Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
7585 hozzászólás a témában

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
na erre csak ennyit irok!
????????

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
B.z!
Nem használom agyon a bringámat, egy évben max 2000-et nyomok + karbantartás is van. Ja, és nem vagyok az a durvulós fajta.
(Az elsõ váltómat megazért kell kicserélnem, mert nem jó a 22-32-44-es új hajtómûvemhez :'( :'( )
jóbringázást
Prefi

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
OK! ;)

vendég__*

vendég__*
  • vendég

Bocsi kicsit rosszul fogalmaztam. Annak idején egyszerre futott az ESP rendszer mint 9.0 SL, 9.0... és a D.I.R.T. széria. Nézz rá egy mai ESP-s 9.0-ra. Szerintem jobban hasonlít a régi Dirt-ökre mint az ugyancsak régebbi "váltó" formájú, ESP rendszerû 9.0 -ra. Erre értettem én a továbbfejlesztést. Ugyanakkor mára a Dirt teljesen eltûnt.

lementem a pincébe és ránéztem: valóban!! ;D ;D a viccet félretéve igazad van, de csak a közvetlen bowden becsatlakozás miatt hasonlít amúgy.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Bocsi kicsit rosszul fogalmaztam. Annak idején egyszerre futott az ESP rendszer mint 9.0 SL, 9.0... és a D.I.R.T. széria. Nézz rá egy mai ESP-s 9.0-ra. Szerintem jobban hasonlít a régi Dirt-ökre mint az ugyancsak régebbi "váltó" formájú, ESP rendszerû 9.0 -ra. Erre értettem én a továbbfejlesztést. Ugyanakkor mára a Dirt teljesen eltûnt.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Ok, köszöntem! Ma is okosabb lettem...

vendég__*

vendég__*
  • vendég

Váltó: 2000-ben még létezett a Sramnak a D.I.R.T váltócsaládja ami Shimano kompatibilis volt. Ezeket továbbfejlesztve alakultak ki a mai Sram váltók. A neveiket még a Sachs korszakból vették át.

Kanál:
A rövid kanál a Felsõ kategóriás alkatrészek kiváltsága (XTR, XT) ahol szétszedés után feszesebb állásba állítható a rugó. Szerintem is jobban feszíti a láncot, vagyis a lánc kevésbé csapdos a rázkódástól, ugyanis a rövid kanál miatt kevesebb láncot vesz fel a váltókanál. Na meg rövidebb lánc is elegendõ. . Viszont a keresztbe váltásokat nem igazán tolerálja.
Én is rövidet használok.

öö, talán annyival egészíteném ki a Sram történeti hozzászólást, hogy az ESP-k nem a Dirt-bõl alakultak ki, mivel a Dirt egyetlen tulajdnosága a közvetlen bowdenbeveztés volt, de 2:1 arány bowdenhúzással rendelkeztek. Az ESP ezzel szemben 1:1 arányú behúzással bírtak/nak, viszont ezeknél is közvetlen bowden becsatlakozás volt.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Váltó: 2000-ben még létezett a Sramnak a D.I.R.T váltócsaládja ami Shimano kompatibilis volt. Ezeket továbbfejlesztve alakultak ki a mai Sram váltók. A neveiket még a Sachs korszakból vették át.

Kanál:
A rövid kanál a Felsõ kategóriás alkatrészek kiváltsága (XTR, XT) ahol szétszedés után feszesebb állásba állítható a rugó. Szerintem is jobban feszíti a láncot, vagyis a lánc kevésbé csapdos a rázkódástól, ugyanis a rövid kanál miatt kevesebb láncot vesz fel a váltókanál. Na meg rövidebb lánc is elegendõ. . Viszont a keresztbe váltásokat nem igazán tolerálja.
Én is rövidet használok.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Nem tudom általános tendencia-e, de a jelexerint a régebbi konstrukciók tartósabbak voltak...Nekem egy éves (2002-es) Acere van elöl-hátul, a hátsónak van van 10 mm játéka, ha megrángatom az alsó görgõnél (ettõl egyébként precizen vált, és ez a jelenség-ha nem is 10mm-t mozogva-a polcon levõ új váltókra is jellemzõ), az elsõ meg a tisztogatás és a TF2 ellenére is rettenetesen kotyog, rossz úton meg zörög is, egyébként jól vált.
Prefi: mennyit tekersz egy évben? És ápolgatod? Lehet hogy azt nem kellett volna...

Lor: Kifejtenéd ezt a kanálhossz-dolgot bõvebben?

vendég__*

vendég__*
  • vendég

És az nem jó, hogy kevesebb láncot vesz fel? Jut eszembe, a Sram szerint a jó lánchossz: elöl-hátul nagy tányér+2 szem (1+PowerLink). Ez nagy görgõs váltónál is áll, vagy azt a szem-mennyiséget rá kell számolni, amennyiel több foga van?

jaja, az úgy korrekt meg6ározása a lánchossznak. írják is sram-ék, hogy azé így, meg ennyi, mer ezzel elkerülhetõ a véletlenszerû vagy akarattal történõ keresztbe váltás, amit elsõsorban a lánc sínyli meg, aztán a váltó, aztán a pénztárcánk... :-X

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
nekem 5 éves Acera-X (akkor még így hívták) Top-Swing elsõ váltóm van, és nem kotyog, és vált rendületlenül. Mondjuk sztem a hátsó is nagyon pipecül mûködik (szintén 5 éves...)
bye
Prefi

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
attol fugg, hoyg milyen lanckerekeid vannak elol hatul attol fugg kell a hosszu kanal!

ez a elol hatul nagy +...
szertem faszsag!
de ki hogy szereti

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Ja, és kösz lor, megnézem az aprót!

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
És az nem jó, hogy kevesebb láncot vesz fel? Jut eszembe, a Sram szerint a jó lánchossz: elöl-hátul nagy tányér+2 szem (1+PowerLink). Ez nagy görgõs váltónál is áll, vagy azt a szem-mennyiséget rá kell számolni, amennyiel több foga van?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
van egy kvarc az aproban!

rovid kanal jobban fesziti a lancot, viszont kevesebb lancot tud felvenni
nagy gorgo csendesebb futas, jobb vezetes

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Hû, eszembe juttott még pár kérdés.
MTB-on is használnak rövid kanalas váltókat? Ezeknek mi az elõnye/hátránya a hosszú kanalasokkal szemben? És annak mi a jelentõsége, hogy az alsó váltógörgõ normál méretû, vagy nagyobb?

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 hozzászólás
a probikeban elvileg van egy centera

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Értem. Kapni még valahol ilyen Sachs váltókat? Ha nem, akkor szerintetek egy 2002-es Acerát mire lenne érdemes cserélni? Az a bajom vele, hogy inog a csapoknál. És a boltban a polcon az Alivio, a Deore szintén, viszont a 3.0 (és a többi) Sram meg se moccan. És a ToPSwing-es elsõváltók mind kikotyogósodnak 1 év alatt???

KillerTom

KillerTom

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.570 hozzászólás
jah big O.. elolvastam a kerdest .. bocsesz.. a helyes valasz mar elhangzott ..~ehhe~

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
Sram éra óta nincs Sh!mano kompatibilis hátsóváltó. A Sachs-nak volt, míg meg nem vette a Sram. Centera, Neos, Quarz, Plasma néven futottak, a sorrend minõségi sorrendet is takar, a Plasma a legjobb. Sokan ma is esküsznek rá, ha lelnék egy rövidkanalasat, én is azonnal megvenném.