Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

A kerékbillenési hajlamot (wheelflop) alapvetõen a villaszög határozza meg. Laposabb villánál a súlypont nagyobbat süllyed kanyarodáskor, nagyobb a keletkezõ forgatónyomaték. Kisebb mértékben befolyásolja a kerékbillenést az orrháromszög tömege, súlypontja és minimális mértékben az utánfutás.

Az utánfutás elsõdleges szerepe a kerék menet közbeni egyenesben tartása. Minél nagyobb, annál nagyobb az a stabilizáló nyomaték ami a gördülési ellenállásból eredõ erõ és az utánfutás szorzataként jelentkezik.

Én próbálgattam a kerékbillenést egy kukába való villával, különbözõ villaszögekkel, utánfutásokkal. Görbítgettem, egyenesítgettem össze-vissza. Felesleges. A kerékbillenést elsõsorban a villaszög határozza meg. Nálam ez 56 fok, ami erõs kerékbillenési hajlamot eredményez.

Röviden tehát azt mondod: tök mindegy. Vicces, mert pl. a Jetrike-nál nagyon ráizgultak a témára http://jetrike.com/trail.html ott a kalkulátor is. Ami egyébként nálam baromságot mutat, nem jönnek ki a rajzolt értékek, pedig a rajz mm-re stimmel. Az elsõ rész geometriája nálam amúgy most
1.1-es gumi
50 fokos homlokcsõ
12 cm villa "elhajlás" magyarul;) fork rake
13 cm utánfutás
10 cm "mechanikai" utánfutás
Na ilyet nem tudok csinálni a Jetrike kalkulátorral :(

Na meglátjuk még, hogy engedi-e majd a geometria, amit levi szeretne, a változtatható utánfutást. De ha nem, akkor is még a francia irányadóértkeken bõven belül vagyok. Azt viszont érdekes lenne tudni, hogy a laposabb homlokhoz a rövidebb vagy a hosszabb utánfutás az ajánlottabb? Vagy tényleg tök mindegy, ezt is elfogadom válasznak :)

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Most, hogy így mondod, igazad van. Nem gondoltam át eléggé az elméleti okoskodásomat. Mindenesetre az lwb-knél megfigyeltem, hogy a laposabb villaszöghöz nagyobb elõrenyúlású villát társítanak.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
Unalmas perceimben kerestem a neten hálót üléshez. Kikutattam, hogy az enyém eredetileg egy "kutyaálló" szúnyogháló anyagból készült. Phifertex a neve. Uccu, irány a magyar szúnyoghálóipar!

A Józsa Kft-nél kínálnak egy "kutyaálló" anyagot, 90cm széles csíkban, 4050 ft+ÁFA négyzetmétere. Meg kellene nézni a BP XI. Ildikó u. 8. alatti bemutatótermükben. Én mostanában nem járok arra.

http://www.recycledr.../new_page_4.htm
http://picasaweb.goo...289584172192338
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
A kerékbillenési hajlamot (wheelflop) alapvetõen a villaszög határozza meg. Laposabb villánál a súlypont nagyobbat süllyed kanyarodáskor, nagyobb a keletkezõ forgatónyomaték. Kisebb mértékben befolyásolja a kerékbillenést az orrháromszög tömege, súlypontja és minimális mértékben az utánfutás.

Az utánfutás elsõdleges szerepe a kerék menet közbeni egyenesben tartása. Minél nagyobb, annál nagyobb az a stabilizáló nyomaték ami a gördülési ellenállásból eredõ erõ és az utánfutás szorzataként jelentkezik.

Én próbálgattam a kerékbillenést egy kukába való villával, különbözõ villaszögekkel, utánfutásokkal. Görbítgettem, egyenesítgettem össze-vissza. Felesleges. A kerékbillenést elsõsorban a villaszög határozza meg. Nálam ez 56 fok, ami erõs kerékbillenési hajlamot eredményez.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Az én bringámnál úgy van, hogy 58° körüli a homlokcsõszög, mellé van talán 18cm utánfutásom, ezzel a felállással érezhetõen hajlamos a kormány a beesésre. Szerintem ezt meg lehet szokni, kérdés, hogy mit akarsz. Az elején még én is gondolkodtam azon, hogy mit lehetne ezzel a problémával csinálni (a megszokáson kívül), így két megoldást találtam:
- homlokcsõszöget növelni (nagyobb -> meredekebb)
- utánfutást csökkenteni
A homlokcsõszög növelésének ötletét elég hamar elvetettem, mert komoly átalakításokat kellett volna csinálni az amúgy már majdnem kész bringán, valamint akkoriban még abban a hitben éltem, hogy a jó lapos homlokcsõszög miatt nem lesz hajtási reakció.
Egy darabig komolyan gondolkodtam az utánfutás csökkentésén. Az volt mellé az elméletem, hogy ha az utánfutás 0, akkor a homlokcsõ tengelyének meghosszabbítása a kerék földdel érintkezõ pontján megy át, így a kerék nem esik be. Ebbõl következtettem arra, hogy csökkenteni kell az utánfutást ahhoz, hogy ne legyen kerékbeesés.
Végülis azt a megoldást választottam, hogy megszoktam az eredeti állapotot, ez járt ugyanis a legkevesebb átalakítással :).
Kérdés még, hogy az Airbike hogy megy egy kezdõ felhasználó alatt?
Lehet, hogy érdemes lenne megcsinálni az állítható utánfutást a gépedre, 3...4 lyukkal, talán úgy ki lehetne találni, hogy mi a trend.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

;945934']A Zockra-féle útmutatóban 10...18 cm közötti utánfutást javasoltak, gondolom, hogy a lapos homlokcsõszöghöz tartozik a kisebb érték. Szerintem 10 cm-rel nyugodtan próbálkozhatsz.

Bocs, h ilyen régi hsz-t idézek be, de ma belefutottam az airbike eredeti terveibe, és meglepõdtem: 26-os kerékkel az 50 fokos homlokcsõhöz nem kevesebb, mint 19 centis utánfutást ajánl! Na most akkor hogy is van ez?
Feltöltött kép

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Reku Papa te Gödöllõ környéki vagy?

Igen, gödöllõi vagyok.

csirkeláb

csirkeláb

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
elõszöris elnézést a nagyobb betûméret miatt.
másodsorban akkor lompi úrhoz fordulnék.

egy 26" os kétkerekûnek a vázát kéne megalkotni.
ha érdekel akkor: crown.victoria@citromail.hu
ez msn cím is egyben :)

ui.: Reku Papa te Gödöllõ környéki vagy?

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
:air:
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Hello!
szeretnék építeni egy rekut, de teljesen amatõr vagyok. Érdekelne, hogy nem csinálna e nekem valaki egy vázat. Igazából Reku Papa Elephun-ja nyomán kéne elindulni. Minden segítséget elõre is köszönök.

Lompi mester a te embered. Számos ilyen bringát csinált már, tisztességes, strapabíró jószágok, kedvezõ áron. Felveszitek itt a kapcsolatot, aztán emailben, telefonon, akárhogy megdumáljátok. Ez az én javaslatom.

Ja, még valami:
Öregszik a szemem az igaz, de a normál betûméretet azért el tudom olvasni. :)

csirkeláb

csirkeláb

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Hello!
szeretnék építeni egy rekut, de teljesen amatõr vagyok. Érdekelne, hogy nem csinálna e nekem valaki egy vázat. Igazából Reku Papa Elephun-ja nyomán kéne elindulni. Minden segítséget elõre is köszönök.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Ideális kerékpáros idõ van, nem értem, mi a gond... :D
http://picasaweb.goo...882569272835474

Ja! Ezt még szerettem volna (büszkén) bebiggyeszteni, hogy ugyebár ezzel a hátsókerekessel azért meg lehetett mászni...
http://img5.tar.hu/l...e2/71819531.jpg

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Boros "Lalikirály" Lajos hanyatbringa-nak hívja. Nekem az tetszik! :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

szívesen biztosítok rekumbenst!

Megjegyzem, a "rekumbens" szótól is égnek áll a hátam, de ha már meghonosodott, üsse kavics! Egy ideig támogattam a "fotelbringa" kifejezést, node az se magyarabb egy jottányival se - hogy stílszerû legyek. :D

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Leülhetsz, hármas. :) Ez a mondat ugyanis egy vicc. Úgy mûködik, hogy indításkor azt hiheti az olvasó hogy a havas erdei úton az elsõkerékhajtású fekvõvel lehet bringázni, de keserû valóságként kólintja õt fejbe a mondat utolsó szava a "walk", ami gyaloglást, sétát jelent. Ezt hangsúlyozza a mondat utáni szmájli is.

Mondom, hogy hülye vagyok, de én tanulni akarok, lehetõleg úgy, hogy közben tekerhetek is!
Minden angolnyelvû és kerékpározni akaró személynek szívesen biztosítok rekumbenst!

bigonyi

bigonyi

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Lompi! Ha nincs kedved leszerelni az ülést akkor az alábbi mértékegységeket használd: könnyû,nehéz,Q.va nehéz:)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Szóról-szóra? Ahhoz tudás kellene, az meg nekem nem van! Ellenben szívesen tanulok. Vállalsz tanítványt? :) Szívesen kölcsönzök rekut, angolnyelvû és kerékpározni szeretõ, ill. akaró barátaidnak... :)
Na bróbálkozzunk:
A forest path and a front wheel drive recumbent are the best companion for a winter walk :)
Egy erdei (patht) ösvény/út (?) és az elsõkerék hajtású recumbent van a legjobb társ a számára téli séta.
Leülhetek Tanár Úr?

Leülhetsz, hármas. :) Ez a mondat ugyanis egy vicc. Úgy mûködik, hogy indításkor azt hiheti az olvasó hogy a havas erdei úton az elsõkerékhajtású fekvõvel lehet bringázni, de keserû valóságként kólintja õt fejbe a mondat utolsó szava a "walk", ami gyaloglást, sétát jelent. Ezt hangsúlyozza a mondat utáni szmájli is.

bigonyi

bigonyi

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Lompi!
Jó lett az ülésed,:)most már készíteni kellene egy gépet ami percenként kiköpne egy ilyet:).Vevõ lennék egyre.Árat szeretnék tudni meg hozzá egy súlyt.Nem vok gramm mániás :)tehát fél kiló? kiló? másfél kiló?...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Szóról-szóra? Ahhoz tudás kellene, az meg nekem nem van! Ellenben szívesen tanulok. Vállalsz tanítványt? :) Szívesen kölcsönzök rekut, angolnyelvû és kerékpározni szeretõ, ill. akaró barátaidnak... :)
Na bróbálkozzunk:
A forest path and a front wheel drive recumbent are the best companion for a winter walk :)
Egy erdei (patht) ösvény/út (?) és az elsõkerék hajtású recumbent van a legjobb társ a számára téli séta.
Leülhetek Tanár Úr?

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

"az elsõkerékhajtású rekumbens a legjobb társ a téli túrához" -jó duma! Ebben az idõben inkább a montimat veszem elõ.

Ne tessen ilyen slendrián módon fordítani! Word by word please!
:)