Jelentkezz be Regisztrálj

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)
Írta 2011. január 14. - 10:18

Írta 2011. január 14. - 10:16

Írta 2011. január 14. - 09:19

Szemezgettem belõle. Inkább érdekes és különleges, mint jó. Korai lenne erre pénzt költeni.
Írta 2011. január 14. - 09:01

Tudom, hogy még új vagy, nem tudhatod... Mi is szoktunk káromkodni, de mindennek van határa!Minél surmóbb a csapágyazás, annál nagyobb az energia disszipáció...

Írta 2011. január 14. - 08:48

Ez inkább egy érdekesség...
Ez is egy érdekesség, a drótszamár újraértelmezése - ne építsétek meg.
http://www.youtube.c...tobYOw?fs=1
Írta 2011. január 14. - 08:47

Írta 2011. január 14. - 08:39

Na ez meglepett! A fordítottjára számítottam. Mibõl csinálták, ólomból?
nincs benne egy fogaskerék sem!
Azért 2,5kg a NuVinci, mert nagyot fejlesztettek rajta. Pár éve még 4kg volt!
A sok mozgó alkatrészt valahogy mégiscsak ki kell csapágyazni. Minél surmóbb a csapágyazás, annál nagyobb az energia disszipáció... Ez a súly többlet - hatásfok dilemmája itt egyszer.
Másodszor pedig nagyon fontos megjegyzést tettél: nincs benne fogaskerék - és más alakja miatt kényszerkapcsolatot létrehozó, békésen gördülõ dolog sincs benne.Ez bizony dörzshajtás. Sok-sok energia veszteséggel.
Nagyon jó dolog egy fejlett technológiájú agyváltó, de ha a az anyagi lehetõségeid megengedik, jobb, ha olyat választasz, amiben van fogaskerék.
Ez inkább egy érdekesség...
Megnézzük, rácsodálkozunk, aztán választunk egy jobbat.
Írta 2011. január 13. - 18:04

Írta 2011. január 13. - 17:58

Nem csoda! Könnyû megszokni a jót!
Gondolom, ha versenyszerûen tekernél, akkor nem ezt választottad volna, de túrázni vagy városi harcosnak szerintem is kiváló! Bírja a havat a sárt. Zárt rendszer.
Na ez meglepett! A fordítottjára számítottam. Mibõl csinálták, ólomból?nincs benne egy fogaskerék sem!
Innen szedtem ki : http://www.fallbrook...eet_English.pdf , de majd a nagy tudású Reku Papa jobban lefordítja

Fogaskerék nincs benne, de golyók vannak

Írta 2011. január 13. - 17:48

Nem csoda! Könnyû megszokni a jót!Aztán veszteség ide vagy oda, megvettem. És nagyon megszerettem az agyváltót! Télire át is került a montimba.

Na ez meglepett! A fordítottjára számítottam. Mibõl csinálták, ólomból?Közben megtaláltam :
1590 g az alfine 2450 g a nuvinci. Hát van köztük majd 1 kiló különbség az igen számottevõ.

Írta 2011. január 13. - 17:34

Én anno számolgattam Hatásfok: agyváltó kontra láncváltó - Rekumbens - CsináldMagamEzt a "veszteséges"-t hol olvastad ? Van valami összehasonlító leírásod pl. egy láncváltóval ?
A "nehéz" témát is meg lehetne vizsgálni, hogy mennyivel nehezebb. Pl. összehasonlítani egy 2*9-es országúti láncváltó elemeinek súlyával.
Aztán veszteség ide vagy oda, megvettem. És nagyon megszerettem az agyváltót! Télire át is került a montimba.
Írta 2011. január 13. - 16:50

1590 g az alfine 2450 g a nuvinci. Hát van köztük majd 1 kiló különbség az igen számottevõ.

Írta 2011. január 13. - 16:33

Nem olcsó, de legalább nehéz, veszteséges és kis átfogású.
Ezt a "veszteséges"-t hol olvastad ? Van valami összehasonlító leírásod pl. egy láncváltóval ?
A "nehéz" témát is meg lehetne vizsgálni, hogy mennyivel nehezebb. Pl. összehasonlítani egy 2*9-es országúti láncváltó elemeinek súlyával.
Írta 2011. január 13. - 15:52

Papaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................. ne már! Te mindent az energia felhasználásának szempontjából vizsgálsz.Nem olcsó, de legalább nehéz, veszteséges és kis átfogású.
Én inkább azokhoz szólok, akik értékelik az agyváltó elõnyeit. Egy Misimanó Alfine-8 307 %-ot tud, ez meg 360-at. A súly arányokat nem ismerem, de esélyes, hogy a taljánok váltója a könnyebb.
Egy 3x9 láncváltó 560% körül van, Egy két-három tányéros hajtómûvel ezek is tuddnak annyit. A Rohli és a Sram DD szintén 560% körüli, az Alfine 11 meg négyszáz fölötti, egytányéros hajtómûvel.
A számomra jelentkezõ elsõdleges elõny az, hogy ezek álóhelyzetben is kapcsolhatóak, illetve egy tányér esetén a láncvonal fix, nem kell feszítõ és hosszabb az élettartam, határozottabb a fogaskerék és lánc kapcsolata.
Írta 2011. január 13. - 15:31

Nem olcsó, de nem kaptam tõle infarktust.
Nem olcsó, de legalább nehéz, veszteséges és kis átfogású.
Írta 2011. január 13. - 15:06

Nuvinci 360 A teljes szett (fogaskerék, kormányváltó, agy, stb.) 77'000 Ft. Nem olcsó, de nem kaptam tõle infarktust.
http://www.youtube.com/watch?v=4n15N6yS2dE&feature=related
Írta 2011. január 13. - 14:34

Arra gondolok, amit talán pcsongor csinált: a hát- és derék résznél kihagyott minden második csapot, így tovább tudta csökkenteni a súlyt.
Ez csak egy véletlen eredmény volt, mert nem vettem elég tiplifát, de már össze akartam rakni nagyjából, ezért gondoltam hogy kihagyok minden második lyukat, és mivel szerintem a fenék résznél éri a legnagyobb terhelés az ülést így a maradék tiplit oda raktam.
Eszembe se jutott semmi súlycsökkentés, egyszerûen így jött ki, és így is tökéletesen mûködik aminek nagyon örülök

Mondjuk ha nagyon izgat benneteket éppen lemérhetem

Írta 2011. január 13. - 14:16

Ebben látom én is a lényeget. Minnél több megoldás egy témára és annak a publikálása. Mindenkinek saját szájaíze szerint csemegézhet a felhalmozott tudásból.
Ebben meg Te elõrébb is vagy. Ötleteim nekem is vannak, de blogom? Na az nincs!

Írta 2011. január 13. - 14:14

Írta 2011. január 13. - 14:02

Az a "hamarabb rozsdásodik de késõbb vetemedik és törik" kijelentés nem teljesen világos. A fán sokkal késõbb jelenik meg az oxid réteg
, de miért vetemedik és törik hamarab a fém?
Nem tisztem megvédeni a Lompi által készített hálós ülést, annál is inkább, mert a "sedlo" vírusgazdája is én voltam. (Ki csinálta meg az elsõt? Te vagy a Tanár Úr?)
Azt gondolom, hogy akkor lenne hiteles az összehasonlítás, ha figyelembe vennénk a méreteket. Személyesen volt alkalmam látni ezt a fotelt és a Te fa ülésedet is. Jócskán van méret különbség! Valszeg a fejed búbjáig érne. A fém ülés ennek ellenére azonos méret mellett is (gyanítom) nehezebb. A Lompi ülés "önhordó", a fához kell valamilyen kiegészítõ támaszték (a fémhez akkor, ha állíthatót akarsz). További eltérés, hogy a Lompi ülése képes megtartani a csomagtartót is a csomagokkal együtt. A fa ülést használók -ha jól tévedek- a vázhoz rögzítik a csomitartót. A Recúgbensen is így van, tehát további merevítõ, támasztó, tartó rudak kellenek.
Tisztában vagyok a súly elõnyeivel és hátrányaival, de nem mernék ítéletet hozni abban, hogy melyik a jobb.
Egy hátsó telós túragépnél mindenképpen a fémet választanám. Merevvázas csomagtartó nélküli gépnél és elsõ sorban a kedvezõ súly miatt, már szóba jöhet a fa.
A fa vitatthatattlan elõnye, hogy kevés ráfordítással és szaktudással is elkészíthetõ.
A "hamarabb rozsdásodik de késõbb vetemedik és törik" mondat (rejtett) alanya természetesen a fémhálós Lompi-ülés. Vagyis a fára mondtam hátránynak, hogy vetemedhet és törhet - de szerencsére ugyanolyan könnyû javítani mint a Lompi ülést. De szerintem fölösleges és értelmetlen ítéletet mondani egyik-vagy másik fölött, hiszen egyik sem volt rendesen tesztelve - sem hosszútávon, sem teherbírás szempontjából. Elképzelhetõnek tartom, hogy a faülés is simán bírna egy csomitartó konzolt - de lehet, hogy nem, nem tudom.
A faülésben én négy elõnyt látok a többi variánshoz képest:
- Súly. Úgy veri a többi, hogy a faülés nálam nincs optimalizálva. Arra gondolok, amit talán pcsongor csinált: a hát- és derék résznél kihagyott minden második csapot, így tovább tudta csökkenteni a súlyt. (Itt hozzáteszem, hogy engem nem nagyon érdekel néhány gramm, sõt néhány száz gramm sem ide-vagy oda, de nyilván van akinek ez fontos szempont.)
- Házilag bárki el tudja készíteni
- Lényegesen olcsóbb, mint a bármelyik másik variáció
- Szuper szellõzés
Nem célom kampányolni a faülés mellett, nem kapok belõle százalékot, stb. Azért dobom be mégis (hasonlóan az alsó kormányhoz, dualfine-hoz és más hülyeségemhez hasonlóan), hogy benne legyen a köztudatban, pontosabban a rekuépítõk ötlettárában, hátha valaki kedvet kap hozzá. Ha igen, akkor legalább látom, hogy más hogyan készíti el, mit módosít rajta, hogyan örül neki - vagy hogyan szív vele. Ebbõl tanulok - tanulunk!