Két utat javaslok, az elmélkedést követõen:
- Próbáld ki!
- Számítsd ki!
Meg fogsz lepõdni, hogy milyen kis sebességnél válik meghatározóvá a légellenállás. Egy elegendõen hosszú, 10%-os lejtõn, ha megszakadsz a bringádon, akkor se éred utol Pythont, aki nem tekeri az Elephantot.
Amit írtam, az tulajdonképpen fizikai alapfogalom, és naponta megtapasztalható.
Ez volt az eredeti felvetésed: "Lejtõn meg nem mindenkit segít oly nagyvonalúan a gravitáció" Erre továbbra is az a válasz: dehogynem.
Ha van két teherautó, az egyik rakott, a másik nem, meggurítod õket, bizony együtt gyorsulnak. Ha mindkettõ zárt vagy ponyvás, nem fogod tudni, melyik rakott, együtt érnek az utca végére.
Ha a gurítón leengednek egy vagont, majd utána hármat egybekapcsolva, nem lesz gyorsabb a három az egynél. Ha az egyik vagon rakott, a másik nem, akkor is együtt gyorsulnak, nem hagyja le a rakott vagon az üreset, hiába kapcsolod szét õket.
Ha bárki ugyanazzal a biciklivel gurul le ugyanazon lejtõn, ugyanolyan szélcsendben, -akár nagy ember, akár kicsi,- ugyanakkor fog leérni, hacsak nem csal.
A nagyobb ember, HA A LEJTÕ ELEJÉN JÓL MEGTEKERI az eleve nagyobb lábizmával, természetesen gyorsabb lesz, mint én, de ha leszereljük a láncot, CSAK gurulunk, meg fog lepõdni...
Légellenállás: NEM azt írtam, nincs, azt írtam, ÉN NEM TUDOK olyan hosszú lejtõt, ahol az ebbõl eredõ sebességkülönbséget jól láthatóan ki tudjuk mérni. És nem két különbözõ kialakítású biciklirõl, hanem ugyanolyanról beszéltünk, kis tömegû és nagy tömegû emberrel.
De meg fogsz ezen is lepõdni: a testesebb ember fajsúlya valamivel kisebb a vékonyénál. A nagyobb felületbõl és kisebb fajsúlyból adódóan Pythont valamivel jobban fogja vissza a szél, mint engem, a hátszél valamivel jobban segíti õt. (Emiatt írtam fentebb, hogy a próbát szélmentes idõben kell végezni.) Tehát igen hosszú lejtõn, lánc nélküli biciklivel (felváltva, mindketten ugyanazzal legurulva) sanszom van, hogy némileg, igen picivel, elõbb érek le.
De még akkor sem, ha tekerek! 
Sao! Amit írsz, az abszolútli logikus, még akkor is, ha nem igaz.
Szélvész Tanár Úr írt errõl egy bõvebb értekezést, fizika tanári szemmel. Keresd vissza.
Az enyémen a tiédet lehet hogy nem elõzöm meg. De ugyanazzal a biciklivel, ugyanazon a lejtõn tekerés nélkül, hajtás nélkül, lánc nélkül -nem leszel gyorsabb.
Szélvész ugyanezt fogja mondani, mint én, ha megkérdezed. Nem hiszem, hogy bármikor az ellenkezõjét mondta volna.

Oszt ha nekem nem hisztek, kerestem ilyet is, játsszatok el ezzel:
Bárhogy változtatod a test tömegét, nem fog attól a lejtõn gyorsulása változni. Sok minden mástól tud, a tömege lényegtelen.