Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Motyoo! Én egy ilyet használok Nexus 8-al.
Feltöltött kép
Az a tapasztalatom, hogy sík terepen vagy városi közlekedésben a nagytányérral és a 8 ganggal símán boldogulok. Hosszú távon 6-7 közötti fokozatokat használom, lejtõzésnél még ott a 8-ik, az még kipörgeti 65-68 Km/h-ra.
Emelkedõknél a középsõre nyomom az átdobód és még nem találtam olyan másodrendû utat, ahol ez nem lett volna elég. A hétvégi túrán a legdurvább emelkedõn, kettesig kellett lekapcsolnom. (táskák, sátor, hálózsák stb.)
Kistányért egyszer használtam valami eldugott hegyi emelkedõn, de azon a %-on és múrván már elforgott az elsõkerék. Feltoltam...

Bár mentél már a kerómmal, de ha szeretnél még egy tesztet -kiélezve a fokozat kiosztásra- akkor egyeztessünk!
Szerintem elég lesz a két méret. A kicsire csak extrém emelkedõn (és szezon kezdéskor :)) lenne szükség, de ott meg már nincs trakció (vagy hiányzik még az erõ).

...és javasolnám még a Sram XX 2x10-es montira készült rendszerét...
http://bringahirado....robaltunk-27331

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Motyoo,

én a helyedben töprengenék még egy kicsit, hogyan lehetne 3 tányérost használni. Kéne egy hosszabb monoblokk, vagy be kellene horpasztani a csövet, amibe a váltó belever, vagy tudom is én. Menni fog az.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

A trekking hajtómû 48/26 a tiagra 50/30, úgyhogy majdnem megvan amit akarsz. Ha cserélsz hátsó lánckereket nem tudod kihozni amit akarsz áttétel tartományt ??? Az átdobó ezzel meg fog küzdeni, de kérdés az, hogy hogy ??? Mert ez 3 lépésben lényegesen gördülékenyebben tud ez menni, de 2 lépésben egy picit nagy falatnak tûnik. Ami engem aggaszt az az átdobó leírt útja azt kell jól befigyelni.

28/48, 28/50, 26/48 és 26/50 mind jó kombnációk. De miattam aztán lehet 29 és 49 is :) Az OK, hogy ez 2 lépcsõbõl (egy köztes tányérral) megoldható, a kérdés lényege most az, hogy egy lépésbõl megy-e? Nála Mikes Python is elég nagy a különbség. Meg találtam ezt Ker is, ahol a 2x9-es hajtást nyomatják. Itt 29 és 44 fogas tányérokat használ a srác, bár az nem derül ki, hogy valami speckó váltó kell-e hozzá.

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Motyoo!
Gratula! Ízi rájder öcsém!

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Van itten egy kérdésem nektek: úgy néz ki mégiscsak elfér egy elsõ átdobó. Ha rendesen nem is, de a középsõ és a nagyobbik tányér mellé már befér, csak a kicsihez nem (felütközik a vázmerevítõre). Úgyhogy a Sram DD és Shimi Intego helyett a kombinált agy-láncváltóból megvalósulhatna az a verzió, ami mindig is piszkálta a csõrömet: hátsó 8-as agy és elsõ átdobó - esetemben a fenti okok miatt csak 2 tányérral. A mostani 3x8-as áttételi tartományom eléréséhez (ha az agyon 20 foggal számolok Sheldon Brown's Internal Gear Calculator) a két elsõ tányér legalább 28 és 48 kell legyen. Pesze a kicsi lehetne kisebb, a nagy pedig nagyobb, hogy kevesebb legyen az átfedés. Az ideális mondjuk egy 26 / 50-es párosítás lenne.
Na most az a kérdés, hogy bír-e ennyit egy elsõ átdobó? A kanál hosszabbítása (á la Papa Picasa Web Albums - Reku Papa - Techno) nem gond természetesen.

A trekking hajtómû 48/26 a tiagra 50/30, úgyhogy majdnem megvan amit akarsz. Ha cserélsz hátsó lánckereket nem tudod kihozni amit akarsz áttétel tartományt ??? Az átdobó ezzel meg fog küzdeni, de kérdés az, hogy hogy ??? Mert ez 3 lépésben lényegesen gördülékenyebben tud ez menni, de 2 lépésben egy picit nagy falatnak tûnik. Ami engem aggaszt az az átdobó leírt útja azt kell jól befigyelni.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
azért azta 26/50 es megoldást meglesem majd szerintem ijen 26 os középsö tányér nem igen lesz. max ugy hogy valami monti hajtomü + nagy tányér outi rámokolva
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Van itten egy kérdésem nektek: úgy néz ki mégiscsak elfér egy elsõ átdobó. Ha rendesen nem is, de a középsõ és a nagyobbik tányér mellé már befér, csak a kicsihez nem (felütközik a vázmerevítõre). Úgyhogy a Sram DD és Shimi Intego helyett a kombinált agy-láncváltóból megvalósulhatna az a verzió, ami mindig is piszkálta a csõrömet: hátsó 8-as agy és elsõ átdobó - esetemben a fenti okok miatt csak 2 tányérral. A mostani 3x8-as áttételi tartományom eléréséhez (ha az agyon 20 foggal számolok Sheldon Brown's Internal Gear Calculator) a két elsõ tányér legalább 28 és 48 kell legyen. Pesze a kicsi lehetne kisebb, a nagy pedig nagyobb, hogy kevesebb legyen az átfedés. Az ideális mondjuk egy 26 / 50-es párosítás lenne.
Na most az a kérdés, hogy bír-e ennyit egy elsõ átdobó? A kanál hosszabbítása (á la Papa Picasa Web Albums - Reku Papa - Techno) nem gond természetesen.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Tippelhetek?
A lapos homlokcsõszög miatt, jó az egyenesfutása. (Tolni ne kelljen, mert az elõbb említett szög miatt állandóan próbál valamely oldalra kicsapni és ezt elég durván teszi. Nem segíti az elõbb említett tevékenységet az alsó kormány sem. No, de rajta és nem mellette!)
Fõleg a láb a dominens a kormányzásban, kis gyakorlással összefont karokkal nyomod majd a bólyák között!
És amit el akartál érni az megvalósult. 2x26-os kerékképlet rövid lábakhoz. Alacsony üléspozíció, még alacsonyabban elhelyezett homlokcsõvel. (Csak az érthetõség kedvéért: Motyoo nem szereti - más Y kromoszómával rendelkezõ humanoiddal szemben - ha van valami a lába között) Meg a konkstrukcióból adódó nagy szabad tér. Gyakorlatilag az ülés magasságában a hajtómûig szabad a tér.
Eltaláltam? :)

Talán egy szélesebb, magasabb kormány még javítana a dolgon.

Volt még egy (eltitkolt :)) ok. Ilyet még nem csinált senki! Gratula, jó lett a gép!

Papa! A hétvégén én is vettem egy UV zöld, 3M-es csíkokkal kivart sapkát a bringabörzén (1190 pénz). Olyan brutál, hogy beégeti az optikát! Ajánlom mindenkinek!

Tapasztalatok itt: Az els

Röviden: qrva jó :)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Hmmm... Maradnék a forrasztásnál és a homlokcsõnél.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
http://www.m5ligfiet...pups/1111.1.jpg itt van elöl (is) az M5 embléma. (hátul nekem nem volt...)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

...akkor a réz jó lesz, mert - ha jól emlékszem - az M5 réz volt és rá volt hajtva a csõre.

Annál is inkább, mert azt az eredeti elképzelésnek megfelelõen, azt lehetne forrasztani is.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
...akkor a réz jó lesz, mert - ha jól emlékszem - az M5 réz volt és rá volt hajtva a csõre.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Szegecseléssel (ahogy a régi bringákon vagy az én hajdani M5-nél), vagy lemezcsavarral való behajtással (pl. imbusz fejû) nem jó módszer a rögzítésre...??? és akkor festés után felteheted...

Nem elvetendõ ötlet, de akkor is olyan anyag kell, ami a vázcsõ ívére hajlítható.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Velencén készült: Picasa Web Albums - Istyu papa - V10-2010

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

A grafikánmódosítani a kisebb gond, az alapanyag a nagyobb. Talán a rézlemez lenne az ideális, mert azt fémes kötéssel lehet a vázcsõhöz rögzíteni a festés elõtt. Ezért lényeges az anyag vagy mélység nagysága is, hogy a festékréteg felhordása után is látszódjon a kép. Rézlemez esetén talán még egy csiszolás és polír meg a lakk, de az sötét tónuson mutatna jól...

Szegecseléssel (ahogy a régi bringákon vagy az én hajdani M5-nél), vagy lemezcsavarral való behajtással (pl. imbusz fejû) nem jó módszer a rögzítésre...??? és akkor festés után felteheted...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
A grafikánmódosítani a kisebb gond, az alapanyag a nagyobb. Talán a rézlemez lenne az ideális, mert azt fémes kötéssel lehet a vázcsõhöz rögzíteni a festés elõtt. Ezért lényeges az anyag vagy mélység nagysága is, hogy a festékréteg felhordása után is látszódjon a kép. Rézlemez esetén talán még egy csiszolás és polír meg a lakk, de az sötét tónuson mutatna jól...

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Kivágni bajos, mert kiesõ darabok vannak benne ugyebár, de a lézergravír az sima ügy sok helyen. Én Gödöllõn tudok ilyet. Megcsináltathatod polírozott alu lemezbe feketére, vagy vannak olyan névtáblának való mûanyagok, amik fekete hordozón fémes felületûek. Ilyenbõl van az én logóm is, de ez nem hajlékony.
Reku Papa - jelvény

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Nem tudtok valakit, aki az alábbi ábrát ki tudná vágni vagy vágatni valamilyen technológiával? Talán lézer vagy gravírozás? Ezt szeretném a gépem elejére forrasztatni Lompival. Fontos, hogy legalább 1mm legyen a vastagság vagy a metszés mélysége, hogy plasztikus legyen.
A szokásos helyet meghagyom a Lompi "nyílhegynek".
Feltöltött kép

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Tippelhetek?
A lapos homlokcsõszög miatt, jó az egyenesfutása. (Tolni ne kelljen, mert az elõbb említett szög miatt állandóan próbál valamely oldalra kicsapni és ezt elég durván teszi. Nem segíti az elõbb említett tevékenységet az alsó kormány sem. No, de rajta és nem mellette!)
Fõleg a láb a dominens a kormányzásban, kis gyakorlással összefont karokkal nyomod majd a bólyák között!
És amit el akartál érni az megvalósult. 2x26-os kerékképlet rövid lábakhoz. Alacsony üléspozíció, még alacsonyabban elhelyezett homlokcsõvel. (Csak az érthetõség kedvéért: Motyoo nem szereti - más Y kromoszómával rendelkezõ humanoiddal szemben - ha van valami a lába között) Meg a konkstrukcióból adódó nagy szabad tér. Gyakorlatilag az ülés magasságában a hajtómûig szabad a tér.
Eltaláltam? :)

Talán egy szélesebb, magasabb kormány még javítana a dolgon.

Volt még egy (eltitkolt :)) ok. Ilyet még nem csinált senki! Gratula, jó lett a gép!

Papa! A hétvégén én is vettem egy UV zöld, 3M-es csíkokkal kivart sapkát a bringabörzén (1190 pénz). Olyan brutál, hogy beégeti az optikát! Ajánlom mindenkinek!

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Részlet a 12. km-embõl az új reCÚGbensen.
YouTube - reC

Meglepõen simán megy! A Lompi-féle gépekkel összehasonlítva mi a véleményed a kormányozhatóságról?