Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Please log in to reply
5372 replies to this topic

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 posts

3. Hány ceruzaakksit kell cserélni ezer képhez? :chin:

Nem szoktam ezresével lõni. Jóval hamarabb megunom, minthogy akkut kellene cserélnem. :-)

Ha a vaku nem fõfény, hanem csak derítés, akkor nem merülnek gyorsan az akksik. Az elõbbi "elrettentésnek" szánt képeken jóval nagyobbat kellett villania, mint az átlag "igazolványképek" esetén:

Feltöltött kép
Nagyobb itt (1/2000s, F/4, ISO400)

(Itt viszont hiába 1.8-as az obim, nem sokra mentem volna derítés nélkül)

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

1. Jó képek semmi kétség.
2. Vaku van. Nagy.

Attól függ, mekkora fényerõt kell használnod.
A 24h-n vagy 500-at csináltam éjszaka és még nem merültek le az aksik.
Mondjuk manuálban használtam és fõleg 1/8, max 1/4 fényerõvel. Így is azt mondták, hogy atomvillanás volt a sötétben.:)

Igen, jó képek, az elsõ milyen obival készült?
Valami halszemmel vagy nagy látószögûvel?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
1. Jó képek semmi kétség.
2. Vaku van. Nagy.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 posts

Ja meg annyi hogy nem minden versenyen van ragyogó napsütés sajna :( Felhõs, esõre álló idõben jól jön a kis plusz fényerõ :)

Ezeket szûk rekesszel, elég lassú záridõvel, a gépem alap érzékenységén csináltam:

Feltöltött kép
Nagyobb méret itt (1/40s, F/11, ISO200)

Feltöltött kép
Nagyobb méret itt (1/40s, F/11, ISO200)

Feltöltött kép
Nagyobb méret itt (1/4s, F/22, ISO200)

Egy vaku sokat segít. Elsõ körben lehet, hogy hasznosabb mint új obit venni.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Értem mit mondasz Zap, és nem is szeretnék vitatkozni. A cél, hogy a lehetõ legjobb képek legyenek, a lehetõ legnagyobb hatékonysággal.
Nyilván 1000bõl, ha ugyanúgy fotózok sem lesz 1000 jó kép, ez biztos.
A gond, hogy gyakorlok, gyakorlok, de a legtöbbet versenyen lehet, de az ugye meg "élesben" megy, tehát jo lenne nem elrontani.

Én sem tekintem mûvészetnek, vagy fotózásnak ezt, egy _nagyon_ jó képhez rengeteg elõkészület, próbálgatás, idõ kell... Csak szimplán szeretnénk egy jó (5ös skálán 4es) képet adni azoknak, akik részt vesznek a versenyeken. Ennyi :)

Gyakorlat teszi a mestert :)

Ja meg annyi hogy nem minden versenyen van ragyogó napsütés sajna :( Felhõs, esõre álló idõben jól jön a kis plusz fényerõ :)

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

100%hoz: állvány, mozgás érzékelõ és akkor mindenkirõl lesz egy ugyanolyan kép. (asszem osztrák maratonról láttam ilyen megoldást).

Egy filléres infrakapu meg egy vezetékes kioldó(esetleg rádiós) párosítás elég jó erre az esetre. Én madárfotózásra láttam hasonlót, halkan megjegyezném hogy ezt már nem tekintem fotózásnak. Tényleg ez garantálná a legtöbb jól sikerült képet. Mondjuk kapnál 1000db tök egyforma képet,csak a bringás lenne más. Elõnye viszont hogy ha jól beállítod a cuccot akkor akár te is indulhatsz a versenyen mert elvan magának a cucc :D max egy ember kell aki az aksit meg a memkarit cseréli a gépben.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts

Mégegyszer mondom: a cél nem az, hogy minél jobb, szebb kép legyen, mert ha az lenne, igen, csinálnék ezer képet, és kiválogatnék 10et ami tényleg no.1 lett.

Ellenben ha rövid záridõt használok, kisebb az esély rá, hogy kuka legyen a kép. Nekem pedig az kell, hogy minél több emberrõl legyen kép, nem az, hogy minél jobb kép legyen :)

Vitatkozhatok?
Jól megtanult, alap trükkökkel nem csökkented a hatékonyságodat 100%-ról 1%-ra. Tapasztalatom szerint, ha tudod mit csinálsz, ugyanannyi képet rontasz el, amennyit egyébként is elrontanál. 100%hoz: állvány, mozgás érzékelõ és akkor mindenkirõl lesz egy ugyanolyan kép. (asszem osztrák maratonról láttam ilyen megoldást).
De ez elõ is hozza a problémámat: Ha hobbiból csinálod, akkor mindegy, hogy kirõl készül kép és kirõl nem. Ha melónak csinálod, akkor meg legyen akkora igényesség, hogy a lehetõ legprofibb, legalább valamennyire értékes anyagot add ki a kezedbõl. Csinálj jó felszereléssel, jobb fotókat, mondjuk 90% hatékonysággal. Ehhez meg tanulni és gyakorolni kell. Persze mindez csak szerintem van így, nem támadásnak szántam... A mindenkirõl készült ugyanolyan képnek is megvan a felhasználási területe. Ilyenhez viszont kiállhatsz a mezõre, a napfénybe és máris nem kell f2.8. :)

Aktuális civil

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
BBB: ezt mondtam én is, hogy a gépben van :) És hogy nem olyan jó, mintha az obiban lenne. Bocs ha félreérhetõ volt :)

Mégegyszer mondom: a cél nem az, hogy minél jobb, szebb kép legyen, mert ha az lenne, igen, csinálnék ezer képet, és kiválogatnék 10et ami tényleg no.1 lett.

Ellenben ha rövid záridõt használok, kisebb az esély rá, hogy kuka legyen a kép. Nekem pedig az kell, hogy minél több emberrõl legyen kép, nem az, hogy minél jobb kép legyen :)

MF-et meg ennél a kitobinál nagyon gagyin lehet állítani, nincs végállása a tekerentyûnek, így a végtelenbe is lehet tekergélni...

A lényeg hogy megerõsítést nyert: f2.8 vagy f2.8-3.5-ös, Leica vagy Zuiko objektív, 14-50 vagy 14-54, ebayrõl, a kitobikat meg elpasszolom ha sikerül.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Képstabot? Igen, függõleges és vizszintes irányban is. Amugy sztem nem sokat ér ez a gépbe épített teknika...
Elhiszem hogy a canon/nikon képstabos obik sokat javítanak a berázkódáson, de hihetetlenül drágák, no meg nem is jók az oly-hoz.

Az enyémnél a vázban van a stabilizátor.Szerintem a tiédben is.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

Képstabot? Igen, függõleges és vizszintes irányban is. Amugy sztem nem sokat ér ez a gépbe épített teknika...
Elhiszem hogy a canon/nikon képstabos obik sokat javítanak a berázkódáson, de hihetetlenül drágák, no meg nem is jók az oly-hoz.

Az obiba/vázba épített stabi elég hasznos tud lenni kevés fénynél! És ennek az opciónak tényleg ára van. Mondjuk én azért vettem Pentax vázat mert így nekem a vázban van a stabi, és akár a régi Cinon 50/1.7-el is van stabim (8 ezerért ez a legolcsóbb stabis fix 50 :P). Így nem fizetem ki minden obinál a technikát.
Egyébként ahogy Zap említette a svenkelés nagyon látványos és kis gyakorlással már rutinosan meg lehet csinálni.
És tényleg érdemes úgy lõni hogy beáll az ember egy helyre és az elsõ embernél(vagy egy haver segítségével még az elsõ ember elõtt) belövi AF-al a fókuszt utána pedig átvált MF-ba. És akár egy állványra téve forgatva agépet lehet lõni a svenkeket. rally-nál nagyon sokan így fotóznak.
Egyébként EZ sem nevezhetõ ideális fényviszonynak De kicsit magasabb ISO(ISO400) és 1/3 alexpóval ki lehet hozni az erdõben is 1/100-1/160s záridõt, annak meg elégnek kell lennie. Pláne ha rádiós vakut használsz.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Pedig ez a legjobb gyakorlás. Fixre beállítasz mindent, manuál fókusz arra a helyre, ahol a bringás várható (itt célszerû az egynyomos hely), 150. embernél már fogod érezni elég jól. Valamikor meg kell tanulnod. :)

Aktuális civil

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Höri, az IS-t használod? Sokat tud javítani a kép élességén ilyen esetben.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Hm, azt hittem, hogy 1 blendénként van az ugrás, köszi az infót :)

Igen, jó lenne az is hogy lekövetem a bringásokat, de sajnos közel sem vagyok annyira profi, hogy 100 képbõl, akár 50 is teljesen jól sikerülne így... mondjuk néha azért sikerül:
Feltöltött kép
Na majd meglátjuk.... Jobb fókuszsebesség miatt is jo lenne egy profibb obi :)

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts

f5.6 vs f3.5 az f2.1 különbség, ami ha jól tudom, dupla akkora zársebességet jelent. Azért nem mindegy, hogy 1/100 vagy 1/400.

2 - 2.8 - 4 - 5.6 így vannak az 1 fényértéknyi blendeugrások (fullstop F#).
Tehát ezek adják a fele záridõt. f5.6 - 1/100 az f2.8-cal 1/400.

Viszont hozzászólnék a témához is. Bringásfotózásnál nyugodtan mehetsz hosszú záridõre, svenkeléssel (bringás lekövetése és így elmosódott háttér) jó tud lenni. Ehhez akár 1/80ig is le lehet menni, 1/100, 1/125 az pedig könnyebb.
Ha mindezt kiegészíted egy vakuval, hogy a bringásnak legyen jó megvilágítása és a háttér hadd legyen sötétebb, akkor 1/100 környékén bõõõõven van fényed.

Ez pl. f5 (akár 5.6 is lehetne), 1/100, ISO200 és beépített kisvaku.

Aktuális civil

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

P.ü. ment.
Én is egyik ismerõsön keresztül vettem eddig ami kellett, de sokkal kisebb értékben.
Azért 100ezret elutalni, és mondjuk az 5. fényképnél konstatálni, hogy meghalt a fókuszmotor, vagy homályos a kép vagy bármi, nem lenne túl felemelõ érzés.

Egy fotós barátom már évek óta rendel külföldrõl 100-200ezres obikat vázakat magának és eddig semmi baj nem volt. Nekem is jött már külföldrõl obi, ráadásul be is szart...de volt nemzetközi gari rá, így nem volt akkora probléma. Csak a magyar szervíznek kellett megmagyarázni hogy Magyarország is a világ része és kötelesek megcsinálni.
szóval gari szempontból nem hinném hogy csorbát szenvednének a jogaid, és azt sem hinném hogy az Oly obikat annyira hamisítanák.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

Azért 100ezret elutalni, és mondjuk az 5. fényképnél konstatálni, hogy meghalt a fókuszmotor, vagy homályos a kép vagy bármi, nem lenne túl felemelõ érzés.

Ment válasz.
Ezt az átvétel után egy két nap alatt ki tudod deríteni és akkor sem késõ a reklama, de egyébként ahogy érzed.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
P.ü. ment.
Én is egyik ismerõsön keresztül vettem eddig ami kellett, de sokkal kisebb értékben.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

Hát igen, lehet hogy eBay marad a dolog vége, de eléggé idegenkedek onnan bármilyen tech cuccot venni, túl sok hamis oakley-t, meg iPod-ot láttam, amit boldogan mutogattak hogy "néézd, ebayrõl vettem, negyedáron".

Esetleg besegíthetek, ha gondoljátok. Majd megbeszéljük.
Ilyen esetben, ha nem a hirdetésben leírt állapotú cumót kapod, azt hiszem a PayPal-on keresztül vissza tudod hívni a pénzt. Vagy nem jól tudom?
Én nem szoktam eBay-en vásárolni, mert láma vagyok hozzá, ha nekem valami kell, akkor egy kedves fórumtársunk szokott rajtam segíteni.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Nyilván mindenkit képtelenség. Az elején azért nem, mert sûrûn vannak (még ott is ahol elválnak a távok), a végén pedig azért nem, mert ha a rajtnál is ott vagyok, nem érek oda a rövidtáv beérkezésére :D
A cél az, hogy minél több embert, tudom, hogy nem lehet mindenkit. De én pl azokra is izgultam amiket úgy néztem hogy (ezer ember a képen) "nééézd, ottvagyok". Célfotó az badarság szerintem is.
Ugyanígy az sem cél, hogy még aznap felkerüljön a képek 100%-a (a sávszél miatt nem is nagyon lenne lehetséges), de törekedni lehet rá. :) A kis képekre a vízjelet hazafelé útközben rárakja a laptop, a többit meg itthon. Reggelre meg mindenképp fentvan, max nem alszok, az belefér.

Hát igen, lehet hogy eBay marad a dolog vége, de eléggé idegenkedek onnan bármilyen tech cuccot venni, túl sok hamis oakley-t, meg iPod-ot láttam, amit boldogan mutogattak hogy "néézd, ebayrõl vettem, negyedáron".