Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Please log in to reply
5372 replies to this topic

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts

hardver-szoftver: Ott volt a szmájli. :(
Egyébként meg szerintem az emberi agynak nincs "szoftvere" oszt mégis milyen jól elcsevegünk itt, meg látom a környezetemet... pedig tiszta hardver vagyok. A foton becsapódásától az enter leütéséig.... ::)

erre nem eragáltam, de:
hallottál már huzalozott szoftverrõl?
az agy szoftvere az a billiárdos nagyságrendû összeköttetéshalmaz a neuronok között ami miatt képes vagyok én is leütni az entert ;)

de azért itt már olyan területen vagyunk ahol sokminden definíció kérdése... (mi az hogy szoftver pl...)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Ott a pont Bruce! :)

Viszont iljicSnek adok igazat... Ha mellényúlt, hát csak megszúrta a kezét, de ha a lándzsát mellédobta, akkor a feldühödött mammut eltaposta. Kiszelektálta evolúciósan. 8) ;D

Rás: Nekem meg van olyan, hogy természettudományos végzettségû, olyan, hogy tanár, közgazdász, mûszakis, a többi meg bölcsész.
8)

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
Azért a mammut jobban szúr ! ;)

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

És azt nem kellett látni, hogy a bogyó-bokoron melyik bogyó milyen távol volt? :) Nehogy mellé nyúljon már.... :)

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
A hímek térlátása azért jobb, mert szükségünk van rá a mammutvadászathoz !! És ezt nem én találtam ki ! ;)

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
azért smernek több színt a nõk, hogy meg tudják különböztetni a vörös és a vörös hajfestéket...

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
bocsika nem akartalak megsérteni...
nálam bõcsész mind aki nemmérnök és nemtanár és nemorvos és nemközgazdász.......

szóval mea culpa...

akkor mi is vagy természettudós tán ez jó megfogalmazás ;)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
:D Jól van na. Kicsit fáradt voltam és érdekelt ez az egész hülyeség.
"általánosságban és nem abszolúte" - erre akartam kilyukadni.
Imádom amikor egy mintára rá merik mondani, hogy reprezentatív, amikor megvizsgáltak vagy 1000 embert egy rasszból, egy országból, etc... Sokan vagyunk...
Mindenesetre addig nem nyugszom amíg meg nem találom, hogy miért jobb a nõk többsége a színlátásban. ;)

jaésbölcsészazángyodtérdekalácsa ;)

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
Charon: a mérés nem úgy történt hogy vettek egy nõt meg egy férfit...

vazze ezek a bölcsészek mennyire kekeckedõsek ;D

gondolhatod hogy valamiféle sokaság alapján lettek levonva a tendenciák...
amúgy miért, a térlátás genetikailag meghatározott ;), mégis párszor már kimérték hogy a férfiaké jobb..... (általánosságban és nem abszolúte!)

szóval szerintem amin vitatkozunk azzal mindketten egyetértünk nagyjából 8) tehát ne is vitatkozzunk ;)

edit: na én is utánakérdek majd referenciákkal természetesen

edit2:
Charon most te hány színt megjelenítõ monitor elõtt ülsz?...
csak mert ugye a szín definíciója is érdekes...
mindenesetre színmérésben ha két folt világossága vagy valamilyen paramétere eltér az már külön színnek számít... (árnyalat fényesség telítettség mindegy)

FFFFFE és FFFFFF már külön színek.. pedig nemlátsz különbséget szerintem... (no meg énsem az tuti)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
iljicS koma tudom, hogy még nem vagy, de LESZEL biológus! (Ha rajtam múlik, én nem váglak ki! ;D ;))

A 2 milla az számolt adat, a 7 milla a mérten alapuló becslés. Amit mértek+számoltak az 5 milla volt.
(Ezen nem veszünk össze :))

A nõi-férfi eltérésnél nem arra utaltam, hogy a genetika mindent eleve elrendelne. Csak arra utaltam, hogy ez nem olyan eltérés, ami triviális, és univerzális. Rengeteget befolyásolhatnak olyanok, mint pl: tanulási folyamatok (menniyre fénygazdag/színgazdag környezetben nõtt fel), vagy egyéb tényezõk.

Ami miatt egyáltalán reagáltam, az az volt, hogy lehet, hogy mért adatok, de nem abszolút értékek.

edit: Most már tényleg utánanézek az egésznek, de referálni is fogok! :D

edit2: A 2-4 millió az már biztos. A nõ-férfi eltérést még keresem.

edit3: 160 körüli szín, szorozva ezek árnyalatai és telítettsége adja ki a 4 milliót

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
Én nem vagyok se biológus se mûszaki informatikus, de Rás pártját fogom, konkrét adatokra nem emlékszem, de valami ilyesmi difirõl én is hallottam/olvastam.

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
Charon: ezek amiket én mondtam nem genetikai hanem mért adatok ::)

amúgy lehet hogyxa számokra rosszul emlékszem (majd megkérdem a konzulensemet) de az arány valami ilyesmi volt.. akkor lehet hogy 2 vs 7?...

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
BAZZZ!!!! Írtam egy bazi hosszú hozzászólást, mielõtt válaszoltál, és elszállt az egész!!!!!!!
Most nagyon dühös vagyok. >:( >:( >:( >:(

Summa:
2 milla szín alapból az árnyalatokat és telítettséget is figyelembevéve, de olvastam már 7m-rõl is.
Genetikai értelemben pedig nem lehet különbség férfi nõi színlátás kvantáltsága között.

hardver-szoftver: Ott volt a szmájli. :(
Egyébként meg szerintem az emberi agynak nincs "szoftvere" oszt mégis milyen jól elcsevegünk itt, meg látom a környezetemet... pedig tiszta hardver vagyok. A foton becsapódásától az enter leütéséig.... ::)

.....ha egy biológus és egy mûszaki informatikus elkezd vitázni.... ;D ;D ;D

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
Charon a hardver szoftver nélkül szart sem ér..
a pszichometria meg a mûködõ cuccost méri ;)
szóval valójában... (IRL)

amúgy nem kell hozzája, de én ilyesmiket szeretek, szal ezzel foglalkozom az egyetem berkein belül :-)

képfeldolgozás/színtan hasonlók... (vagy pl CNN)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Charon: azért érdekelne hogy akkor valójában mennyi színt is vagyunk képesek megkülönböztetni...

Hardwaresen, vagy sofwaresen? ;)

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
és ahhoz kell színmérés??? (ez melyik egyetem?)

edit: uhh de szétoffoljuk.

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
mûszaki informatika szakon taposom a malmotmár negyedik éve

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
rás! mi is vagy te pontosan?

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Charon: azért érdekelne hogy akkor valójában mennyi színt is vagyunk képesek megkülönböztetni... csakmert színméréssel is foglalkoznék szakmámból adódóan...

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts

A különbség csak az, hogy a nõk nevén neveznek minden színt.... :D

a feketét pl FFFFFF -nek hívják? ;D ;D