Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Bringás lányok márpedig vannak...

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
9815 replies to this topic

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts
Az a baj, hogy a legtöbben végletekben gondolkoznak: pl. az említett oldal is a szélsõségekrõl tesz említést, ezek szerintem is elítélendõk.

De rohadtul nem mindegy hogy az milyen célt szolgál, mert ha pl kozmetikai célokat, hááát attól nem hiszem, hogy a létünk függene, de az orvosi kísérletektõl igen és én is beveszem a gyógyszert ha bajom van és egy elvonult tanyán élõ család is bevenné, mert nem fogadná el a 200 évvel ezelõtti 40%-os halálozási arányt.

trifo-val egyet értek abban, hogy a fogazatunk meghatározza a táplálkozásunkat és abban is, hogy a növényeket akkor mért nem sajnálja senki, mert az nem aranyos és nem dörgölõzik a lábunkhoz?
Ismerek olyan meggyõzõdéses vegát, aki sajnálatból nem eszik állatot, de közben ott virít a lábán a bõr Ethnies cipõ.
Ennyit a dolog képmutatás részérõl, amiben ez a társadalom nagyon profi.

Nem értek egyet viszont azokkal az érvekkel, hogy pl a macsek vagy a kardszárnyú delfin játszik az áldozatával, mert õk ösztönbõl teszik, viszont mi akár úgy is dönthetünk, hogy nem kínozzuk az állatokat mielõtt megesszük, mert erre kéne használjuk azt a fenenagy intelligenciánkat.
Gondolok itt pl a kamionon szállított élõállatokra, a vágóhídi körülményekre, vagy az egész életükben mozogni képtelen szárnyasokra, akiket csak a húsukért tenyésztenek, de teljesen mozgáshiányosak, stresszesek és ezeket a stressz hormonokat meg mi zabájuk meg.

Persze hogy meg se születtek volna ha mi nem akartuk volna (Istenek vagyunk ::)), de ebbõl láccik milyen ostoba az ember, mert ezzel csak magának árt, miközben játssza az istent.

Nem beszélve arról hogy egy már szinte csak kölyök állatokat eszünk, mert az idõsebbnek már nem olyan fincsi pihe puha a husikája és azt az überigényes seggarc ember már nem tudja megenni.

Ez már megint nekünk nem jó, mert pl csak félig nõ ki a bölcsességfoga és inkább csak gondot okoz, nembeszélve arról hogy az se jó ám hogy a kölyöknövények és állatok zabálása miatt tömjük magunkba a növekedési hormonokat, aztán úgy nézünk ki ahogy....

Így meg már a "Man's Health" véleménye szerint ugye, aki 182cm alatt van az már nem is ember.....

Na agymenésemet lezárva az lenne a lényeg, hogy ÉRTELMETLENÜL!! nem kéne az állatokat baszogatni, mint a hülye kínaiak pl, akik élve boncolnak és azt zabálják.
Az emberiség nem ma cseszte el a haladás irányát, de majd úgyis rájön csak majd késõn, addig meg gyárthatja az ideológiáit, hogy magyarázza ostobábbnál ostobább tetteit.

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts

1. már 6mrd vagy hányan) élünk e bolygón, ennyi embert pedig nem lehet bio etetni, ha tetszik ha nem.

nagyon messzire vezet a dolog de megkérdezném:
miért muszáj ennyi embernek élnie a Földön, amikor a Föld nem kéeps ennyi embert eltartani...

tudom drasztikus nézõpont és nem is valami humánus (pedig elhihetitek igazán tisztelem az élet minden megjelenési formáját), de ha a két világháború nem lett volna a Föld és az emberi társadalom régen összeomlott volna túlnépesedés miatt...

én sajnálom az álatokat, de leginkább az emberiséget mert nem képes olyan életmodellt megvalósítani ami maga és a környezete számára is ideális volna... mint Charon kifejtette ez elodázhatóan, de elkerülhetetlenül a kipusztulásunkhoz fog vezetni :-\

szerint TE biztosan az a típus vagy, aki ha kómába esik, vagy teljesen lebénul, vagy ráktól iszonyatos kínokat szenved még fájdalomcsillapító mellett akkor is életben tartatnád magadat.

Charon én az vagyok...
tudod ha az ember nem akar, akkor nem is fog meggyógyulni és az orvostudomány is látott már csodákat amikre nem tud magyarázatot ;)

lehet neked is megváltozna a véleményed bizonyos tapasztalatok hatására... ;)

én ismerek olyat aki 90% feletti halálozású mellrákból gyógyult ki maradéktalanul: mûtét és gyógyszerek nélkül! :o :o :o

Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,725 posts
Nati!
Én kívánom neked, hogy nagymamaként tudj mesélni az unokáknak a bicajtúrákról és versenyekrõl.
Elképzeltelek mint nagymamit. ;) :D
Visszatérve az állatkísérletekre:
A baj nem az, hogy engedélyezve van és törvényileg szabályozva, hanem inkább ott látom a hibát, hogy ezeket a törvényeket nem elég keményen tartatják be. Mivel mindenki szeretne többet elérni, egy kis kenõpénz ugye jól jön mindenkinek. A jól elhelyezett kenõpénzek pedíg csodákra képesek.
Amíg a pénz beszél, addíg ez van és én csak ugatok. ;) ;D
Elõször az emberek fejében kellene rendet csinálni, de erre elég kevés lehetõséget látok. A jól beidegzõdött szokások miatt ez már talán csak a fiam korosztályának lehetne kivitelezhetõ. Õket ilyenkor még lehet nevelni, a felfogásukat módosítani, olyan irányba terelgetni, ami a jövöre nézve az ún. túlélést jelentheti nekik. Mi sajna már ebbõl nem hiszem, hogy élvezni fogunk valamit.
Még annyit: Azok az állatok, amik a vágóhídra kerülnek ezért lettek kitenyésztve. A házisertést hiába küldenéld az erdõbe, az elsõ kóbor kutya megölné, mert nincs benne az az ösztön, ami a vaddisznóban. A tyúkokkal hasonló a helyzet. Egyszerûen azért lettek háziasítva és tenyésztve, mert az embernek táplálékként szolgálnak. Ha minden állatot, amit megeszünk külön le kéne vadásznunk, olyan hamar kipusztulna az állatvilág, hogy észre sem vennénk és nem lenne mit ennünk. Inkább legyenek ilyen állatok, mint egy csomó kipusztult faj, ami valamikor õshonosként élt a földön. Inkább találkozot tekerés közben egy nyuszival, õzzel, szarvassal, mint egy kietlen, majdhogynem néma erdõvel, mezõvel.
A végeredmény sajnos ez lenne.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts

Ezek szerint TE biztosan az a típus vagy, aki ha kómába esik, vagy teljesen lebénul, vagy ráktól iszonyatos kínokat szenved még fájdalomcsillapító mellett akkor is életben tartatnád magadat.

Na ja, az a tipus! ;) 8)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Lensver:
Most kezdhetném idézgetni a hozzászólásodat, mert minden második mondatra lenne valamilyen reflexióm... 8)

Ha az állat (tegyük fel, hogy nem érzett semmit) véglegesen és súlyosan károsodott, vagy hogyis vana szöveg.... akkor Te életben tartanád? Ezek szerint TE biztosan az a típus vagy, aki ha kómába esik, vagy teljesen lebénul, vagy ráktól iszonyatos kínokat szenved még fájdalomcsillapító mellett akkor is életben tartatnád magadat.

A törvény és a pénzorientált világról pedig annyit, hogy igaz, ez van. És az elvonulás nem megoldás. Túl sokan vagyunk. Majd egyszer élõben beszélgethetünk ilyenrõl. Vag yinkább mégsem. Akkor nevetni kell.... 8)

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Igen, Mo szerencsére nem a legutolsó hely ebbõl a szempontból.
És én is amondó vagyok: tekerjünk a hegyekben, amig lehet! Ki tudja, talán nagyszülõ korunkban majd mesélnünk kell a csodálattól kigúvadó szemû unokánknak, hogy bizony, a nagymami ilyen nagy fák között bringázott, és nem beton boritotta az utat, hanem bizony földbõl volt még! És zöld erdõk boritották a hegyeket, szinte összefüggõ felületen. Bizony igy volt ez, tán igaz se volt!

Mellon

Mellon

törzsvendég

• fórumtag
  • 697 posts
Nati: Állmokra mindig is szükségünk lesz :D :-*

Bár én nem érzem szükségét, hogy visszatérjünk teljesen a természetbe, de egy élhetõbb világ nem elérhetelen cél. Addig is mi legalább kimehetünk tekerni az erdõbe :D

Akik egymást is pusztítják, azokat nehéz az álatok védelmérõl meggyõzni, de nálunk legalább már be vannak tiltva a kozmetikai célú állatkisérletek.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Mellon, sajna a kozmetikai célú állatkisérletek egyáltalán nem betiltottak a világunkban!

Azzal pedig, amikor azt mondtam, hogy "visszavonulni valami helyre" azt akartam hangsúlyozni, hogy mennyire lehetetlen az, hogy az ember visszatérjen a természetes életmódhoz. Rá vagyunk kényszeritve bizonyos szabályokra, szokásokra, és ezektõl sosem fogunk megszabadulni, csak akkor, ha minden ellen fellázadunk. Ez a lázadás azonban egyben a halálunkat is jelentheti, mert nem biztos, hogy képesek lennénk túlélni a Civilizáció nélkül.

Mellon

Mellon

törzsvendég

• fórumtag
  • 697 posts

Az egyetlen megoldást abban látom, hogy valami még természetes helyre visszavonulni és ott önellátó gazdálkodást folytatni.
Ezzel senkit se buzditok semmire, csak hangosan gondolkozom elõttetek. :-*

Ezek olyan szép ideálok, de
1. már 6mrd vagy hányan) élünk e bolygón, ennyi embert pedig nem lehet bio etetni, ha tetszik ha nem. Ez már csak a gazdagok kiváltsága. Akik félrevonulnak a kis farmjukra, de azért néha be-be ruccannak a vársoba, vásárolnak egy két ipari terméket, amire azért szükségük van a termeléshez, vagy az élethez.

2. Ha valaki mégis teljesen természetesen éldegél párjával egy ilyen farmon, ha máskor nem is, de a gyerek születésekor kénytelen ismét a mai technikát igénybe venni. Legalábbis szerintem viszonylag kevesen fogadnák el ma már a 30%os gyermekhalandóságot (nem tudom pontosan mennyi volt ez mondjuk 200 éve, Charon talán tud segíteni, hágy gyerek élte meg akkor felnõtt kort)
Ugyanis a természetes élethez ez is hozzá tartozik.

Az pedig, hogy az állatokon való kisérletezés még törvénnyel támogatva is van, csak annyit jelent számomra, hogy még igencsak primitiv, egoista és pénzorientált világban élünk.Semmi mást. Remélem ez változni fog az évszázadokkal.

Hmm, nem megtámogatva, hanem szabályozva. Korábban mindenki azt csinált az állatokkal, amit akart. A kozmetikai és szépészeti célu kisérletek pedig mint látod teljesen tiltottak.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Az ilyen témákon azért lehet vég nélkül vitatkozni, mert, de hadd hozzak egy példát.

Tegyük fel, hogy egy gyilkos pere zajlik, aki megerõszakolt egy nõt. Mindannyian tudjuk, hogy ez bûn. Csakhogy a pasi ügyvéde egy lángész, és a nõ vétkes egy két dologban. Pl. abban, hogy "csábitóan nézett a pasira", vagy akár még be is kéredzkedett a kocsijába.
Az ügyvéd - mint ahogy a filmekben és életben is zajlik - az eseménynek a pozitiv oldalát támogatja, ezzel mosva le a pasi bûnét. És végül a biróság kimondja az itéletet: a pasi nem bûnös!
Ebbõl az a tanulság, hogy egy dolognak mindig van egy negativ és egy pozitiv oldala. A többségnek lehet, hogy az ügy negativ minõséggel bir, de ha elegen szajkózzák a pozitiv oldalt, akkor a többség is elhiszi azt!

Igen, az állatkisérleteknek sokat köszönhetünk, csakhogy nem tartom kizártnak, hogy az állatkisérletek elkerülhetõek lettek volna. Mint ahogy az emberkisérletek is! Pl. a nácik zsidókon való kisérletei. Õk szentül hittek abban, hogy ezen az "alacsonyabbrendû faj"-on simán lehet kisérletezni,hiszen ezáltal a nácik egészségesebbek lesznek. Akkoriban azt kövezték meg, aki ez ellen emelt hangot!
Napjainkban ugyanigy az állatkisérletek fontosságára és nélkülözhetetlenségére is találnak indokot. Indokot, kibúvót mindig lehet találni persze.

A másik, ami az emberségre vonatkozik. "fájdalommentes kezelés, állatokkal való tisztességes bánásmód, stb..." -ugye ezeket törvények kimondják. Sajna az emberek ha hatalmat kapnak a kezükbe egybõl kihasználják azt. Ez sajna pszichológiai tény, rongyosra bizonyitva. Lásd pl. a "Das Experiment" cimû film.

Begbie

Begbie

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,228 posts
Megjegyzem a kardszárnyú delfin játszik a fókával, és utánna sem engedi el! :P

Véleményem szerint az állatkisérlet szükséges rossz. Aki foggal körömmel ellenzi õket, nos õ ne vegyen be gyógyszert ha mondjuk 40 fokos láza van, mert azokat is bizony a kisérleti állatoknak köszönhetjük!

Azok a mutáns csirkék meg meg sem születtek volna, ha mi nem akarnánk megenni õket!

Mellon

Mellon

törzsvendég

• fórumtag
  • 697 posts
Hû Cheesy, nem rossz géped lett. A vázat újonan veted?
És mikor láthatjuk élõben is?

A Tar-hun én is csodálkoztam, mostanában ugyanis nem szokta megcsinálni már sem a kis képeket sem a közepes képeket.
Neked meg megcsinálta.
Ezen felbuzdulva kipróbáltam én is, hozzávetem egy képet a Tátra albumhoz, nem történt semmi.
Utána hozzávettem egy régi teszt nevû albumhoz ua képet és láss csodát rögtön feldolgozta.
2 lehetõség van: vagy azért dolgozta fel, mert abban az albumban nincs sok kép, vagy mert az album listám elején van.
Majd még kisérleteznem kell.

Az állatos képeknél egyetértek azzal, hogy el kell különíteni a céltalan állatkínzást és a szükséges állatkisérleteket.
Ezekete a képeket rossz nézni, de legtöbben egy boncolás vagy mûtét képeit sem tudják végignézni. Állítólag az állatorvosoknak vetített, veszetségrõl szoló film üt mindent... Élõben átélni pedig... Egyszóval nem szép dolog, de az állatkisérletekre mégis szükség van.

Havazás úgy tûnik továbbra is várat magára. Talán-talán a jövõ héten, ez majd csütörtökön már jobban látható lesz.
Így most szombaton bevasalnak rajtam egy régi írgéretet, és elvisznek gyalogtúrázni a Bakonyba.
Bakonyi Mikulás 30 v. 40.
Én a 30-t tartom reálisnak, mivel nem emlékszem már mikor túráztam már 5kmnél többet egy szuszra ::) Ellenben a 40esre akarnak vinni.
Szerintem a lábam mellet, lelkieben is nehezen viselem majd, hogy orákig megyek megállás nélkül, azt alig haladok valamit ??? ::)
Node majd beszámolok az eredményrõl.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Csakhogy az oroszlán nem kisérletezik a nyuszin, ráadásul olyan dolgokat, amiket máshogyan is meg lehetne oldani - ebben biztos vagyok.

A Charon által felsorolt törvény újabb szörnyûségeket tartalmaz (pl.Az állatkísérlet befejezésével a véglegesen vagy súlyosan károsodott állat életét kíméletesen ki kell oltani.!!!- ah, mily kegyesek, eszem a szivüket!), mely csak alátámasztja a Zöldmagazinban olvasottakat.

A húsevésrõl pedig (bár itt magam ellen is beszélek, mert mértékletesen én is fogyasztok): az oroszlán vadászva szerzi meg zsákmányát, mely rengeteg veszõdséggel, izommunkával jár, a zsákmány harcolhat a szabadságáért, ami közben bizonyos anyagok felhasználódnak és nem koncentrálódnak. A ketrecekben zsúfolva tartott mutáns csirkéknek, nem humános körülmények közöt tartott négylábúaknak viszont nincsen. Ezáltal más a levadászott és más a rabságban tartott állatok húsának méreganyagtartalma. És ez nem mindegy!
Õseink is valaha vadásztak ugye? De sajna a világunk egyre mesterségesebbé válik. Itt már a hús nem az igazi, a növény is egyre nyeszlettebb és mûbb. Egyre jobban eltávolodunk a természetestõl. Ezzel azt akarom mondani, hogy már az se megoldás ha valaki csak vegetáriánus, mivel a növények is sok méreganyagot, nem kivánatos gént tartalmazhatnak.
Az egyetlen megoldást abban látom, hogy valami még természetes helyre visszavonulni és ott önellátó gazdálkodást folytatni.
Ezzel senkit se buzditok semmire, csak hangosan gondolkozom elõttetek. :-*

Az pedig, hogy az állatokon való kisérletezés még törvénnyel támogatva is van, csak annyit jelent számomra, hogy még igencsak primitiv, egoista és pénzorientált világban élünk.Olyanban, ahol az ember csak más lények és saját fajának a szenvedése, halála ellenében tudja a saját jólétét megteremteni. És meg is látszik, miféle jólét ez, hisz az emberiségnek kevesebb mint fele élvezheti csak!Remélem ez változni fog az évszázadokkal.

cheesy

cheesy

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Prefi:

Ez most tetszik neked vagy hiba? Én mindenesetre egyenként, vagyis 10-esével kell hogy feltöltsem a képeket és talán attól ilyen.

Charon:

Egyetértek.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
Charon utolsó szavairól jutott eszembe, hogy és "Lensver képein" kívül azokat sem tudom megnézni, amikor pl egy oroszlán marcangol szét egy nyuszit (na jó ez csak lutri, nem vagyok benne biztos, hogy ilyet is eszik :-)). Azaz olyan pár percet bírok belõle....

Amúgy nem szeretem a sütiket. Az ellenségem. Ezért pusztítom õket.... :-) ::)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Na jó, ha Trifo megszólalt, akkor megjegyzem, hogy
az embereken nem lehet kísérletezni, egy gyógyszer kipróbálása is több év labor, majd állatkísérlet, illetve modell (szervek) kísérletek után megy csak.
Az állatkísérleteket is szigorúan ellenõrzik, nem lehet értelmetlen kísérletet végezni, nem okozhatnak fájdalmat egy állatnak, ahol lehet altatnak, érzéstelenítenek, fájdalomcsillapítanak.
Ez nem azt jelenti, hogy nincs kivétel ez alól, mert az emberi faj, akarom mondani az üzleti faj csak a profitot látja mindenben, így lassan elfogy az esõerdõ, éhenhalnak emberek, szennyezõdik a levegõ, víz, föld, eltûnik a régi szebb világ. Mert a régi világ biztosan szebb volt, mint a mai. Elég csak azt megemlíteni (témán kívül), hogy évrõl évre kevesebb erdõvel találkozok, ha feljövök tekerni a Budai hgbe, vagy azt, hogy felénk lassan már csak az illegális szeméthalmokat van módom kerülgetni, ha terepre vágyom.
Visszatérve a kísérletekre... az, hogy mennyire elrettentõ egy (gyomor kérdése) boncolási kép, vagy egy rögzített fej, (ami megjegyzem nem szadizmusból van rögzítve), fõleg a laikus számára szörnyû.
Ma már csaknem mindegyik nyugat-európai ország engedélyhez köti az állatkísérleteket, nyilvántartja a kísérletezõket és a kísérletek számát. Az engedélyt többnyire csak akkor adják meg, ha az illetõ kormány úgy találja, hogy a kísérletezõ megfelelõen képzett, és a kísérletet nem lehet élõ állatok felhasználása nélkül elvégezni.
Nálunk magyaroknál a törvény:valahogy így néz ki.
Egy dolgot idézek: "Szépítõszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lõszer elõállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható."

"28. §
(1) Az állatkísérletet általános vagy helyi érzéstelenítéssel, fájdalomcsillapítással, avagy más, az idegi megrázkódtatást, fájdalmat, szenvedést vagy az állat károsodását kizáró módszerrel kell végezni, kivéve, ha ezek alkalmazása a kísérleti állat számára nagyobb megterheléssel járna, mint mellõzésük, illetõleg az a kísérlet eredményét értékelhetetlenné tenné.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt módszerek alkalmazása nélkül végzett tartós vagy súlyos szenvedéssel járó kísérlet ugyanazon az állaton ismételten nem végezhetõ.

29. §

(1) Az állatkísérlet alatt és után az állat megfelelõ tartását, ellátását, gondozását és folyamatos egészségügyi ellátását biztosítani kell.

(2) Az állatkísérlet befejezésével a véglegesen vagy súlyosan károsodott állat életét kíméletesen ki kell oltani.

(3) Az életben hagyott állat gondozásáról, ellátásáról, elhelyezésérõl a kísérletet végzõ intézmény köteles gondoskodni."

Idézhetnék még sokat.....

Inkább hagyom, sõt hagyjuk az egész témát. Amíg üzleti igény van rá, szenvedni és pusztulni fog a környezet, a Föld, és végül mi magunk is. Ilyenkor szégyellem, hogy egyáltalán ehhez a fajhoz (Homo sapiens??) tartozom. :P

Az húsevéshez pedig csak annyit mondok, hogy nézze meg mindenki a hátsó fogait. Gumós nálad is ugye? Mindenevõ vagy. Nem kell sajnálni azt az állatot, amit azért ölnek meg, hogy megegyék. Ez a természet rendje.
Viszont tisztelni kell és meg kell becsülni, hogy ne legyen értelmetlen a halála. Ergo ne zabálj feleslegesen, ne pazarolj.
Ésszel kell élni, és mértéktartóan! Ha ezt minden ember megfogadná, lenne esélyünk a túlélésre. Egyébként meggyõzõdésem, hogy nincs. (Nyugi nem holnap halunk ki! ;) ;D)

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
cheesy:
azt hogy lehet megcsinálni, hogy a tárnál a képre kattintva jön elõ a nagyfelbontású kép???

sztem aki húst eszik az arra gondoljon, hogy milyen fincsi, és akkor sajnálja az állatokat, amikor a rádióban azt hallja, hogy az olasz vadászok...

ja, én meg pl nem iszok tejet, de nem azért, mert sajnálom a tehenet (kakaót iszok)
további nem: tejföl, túró (csak úgy simán), meg úgy általában a tejtermékek
további igen: (pl.:) túrórudi, tejfölös kaják, túrós palacsinta,

Na rajtam igazodjon el vki...

edit:
Nati, kérjek neked Avon katalógust? Elküldöm postán

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Nem akarok mélyen belemenni ebbe a vitába, de aki azért nem eszik húst, mert sajnálja megölni az állatokat, az nem sajnálja megölni a növényeket?

--Trifo, aki igen fájlalja, hogy a jukkája elpusztult.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
"Hús, hús, hús! Egyél húst!
A zöldségektõl leszel olyan mélabús!
Hús, hús, hús! Megint húst!
A növényektõl hamarosan elbutulsz! ;)"

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
thommey én meg még szeretem is ::)

Charon: egyetértek... viszont vegetáriánusként nehezebb pórolni bizonyos tápanyagokat.. szóval minden elismerésem nekik...

Rás a hús(t is)evõ