Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Digitális vs. hagyományos fotózás
Indította
thommey
, 2002. november 27. 18:05
Írta 2006. szeptember 07. - 20:20

Írta 2006. szeptember 07. - 20:14

DSLR>FZ50>FZvmi
kell egyáltalán digitális?
..
kell egyáltalán digitális?

/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 07. - 20:12

Írta 2006. szeptember 07. - 19:49

Dave: haladunk, haladunk...
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 07. - 19:40

Ha fix és kicsi az a jó.. Általában az szokott lenne, hogy a rövidebb végén kisebb, a hosszabb végén nagyobb.. Vagyis a vége fele egyre kevesebb fényt enged át, ami miatt hosszabb idõvel kell fényképezni.. A gondolatmenet végét rád bízom..

Írta 2006. szeptember 07. - 19:30

tényleg sok az a 10 mp, most így jobban meggondoltam, nem kell nekünk 10 mp. panasonic dmc-fz30 az nagyjából ugyanaz, mint az fz50, csak kisebb a felbontása, ugye? és a fix fényerõ az pontosan mit is jelent és az baj e vagy sem?
Írta 2006. szeptember 06. - 15:25

Én Zeniten nõttem fel, annak volt ilyen és nagyon hálás segédnek bizonyult.. De nem sok emlékem van róla, hogy mekkora volt a keresõ..
Egyébként 300D-nél is lehet cserélni nem hivatalosan mérõékesre és nem is olyan nagyon bonyolult. Persze, ha kellenek hozzá a fókuszpontok, akkor már bonyolultabb a dolog, de ha jól emlékszek, akkor amerikban van aki gyárt ilyet házilag..
Egyébként 300D-nél is lehet cserélni nem hivatalosan mérõékesre és nem is olyan nagyon bonyolult. Persze, ha kellenek hozzá a fókuszpontok, akkor már bonyolultabb a dolog, de ha jól emlékszek, akkor amerikban van aki gyárt ilyet házilag..
Írta 2006. szeptember 06. - 14:52

raycoon: neked lesz igazad! ... bár a keresõ méretek legalábbis nikonnál elég nagy szórást mutatnak! D200nak lényegesen nagyobb mint mondjuk a D70nek, de a F100 ( ami filmes ) -hoz képest sehol sincsen...
1D-sorozatnál cserélhetõ a mattüveg, mint nikonoknál a d2,d1 sorozatoknál..
1D-sorozatnál cserélhetõ a mattüveg, mint nikonoknál a d2,d1 sorozatoknál..
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 06. - 14:34

Ennek szerintem semmi köze az alsóházhoz.. Manuális obival fókuszálni ekkora méretben (nem hiszem, hogy sokkal nagyobb lenne keresõ) egyedül szem kérdése. Akinek nem annyira jó a szeme, annak nem biztos, hogy sikerül. Illetve annyival módosítom ezt, hogy sok esetben észre sem venni a fókuszálási hibát, mert a mélységélesség, akkora, hogy ha téveszt is az ember félmétert, fel sem tûnik.. Ugyanez mondjuk kevesebb fényben, ahol a sötétebb pentatükör és a relatív kis keresõ által tovább "rontott" "képen" kell a fókuszt megcsinálni, már nem olyan egyértelmû. Egyrészt még a jó szemû is sokkal könnyebben téved. Másrészt, ha a "tárgy" fotózásánál csökken a mélységélesség, akkor a kisebb tévedések is látványosak lesznek..
Megjegyzem manuális fókuszt még nem rontottam gyenge minõségû obival sem (nem back focus-ra gondolok), még macro fotózásnál sem. Ami miatt homályos lett a kép az attól volt, hogy nincs állványom és mozgó kézbõl 100mm 1:1 arányú leképezésnél már nehéz fókuszban tartani..
Ettõl függetlenül azt mondom, hogy nem véletlenül használták ezeket a mérõékes matt üvegeket és nem véletlenül van pl az 1D sorozatban (ha jól tudom). Ilyen "piciben" ez az egyik legjobb élesség állítási mód.
Megjegyzem manuális fókuszt még nem rontottam gyenge minõségû obival sem (nem back focus-ra gondolok), még macro fotózásnál sem. Ami miatt homályos lett a kép az attól volt, hogy nincs állványom és mozgó kézbõl 100mm 1:1 arányú leképezésnél már nehéz fókuszban tartani..

Ettõl függetlenül azt mondom, hogy nem véletlenül használták ezeket a mérõékes matt üvegeket és nem véletlenül van pl az 1D sorozatban (ha jól tudom). Ilyen "piciben" ez az egyik legjobb élesség állítási mód.
Írta 2006. szeptember 06. - 11:39

1. ezért kell tényleg kontrasztos dolgon kipróbálni, h talál-e éleset
2. DSLR manuál: én csak d100,d200-on probáltam man obikat és nekem csudásan ment..szerintem inkább csak az alsóházra igaz amit írtál..
+ szerintem itt jönn ki a nikon elõnye h pl. nekem a d200ra az összes Fbajonettel gyártott nikon objektív rá megy és fényt is mér vele, így relatíve olcsón jó üvegekhez lehet hozzájutni... míg canon-nál ugye van a régi FD és EOS szabvány....
2. DSLR manuál: én csak d100,d200-on probáltam man obikat és nekem csudásan ment..szerintem inkább csak az alsóházra igaz amit írtál..
+ szerintem itt jönn ki a nikon elõnye h pl. nekem a d200ra az összes Fbajonettel gyártott nikon objektív rá megy és fényt is mér vele, így relatíve olcsón jó üvegekhez lehet hozzájutni... míg canon-nál ugye van a régi FD és EOS szabvány....
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 06. - 08:58

Nagy fókusznál az is lehet, hogy az objektív esetlegese "gyengesége" miatt, vagy nem elég a fény, vagy nem elég kontrasztos a kép és így nincs mi alapján fókuszáljon.. Nekem is sokszor elõjön rosszabb fényviszonyok közt és én általában úgy oldom meg, hogy keresek egy távolságban közeli kontrasztosabb részt és arra fókuszálok..
Kézi élesség állítás meg sem bridge, sem dslr gépeknél nem az igazi.
Bridge gépeken nem szokott lenni valós keresõ, ha van, akkor is sokszor csak elektronikus. Ezeken szinte képtelenség élességet állítani, annyira picik. Élesnek látod, de nem az. (Ez elvileg akár lehetne back focus is..) Kézi élesség állításra akkor lehetne rendesen használni, ha olyan lenne, mint a régi slr-ek.. Középen azzal spec gyûrû, vagy félkör cuccal, aminek nem jut eszembe a neve.. Jja, megvan..
Mérõékes vagy mikroprizmás mattüveg.. De ez elég kevés dslr-hez van..
Kézi élesség állítás meg sem bridge, sem dslr gépeknél nem az igazi.
Bridge gépeken nem szokott lenni valós keresõ, ha van, akkor is sokszor csak elektronikus. Ezeken szinte képtelenség élességet állítani, annyira picik. Élesnek látod, de nem az. (Ez elvileg akár lehetne back focus is..) Kézi élesség állításra akkor lehetne rendesen használni, ha olyan lenne, mint a régi slr-ek.. Középen azzal spec gyûrû, vagy félkör cuccal, aminek nem jut eszembe a neve.. Jja, megvan..

Írta 2006. szeptember 06. - 07:55

zöldség: párás volt az idõ nem? ezen már csak PS segít, de szép telített zöld már ott sem lesz..
nem talál focust: hát ez már izgalmas
mert h létezik olyan fogalom h back focus, de egy NEM cserélhetõ obinál nem kéne kijönnie..szerintem tsinálj vmi rendkívûl egyszerû tesztet. Egy fehér A4es lapot rakj le és kezd el fotózni, míg el nem jutsz oda h télleg nem talál élességet..és ha télleg nem akkor lehet meglobogtatnám a garancialevelet..mien tartományban nincsen élesség?
nem talál focust: hát ez már izgalmas

Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 06. - 02:19

azt mondjatok meg nekem, hogy erhetem el, hogy a hatterben levo zold erdo is zold legyen?
http://www.freeweb.h...es/DSCF0112.htm
akarhogy tmk-zom sehogy nem akarja kiadni.
mit csinalok rosszul?
nagy zoomal miert nem talal rendesen fokuszt a gep?
neha meg kezivel sem
http://www.freeweb.h...es/DSCF0112.htm
akarhogy tmk-zom sehogy nem akarja kiadni.
mit csinalok rosszul?
nagy zoomal miert nem talal rendesen fokuszt a gep?
neha meg kezivel sem
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. szeptember 05. - 22:32

gondolom egy kis bor vagy cordura tok vhol taskan elfer es abbol is kapcsibol kijon.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. szeptember 05. - 22:15

zOrg: Köszi. Persze, fémborítása van mindkét típusnak, de ettõl még a kidolgozásban lehetnek különbségek - talán nem véletlen, hogy a T sorozat többe kerül.
Ezek szerint én nem vagyok épeszû, de pontosan ilyen tok és egyéb macera nélküli használatra gondoltam
Egyébként másodgép lenne - a jelenlegi gépem ugyanis gyalogosan tökéletes, de bringázáshoz nagy és lassú - amíg megállok, elõbányászom, objektívsapkát leveszem, stb. a téma rég elszaladt.
Mivel nincs mezem még ezért nem tom, de fémházas, és gondolom jól el van látva ütésvédelemmel, bár épp eszû ember egy ilyen drága izét nem hord védõtok nélkül, mondjuk úgy hogy jót tesz neki, de ha nem állsz vele fejre, meg ugrassz vele letörést akkor asszem nem lesz vele gond, de egy tokot végy rá, meg nem árt neki...
Ezek szerint én nem vagyok épeszû, de pontosan ilyen tok és egyéb macera nélküli használatra gondoltam

Írta 2006. szeptember 05. - 19:24

magellanboy: Mennyire strapabíró ez a ketyere? Valami kicsi gépet keresek, ami bírja a mez zsebében utazást (ott az izzadást, porosodást, stb.), és egy W30 lenne az egyik jelöltem.
Mivel nincs mezem még ezért nem tom, de fémházas, és gondolom jól el van látva ütésvédelemmel, bár épp eszû ember egy ilyen drága izét nem hord védõtok nélkül, mondjuk úgy hogy jót tesz neki, de ha nem állsz vele fejre, meg ugrassz vele letörést akkor asszem nem lesz vele gond, de egy tokot végy rá, meg nem árt neki...
Írta 2006. szeptember 05. - 17:52

Autist Team:)
Írta 2006. szeptember 05. - 17:52

szerintem most találta meg ezt a topikot, és az elsõ postokra válaszolt

Írta 2006. szeptember 05. - 17:46

élõlánc: ez most hogy jött?
van értettem félre vmit
van értettem félre vmit
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 05. - 16:45

Kedves thommey!
Canon EOS350 digitális tükörreflexes gép. Nincs jobb a kategoriájában, és az ára sem túl vészes.
Látogass el a következõ oldalra:
http://edigital.hu/h...?cat=257&page=0
Ha elõre akarsz gondolkodni, akkor nincs jobb alternatíva.
A gép meg egyszerûen szuper. Kicsi, szinte elenyészõ az elem fogyasztása, és megfelelõen bõvíthetõ akár meddig.
Túlszárnyalja a kihasználási elképzeléseidet.
Üdv, Toplak Zoltán
Canon EOS350 digitális tükörreflexes gép. Nincs jobb a kategoriájában, és az ára sem túl vészes.
Látogass el a következõ oldalra:
http://edigital.hu/h...?cat=257&page=0
Ha elõre akarsz gondolkodni, akkor nincs jobb alternatíva.
A gép meg egyszerûen szuper. Kicsi, szinte elenyészõ az elem fogyasztása, és megfelelõen bõvíthetõ akár meddig.
Túlszárnyalja a kihasználási elképzeléseidet.
Üdv, Toplak Zoltán
A világot nem olyannak kell elfogadni amilyen, hanem amilyen lehetne!