Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

kiathon

kiathon

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Szerintem Tanár úr arra gondolt a "hajtásláncon", hogy meg kell oldani, hogy egymástól függetlenül is tudjanak tekerni.
Egyébként nagyon tetszik a terv. :)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

javasolta a hátsó rugózást
hajtásláncról egyelõre fogalmunk sincs.
kérem segítsetek tudatlanságom felszámolásához.

:) Hát ez kész van! :)
Egy rövid tengelytávú gépnél mindenképpen javasolnám a hátsó rugózást. A hosszú tengelytávú gépeknél kevésbé érezni az úthibákat. (de errõl nincs tapasztalatom) Az biztos, hogy minél közelebb ülsz a kerékhez-tengelyhez, annál több rezgés, rázkódás jön át. A hátsó ülés távolabb van a hátsó tengelytõl, mint az elsõ ülés az elsõtõl. A hátsó kerék 26"-os, az elsõ 20"-as és kettõ is van belõle, tehát kétszer annyi döcit talál (ráadásul kisebb kerék). Ezek után mennyivel indokoltabb a hátsó rugózás? (hangsúlyozom, elmélet! lehet, hogy a tapasztalat más)

Hajtáslánc? Ezek után minek cifrázni? Hátsókerék!

Konzultációs lehetõség a hétvégi Aba napok! Tom2, Lompi, Zsizsi, Levi és jómagam is részt veszünk (elõre láthatólag) a felvonuláson. Ahogyan olvashattad, Tomi három trike-ot is hoz...

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás
Sok töprengés után egyértelmû h nem létezik kompromisszum nélküli megoldás. (2-7 kerékig, mi végülis úgy döntöttünk h maradunk a 3-nál) Sokat beszélgettem egy közelünkben lakó régi bicajos jóbaráttal aki elég határozottan javasolta a hátsó rugózást. A többi kérdésben nem tudott határozottan állást foglalni. Mindennek van elõnye, hátránya, nekünk kell eldöntenünk h mit akarunk.A sok-sok konstruktív hozzászólásaitok alapján most ott tartunk h Tom2 által klasszikusnak nevezett elöl 2x20 hátul 26 rugózva, közvetett kormányzás, hálós ülés. A hajtásláncról egyelõre fogalmunk sincs. Ez majd egy külön téma lesz.

Kérem türelmesen segítsetek tudatlanságom részbeni felszámolásához.
Hétvégén rajzolgattunk egy kicsit h kb. mi az elképzelés. A méretek nagyjából adódtak. Nyilván ez még csak a V0.1 verzió két nézetbõl.
Feltöltött kép
Feltöltött kép

A rajz nyilván elnagyolt vázlat, de legalább biztosan méretarányos.
1. A torony magassága mekkora legyen (bicajon homlokcsõ) Ezen 150mm-re vettük. 1 1/8-os csapágyakkal.
2. Szembõl a torony dõlésszöge mekkora legyen? A rajzon 10 fok.
3. A torony utánfutás szöge is 10 fok a rajzon. Mennyi lenne a helyes? (a 20"-os kerék külsõ átmérõje ugye kb. 50cm)
Az elsõ felsõ csõ ívét egy picit még tágabbra gondoltam, az elsõ ülés alatt egy picit elõbbre támaszkodna.

Lényegében az elsõ futómû méretezésében várom a segítségeteket. (de persze minden másban is)
:)

Bike+ 20mm-es átütõagyhoz milyen tengely passzol? Minden 20mm-es? Bike+ ot sehol nem találok.

(gondolom mindenki tudja h a képre jobb gomb katt, kép megjelenítése és akkor nagyban látszik)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Papa !
Úgy hallottam hogy 20-án Debrecenben jártál. A helyi lakosok felé nem kék az ilyet jelezni ?
Egy kisebb kör a bringákkal és egy gyógysör csak belefért volna !

Nem én voltam. Én Brindzové Haluskiban töltöttem a 20-át.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

hétvégén valaki Aba napokra?abanapok

Jónak tûnik a programok alapján! Még az is lehet hogy átgurulok. (Csík zenekart szeressem!)

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

három trájk péntek délután-este érek oda, vasárnapig leszek. felvonulunk.
:)
viszek neked cuccost ;)

peter1001
http://terkepcentrum...rtip=szarvashu2

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás
Hol tették le a helyet , melyik nagyváros közelében? A Google térképen nincs rajta.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás
Papa !
Úgy hallottam hogy 20-án Debrecenben jártál. A helyi lakosok felé nem kék az ilyet jelezni ?
Egy kisebb kör a bringákkal és egy gyógysör csak belefért volna !

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

;1011691']Motyoo!

Hogy muzsikál a dualfine?

Jóóól! Szabin voltam, 2 heti cuccal a 2 fekvõvel (nejem kalauzolta az Alphát) a Balaton környékén. Másztunk húzósabb emelkedõket is a legrövidebb dualfine áttételben (48-as elsõ tányér, 30-as kerék az alfine-on), és gyönyörûen bírta a strapát. A váltás a 20-as és 30-as lánckerekek között tök simán megy. Kell ennél több? :)

ablakmanufaktura

ablakmanufaktura

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Üdv a bolondok házában, sok sikert! Várom a képeket.

Oké! :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
stoki gyakorlok öreg koromra hogy minél rövideb bot keljen :)
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
papa hivtalak már 3x de lehet hogy nem jó a számod ami nekem megvan :o
képek

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Ez teljesen tudománytalan módszer!

Ha azt mondod rá, hogy empírikus módszer, akkor már tudományos? :)
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Levi, Lompi,

lassan mondom, hogy mindenki megértse: gyö-nyö-rû! Ez a highracer geometria nekem is nagyon tetszik, csak azt írják, a boom hajladozik és csavarodik. Gondolom Lompi nem spórolt a falvastagsággal, mik a tapasztalatok?

Egyelõre csak annyit mentem vele, amit a videón láthattál, idõ- és alakatrészhiány miatt csak úgy tudtuk összerakni, hogy egy gyors próbakört lehessen vele menni. Szerintem pár nap és készre legózom, aztán majd írok a tapasztalatokról. Egyelõre annyit, hogy az elsõ pár méteren én is szenvedtem vele 1000km lengõorrúzás után.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

ki kell próbálni...megcsináltam és a tapasztalataim is teljesen alátámasztják Frigyes ötletét.

Ez teljesen tudománytalan módszer! Elõször számításokat kell végezni, azokat publikálni, a kritikákat érdemben megválaszolni, kialakítani a tudományos konszenzust, azt CAD-ben megtervezni, valamelyik kutatóintézetben a próbadarabokat legyártani, tesztpadon kimérni, és ha a mért eredmények nincsenek teljes átfedésben a számításokkal, akkor a mérést addig ismételni, míg a kívánt eredmény ki nem jön.
:D
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Az elismeréseket csak és kizárólag Lompinak címezzétek! Én csak annyit mondtam neki, hogy egy 2*26-os hátsókerekes highracert szeretnék 120 centis tengelytávval. Úgy beszéltük meg a dolgot, hogy elmegyek hozzá, és menet közben mondom, mit hogyan képzeltem, erre egy 90%-ig kész vázzal várt :)

Lehet, hogy majd kipróbálom azokat a csúszkás láncterelõket is. Azokat milyen szakember tudja megcsinálni?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Szerintem pont azért, hogy csendesebb, kisebb menetellenállású és a lánc jobban megvezetett legyen.

Boldog leánykorában ez egy Acor ACC-2005 volt. még csak nem is valami noname darab. És ahogyan olvastam, sokan nem értenének egyett a véleményeddel... :(

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

...

A fix görgõ nekem is egy rejtély, hogy miért tud csendesebb és kisebb ellenállású lenni, mert nemigen indokolja semmi.

ki kell próbálni. ennyi. én elhittem Frigyesnek, megcsináltam és a tapasztalataim is teljesen alátámasztják Frigyes ötletét. Csak Õ ritkán írogat és ossza a kéretlen tanácsokat velem ellentétben ;)
:) :)

És igen, nagyon szép munka Lompitól ez a gép, gratula !

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Klasszikus 8-as formáció. Egy tengelyen két görgõ.
Feltöltött kép
Érdekességük, hogy fogak vannak a görgõk közepén, de hogy egyébként ennek mi értelme?

Szerintem pont azért, hogy csendesebb, kisebb menetellenállású és a lánc jobban megvezetett legyen.

Lompi. Egyszer egy képen húzd már ki magad, mert olyan vagy mindegyik képen, mint egy '67-es bogárhátú :):):)

A fix görgõ nekem is egy rejtély, hogy miért tud csendesebb és kisebb ellenállású lenni, mert nemigen indokolja semmi.
...