Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Digitális vs. hagyományos fotózás
Started by
thommey
, 2002. November 27. 18:05
Posted 2009. December 07. - 11:21

jah közben átolvastam egy tonna tesztet...
fullframe csábít..nagyon...képzaj kevésbé..
5d a legesélyesebb,én is úgy látom hogy a sima 1d anyira nem lenne elõrelépés a 20d hez képest,mert egészen sok mindenbe nem különbözik..
vagy egy jó árú 1ds..
lencse sajna uj kell majd meg vaku is,szóval még azért nem anyira tejben vajban fürcsi..
az mondjuk nem árt ha esik vagy szar idõ van akkor ne gépet kelljen félteni..
/multhéten volt egy temetéses riport és hát szakadt az esõ..imádtam..végül zacskót húztam a gépre/
fullframe csábít..nagyon...képzaj kevésbé..
5d a legesélyesebb,én is úgy látom hogy a sima 1d anyira nem lenne elõrelépés a 20d hez képest,mert egészen sok mindenbe nem különbözik..
vagy egy jó árú 1ds..
lencse sajna uj kell majd meg vaku is,szóval még azért nem anyira tejben vajban fürcsi..
az mondjuk nem árt ha esik vagy szar idõ van akkor ne gépet kelljen félteni..
/multhéten volt egy temetéses riport és hát szakadt az esõ..imádtam..végül zacskót húztam a gépre/
“A dizájndrogtól lassacskán már minden spanom mizantróp”
66 rc3-ast cserélnék lyrik vagy 36ra
Posted 2009. December 07. - 10:44

EF, EF-S lencse standardokra figyelj, bármit is választasz. 5D asszem nem tud EF-S -t, ha esetleg lenne olyan lencséd. Régi 1Dket nem tudom..
Aktuális civil
Posted 2009. December 07. - 10:42

Naná, hogy nekiestem egymagam. És naná, hogy elb*****m, pedig minden jól alakult és már a célegyenesben voltam. Kiugrott az üveget leszorító rugó és nem tudom visszatenni. Nem úszom meg a szervizt.
Berakták, patent. Régi, jó, Nikon FM2 fíling visszatért.

People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?
Posted 2009. December 07. - 10:39

5D és 1Ds II full frame, az 1D II pedig crop. Szvsz az 1D II nem nagy lépés a 20D-hez képest. Mondom ezt úgy, hogy soha nem volt Canonom. Én valószínûleg az 5D-re lõnék, mert kisebb, mert könnyebb, mert a speckók alapján talán kevésbé zajos (kevesebb pixel, ugyanakkora területen). De az is lehet, hogy sárban hasalva, zuhogó esõben akarsz focimeccset, vagy tv székház gyújtogatást fotózni, ahhoz talán az 1Ds jobb.
http://www.dpreview....CanonEOS1DMkII/
http://www.dpreview....anonEOS1DsMkII/
http://www.dpreview....ews/CanonEOS5D/
http://www.dpreview....CanonEOS1DMkII/
http://www.dpreview....anonEOS1DsMkII/
http://www.dpreview....ews/CanonEOS5D/
Posted 2009. December 07. - 00:01

opitkát eladom a 20d-vel együtt
sport és riport foto
s-es vagy s nélküli is játszhat úgy néztem...
S külömbség??
vagy ha odlat linkeltek az is jó nekem
sport és riport foto
s-es vagy s nélküli is játszhat úgy néztem...
S külömbség??
vagy ha odlat linkeltek az is jó nekem

Posted 2009. December 06. - 23:10

1D, vagy 1Ds? Milyen optikáid vannak? Mit fotózol általában?
Posted 2009. December 06. - 22:58

Kicancsi lennek a velemenyetekre,lehetosegem lenne a 20dmet lecserelni minimalis raforditassal egy 5d (nem s legujabb) vagy egy mark ii 1dre.
Pro/kontra erdekelne mit gondoltok
koszi a segicseget
Pro/kontra erdekelne mit gondoltok
koszi a segicseget
Posted 2009. November 29. - 20:06

(D)SLR gépekben a pentaprizma alatt található. Leveszed az objektívet, fejre fordítod a gépet és benézel. A fókuszálásban jó barátod. A mostani gépek mattüvege nem annyira segíti elõ a manuális fókuszálást, így vettem helyette olyat, ami igen, mivel van 1-2 régi, ámde patent manuális objektívem.
http://www.katzeyeop...-cat_nikon.html
http://www.katzeyeop...-cat_nikon.html
Posted 2009. November 29. - 19:29

Naná, hogy nekiestem egymagam. És naná, hogy elb*****m, pedig minden jól alakult és már a célegyenesben voltam. Kiugrott az üveget leszorító rugó és nem tudom visszatenni. Nem úszom meg a szervizt.
Mi a fakígyó az a mattüveg?
Hol van az a miben is?

Posted 2009. November 29. - 17:27

ja en is gyulolom hogy barki akinek fenykepezo akad a kezebe az profinak gondolja magat es azt hiszi hogy ha neki NIKON van a nyakpantjan az egyenlo egy Access All Areas kituzovel es akkor onnan o mar barmit megcsinalhat.
de az iskola igazgatosaga a hibas, el kellett volna eloszor igazitani a fenykepeszeket hogy mit lehet es mit nem. elvegre az iskola fizet, szal o szabja a felteteleket is. es en ha elmegyek valahova akkor szeretem eloben latni/megelni a dolgokat, nem utolag a fotokrol. akkor mi ertelme volt elmenni?
de az iskola igazgatosaga a hibas, el kellett volna eloszor igazitani a fenykepeszeket hogy mit lehet es mit nem. elvegre az iskola fizet, szal o szabja a felteteleket is. es en ha elmegyek valahova akkor szeretem eloben latni/megelni a dolgokat, nem utolag a fotokrol. akkor mi ertelme volt elmenni?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. November 29. - 16:47

lehet viccelni velük az oldalra fordított vaku viszonylag közelrõl full fényerõvel...õk sem vesznek észre hát te sem vetted észre hogy elfordult:D
ellenpélda hogy pl balatonszándod egészen nagy látványosságnak számított a bizti bojsz,kb 100 fotos/operatõr volt ott, ott a szervezõknek/vagy akinek eszébejutott/ hogy 10! esével engedte be a szinpad elé a fotosóka mindenkinek volt bõ 2 perce...ez korrekt eljárás
ellenpélda hogy pl balatonszándod egészen nagy látványosságnak számított a bizti bojsz,kb 100 fotos/operatõr volt ott, ott a szervezõknek/vagy akinek eszébejutott/ hogy 10! esével engedte be a szinpad elé a fotosóka mindenkinek volt bõ 2 perce...ez korrekt eljárás
Posted 2009. November 29. - 12:15

Bunkókkal néha én is összefutottam, de ennyire fajparasztokkal még nem. 
Amúgy az a legneccesebb, hogy valószínûleg tõlük utólag lehet képet vásárolni, míg én fix összegért fotóztam (volna) az osztályt. Ergo csomó képet tõlük külön meg kéne venni amirõl miattuk én lemaradtam.

Amúgy az a legneccesebb, hogy valószínûleg tõlük utólag lehet képet vásárolni, míg én fix összegért fotóztam (volna) az osztályt. Ergo csomó képet tõlük külön meg kéne venni amirõl miattuk én lemaradtam.
Posted 2009. November 29. - 12:01

husevo: velkám tu de ríl wörd
rengeteg ilyen paraszt van ( mondjuk ezek überelhették a masszív átlagot
), sok mindent nem tudsz tenni, megnevelni nem fogod tudni õket, a kép neked is kell=határozottság.
nem tudom mennyit fotóztál olyan helyen ahol más fotósok és operatõrök is vannak. én gyûlölöm, de tudom, h kikre kell figyelni, h legyen képem. a legundibb a bulvár fotósok, akik elküldik egymást mindenhova és kõkemény ordítózásba kezdenek, ha vki jobb pozícióban van mint õk...
remélem elég érthetetlenül írtam így másnaposan. tanulság: rakj a hátadra legközelebb te is egy a/3ast, h ki vagy
rengeteg ilyen paraszt van ( mondjuk ezek überelhették a masszív átlagot

nem tudom mennyit fotóztál olyan helyen ahol más fotósok és operatõrök is vannak. én gyûlölöm, de tudom, h kikre kell figyelni, h legyen képem. a legundibb a bulvár fotósok, akik elküldik egymást mindenhova és kõkemény ordítózásba kezdenek, ha vki jobb pozícióban van mint õk...
remélem elég érthetetlenül írtam így másnaposan. tanulság: rakj a hátadra legközelebb te is egy a/3ast, h ki vagy

/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Posted 2009. November 29. - 11:48

Egy Nikonon - a szervizen kívül - hol lehet mattüveg cserét csináltatni? Nagyon messze vannak.
Posted 2009. November 29. - 09:31

Miért nem lehet ezeknek a komplexusos idiótáknak kikötni, hogy milyen jogosultságuk van és mikor fotózhatnak?
Írjak nekik, hogy miattuk nem láttam semmit a szalagavatóból?
Nekünk osztálytalálkozó volt mûlt héten és elvittem a gépet.
Megpróbáltam nem tolakodóan fényképezni, hiszen volt , akivel 18 éve nem találkoztunk és biztos volt megbeszélni való elég.Volt aki kifejezetten kérte, hogy fotózzam.
Írjak nekik, hogy miattuk nem láttam semmit a szalagavatóból?
Nekünk osztálytalálkozó volt mûlt héten és elvittem a gépet.
Megpróbáltam nem tolakodóan fényképezni, hiszen volt , akivel 18 éve nem találkoztunk és biztos volt megbeszélni való elég.Volt aki kifejezetten kérte, hogy fotózzam.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
Posted 2009. November 29. - 02:18

Egy nevesebb gimnázium szalagavatóján fotóztam. A rendezvény kellõs közepén komolyan fontolgattam, hogy abbahagyom a fotózást, vagy legalábbis baromi gyorsan túl kell lépnem a rendezvényfotós szinten.
A sztori elég egyszerû és szomorú. Engem az egyik negyedikes osztály hívott meg, hogy legyek a fotósuk. Direkt egyeztettem elõtte az igazgatóhelyettessel, hogy mit szabad és mit nem. Nem szeretek bunkó lenni.
Az például kiderült, hogy kifejezetten nem szeretnék, ha akárcsak szalagtûzéskor felmennék a tánctérre fotózni.
A kezdés után nem sokkal, megjelent 4 alak, profi fényképezõgépekkel és jóó nagy vakukkal, amiket használni sem féltek.
Direkt nem fotóst írok, próbálok objektív lenni, bár elég nehéz. Szóval ez a 4 valaki fényképezõgéppel a kezében, igazi hétköznapi eleganciával rendelkezett. Értsd: teljesen hétköznapi ruhában voltak, a legkisebb 140 centis(ez az egyetlen amirõl nem tehet) fõnök-hölgy ráadásul még kellemetlenül ízléstelenül is öltözködött. A teljesen hétköznapi eleganciájukat(?) még fokozta, a hátuk közepére egy BIZTOSÍTÓTÛVEL FELTÛZÖTT FEHÉR A4-ES PAPÍRLAP.
Ezen pedig szép nyomtatott nagybetûkkel: LÕRINCZ FOTÓ KFT.
Ezek a hétköznapian elegáns LÖRINCZ FOTO emberek teljesen úgy viselkedtek, mint a legutolsó amcsi paparazzók. Teljesen gátlástalanul bemászkáltak a tánctérre, 30 centirõl vakuzták az embereket, ezen felbuzdulva pedig a szülõk is elárasztották a színpadot. Fotózni én néha egyáltalán nem tudtam.
A szalagtûzést elképzeléseim szerint messzirõl telével egy ember tökéletesen végig tudta volna fotózni, ehelyett az történt, hogy mindenki megrohanta a negyedikeseket(a nézõk elõl teljesen eltakarva), és komolyan mondom az arcukbafotóztak. Akik nem jutottak hozzájuk, azok lábujjhegyre állva, a gépet a fejük fölé emelve sorozták õket. Mindezt a mûsor kellõs közepén.
Elõadás után látom, hogy az apró és ízléstelen lõrinczes fõnöknõ éppen beállította az osztályomat, és fotóznak. Gondoltam én is lekattintom, nekem is jusson már valami, erre teljesen kiakadt, hogy állítsam be én a saját képemet, ne az övét lopjam. Jelzem, semmi különlegesrõl nem volt szó, egyszerûen magasság szerinti 3 soros beállás volt. Oké, ezt mondjuk talán még el tudom fogadni(nem is használom fel a fotót), bár én nem üldöznék el senki és saját magam sem járatnám le ilyen hülyeségekkel. Úgyhogy feloszlott az osztálykép, aztán pedig újra összeállt, hogy nehogy a nõci munkáját lopjam.
Gondoltam lefényképezem a hölgyet, hogy egy ilyen "fotóst" mások is megismerhessenek, de teljesen kiakadt, és azzal fenyegetõzött, hogy beperel. Mindenesetre fotót nem teszek fel, még a nevét sem. De az már remélem nem jogsértõ, hogy megneveztem a céget aki ilyen minõségi munkát végez. Weben megnéztem, a lõrincz mellett eps fotó néven is futnak, a kapcsolat menü alatt pedig a nõnemû egyed az õ.
A végén derült ki, hogy állítólag az iskola hívta meg õket. Erõsen valószínû, hogy valamelyik szervezõ csókosai voltak, mert a legtöbben nem is tudtak róluk, az osztályom ofõje teljesen ki is volt bukva a viselkedésükön.
Ja, igen, majdnem kifelejtettem a legjobb jelenetet: a szalagtûzés után sorban álltak egymás kezét fogva a végzõsök, és az egyik figura arra nem volt képes, hogy ha már felpofátlankodott a tánctérre, akkor legalább megkerülje õket. Fogta magát, felemeltette a kezüket, és az alatt bújt át. Mindezeket az ünnepség kellõs közepén.
Bár kétlem, de hátha változtathat valamin, hogy ezt elmesélem.
A sztori elég egyszerû és szomorú. Engem az egyik negyedikes osztály hívott meg, hogy legyek a fotósuk. Direkt egyeztettem elõtte az igazgatóhelyettessel, hogy mit szabad és mit nem. Nem szeretek bunkó lenni.
Az például kiderült, hogy kifejezetten nem szeretnék, ha akárcsak szalagtûzéskor felmennék a tánctérre fotózni.
A kezdés után nem sokkal, megjelent 4 alak, profi fényképezõgépekkel és jóó nagy vakukkal, amiket használni sem féltek.
Direkt nem fotóst írok, próbálok objektív lenni, bár elég nehéz. Szóval ez a 4 valaki fényképezõgéppel a kezében, igazi hétköznapi eleganciával rendelkezett. Értsd: teljesen hétköznapi ruhában voltak, a legkisebb 140 centis(ez az egyetlen amirõl nem tehet) fõnök-hölgy ráadásul még kellemetlenül ízléstelenül is öltözködött. A teljesen hétköznapi eleganciájukat(?) még fokozta, a hátuk közepére egy BIZTOSÍTÓTÛVEL FELTÛZÖTT FEHÉR A4-ES PAPÍRLAP.
Ezen pedig szép nyomtatott nagybetûkkel: LÕRINCZ FOTÓ KFT.
Ezek a hétköznapian elegáns LÖRINCZ FOTO emberek teljesen úgy viselkedtek, mint a legutolsó amcsi paparazzók. Teljesen gátlástalanul bemászkáltak a tánctérre, 30 centirõl vakuzták az embereket, ezen felbuzdulva pedig a szülõk is elárasztották a színpadot. Fotózni én néha egyáltalán nem tudtam.
A szalagtûzést elképzeléseim szerint messzirõl telével egy ember tökéletesen végig tudta volna fotózni, ehelyett az történt, hogy mindenki megrohanta a negyedikeseket(a nézõk elõl teljesen eltakarva), és komolyan mondom az arcukbafotóztak. Akik nem jutottak hozzájuk, azok lábujjhegyre állva, a gépet a fejük fölé emelve sorozták õket. Mindezt a mûsor kellõs közepén.
Elõadás után látom, hogy az apró és ízléstelen lõrinczes fõnöknõ éppen beállította az osztályomat, és fotóznak. Gondoltam én is lekattintom, nekem is jusson már valami, erre teljesen kiakadt, hogy állítsam be én a saját képemet, ne az övét lopjam. Jelzem, semmi különlegesrõl nem volt szó, egyszerûen magasság szerinti 3 soros beállás volt. Oké, ezt mondjuk talán még el tudom fogadni(nem is használom fel a fotót), bár én nem üldöznék el senki és saját magam sem járatnám le ilyen hülyeségekkel. Úgyhogy feloszlott az osztálykép, aztán pedig újra összeállt, hogy nehogy a nõci munkáját lopjam.
Gondoltam lefényképezem a hölgyet, hogy egy ilyen "fotóst" mások is megismerhessenek, de teljesen kiakadt, és azzal fenyegetõzött, hogy beperel. Mindenesetre fotót nem teszek fel, még a nevét sem. De az már remélem nem jogsértõ, hogy megneveztem a céget aki ilyen minõségi munkát végez. Weben megnéztem, a lõrincz mellett eps fotó néven is futnak, a kapcsolat menü alatt pedig a nõnemû egyed az õ.
A végén derült ki, hogy állítólag az iskola hívta meg õket. Erõsen valószínû, hogy valamelyik szervezõ csókosai voltak, mert a legtöbben nem is tudtak róluk, az osztályom ofõje teljesen ki is volt bukva a viselkedésükön.
Ja, igen, majdnem kifelejtettem a legjobb jelenetet: a szalagtûzés után sorban álltak egymás kezét fogva a végzõsök, és az egyik figura arra nem volt képes, hogy ha már felpofátlankodott a tánctérre, akkor legalább megkerülje õket. Fogta magát, felemeltette a kezüket, és az alatt bújt át. Mindezeket az ünnepség kellõs közepén.
Bár kétlem, de hátha változtathat valamin, hogy ezt elmesélem.
Posted 2009. November 28. - 15:04

A közgyûrû a tématávolságot csökkenti (közelebb tudsz menni), az extender pedig a fókusztávolságot növeli.
Posted 2009. November 28. - 14:49

Az lenne a kérdésem hogy a 18-55mm es nikkor objektívem és gép közé szeretnék tenni közgyûrût, és ezzel akkor mit fogok tudni elérni? Csak annyit hogy közelebb tudok menni a témához vagy növeli a fókusz távolságot?
Alapvetõen nem ismerem a közgyûrû hasznát csak halvány sejtéseim vannak róla.
Ezért kérem a segítségeteket.
Alapvetõen nem ismerem a közgyûrû hasznát csak halvány sejtéseim vannak róla.
Ezért kérem a segítségeteket.
Megújult >> Fotós weblapom < , Picasa webalbumom
Posted 2009. November 28. - 10:57

gondolom a csurgónál, a pillangó parkban..
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Posted 2009. November 28. - 08:30

Egy Nikonon - a szervizen kívül - hol lehet mattüveg cserét csináltatni? Nagyon messze vannak.