egy ideje egy problémán. (Az alap probléma persze az, hogy nincs pénzem...)
Meg akarok szabadulni a nagy láncszem tartományú láncfeszítõtõl.

1.
Egy Rohlhoff-14 agyváltó cirka 350 eFt - kurva sok, esélytelen.

2.
Egy Alfine8 kb. 50 eFt. Az átfogása 305% ami kevéske. (A 11-esé több, de az sem elég igazán, ezért vettem az olcsóbbat.) Párosítsunk hozzá elöl is valami olyat, ami nem változtatja az átmérõjét: Schlumpf High-Speed-Drive 2,5-szörös szorzóval. Kitágítja az áttételi tartományt: 750%, 14 független fokozat. A Schlumpf ára jó esetben 130 eFt. Együtt ez már majd fele az elõzõ megoldásnak, - de nekem sajnos ez is túl sok. (Ráadásul halkan, félszavakkal utalást tesznek rá, hogy a Schlumpf High-Speed-Drive/agyváltó párosítás zajos lehet.)

Birizgálja a csõrömet, hogy a Schlumpf High-Speed-Drive aránytalanul drágának tûnik, különösen, ha abból indulok ki, hogy a Shimano Inter-3 (SG-3D55) tárcsafékes agyváltó 16 eFt csupán. A technikai beltartalom kb ugyanaz. Jó, a sorozatnagyság valószínûleg jelentõsen eltér, plusz két alu hajtókar - akkor is pofátlanul nagy az eltérés.

3.
Áthidaló, még olcsóbb megoldás lehetne, a tárcsafék helyére szerelt lánckerékkel a 3-as Nexusból beépíteni egy gearboxot, és ezzel szorozni az Alfi8 áttételét. Sajnos az Inter-3 átfogása csak 1,86 szoros, és mivel külön egység, felfogatás stb. plusz súlyként is jelentkezik. Elõnye lehetne ennek a változatnak, hogy a láncot két szakaszra osztva a lánclengéseket csökkentené, kiválthatna görgõket.

N+1
Azon túl, hogy szorgoskodjak mint a hangya, keressek több pénzt, és legyek takarékosabb, látsz-e valamilyen egyéb, gazdaságos megoldást, aminél nem kell nagy átfogású láncfeszítõt alkalmazni?
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Tarts fésûkúrát !
A recept: Végy egy fogpitiszkárót! Ha csak használt van otthon, a rántotthúscafatkát egy óvatos fricskázó mozdulattal távolítsd el róla. Bal kéz hüvelyk és mutató ujja közé a pickálót hegyénél fogva szorítsd úgy hogy az original vége a plafon felé mutasson ! Jobb kézbe egy pálinkás poharat végy és hangos Bummba! kiálltással ürítsd az arcberendezésedbe tartalmát! Addig ismételd a modulatot, míg a piszkálót fésûnek nem látod.
Jobbulást!
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Nem akar valaki sisakot venni? Esetleg kesztyût vagy valamit?
Itthon fekszem betegen és nincs kinek ellentmondanom... :(

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Megfordolt a fejemben, hogy LOOK-os cipõt veszek, k. jó csukákat lehet venni kéz alól az SPD-s töredékéért. Aztán leszavaztam, mert még ebben is idegesít a kavicsok nyiszorgása és kopogás amíg áttolom ahol kell, vagy ha meg kell állnom egy boltnál, vagy belépek a könyvtárba. Amúgy a Specialized keskeny sarka egyáltalán nem kényelmetlen, bár nincs összehasonlítási alapom. Ellenben egy negatívum a tépõzárral kapcsolatban: lehet hogy nekem erõsebb a lábfejem az átlagnál, de nem tudom rendesen a helyére csatolni, ahogy illene. Annyira nem zavaró, inkább csak esztétekailag. Bár... A használat közben ahogy nyúlt egy kicsit a cipõ, már egyáltalán nem vészes a dolog. Fûzõnél biztosan nincs ilyen porbléma.

Én a Specialized Carbon Fact sarkáról beszéltem
Feltöltött kép
te meg a Sonomáról...
Feltöltött kép
és természetesen arról a területrõl ahol a sarok a cipõ belsejénél felfekszik. Ennek horizontális talp esetén nem sok jelentõsége van, de 90 fokkal elfordítva...?

Az is lehet, hogy csak nekem zavaró...

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Megfordolt a fejemben, hogy LOOK-os cipõt veszek, k. jó csukákat lehet venni kéz alól az SPD-s töredékéért. Aztán leszavaztam, mert még ebben is idegesít a kavicsok nyiszorgása és kopogás amíg áttolom ahol kell, vagy ha meg kell állnom egy boltnál, vagy belépek a könyvtárba. Amúgy a Specialized keskeny sarka egyáltalán nem kényelmetlen, bár nincs összehasonlítási alapom. Ellenben egy negatívum a tépõzárral kapcsolatban: lehet hogy nekem erõsebb a lábfejem az átlagnál, de nem tudom rendesen a helyére csatolni, ahogy illene. Annyira nem zavaró, inkább csak esztétekailag. Bár... A használat közben ahogy nyúlt egy kicsit a cipõ, már egyáltalán nem vészes a dolog. Fûzõnél biztosan nincs ilyen porbléma.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Nnnna, ezt is túllihegtem! :)

De még nem eléggé... A tépõzárral soha nem volt gondom. A Specinél leszakadt a bõrrõl, de ez nem a tépõzár hibája. Elengedte a varrás. Javítva lett. A mai napig a gyári tépõzár van rajta és kiválóan mûködik. Ez ne tartson vissza egy topánka megvásárlásától!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
https://lh3.googleus...58/névtelen.bmp
Nos, erre utaltam…
Tudom-tudom, minden idõpillanatban változik a terhelés iránya és speciel az a 90 fok ezeken a képeken nem látszik. Lehet nem is fog.
A fekvõnél ráadásul nincs egyetemleges érték, hiszen az ülés és hajtómû elhelyezkedésének különbsége is befolyásolja a lábfej helyzetét.
Arra szerettem volna ismét rávilágítani, hogy az én tapasztalataim alapján a talp merevsége a fekvõn nem hoz annyit, mint az outin vagy az MTB-n. Amennyivel gyengébben teljesít ebben, annyival többet hoz a általános használatban.
Másrészt amennyiben nem terhelsz és a klipszen lógatod a lábad, akkor többek között a cipõ sarkának kialakítása is fontosabbá válik mint a normál bringákon.
…és végül.
A montizás során a kemény talpú speci a kopogós bügykökkel és stoplikkal, illetve az ejtett sarkával nem volt zavaró a terepen. Ha tolni kellett fölfelé, azt úgy is spicben tettem. A kemény bütykök jól megkapaszkodtak a talajban és nem koptak.
Aszfalton és rekun ugyan ez a karbonig kopott a sarkánál, késõbb a többi résznél is. A talajfogás a kemény mûanyag bütykökkel nem volt stabil, gyakran megcsúszott. Néha én is vele együtt, oldalra.

Én azért vettem meg a Pearl-t, mert SPD rendszer, mert a fûzõvel méretre tudom állítani a lábfejnél, a tépõzárral le tudom fogni a fûzõt. Kellõen magas a sarok belsõ megtámasztása. (hasonlítsd össze a Speci képével!)
„Kényelmesen” tudok benne mozogni. Nyílván nem egy utcai cipõ, de nem is egy síbakancs. Stabil a talajfogása. Láttál már outis-cipõben kerékpárost a csemege pultnál? Akkor fekve is!
Pedig, ha csak a merevség lenne a szempont, inkább ebbe az irányba kellene mozdulnod, de nagy csalódás lenne!

Nnnna, ezt is túllihegtem! :)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
A legjobb! :)

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Téli viseletnek pedig: szandi kalucsnival.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Isu,
Én azt javaslom, csak felpróbált cipõt vegyél, és nagyon merev talpút. Taposáskor a lábfej szétterül, ne feledd! És inkább totyogjál benne mint aki betojt, de a tekerés legyen élmény!

Nem értek egyett! Szar cipõvel nem lesz élmény!
Sok féle cipõt hordok, sok féle talppal. A szandál nyáron állati jó! Még akkor sem veszem le, ha a vízbe megyek, lehûteni magam (mondjuk a félcipõt sem). Ennek a legpuhább a talpa, de még így is merevebb, mint némelyik misimanó...
Egyébként a Shimanókról sok rosszat hallottam, de nekem nincs velük tapasztalatom. általában a keskeny és szûk kialakításra panaszkodnak.
Visszatérve a szandálra... Normál kerón, ahol teljes testsúllyal nehezedsz a talpra, a pedálra biztosan jobban érezni a különbséget.
Had éljek egy összehasonlítással és ez személyes tapasztalat! Speci karbontalppal, a Norhtwave merev mûanyag gerinccel és az Exustar egy merevített gumi talppal. Ez a talpak merevségének a sorrendje. Amennyiben ezeket fekvõn használom, akkor max. 10% a különbség a teljesítményben. Tehát a karbontalpas és a szandi között a különbség 20% lehet. Megjegyezném, hogy a Speci keskeny sarok része, amire a lábad támaszkodik nem túl komfortos rekun (montin szabad mozgást enged) ebbõl a szempontból a magasszárú Northwave a nyerõ!. Normál esetben ez a terhelés a talpon oszlik el, rekun a súly a sarok belsõ felén nyugszik, hiszen itt a talpad 90 fokkal elfordul, a normál keróhoz képest!
Ugyan ez a különbség outin vagy montin sokkal látványosabb akár 25% is lehet! Tehát az Exustar szandim és a Speci közötti különbség itt már 50%. Ez bizony jelentõs! De te rekura keresel cipõt...
Ezek az én tapasztalataim és mint ilyen a véleményem szubjektív.

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Specialized Sonomát hordok, kényelmes szellõs. Ebbõl a 46-os méret megegyezik a Nike, Fila 46-ossal. (Adidashoz nem hasonlítok semmit, mert abból ahány típus annyi féle képpen értelmezik a számozást). A többi típusból Merida, Nortwave 1 számmal nagyobbat kell venni. Shimano szintén minimum 1 számmal nagyobb szükséges, de ott volt amelyikbõl még a 47-es is szûknek bizonyult. Ha lehet próbáld fel, én neten rendeltem anno és a harmadik cipõ lett jó. Annyi hogy az elsõ kettõbõl simán kiszálltam, mert olyanjó áron kaptam õket hogy egybõl átvették tõlem a munkahelyen a haverok.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Isu,

az én cipõm az olcsó Shimano MTB. Kb. 50.000 km van benne, de még ugyanennyit biztosan kibír. Két baja van: Keskeny a feje és hajlik a talpa. Nincs szívem kidobni, annyira jó állapotú.

Én azt javaslom, csak felpróbált cipõt vegyél, és nagyon merev talpút. Taposáskor a lábfej szétterül, ne feledd! És inkább totyogjál benne mint aki betojt, de a tekerés legyen élmény!
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
A Speci Tahoe pont az a kialakítás, amit jómagam is javasoltam (Carbon Fact a teljesítményre van kihegyezve!)
Feltöltött kép
Sajnos ezek már csak nõiben vannak, viszont a lista szerint van még egy 46-os Sonoma. Ez is jó vételnek tûnik és ez is az általános utcai viselet... :) Nekem nagyon bejön!
Feltöltött kép
Közben találtam még én is leértékeléseket, de a cipõ nem az a kategória, amit webshoppan is érdemes lenne megvenni. Mindenképpen próbáld fel!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

A Specialized cipõ nagyon tettszik

Kár, hogy nem 43-as a lábad...
Egyébként ebben a stílusban a puha talpú sem hajlik. Amikor tolni kell, akkor meg tolni kell. Az én specim talpa olyan, mintha acélbetétes lenne. Az alacsony sarok és a magas talppárna miatt még állni is kényelmetlen benne, nem hogy tekerni. Ráadásul gyárilag csámpás a BG kialakítás miatt. Az a pár méter, amíg a parkolóból a kocsmáig sétálsz is számít. Próbáld fel és lépj benne párat, mindet kényelmetlennek fogod érezni, de nem mindegy, hogyan.

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Az elsõ cipõm egy Cannondale volt. Occsóért. Kényelmes volt, bírta vagy két évig és bírta volna tovább is, ha a kopottsága miatt szét nem vágom. Rusnya volt már az istenadta. A felsõ rész csúnyán megkopott a használattól és mosástól. Kiváló ár-érték arány. Elsõ cipõnek és az elsõ két-három évre javaslom. Legalább ez alatt rájösz, mit is szeretnél igazán!http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTv42RPZtPfc28OlBCROWe4dgQSGl8DTYtSu_TpgE3YwShRo-NeHn_udFCT
Másodjára egy Specit vettem karbon talppal. Nekem bejött a csámpássága (body geometry) is. A karbon talp meg állat! Jól lehet vele terhelni a hegyen. Sajna azóta már nem montizom. A felsõrész jól bírja, a racsni szalagot egyszer kellett cserélnem és a sarka kopott le a rekutól, de ragasztottam rá egy újabb talpat. Nincs szívem kidobni! Kapott hideget-meleget. Estem benne, csúsztam benne. Mindent kibírt!
Feltöltött kép
Van egy Northwave téli topánkám, meg egy Exustar szandim és a Te linked miatt ma vettem egy Pearl Izumi X-Alp Low-t (a Speci helyett). A Northwave Celsius valóban jó, de a Te szempontotból másodlagos. Ugyan ez vonatkozik az Exustarra is. Szerencsés helyzet, ha minden alkalomra tarthatsz egy cipõt, de Te egy darabbal szeretnéd megoldani a szezont.

Összességében én azt javasolnám számodra, hogy kerüld a verseny cipõket. Valamennyire hajlik a talpa, az ebben az estben nem hátrány, mert akkor tudsz benne sétálni is. Ez túrák során gyakran szükséges lehet. A nagyon merev talpú cipõkben (karbon) jól lehet tekerni, de járni olyan benne mint egy sícipõben! A profi cipõk általában csattal és tépõzárral készülnek, mereven tartják a lábat. Ez nem kedvez a vérkeringésnek és a szellõzésnek, viszont brutálisan lehet bennük tekerni. Ezt nagyon tudják! Bokától lefelé egy egységgé válik a lábad, a cipõd, a pedálod, a hajtókar stb.
Az én javaslatom mégis a fûzõs, túrázósabb változat, ahol a lábfejed szélességéhez tudod állítani a felsõrészt. Általában ezek is tépõzárral végzõdnek, hogy a fûzõ masni ne akadhasson bele valamibe. A lazább kialakítása miatt komfortosabb, jól szellõzik és a keringést sem gátolja. A "puhább" talppal kényelmesebb benne járni is. Érdemesebb a hálós felsõrésszel kialakítottat választani. Ez jól jön majd a kánikulában. Késõ õsszel egy neoprame kalucsnival kiegészítve kora télig használhatod. A karbon egyébként is rosszabbul szigetel mint a mûanyag vagy a gumi. A klipsznél jelentkezõ hõhíd hatás minden kerékpáros cipõ jellemzõje. A rekun meg a szelet pont pofára, talpra kapják! Ez alól sajnos a Northwave Celsius sem kivétel!

Nos a Pearl-t ezen szempontok alapján és túrázós, barangolós cipõnek vettem.
Feltöltött kép
Elég látványos a különbség a Specihez képest. Meglehetõsen beszédes képek!
Az egy jó ötlet volt, hogy PRÓBÁLD FEL és toporogjál benne pár percig.

Tekintettel arra, hogy eddig még nem volt spd cipõm én is úgy gondolom, hogy veszek egy párat és az majd jó lesz az egész évben. Természetesen tudom, hogy nagyot tévedek ezzel a gondolatommal. Jó lenne egy szandál is majd. Ezt az utat szerintem mindenki megjárja az elsõ cipõje vásárlása során. A keményebb talpú cipõre szavazok, mivel a túráim során elég keveset gyalogolok. Vagy viszek magammal váltó cipõt-papucsot és abban slattyogok, ha kell. A csatos cipõ talán nagyobb biztonságot ad mint a tépõzáras. Na minden esetre, ha már elnyûttem egy jó pár bringás cipõt akkor majd én is át szeretném adni a tapasztalatot a kezdõknek.

Köszönöm mindenkinek a véleményét.
Holnap megcélzom a Bergusont.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

...ha nem bírsz magaddal, akkor sorolom:

-Northwave Mission: volt is, van is. Az elõzõ - vagy 7-8 évig bírta, de a talpa már nem, elkopott, egy-két helyen eltört, viszont szinte csak ezt használtam minden hova. Nekem nagyon megérte megvenni. Az újnak - ami a képen is látható - már más a felsõrésze, így ez kissé szorosabb, mint az elõzõ verzió volt. Ezt harmadik éve nyüstölöm. Amennyiben nem végzetesen büdös a lábad, [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]akkor még a felsõrész szellõzése elegendõ, ha meg mégis...:)
- Specialized Tahoe: Az elsõnek a fûzõ bújtatója konkrétan elszakadt, a cipõt a Bergusonban azonnal cserélték, az újat azóta használom - idén lesz egy éves - nagyon kényelmes viselet, de hogy mennyire strapabíró, még nem tudom.
Ezek ugye fûzõs cipõk voltak. Egyébként a fûzõsnek én több elõnyét látom, mint hátrányát. A tépõzárasok közül nálam a Pearl Izumi modellek váltak be. Elnyûhetetlenek! Bár ezeket kifejezetten hegyi bringázásra használtam, viszont így kaptak sarat, port, követ, stb...

A Northwave alapvetõen jó márka, minõségben, innovációban nagyon erõsek és bele is rakják a termékeikbe, amit kell. A téli cipõjük számomra etalon!
A Specialized cuccaival nincs hosszú távú tapasztalatom, sosem vettem a márkától semmit, csak ezt a cipõt. Ez bevált, szeretem.
A Pearl Izumi cipõi elõtt megemelem a kalapomat.
Nos, ha ez segített... :D

Hogy végzetesen büdös-e a lábam arról másokat kellene megkérdezni mert elfogult vagyok:D:D:D. Szellõzõset szeretnék a hidegebb idõkre pedig majd kitalálok valamit. Talán majd a jelenlegi túra bakimban nyomom majd vagyis télire vissza váltanék nem spd-re.
A Specialized cipõ nagyon tettszik bár nem tudom, hogy extravagáns megjelenése mennyire megy az egyéniségemhez és az életkoromhoz. Szarok rá, lényeg az, hogy kényelmes legyen, nekem tettszen, funkcionális legyen. Amúgy meg segítettél és köszi.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Az elsõ cipõm egy Cannondale volt. Occsóért. Kényelmes volt, bírta vagy két évig és bírta volna tovább is, ha a kopottsága miatt szét nem vágom. Rusnya volt már az istenadta. A felsõ rész csúnyán megkopott a használattól és mosástól. Kiváló ár-érték arány. Elsõ cipõnek és az elsõ két-három évre javaslom. Legalább ez alatt rájösz, mit is szeretnél igazán!http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTv42RPZtPfc28OlBCROWe4dgQSGl8DTYtSu_TpgE3YwShRo-NeHn_udFCT
Másodjára egy Specit vettem karbon talppal. Nekem bejött a csámpássága (body geometry) is. A karbon talp meg állat! Jól lehet vele terhelni a hegyen. Sajna azóta már nem montizom. A felsõrész jól bírja, a racsni szalagot egyszer kellett cserélnem és a sarka kopott le a rekutól, de ragasztottam rá egy újabb talpat. Nincs szívem kidobni! Kapott hideget-meleget. Estem benne, csúsztam benne. Mindent kibírt!
Feltöltött kép
Van egy Northwave téli topánkám, meg egy Exustar szandim és a Te linked miatt ma vettem egy Pearl Izumi X-Alp Low-t (a Speci helyett). A Northwave Celsius valóban jó, de a Te szempontotból másodlagos. Ugyan ez vonatkozik az Exustarra is. Szerencsés helyzet, ha minden alkalomra tarthatsz egy cipõt, de Te egy darabbal szeretnéd megoldani a szezont.

Összességében én azt javasolnám számodra, hogy kerüld a verseny cipõket. Valamennyire hajlik a talpa, az ebben az estben nem hátrány, mert akkor tudsz benne sétálni is. Ez túrák során gyakran szükséges lehet. A nagyon merev talpú cipõkben (karbon) jól lehet tekerni, de járni olyan benne mint egy sícipõben! A profi cipõk általában csattal és tépõzárral készülnek, mereven tartják a lábat. Ez nem kedvez a vérkeringésnek és a szellõzésnek, viszont brutálisan lehet bennük tekerni. Ezt nagyon tudják! Bokától lefelé egy egységgé válik a lábad, a cipõd, a pedálod, a hajtókar stb.
Az én javaslatom mégis a fûzõs, túrázósabb változat, ahol a lábfejed szélességéhez tudod állítani a felsõrészt. Általában ezek is tépõzárral végzõdnek, hogy a fûzõ masni ne akadhasson bele valamibe. A lazább kialakítása miatt komfortosabb, jól szellõzik és a keringést sem gátolja. A "puhább" talppal kényelmesebb benne járni is. Érdemesebb a hálós felsõrésszel kialakítottat választani. Ez jól jön majd a kánikulában. Késõ õsszel egy neoprame kalucsnival kiegészítve kora télig használhatod. A karbon egyébként is rosszabbul szigetel mint a mûanyag vagy a gumi. A klipsznél jelentkezõ hõhíd hatás minden kerékpáros cipõ jellemzõje. A rekun meg a szelet pont pofára, talpra kapják! Ez alól sajnos a Northwave Celsius sem kivétel!

Nos a Pearl-t ezen szempontok alapján és túrázós, barangolós cipõnek vettem.
Feltöltött kép
Elég látványos a különbség a Specihez képest. Meglehetõsen beszédes képek!
Az egy jó ötlet volt, hogy PRÓBÁLD FEL és toporogjál benne pár percig.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
wazeg viktor nem meg montam hogy figyel a nagytestvér mostmár ezsem lesz ojan ütös:)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

wariator

wariator

törzsvendég

• fórumtag
  • 284 posts
Lompi!

lenyúlták a tervet...:D
Feltöltött kép
toljad neki!!!