Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

AHA! Visszaolvasva megtaláltam, hogy Wariator is ezt a kifejezést használja.

Az áttételes csak annyit jelent itt, hogy nem közvetlenül, illetve egy stucnival kapcsolva forgatja a villát, hanem tolórudas?

Nem beszélem jól a bicajos nyelvet, egy igennel, vagy rövid magyarázattal legyetek szívesek helyre tenni szófejtésemet.

Köszi.

igen.
:)
közvetett, vagy más néven áttételes kormányzás legtöbb esetben rudazatos áttétel, de van példa acélszálas, láncos áttétre is.
:)

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

A régi rekum alsó kormányos áttételes volt.

AHA! Visszaolvasva megtaláltam, hogy Wariator is ezt a kifejezést használja.

Az áttételes csak annyit jelent itt, hogy nem közvetlenül, illetve egy stucnival kapcsolva forgatja a villát, hanem tolórudas?

Nem beszélem jól a bicajos nyelvet, egy igennel, vagy rövid magyarázattal legyetek szívesek helyre tenni szófejtésemet.

Köszi.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts
"Hogy mekkora áttételû azt biztosan ki lehet számolni, de én nem tettem.
A villa bal szárára van hegesztve egy kis elem ami a forgásponttól kb. 6-7 centire ír le kört és kb. ugyanilyen paraméterekkel van rögzítve a kormánynál is a tolórúd."

Köszi a gyors választ!

Valamit félreérthettem, az "áttételes" szóra kattantam rá, azt gondoltam, hogy a kormánynál pl. nagyobb kört ír le a tolórúd vége, mint a villánál, így kis kormánymozdulatra nagyobb villa elfordulás a válasz. (A "mekkora az áttétel" kérdésemnél természetesen nem arányszámra voltam kíváncsi.)

A leírt részletek nagyon hasznosak, köszönöm mégegyszer.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Építés közben éppen a felsõ - alsó kormány dilemmáján rágódom. Erre itt ez az eszmecsere... Segít...

Segít, és további segítséget kérnék. Mekkora áttételû a "test melletti alsó kormány"? Milyen hosszú a kar az ülés alatt és a villánál? Milyen átmérõjû, anyagú a tolórúd?

Az ülõfelület magasságában milyen messze van egymástól - ettõl test melletti - a két fogantyú (kormány markolat) ?

Mennyire nehéz megszokni az áttételes kormányzást?

Elõre is köszönöm a segítséget.

Nem lesz könnyû ezekre a kérdésekre válaszolnom, mert most éppen nincs nálam a bringám nem lakik otthon. Sacc per kábé viszonylatban viszont tudok válaszolni.

Hogy mekkora áttételû azt biztosan ki lehet számolni, de én nem tettem.

A villa bal szárára van hegesztve egy kis elem ami a forgásponttól kb. 6-7 centire ír le kört és kb. ugyanilyen paraméterekkel van rögzítve a kormánynál is a tolórúd. A tolórúd eredetileg 12 mm-es aluminium tömör rúd volt én ezt lecseréltem 10-es rozsdamentes menetes acél szárra. Tom2 régebben javasolta, hogy ezt tovább cseréljem 10-es rozsdamentes csõre, amivel -állítólag - csillapítani lehet a beremegést. Kormányzásba nem zavar be, csak idegesítõ, hogy remeg, ha rossz úton haladok.

A kormánymarkolat(ok) kb. 10 centiméterre van a csípõtõl a menetiránnyal párhuzamos formációban, kényelmes helyzetben.

Ezelõtt a bringa elõtt a kilencvenes évek végén próbáltam egy felsõ kormányos masinát, majd pár év szünet után találtam erre a bringára. Elmentem elkunyiztam és pár karika után otthon éreztem magam rajta. Szerintem könnyen megszokható.:)
...

ooooobi

ooooobi

vendég

• fórumtag
  • 80 posts
off, de kemény :D
http://indavideo.hu/..._Bela_biciklije

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Nekem eléggé bejött az áttételes test melletti alsó kormány. Ti mintha mind a széles alsó kormánnyal kísérleteztetek volna az nekem sem jönne be.

Építés közben éppen a felsõ - alsó kormány dilemmáján rágódom. Erre itt ez az eszmecsere... Segít...

Segít, és további segítséget kérnék. Mekkora áttételû a "test melletti alsó kormány"? Milyen hosszú a kar az ülés alatt és a villánál? Milyen átmérõjû, anyagú a tolórúd?

Az ülõfelület magasságában milyen messze van egymástól - ettõl test melletti - a két fogantyú (kormány markolat) ?

Mennyire nehéz megszokni az áttételes kormányzást?

Elõre is köszönöm a segítséget.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Nagy szívfájdalmam, hogy ez a méltán világhírû alkotást nélkülözi az oldal! :( Pediglen sok öttlettel járult hozzá a lengõorrúak fejlõdéséhez! (No meg jó pár dologban is elsõ volt! Elsõ össztelós, elsõ teljesen paraméterében állítható, elsõ telefontöltõ stb.)
Tudom, a 26 kiló a kizáró ok! :(

Igen, 25.9 kiló felett már nem kerékpárnak hanem dömpernek minõsülnek a járgányok. :)
A viccet félretéve, feltehetnéd vagy elküldhetnéd nagyobb felbontásban is, hogy a részletekbõl látsszon valami.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Kafa. Hogy ez miert nem nekem jutott eszembe? Az Elephanton van fejtamla, mentem is vele de mikor fejtamlaztam akkor kaptam a tarkosokat rendesen. Pedig a gep rugozott. Szerintem a haszna egyedul tok sima uton mutatkozik meg. Magyarorszagon hol van ilyen?
Amugy jo otlet.

Pontyosan, pedig elég lapos szögû az ülése! A Chilire már nem is raktam!
Nagy ritkán azért használom, de ha nem lenne sem zavarna. Ja és én "térdvédõ" szívcsból kreáltam a párnát, majd ráhúztam egy zoknit. :)
Posted Image

Papa! Hogy lehet bejutni a "Homebuilt hungarian recumbents" gyûjteményedbe? Nagy szívfájdalmam, hogy ez a méltán világhírû alkotást nélkülözi az oldal! :( Pediglen sok öttlettel járult hozzá a lengõorrúak fejlõdéséhez! (No meg jó pár dologban is elsõ volt! Elsõ össztelós, elsõ teljesen paraméterében állítható, elsõ telefontöltõ stb.)
Tudom, a 26 kiló a kizáró ok! :(

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Szerintem a haszna egyedul tok sima uton mutatkozik meg. Magyarorszagon hol van ilyen?

Millenáris :D
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Mostanában azon töröm a fejem, milyen budget megoldást lehet találni a fejtámlára. Találtam a neten egy arcot aki konyhai forgató lapátból kókányolt egyet az ülésre, a fejét meg befedte szivaccsal. Szerintem viszont a festõhenger erre lett kitalálva :D Csak a felfogatás kicsit körülményes. A másik aggályom, hogy ha esik, akkor eléggé megszívja magát vízzel, tehát valami vízhatlan ruhát kell köré varrni. Mi a vélemény?:)
Posted Image

Kafa. Hogy ez miert nem nekem jutott eszembe? Az Elephanton van fejtamla, mentem is vele de mikor fejtamlaztam akkor kaptam a tarkosokat rendesen. Pedig a gep rugozott. Szerintem a haszna egyedul tok sima uton mutatkozik meg. Magyarorszagon hol van ilyen?
Amugy jo otlet.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Mostanában azon töröm a fejem, milyen budget megoldást lehet találni a fejtámlára. Találtam a neten egy arcot aki konyhai forgató lapátból kókányolt egyet az ülésre, a fejét meg befedte szivaccsal. Szerintem viszont a festõhenger erre lett kitalálva :D Csak a felfogatás kicsit körülményes. A másik aggályom, hogy ha esik, akkor eléggé megszívja magát vízzel, tehát valami vízhatlan ruhát kell köré varrni. Mi a vélemény?:)
Posted Image

Jópofa ötlet, jót nevettem rajta, de megfontolandó.
Ha mondjuk a pálcát felcseréled laposvasra és abból kihajtogatod a formát rögtön több lesz a felfogatási lehetõség. Ha pl. sarokvasból készíted az alsó pár centit meghagyod eredetiben, de a többi részbõl lecsapod az egyik oldalt és úgy hajtogatod ki a szár alakját máris hozzá lehet csavarozni egy telibe hátas üléshez.
(A laposvasból készített teddyszár mûködõképes dolog éppen pár hete hajtogattam fateromnak egyet nyéllel legyártva, mert volt sok megmaradt teddy-je, de nem volt hozzá kapható szár...)
...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Python!

festés elõtt kipróbáltam a 24-est:)
jó lesz...:D csak kell egy másik kormányszár
Mikor jársz erre?

Május huszon...!? Értesítelek.

Balux

Balux

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Posted Image

wariator

wariator

törzsvendég

• fórumtag
  • 284 posts
Python!

festés elõtt kipróbáltam a 24-est:)

jó lesz...:D csak kell egy másik kormányszár
Mikor jársz erre?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Ez így van, de a legrosszabb az amikor lábbal akarom kormányozni és nem reagál (jogosan).
De jó kis agytorna. :)

Ezt hasonlítjuk össze ezzel. nem egyszerû! :)

Õk voltak az elsõ és az utolsó. Most meg mind kettõ Zétánál...
A kettõ között meg volt ez, ez, aztán meg ez és ez, meg ez.
Csak dicsekszem, ezekbõl csak egy vót bóti. (és még hegeszteni sem tudok! :)) Na melyik a "kakukk fióka" ?

wariator

wariator

törzsvendég

• fórumtag
  • 284 posts

Többen kezdtek itt alsóval és tértek át felsõre, mint fordítva.

"minden reku más"nekem a 28-ason felsõ kormány van.A régi rekum alsó kormányos áttételes volt.

Különbség: tök mindegy,nem esküszöm egyikre se jobban.

DE! gondolkodtam az össztelóson az alsón csak azért,mert mivel terepen-hegyen is- elõfordult néha ,hogy hátra maradt a reku én meg szaladtam tovább:) viszont ha lengõórrút tolni kell akkor inkább a felsõ:)

Mérlegeltem:-többször fog elõfordulni,hogy tolni kell,mint mint katapultálni - maradt a felsõ:D

Zéta

Zéta

vendég

• fórumtag
  • 140 posts

Hehe zéta ahátsokerekesed ojan mintha nemlene kormánya a lengöoru után. :)

Ez így van, de a legrosszabb az amikor lábbal akarom kormányozni és nem reagál (jogosan).
De jó kis agytorna. :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Hehe zéta ahátsokerekesed ojan mintha nemlene kormánya a lengöoru után. :)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Zéta

Zéta

vendég

• fórumtag
  • 140 posts

Többen kezdtek itt alsóval és tértek át felsõre, mint fordítva. (Wariátor, Levi, Zéta és nekem kettõ is).

Még ha csak áttértem volna, de nem, én váltogatom õket, és egyik után a másik az az elsõ kilométereken tiszta életveszély. Ha a lengõorrúval megyek egy hétig, utána átülök az alsó kormányosra, simán letagadhatnám az azzal megtett 17000 km-t. :)
Tényleg nem lehet eldönteni más helyett melyik a jobb. Mindenkinek más jön be, és ahogy mondani szoktuk: "Egy reku nem reku."

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

.... és mikor lesz? :)
Többen kezdtek itt alsóval és tértek át felsõre, mint fordítva. (Wariátor, Levi, Zéta és nekem kettõ is). Az alsót inkább komfort géphez, a felsõ nyitott mindenhez jó. A hörcsög vagy sáska csak sebességmániásoknak... (na nekem meg ez utóbbi nem volt)
Alapvetõen a váz határozza meg a kormányt, így valóban felesleges a vita arról melyik a kényelmesebb.

Nem tervezem egyelõre. Nekem eléggé bejött az áttételes test melletti alsó kormány. Ti mintha mind a széles alsó kormánnyal kísérleteztetek volna az nekem sem jönne be. Amiért elcsábulnék a nyitott felsõ kormány felé az a pakolhatóság. Abban verhetetlen, de mai eszemmel úgy gondolom nekem az alsó kormány való (kütyük nemigen vannak, amik vannak, azokat nem a kormányra rakom).
...