Abszolút igazad van a definíciókat értve...
A színlátásnak pedig utánanéztem, ha kell valakinek a cikket/cikkeket is tudom mellékelni.
A nõk között vannak 4 színlátók is, és ez kavar be hatalmasat az egészbe, errõl megfeledkeztem. Illetve errõl tudtam, de az arányokon most meglepõdtem!
Aszongyahogy: Van egy színskála, amin meg kell mondani, hogy hány színt látsz. A 3 színt látó (3 féle pigment a szemben) nõk 7.6-ot különböztettek meg, 1.8-as szórással, a férfiak 7-et, kicsit nagyobb szórással, a színtévesztõ férfiak 5-öt. Utóbbit csak az összevetés végett mondom.
Tehát 7 és 7.6, ha a pigmentekben nincs eltérés.
De ha a 4 féle pigmentes heterozigóta nõket vesszük, õk 10 színt is megkülönböztettek, de a tippelés valószínûsége is nagyobb volt (SD 2.9).
Kérdés, hogy ezek a szuperszínlátó nõk mennyien vannak? Nos a populációgenetika alapján azt gondoltam volna, hogy ez elenyészõen kicsi, viszont tesztek és BECSLÉSEK alapján a nõk FELE ilyen!!!!!
Így már érthetõbbek Mr Rás állításai.
(Kis utánaszámolással így a fele-fele arány mellett ez olyan 8.8 szín a nõknél és 7 a hímeknél. Ha 2 milla a miénk, akkor a nõké 2.5, ha pedig a nõké 4 milla, akkor a miénk 3.18)
Most már nyugodtan alszok. Ennek is van genetikai alapja.

8)