Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Nem hiszem, hogy megsértõd(het)nének, ennyi erõvel azon is, hogy sportitalokat forgalmaztok.:)
Ha még aznap fel akarjátok tölteni kiválogatva rajtszám szerint, akkor az nem lesz egy kis munka. Fõleg, ha még gyengébben sikerült képeket is javítasz, megmentesz, hogy lehetõleg rajta legyen mindenki. Az meg felejtsd el, hogy egyedül le tudsz fotózni mindenkit, képtelenség. Tapasztalat! Legfeljebb a célnál, vagy a közelében állva, szar egyen képeket csinálva. Arra meg nem tudom mennyire izgul a nép. Kint terepen szerintem még 2-3 fotósnak sem biztos, hogy sikerül az összes versenyzõt elkapni.
Az én képeim azért vannak picasán 1-2 hétig, a következõ versenyig, mert addig mindenki megtalálja és akinek kell, letölti akkorában, vagy kér ímélen nagyot. Ha meg nem, akkor így járt. Azért nem veszek egy jó nagy állandó tárhelyet, mert jóskapistának 3 hónappal-1 évvel a verseny után jut eszébe, hogy megkeresse és megmutassa otthon, hogy õ volt versenyezni. Egy céges oldalnál ez persze más tészta.
Ha garis obit akarsz, akkor csak bótból, de az kétszer annyiba fog kerülni és van olyan bót, ahol nem igazán tudsz garit érvénysíten, tehát mintha nem is lenne.:)

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás

A két kitobjektívet:
1 db 14-42 (valójában 28-84) 3.5-5.6 fényerejû
1 db 50-150 (100-300) 4-5.6 fényerejû
mennyiért lehet reálisan elsütni?

Kb ennyiért
http://www.vatera.hu..._162181407.html
A 14-42 kb 25-30 körül szóródik
Egyébként ugyanezekkel van nekem is az E-520.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
off
Valóban onnan jött az ötlet, csak mi rajtszám szerint (100asával) szeretnénk szortírozni. (Amelyik kép nem egyszereplõs, az a "maradék"-ba). Remélem nem sértjük meg ezzel õket, nem az a cél.
Nem mellesleg én már a maratonos idõkben is gondolkoztam ilyenen, hogy jó lenne, ha lenne valaki, aki elfogadható képeket készít, és konstans hely lenne, tehát nem valami picasa vagy flick, amit egyszer még megtalálok, de utána soha többet. Na meg az sem hátrány, ha esetleg aznap este fentvannak a képek.
on
A két kitobjektívet:
1 db 14-42 (valójában 28-84) 3.5-5.6 fényerejû
1 db 50-150 (100-300) 4-5.6 fényerejû
mennyiért lehet reálisan elsütni?
H.Zoli:
Elég az elsõ versenyre az obi, ez meg ugye 9 óra :) Nem tudom még, hogy eBay legyen, vagy valami olyan, ahol garanciát is tudok érvényesíteni.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

A fotózás a High5 honlapra lenne, mindenkirõl kép, aki kéri annak ingyé' elküldjük mailben.
Most van 2 akksi, egy 4 gigás CF meg egy 2gigás xD. Majd ha kevés, bõvítünk :)

Értem, ezzel is felpörgetni mint a xiont. A jó ötleteket nem szégyen eltanulni.
Annyi memóriára bõven ráfér az 1000 kép jpg-ben.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
off
Á nem, 2009-ben is csak az arany gt-re készültem. Most gyenge vagyok mint a harmat. 7 évig versenyeztem, de most 3 hónapja nem ültem bringán. Fura, de kb 2 hete kezdett hiányozni :)
on
A fotózás a High5 honlapra lenne, mindenkirõl kép, aki kéri annak ingyé' elküldjük mailben.
A mennyiség ebben az esetben felülírja a minõséget, de azért törekedni szeretnék a jó képekre.
Most van 2 akksi, egy 4 gigás CF meg egy 2gigás xD. Majd ha kevés, bõvítünk :)

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás
Egy 70-200/2.8 nekem is jól jönne...csak hát nekem sincs tele a zsebem :(
Egyébként 500 dodós obiknál is elõfordul fókuszhiba. Egy márkatársam például 2 db Tamron 70-200/2.8-ast vitt vissza a bót-ba mert Back focus / front focus problémás volt. Pedig az 800-1000 dodó körül mozgott.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Höri! Már ne fogsz versenyezni? Csak úgy az ízérért?
Ha én olyan jól mennék mint te, akkor mindig ott toporognék a rajtvonalon és tojnék a képekre, majd csinál más. De mivel fele olyan erõs sem vagyok ezért én inkább fotózok és közben gyalogolok 6-8-10 km-t.
És másnap izomlázam van a 6-800 guggolástól.:D
Mester: az 1000 kép egy maratonon nagyon hamar összejön. Csak gyõzd akkuval és memóriával.:)
Höri: lehet ezt is érdemes lenne figyelned:http://global.ebay.c...0482465120/item
Nekem egy fix 2.8-as 70-200 körülire fáj a fogam, csak sajnos a zsebem likas.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Oh, az obikat nem is láttam, vagy nem volt ott, amikor hozzászóltam, vag vak vagyok :D
A Zuiko jó, nagyon. Új jelölt, inkább ez mint a Leica ;) A Sigma makró obi, az annyira nemjó :)
Persze, ha elég nagy fényerejû, 2.8-as az obi, akkor nem is kell feltétlenül vaku :) A kis mélységélesség nem zavar, egy 550 dolláros obinál meg remélem nincs nagy kromatikus aberráció, fókuszhiba meg fõként ne legyen :)
Remélem azért a fókuszsebessége is gyorsabb ezeknek az obiknak, mint a gyári kitobinak.

A PS trükköt köszi :)

Mester: Minden versenyzõrõl legyen kép, ez a cél. Nem a legjobb, nem a legtökéletesebb mûvészi fotó, de viszonylag jó legyen, és fõleg legyen, hogy mindenki megtalálja magát a honlapunkon.

Mester14

Mester14

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.353 hozzászólás
Azért az a 1000 képet én soknak érzem. De ha elmondod miért kell annyi akkor megértem.
Szerintem.

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás

Persze, jó lenne egy fix 2.8-as vagy 2.0-ás, de azok csillagászati áron vannak. 100-120nál többet nem szeretnék a dologra áldozni. Képminõségben nincs is nagy bajom az obikkal, de ez a fránya fényerõ... Nagyon gyenge...
f5.6 vs f3.5 az f2.1 különbség, ami ha jól tudom, dupla akkora zársebességet jelent. Azért nem mindegy, hogy 1/100 vagy 1/400. Igen, próbáltam az ISO állítást, de pl egy kivilágított teremben, 1600-as iso-nál is 1/50-ed zársebesség volt a max, ami nem igazán megfelelõ, kézben tartva... A zajról nem is beszélve. Versenyenként 1000-1500 képet meg nem szeretnék PS-el végigfutni ;)

A vakus tippeket köszi :)

Azok az obik amiket linkeltem azok nem túl drágák, simán beleférnek a 120ezres keretbe.
Az f2.8-nak is vannak hátrányai, mondjuk a szûk DOF, egyszerûbb obiknál lágyabb kép, CA, esetleg fókuszhiba. Egyébként ha az általam említett rádiós vakus verziót választod akkor az 1/400 helyett meg kell barátkoznod az 1/160-al.
Zajszûrés: PS-ben "Actions" menüvel csinálsz egy zajszûrést és egyéb alap beállításokat, elmented, és aztán ezt végigzavarod az összes fotón. Hip-hop megvan.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Persze, jó lenne egy fix 2.8-as vagy 2.0-ás, de azok csillagászati áron vannak. 100-120nál többet nem szeretnék a dologra áldozni. Képminõségben nincs is nagy bajom az obikkal, de ez a fránya fényerõ... Nagyon gyenge...
f5.6 vs f3.5 az f2.1 különbség, ami ha jól tudom, dupla akkora zársebességet jelent. Azért nem mindegy, hogy 1/100 vagy 1/400. Igen, próbáltam az ISO állítást, de pl egy kivilágított teremben, 1600-as iso-nál is 1/50-ed zársebesség volt a max, ami nem igazán megfelelõ, kézben tartva... A zajról nem is beszélve. Versenyenként 1000-1500 képet meg nem szeretnék PS-el végigfutni ;)

A vakus tippeket köszi :)

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás
Nem akarok belebubogni a dologba, de az oly gyártja az egyik legjobb minõségû kit obit. A Leica természetesen nagyon jó obi, de nem hinném hogy annyi pluszt megér a dolog. Akkor már inkább egy fixx fényerejû zoom, ami a teljes tartományban tudja a 2.8-at.
És az ISO emelésével próbálkoztál már? szerintem ISO800+ f5.6-nél van lehetõség elég nagy zársebeséggel fotózni. Ha pedig túl sok a zaj akkor PS meg "nétimidzs"
Külsõ vakura megoldás: Rádiós kioldó szett+ régi olcsó vaku. ÉnILYET használok régi vakukkal. Egy ilyen régi vaku 1-8 ezer Ft körül van használtan pl Vaterán.
Nem én követtem el(sajnos) de íme egy példa: Flickr És itt egy másik, ez az egyik kedvencem: Flickr
Obinak esetleg ez az OLY vagy ez a STIGMA?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Sziasztok! Elég nagy szükségem lenne egy infóra, objektív vásárlás elõtt állok.
A váz egy Olympus E-510-es. A gépet elsõsorban maratonokon, xc versenyeken használnám a versenyzõk fotózására, akár állvánnyal is.
Jelenleg a kitobik vannak hozzá:
1 db 14-42 (valójában 28-84) 3.5-5.6 fényerejû.
1 db 50-150 (100-300) 4-5.6 fényerejû.

Eddig elég sok baj volt azzal, hogy nem lehet túl nagy zársebességen fotózni, mivel sötét lesz a kép, nyilván amiatt, hogy nem lehet elén nagyra nyitni a blendét.

Egy 14-50-es Leica 2.8-3.5 fényerejû objektívet néztem, ami kb 100 ezer forint lenne. Kérdés, hogy mennyit javítana a képminõségen, illetve a zársebességet mennyivel lehetne csökkenteni.

Még 1 kérdés: szeretnék egy külsõ vakut, ami rádiós/infrás, nem tudom hogy melyik a jobb, azt tudom, hogy max 5m-re lenne a vaku. Meg lehet-e oldani erre a gépre valahogy költséghatékonyan?

Elõre is köszi :)

Mod: Jó lenne egy fix obi is (40-65), lényeg a nagy fényerõ.

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás
Ha valakit érdekel...

Adobe Lightroom távoktatás

http://www.haldesign...log/tavoktatas/

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

meg egyelõre csak USA frekvencián.

...Akkor nyilván az egész szettet USA frekvenciásból kell venni és nincs vele semmi gond :) De mivel olvasom hogy nem Canonhoz kell, így tárgytalan.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.368 hozzászólás
Én meg eneloopokat. Sokan ajánlják, igaz nem a legolcsóbb, de szerintem is praktikus, hogy nem kell használat elõtt ellenõrizni, hogy lemerült-e már magától.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
kiskubai: pont ez a baj, hogy csak Canonnal ;) meg egyelõre csak USA frekvencián.
Tommmas, én Conrad akksikat használok. pl: http://www.conrad.hu...0doUFlXdEZPUT09
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

ceruzaakkuknál most mi a menõ? legjobb ár/érték arányban mi viszi a pálmát?

A LIDL-ben lehetett kapni saját márkás akksit, 4x2500 mA, 900Ft-ba került. Azt hiszem, ez verhetetlen. A legjobb benne, hogy nem szar gagyi, hanem tényleg tök jó minõségû. Erõs, tartós. Addig vegyél valami mást de ha lesz megint náluk, ebbõl érdemes vásárolni.
Marci

megatron

megatron

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.694 hozzászólás

A D-szériához van markolat, csak a belépõszinthez nincsen. Egész tûrhetõek a markolatok, ha azt nézed, hogy 2 akksit tudsz egyszerre használni a gyáriból, vagy pedig 6 AA elem/akksi. Az elsütõ gombjuk csak távkiloldó módban mûködik, emrt egy kis infrás leddel lövi el a képet, így a gépen lévõ normál elsütõgomb nem lesz használható. Adnak hozzájuk 2db akksit, egy elemtartót, egy távirányítót és a markolatot. Gondolom nem mindnél van így, amiket én láttam azoknál igen. Ha nem állványról makrózol, vagy svenkelésnél jól jön a markolat plussz súlya a biztosabb célzáshoz.
A drágább rádiós kioldók tudnak mindent, ami kell, ha nincs pénz drágára, akkor egy sima drótos megteszi.

egy ilyet én is néztem canonhoz..nekem egy kicsit céllövölde 3pálca érzésem van..de várom hogy megrendeld és akkor majd jól írj hogy milyen :)
A dizájndrogtól lassacskán már minden spanom mizantróp
66 rc3-ast cserélnék lyrik vagy 36ra

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
ezért jó nikon cls, mert egyszerû nagyszerû..

ceruzaakkuknál most mi a menõ? legjobb ár/érték arányban mi viszi a pálmát?
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.