Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
7585 replies to this topic

rebelis

rebelis

vendég

• fórumtag
  • 20 posts
Szevasztok!

Lenne egy érdekes(lehet, hogy csak nekem) kérdésem.

Mindenki sorra építi a singlespeed gépeket.
Na nem is ezzel van a gondom, hanem a lánccal.
A váltohoz tervezett lánc nem megy rá a bmx-es hátsó lánckerékre, csak az 'egysebességes' lánc, ami nem baj, mert az erõsebb és nem megy szét olyan hamar.
Nademost az elsõ lánckerék az fele olyan vastag nekem mint a lánc és ezért lötyög rajta oldalirányban.
Na erre ti mit mondanátok?A hajtókart nem akarom cserélni(LX), de valamit kéne csinálnom.

Lehet-e kapni ilyen lánckereket(ami szélesebb mint a váltós és LX kompatibilis kompatibilis?

Mickey2

Mickey2

vendég

• fórumtag
  • 37 posts
A bottomosok átlagban kb 10 grammal nehezebbek, ha ez jelent valamit.

CD-málna

CD-málna

törzsvendég

• fórumtag
  • 902 posts
nekem világ életemben top os volt azt soha semmi baja nem volt. és szvsz jobban néz ki, de ez már ízlés dolga. de a top swinges be nincs kevesebb anyag? => nem könyebb?

Mickey2

Mickey2

vendég

• fórumtag
  • 37 posts
Szerintem is jobban mûkszik a bottomos, csak én nekem azért van top-os, mert a bottomos bilincse pont eltakarná az alsó kulacsrögzítõ szemet a vázon. És nekem a kulacs az fontos.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Hát én részemrõl utálom a top swinget, mert már gyárilag is kotyog, meg szarul is néz ki.

Mickey2

Mickey2

vendég

• fórumtag
  • 37 posts
A bottom swing is felfele csuklik húzásra. Fordított rúgójú elsõ váltót (húzásra a kissebb lánckerékre tolja a láncot) valamikor a sachs csinált. A top swing nem a bilincsre vonatkozik, hanem a mozgó kalitkára. Tehát:
Top swing: felül a mozgó kalitka rész, alul rögzítõ bilincs.
Bottom swing: alul a mozgó kalitka rész, felül a rögzítõ bilincs.
Aztán ami még van:
Top pull: felülrõl húzzuk, tehát felülrõl megy bele a bowden.
Bottom pull: alulról húzzuk, tehát alulról megy bele a bowden.
A mostani elsõ váltók már dual pull-osok, tehát alulról és felülrõl is bele lehet vezetni a bowdent.

VTom

VTom

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Na igaz, hogy a top swing az elmozdulást jelenti, de ha belegondolsz a top swingesnek csak akkor tud a topja swingelni :) , ha a bilincsel alul fogódzkodik.
És a nem top swingesnél szintúgy, felül a rögzülés, alul mozog. De a felrakott képekbõl könnyen lejön.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts

en meg azt hogy hulyeseget ne irjatok ma igaz az internet eleg fertozo de....

top swing azt ne irjuk ma felso bilincsesnek mer semmi koze hozza..

a top swing az csupan annyi lenne hogy a valto huzasra felfele csuklik ...

bottom swing forditva ...

es ez nem fugg egybe hogy a bilincs hol merre lelheto fel..

ebben van vmi.
bar en meg nem lattam olyat ami top swing es ...
de az ives leirassal meg nem tudtam leirni olyan hip-hop.

KillerTom

KillerTom

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,570 posts

mono-s megoldás miért jó?
spéci vázakhoz,ahol nincs nyeregcsõ,vagy mi?

alt ez regebbi vagy mai alsobb kategorias hajtomuvel passzol..

ha megnezed ezek a fele hajtomuhoz hosszabb tengely is kell , messzebb vannak a vaztol, bilincses megoldas hoz 'szeles' bilincs kellene ami nehez is,de inkabb csavarodas a fo ok ...

..jahh es eleg ocsmany is lenne

KillerTom

KillerTom

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,570 posts
en meg azt hogy hulyeseget ne irjatok ma igaz az internet eleg fertozo de....

top swing azt ne irjuk ma felso bilincsesnek mer semmi koze hozza..

a top swing az csupan annyi lenne hogy a valto huzasra felfele csuklik ...

bottom swing forditva ...

es ez nem fugg egybe hogy a bilincs hol merre lelheto fel..

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
nem lor azt mondja, hogy a lancvalto a multe!
;-)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
mono-s megoldás miért jó?
spéci vázakhoz,ahol nincs nyeregcsõ,vagy mi?
vagy csak simán irigyelték a DHsoktól a láncvezetõk rögzítését
sztem nekem találták ki;nem kell játszanom a váltóbilincs magasságával,ami sose volt az erõsségem:)
nem túl rugalmas ez a rögzítési mód?

tudtommal 2004-ban Mon már csak Shimano eváltó kapható,mert Suntour nincs,már Sram sincs :) más meg nem jut eszembe:)
illetve 1es gazdaboltbeli bicókon van noname kínai váltó,de az nem játszik...

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
köszi a segítésget, igy már nagyjából tiszta...

viszont mindjárt jön lor, és kõ kövön nem marad, amiért csak sima-no cuccokat linkeltél be... :D

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ez a standard (normális felsõbilincses) : kép1 , ez meg a top-swing: kép2, és hogy bonyolitsuk a dolgot, ez meg az e-type, amit a monoblokkházra lehetõség szerelvényezni: kép3. Ja, és még persze ehhez jön, hogy van amelyikbe alul megy a bovden, meg van amibe felül, de az alul vezetett drótozás már igazán kimehetne a divatból, mert ott megy bele a legtöbb szmötyi, és tökre beáll a váltás tõle. Nem is nagyon látni már olyat nagyon.

uff

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
huh most én már egy kicsit belekavarodtam...
akkor most nem a top swinges a felsõbilincses?
sztem eggbeater ügyben a gramm-mánia topikot nézd meg, ott eléggé ki volt vesézve

VTom

VTom

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Én inkább a nem top-swinges /felsõ bilincses/ elsõváltókat ajánlom, tapasztalatom szerint, a top-swingesek kicsit könnyebben mozognak, de nehezebben birkóznak meg a lánc kistányérra terelgetésével. Ráadásul a felsõ bilincsesek tartósabbak is /lehet csak nekem/ :)
Hosszúkanalas hátsóváltóra akkor van szükség, ha elöl,hátul is nagy az áttételtartomány. Pl: hátul 11-32, elöl 22-44/46
És fõleg akkor ha néha nem egyenes a lánc. Pl: elõl nagytányér, hátul közepe, vagy feljebb használod.

Eggbeater pedállal kapcsolatban van vkinek tapasztalata? PD-M515 öt használok elég régen, full elégedett vagyok vele, csak szeretnék egy könyebb, szebb darabot. Hallottam olyat, hogy gyorsan kopik a stoplija.

Juhi

Juhi

törzsvendég

• fórumtag
  • 735 posts
Nekem is sorám van! ;D Nagyon jó kis váltó!feszíti a láncot meg nem is akadbe mint a hosszúkanalas!Sajna az xt-val is az volyt a baly hogy hosszúkanalas volt! :'( és sajna csak volt!Mert eltört

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
atdobo max 22 kapaciti
elol nagy is kis lanckerek kozotti kulonbseg.

hatul 33 es 43 kapacity?
pedig nemtom, hogy jon ki
minidg rovid kanalasom volt.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
de, ilyesmi.
outisok is a rovidkanalasat hasznaljak, illetve azok is, akiknek csak hatul van valto. mivel igy kevesebb lanc kell, illetve csak a hatso valtas kovetkezmenyeben nyulik illetve feszul a lanc: ez sokkal rovidebb: kisebb kanal is kell, hogy feszitse.
pl mostanaban lancfeszitonek, illetve ilyen varosi dh-ra, illetve fogasozasra kezd elterjedni a sora rovidkanalas....

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
szerintem az, hogy az elõl és hátul a fogszám között max 22 lehet a különbség.
aztán lehet hogy nem :)