Szevasztok!
Lenne egy érdekes(lehet, hogy csak nekem) kérdésem.
Mindenki sorra építi a singlespeed gépeket.
Na nem is ezzel van a gondom, hanem a lánccal.
A váltohoz tervezett lánc nem megy rá a bmx-es hátsó lánckerékre, csak az 'egysebességes' lánc, ami nem baj, mert az erõsebb és nem megy szét olyan hamar.
Nademost az elsõ lánckerék az fele olyan vastag nekem mint a lánc és ezért lötyög rajta oldalirányban.
Na erre ti mit mondanátok?A hajtókart nem akarom cserélni(LX), de valamit kéne csinálnom.
Lehet-e kapni ilyen lánckereket(ami szélesebb mint a váltós és LX kompatibilis kompatibilis?
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Meghajtás
Indította
Dude
, 2002. november 14. 13:08
Írta 2004. január 06. - 12:30
Írta 2004. január 06. - 09:19
Írta 2004. január 06. - 09:10
nekem világ életemben top os volt azt soha semmi baja nem volt. és szvsz jobban néz ki, de ez már ízlés dolga. de a top swinges be nincs kevesebb anyag? => nem könyebb?
Írta 2004. január 06. - 09:04
Szerintem is jobban mûkszik a bottomos, csak én nekem azért van top-os, mert a bottomos bilincse pont eltakarná az alsó kulacsrögzítõ szemet a vázon. És nekem a kulacs az fontos.
Írta 2004. január 06. - 08:57
Hát én részemrõl utálom a top swinget, mert már gyárilag is kotyog, meg szarul is néz ki.
Írta 2004. január 06. - 08:56
A bottom swing is felfele csuklik húzásra. Fordított rúgójú elsõ váltót (húzásra a kissebb lánckerékre tolja a láncot) valamikor a sachs csinált. A top swing nem a bilincsre vonatkozik, hanem a mozgó kalitkára. Tehát:
Top swing: felül a mozgó kalitka rész, alul rögzítõ bilincs.
Bottom swing: alul a mozgó kalitka rész, felül a rögzítõ bilincs.
Aztán ami még van:
Top pull: felülrõl húzzuk, tehát felülrõl megy bele a bowden.
Bottom pull: alulról húzzuk, tehát alulról megy bele a bowden.
A mostani elsõ váltók már dual pull-osok, tehát alulról és felülrõl is bele lehet vezetni a bowdent.
Top swing: felül a mozgó kalitka rész, alul rögzítõ bilincs.
Bottom swing: alul a mozgó kalitka rész, felül a rögzítõ bilincs.
Aztán ami még van:
Top pull: felülrõl húzzuk, tehát felülrõl megy bele a bowden.
Bottom pull: alulról húzzuk, tehát alulról megy bele a bowden.
A mostani elsõ váltók már dual pull-osok, tehát alulról és felülrõl is bele lehet vezetni a bowdent.
Írta 2004. január 06. - 07:52
Na igaz, hogy a top swing az elmozdulást jelenti, de ha belegondolsz a top swingesnek csak akkor tud a topja swingelni , ha a bilincsel alul fogódzkodik.
És a nem top swingesnél szintúgy, felül a rögzülés, alul mozog. De a felrakott képekbõl könnyen lejön.
És a nem top swingesnél szintúgy, felül a rögzülés, alul mozog. De a felrakott képekbõl könnyen lejön.
Írta 2004. január 06. - 02:57
en meg azt hogy hulyeseget ne irjatok ma igaz az internet eleg fertozo de....
top swing azt ne irjuk ma felso bilincsesnek mer semmi koze hozza..
a top swing az csupan annyi lenne hogy a valto huzasra felfele csuklik ...
bottom swing forditva ...
es ez nem fugg egybe hogy a bilincs hol merre lelheto fel..
ebben van vmi.
bar en meg nem lattam olyat ami top swing es ...
de az ives leirassal meg nem tudtam leirni olyan hip-hop.
Írta 2004. január 06. - 01:07
mono-s megoldás miért jó?
spéci vázakhoz,ahol nincs nyeregcsõ,vagy mi?
alt ez regebbi vagy mai alsobb kategorias hajtomuvel passzol..
ha megnezed ezek a fele hajtomuhoz hosszabb tengely is kell , messzebb vannak a vaztol, bilincses megoldas hoz 'szeles' bilincs kellene ami nehez is,de inkabb csavarodas a fo ok ...
..jahh es eleg ocsmany is lenne
Írta 2004. január 06. - 00:53
en meg azt hogy hulyeseget ne irjatok ma igaz az internet eleg fertozo de....
Írta 2004. január 05. - 23:04
Írta 2004. január 05. - 22:55
mono-s megoldás miért jó?
vagy csak simán irigyelték a DHsoktól a láncvezetõk rögzítését
sztem nekem találták ki;nem kell játszanom a váltóbilincs magasságával,ami sose volt az erõsségem:)
nem túl rugalmas ez a rögzítési mód?
tudtommal 2004-ban Mon már csak Shimano eváltó kapható,mert Suntour nincs,már Sram sincs más meg nem jut eszembe:)
illetve 1es gazdaboltbeli bicókon van noname kínai váltó,de az nem játszik...
vagy csak simán irigyelték a DHsoktól a láncvezetõk rögzítését
sztem nekem találták ki;nem kell játszanom a váltóbilincs magasságával,ami sose volt az erõsségem:)
nem túl rugalmas ez a rögzítési mód?
tudtommal 2004-ban Mon már csak Shimano eváltó kapható,mert Suntour nincs,már Sram sincs más meg nem jut eszembe:)
illetve 1es gazdaboltbeli bicókon van noname kínai váltó,de az nem játszik...
Írta 2004. január 05. - 22:53
köszi a segítésget, igy már nagyjából tiszta...
viszont mindjárt jön lor, és kõ kövön nem marad, amiért csak sima-no cuccokat linkeltél be...
viszont mindjárt jön lor, és kõ kövön nem marad, amiért csak sima-no cuccokat linkeltél be...
Írta 2004. január 05. - 22:30
ez a standard (normális felsõbilincses) : kép1 , ez meg a top-swing: kép2, és hogy bonyolitsuk a dolgot, ez meg az e-type, amit a monoblokkházra lehetõség szerelvényezni: kép3. Ja, és még persze ehhez jön, hogy van amelyikbe alul megy a bovden, meg van amibe felül, de az alul vezetett drótozás már igazán kimehetne a divatból, mert ott megy bele a legtöbb szmötyi, és tökre beáll a váltás tõle. Nem is nagyon látni már olyat nagyon.
uff
uff
Írta 2004. január 05. - 21:33
huh most én már egy kicsit belekavarodtam...
akkor most nem a top swinges a felsõbilincses?
sztem eggbeater ügyben a gramm-mánia topikot nézd meg, ott eléggé ki volt vesézve
akkor most nem a top swinges a felsõbilincses?
sztem eggbeater ügyben a gramm-mánia topikot nézd meg, ott eléggé ki volt vesézve
Írta 2004. január 05. - 19:28
Én inkább a nem top-swinges /felsõ bilincses/ elsõváltókat ajánlom, tapasztalatom szerint, a top-swingesek kicsit könnyebben mozognak, de nehezebben birkóznak meg a lánc kistányérra terelgetésével. Ráadásul a felsõ bilincsesek tartósabbak is /lehet csak nekem/
Hosszúkanalas hátsóváltóra akkor van szükség, ha elöl,hátul is nagy az áttételtartomány. Pl: hátul 11-32, elöl 22-44/46
És fõleg akkor ha néha nem egyenes a lánc. Pl: elõl nagytányér, hátul közepe, vagy feljebb használod.
Eggbeater pedállal kapcsolatban van vkinek tapasztalata? PD-M515 öt használok elég régen, full elégedett vagyok vele, csak szeretnék egy könyebb, szebb darabot. Hallottam olyat, hogy gyorsan kopik a stoplija.
Hosszúkanalas hátsóváltóra akkor van szükség, ha elöl,hátul is nagy az áttételtartomány. Pl: hátul 11-32, elöl 22-44/46
És fõleg akkor ha néha nem egyenes a lánc. Pl: elõl nagytányér, hátul közepe, vagy feljebb használod.
Eggbeater pedállal kapcsolatban van vkinek tapasztalata? PD-M515 öt használok elég régen, full elégedett vagyok vele, csak szeretnék egy könyebb, szebb darabot. Hallottam olyat, hogy gyorsan kopik a stoplija.
Írta 2004. január 04. - 16:36
Nekem is sorám van! ;D Nagyon jó kis váltó!feszíti a láncot meg nem is akadbe mint a hosszúkanalas!Sajna az xt-val is az volyt a baly hogy hosszúkanalas volt! :'( és sajna csak volt!Mert eltört
Írta 2004. január 04. - 15:26
atdobo max 22 kapaciti
elol nagy is kis lanckerek kozotti kulonbseg.
hatul 33 es 43 kapacity?
pedig nemtom, hogy jon ki
minidg rovid kanalasom volt.
elol nagy is kis lanckerek kozotti kulonbseg.
hatul 33 es 43 kapacity?
pedig nemtom, hogy jon ki
minidg rovid kanalasom volt.
Írta 2004. január 04. - 15:01
de, ilyesmi.
outisok is a rovidkanalasat hasznaljak, illetve azok is, akiknek csak hatul van valto. mivel igy kevesebb lanc kell, illetve csak a hatso valtas kovetkezmenyeben nyulik illetve feszul a lanc: ez sokkal rovidebb: kisebb kanal is kell, hogy feszitse.
pl mostanaban lancfeszitonek, illetve ilyen varosi dh-ra, illetve fogasozasra kezd elterjedni a sora rovidkanalas....
outisok is a rovidkanalasat hasznaljak, illetve azok is, akiknek csak hatul van valto. mivel igy kevesebb lanc kell, illetve csak a hatso valtas kovetkezmenyeben nyulik illetve feszul a lanc: ez sokkal rovidebb: kisebb kanal is kell, hogy feszitse.
pl mostanaban lancfeszitonek, illetve ilyen varosi dh-ra, illetve fogasozasra kezd elterjedni a sora rovidkanalas....
Írta 2004. január 04. - 14:47
szerintem az, hogy az elõl és hátul a fogszám között max 22 lehet a különbség.
aztán lehet hogy nem
aztán lehet hogy nem