Alfine 11 - part 2.
Lompival Balatont kerültünk, a részemrõl elsõsorban összeszokás, összekopás célzattal.
Pozitívum:
- elõkerült a sebességem

. Síkon könnyedén tartottuk a 30-32 Km/h. túratempót. Némikép demoralizáló volt, hogy mind e közben sûrûn hallottam magam mögött Lompi DD-jének racsniját. Tehát nem teker és itt van a nyakamon!?
- még mindig szépen gurul! Hajtás nélkül, mint egy csapágyazott elsõ agy. Csendben, símán siklik.
- vagy én tanultam meg használni a váltót, vagy kezdenek összekopni az alkatrészek. A lassabb fokozatokra könnyen kapcsol, a gyorsító fokozatokon még csökkenteni kell a hajtást, de talán már nem annyira...
- a két karos váltó gyorsító fokozata mind húzásra, mind tolásra egyformán és érzékenyen kapcsol, akár kettesével. Ezt eddig nem tudtam... A lassító -hüvelykes- csak nyomásra.
- a fokozatok kiosztása ideális mind mászásra, mind lejtõzésre. A régebbi balos, két gangos Alfine váltó kiválóan együttmûködik az XT átdobóval, fügettlenül attól, hogy terhelés alatt van-e vagy sem.
Negatívumok:
7-es és 10-es fokozat... A hatról hétre váltva, sokszor nem veszi át. Várni kell egy másodpercet és akkor reteszel.
A 10-es. Na ezt nem értem! Váltok, átveszi majd két három pedál fordulat után kidobja. Kb. mint ha közé váltana, nincs hajtás. "Szalajt". Ilyenkor 4-5 másodpercet (!) is várni kell, hogy reteszeljen. Amennyiben ilyenkor visszarakom kilencre, majd ismét tízre, már semmi gond, mûködik. Ki érti ezt?
Akkor most egy kis számtan: Egy 8-as Alfi nagyker ára 52 pénz, plusz 2,5 a váltókar. Az Alfi-11 nagyker ára 99,9 és még 16 a 11-es váltókar. Több mint két Alfi 8-as ára! Na ennyivel nem jobb!
Montizásra nyílvánvalóan alkalmatlan. (ja és rekura sem ajánlják...) Még mindig úgy gondolom, hogy nem éri meg!
Ha figyelembe veszem, hogy a 8-as a megjelenésekor 84 körüli árral kezdett, akkor nem kizárt a 70 körüli ár a 11-esnél. Na ennyit már érdemes adni érte, de inkánbb a második generációért. Ennek még vannak gyermek betegségei. Remélem, kinövi!