Pinyo:Cateye Halogen 20W 10 degrees
ez rendes boltban kapható lámpa, nem pedig házi megoldás, ugye?
sac/köbméter ára?
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Indította
YOci
, 2002. március 19. 18:02
Írta 2004. november 24. - 20:59
Írta 2004. november 24. - 16:03
Írta 2004. november 24. - 08:20
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2004. november 19. - 13:20
Na, loco001-gyel megvolt a nagy lámpateszt és fényképezkedés.
Végre láttam HID-et!
Résztvevõk:
- Cateye EL300, 3 ledes
- Lupine Edison HID, 10/16W, 18 fokos reflektor
- Cateye halogén 10W, 20 fokos refl.
- Cateye halogén 20W, 10 fokos refl.
- Saját Luxeon 17W 3 ledes.
A képek azonos (napfény) fehéregyensúllyal készültek, de utólag állítottam a színeken, hogy jobban hasonlítsanak a látottakhoz.
Képek itt:
http://pinterweb.fre...nHid/index.html
Tapasztalatok:
[1]Cateye EL-300: helyzetjelzõ.
[2]Halogén: nem gyõzött meg. Egyedüli elõnye, hogy piszok olcsó. Szerintem egy 20fok szórás minimum kell, ha a bringán van a lámpa, de akkor a 20W már kevés. A 10 fokos max fejlámpára jó, ahol mindig oda irányítod, ahová kell.
[3]Lupine Edison HID :
A HID-nek klassz fehér fénye volt 16W-on, kékes 10W-on. Nagyon egyenletesen szór, nincs központi túl fényes rész, ami szinte tökéletessé teszi bringás használatra. Nem szokik hozzá a szem a középsõ fényes területhez, így a széleken is szuper a láthatóság.
Egyedül a 16W-os HID volt összehasonlítható a 17W LED-del.
A központi 10 fokban a HID és a LED-es lámpám kb. ugyanazt teljesítette fényerõben. Viszont a HID kb. 20 fokos körben szinte ugyanazt a központi fényerõt tartotta! Ez legjobban úgy jött ki, hogy egy távoli fa lombjára világítottunk, a HID az egész koronát megvilágította, a LED csak kb a fele sugarú kört.
20 foknál bõvebb körben a Luxeon-lámpám viszont talán jobban szórt.
u.i.:
Azt hittem, hogy a HID mindenben leveri a LED-et. Hatékonyságban úgy látom min. 2x jobb a LED-esnél. Megjegyzem, az általam használt LED-ek a jelenleg kapható fényesség skála legeslegaljáról valók (tavalyiak), ennél most már 30%-kal fényesebbeket lehet általánosan kapni. Szóval szerintem 2-3 év a HID elõnye. A halogén megoldásokat árban viszont még vagy 5-6 évig nem lehet überelni.
Végre láttam HID-et!
Résztvevõk:
- Cateye EL300, 3 ledes
- Lupine Edison HID, 10/16W, 18 fokos reflektor
- Cateye halogén 10W, 20 fokos refl.
- Cateye halogén 20W, 10 fokos refl.
- Saját Luxeon 17W 3 ledes.
A képek azonos (napfény) fehéregyensúllyal készültek, de utólag állítottam a színeken, hogy jobban hasonlítsanak a látottakhoz.
Képek itt:
http://pinterweb.fre...nHid/index.html
Tapasztalatok:
[1]Cateye EL-300: helyzetjelzõ.
[2]Halogén: nem gyõzött meg. Egyedüli elõnye, hogy piszok olcsó. Szerintem egy 20fok szórás minimum kell, ha a bringán van a lámpa, de akkor a 20W már kevés. A 10 fokos max fejlámpára jó, ahol mindig oda irányítod, ahová kell.
[3]Lupine Edison HID :
A HID-nek klassz fehér fénye volt 16W-on, kékes 10W-on. Nagyon egyenletesen szór, nincs központi túl fényes rész, ami szinte tökéletessé teszi bringás használatra. Nem szokik hozzá a szem a középsõ fényes területhez, így a széleken is szuper a láthatóság.
Egyedül a 16W-os HID volt összehasonlítható a 17W LED-del.
A központi 10 fokban a HID és a LED-es lámpám kb. ugyanazt teljesítette fényerõben. Viszont a HID kb. 20 fokos körben szinte ugyanazt a központi fényerõt tartotta! Ez legjobban úgy jött ki, hogy egy távoli fa lombjára világítottunk, a HID az egész koronát megvilágította, a LED csak kb a fele sugarú kört.
20 foknál bõvebb körben a Luxeon-lámpám viszont talán jobban szórt.
u.i.:
Azt hittem, hogy a HID mindenben leveri a LED-et. Hatékonyságban úgy látom min. 2x jobb a LED-esnél. Megjegyzem, az általam használt LED-ek a jelenleg kapható fényesség skála legeslegaljáról valók (tavalyiak), ennél most már 30%-kal fényesebbeket lehet általánosan kapni. Szóval szerintem 2-3 év a HID elõnye. A halogén megoldásokat árban viszont még vagy 5-6 évig nem lehet überelni.
Írta 2004. november 12. - 16:31
Megbeszélhetjük, csak annyi a gáz ,hogy össze-vissza munkám van, nem nagyon tudom mikor érek a nap végére.
Írta 2004. november 12. - 16:16
Basszus, ennyiféle lámpád van? Minek neked új ;D?
Kár, hogy nem full manuális beállításon mentek a képek, így nehéz õket összehasonlítani, mert mindegyik más zársebességgel készült.
Jövõ héten valamelyik este összehasonlító tesztre ráérsz?
Kár, hogy nem full manuális beállításon mentek a képek, így nehéz õket összehasonlítani, mert mindegyik más zársebességgel készült.
Jövõ héten valamelyik este összehasonlító tesztre ráérsz?
Írta 2004. november 12. - 15:13
Írta 2004. november 11. - 08:40
Elsiklottam volna afelett, hogy összeraktál egy h.i.d. hámpát, láttad a fényét és meg tudod mondani ez mennyibõl jött ki tényleg?
Írta 2004. november 11. - 00:56
Írta 2004. november 11. - 00:05
Néztem a Lupine honlapját. Maga fém halid lámpa kb 90€ de ugyanez ballaszttal a kapcsolóval(elektronikával) és persze lámpaházban már kb480€.
Kérdés, hogy ezeket mennyibõl sikerül összerakni és milyen fénye lesz a Lupinos ballaszthoz stb... hez képest.
Nem negativ akarok lenni, komolyan érdekelne.
A saját fórumukban egyszer azt kérdezte valaki akinek a tesójának is van egy ilyen lámpája, hogy lehet, hogy az egyiknek kicsit sárgább a fénye a másiknak kékes-fehérebb.
Azt válaszolták, hogy ez a beépített izzón múlik, azt meg õk is veszik a Welch Allyn-tõl.
Azt még meg lehetne nézni hogy közvetlenül tõlük nem lenne-e olcsóbb az izzó?
Kérdés, hogy ezeket mennyibõl sikerül összerakni és milyen fénye lesz a Lupinos ballaszthoz stb... hez képest.
Nem negativ akarok lenni, komolyan érdekelne.
A saját fórumukban egyszer azt kérdezte valaki akinek a tesójának is van egy ilyen lámpája, hogy lehet, hogy az egyiknek kicsit sárgább a fénye a másiknak kékes-fehérebb.
Azt válaszolták, hogy ez a beépített izzón múlik, azt meg õk is veszik a Welch Allyn-tõl.
Azt még meg lehetne nézni hogy közvetlenül tõlük nem lenne-e olcsóbb az izzó?
Írta 2004. november 10. - 22:04
Írta 2004. november 10. - 21:55
Írta 2004. november 10. - 21:49
lupine-nel 90eur egy halid lampa
van ballaszt rajzom
masiknal nem szamoltal postat! ;-)
jah es elso ~1kg-val konyebb
van ballaszt rajzom
masiknal nem szamoltal postat! ;-)
jah es elso ~1kg-val konyebb
Írta 2004. november 10. - 21:43
én is csak azért néztem ilyen nagy teljesítményû akksit,hogy sima halogénnel is megkapjam egy 10w-os hid teljesítményét.Pénzben így valszeg jobban jövök ki.
kb így:
fémhalogén:170$:ballaszt+izzó
~40$ liion akksi
ez így 210$(+posta):kb:43000
sima:100$ 50ah aku
1000huf izzó
7000 az elektronika
ez meg olyan 28000 bõl megvan
az elsõ variációnak a hallatlan nagy elõnye a színhõmérsékletben van(tegnap a fogorvosnál összehasonlítottam a fémhalogént és a simát,és tényleg sokkal fehérebb a fémnek a fénye).A második variációnál meg nem kell annyira figyelni a boritásra, az egész cuccot lehet szabadon hagyni.
kb így:
fémhalogén:170$:ballaszt+izzó
~40$ liion akksi
ez így 210$(+posta):kb:43000
sima:100$ 50ah aku
1000huf izzó
7000 az elektronika
ez meg olyan 28000 bõl megvan
az elsõ variációnak a hallatlan nagy elõnye a színhõmérsékletben van(tegnap a fogorvosnál összehasonlítottam a fémhalogént és a simát,és tényleg sokkal fehérebb a fémnek a fénye).A második variációnál meg nem kell annyira figyelni a boritásra, az egész cuccot lehet szabadon hagyni.
Írta 2004. november 10. - 19:05
szal
kerdezoskodtem.
lehet olyat csinalni, hogy:
-sok kisebb cella sorba kotve
(a 3.6v 2000mAh cellak) es akkor pl kijon 36v 10 cella esten
36V 2000mAh ez ugyanugy 72Wh
ezt pedig kell kapcsolgatni, egy fesszabalyzoval.
(pl tomidny fele cumo is beepitheto, az ove mar kepes ra szertem)
a lenyeg, hogy 12V jojjon ki a vegen.
elony: nagyon jo hatasfoka van a kapcsolasnak! ;
hatrany: minden cellara kell egy ugynevezett pcd kapcsolas ami nem engedi felrobbani a seggemnel,
a kis kapacitasu cella (nagy belso ellenallas) esetleg nem birja a nagy aramok leadasat --->esik a cellafeszultseg;
-egy nagyobb kapacitasu cella.
pl 3.6V 50Ah ez 180Wh
ebbol pedig egy kis trafoval lehet kiszedni a benyat.
kell egy vmi ami vmilyen jelet csinal (tok mindegy) majd egy trafon atkuldve transzformaljuk.
elony: jobban birja a nagyobb aramok leadasat,
nem kell csak egy pcb
hatrany: nagyobb veszteseg van a trafon, mint egy egyszeru feszkapcsolon.
mivel en valamelyest a foldon jarok nekem nincs szuksegem 12 oran at nyomulo lampara.
mivel annyit nem leszek kint soha.
alltalaban 20W vagy 12W felfele 50W vagy 35W lefelere (ez csupan par perc ugye mert 50-el jobban jonnek a km-ek)
ezert en kb 3 orara szoktam szamolni
3h*20W az 60Wh
emelle meg bejon kb 10 perc az 50W-al
az pedig 1/6h*50W az 8.333
egyutt egy 3 oras turara 20W/50W-al eleg a 12V ~6Ah
ezert nem tartom szuksegesnek a 180Wh cipeleset.
/de mindenki akkora boszme akksit cipel amekkorat csak akar/
en tovabbra is a ~70Wh-s akksi beszerzesen gondolkodom.
foleg ha kedvem lesz atalni a femhalidra akkor meg aztan vegkepp folosleges nagy lob@szo akksikat cipelni.
merugye egy 10W-os halid egy 50W halogen fenyet adja
de csak 10W-t kajal.
ezert szeretjuk.
akkor pedig ugyanez a 3h-s tura egy 12V ~2-3Ah-s akksival is meguszthato!!!
ugy hogy felfele es lefele is 50W halogen fennyel szaritod az erdot.
en benne vagyok abban, hoyg ettol a thunder csapattol vegyunk vmit.
mert itt lennenk ketten+ tesom egy haverja is akar vmit toluk.
kerdezoskodtem.
lehet olyat csinalni, hogy:
-sok kisebb cella sorba kotve
(a 3.6v 2000mAh cellak) es akkor pl kijon 36v 10 cella esten
36V 2000mAh ez ugyanugy 72Wh
ezt pedig kell kapcsolgatni, egy fesszabalyzoval.
(pl tomidny fele cumo is beepitheto, az ove mar kepes ra szertem)
a lenyeg, hogy 12V jojjon ki a vegen.
elony: nagyon jo hatasfoka van a kapcsolasnak! ;
hatrany: minden cellara kell egy ugynevezett pcd kapcsolas ami nem engedi felrobbani a seggemnel,
a kis kapacitasu cella (nagy belso ellenallas) esetleg nem birja a nagy aramok leadasat --->esik a cellafeszultseg;
-egy nagyobb kapacitasu cella.
pl 3.6V 50Ah ez 180Wh
ebbol pedig egy kis trafoval lehet kiszedni a benyat.
kell egy vmi ami vmilyen jelet csinal (tok mindegy) majd egy trafon atkuldve transzformaljuk.
elony: jobban birja a nagyobb aramok leadasat,
nem kell csak egy pcb
hatrany: nagyobb veszteseg van a trafon, mint egy egyszeru feszkapcsolon.
mivel en valamelyest a foldon jarok nekem nincs szuksegem 12 oran at nyomulo lampara.
mivel annyit nem leszek kint soha.
alltalaban 20W vagy 12W felfele 50W vagy 35W lefelere (ez csupan par perc ugye mert 50-el jobban jonnek a km-ek)
ezert en kb 3 orara szoktam szamolni
3h*20W az 60Wh
emelle meg bejon kb 10 perc az 50W-al
az pedig 1/6h*50W az 8.333
egyutt egy 3 oras turara 20W/50W-al eleg a 12V ~6Ah
ezert nem tartom szuksegesnek a 180Wh cipeleset.
/de mindenki akkora boszme akksit cipel amekkorat csak akar/
en tovabbra is a ~70Wh-s akksi beszerzesen gondolkodom.
foleg ha kedvem lesz atalni a femhalidra akkor meg aztan vegkepp folosleges nagy lob@szo akksikat cipelni.
merugye egy 10W-os halid egy 50W halogen fenyet adja
de csak 10W-t kajal.
ezert szeretjuk.
akkor pedig ugyanez a 3h-s tura egy 12V ~2-3Ah-s akksival is meguszthato!!!
ugy hogy felfele es lefele is 50W halogen fennyel szaritod az erdot.
en benne vagyok abban, hoyg ettol a thunder csapattol vegyunk vmit.
mert itt lennenk ketten+ tesom egy haverja is akar vmit toluk.
Írta 2004. november 10. - 18:28
Írta 2004. november 10. - 15:01
Én már csak megpróbálok a realitások talaján maradni...
Ezért próbaképpen berendeltem a batteryspace-tõl egy adagot:
4db Li-Ion 7,2V/2400mAh akksi, védõ áramkörrel
Li-Ion töltõ 7,2V-hoz (1000mA töltõ)
Postaköltséggel együtt 23525 Ft lett.
Ezt az igazolást küldték vissza:
1.) Smart Li-Ion 7.2V charger + 7.2V 2400mAh Li-Ion battery with PCB(bottom) ( 1x$35.99 )
2.) 7.2V 2400mah Li-Ion 18650 battery pack with PCB(at bottom) ( 3x$22.95 )
3.) Ultra White LED Key Chain & Mini Flashlight w 3 Extra battery, never in Dark ( 1x0.00 )
Details: Ultra White LED Key Chain & Mini Flashlight.
Free Gift:
----------------------------------------------
Subtotal: $104.84
S&H: $17.83
Final Total: $122.66
!!!
A visszaigazoláskor kiírta, hogy amikor legközelebb rendelek, akkor a discount code mezõbe írjam be, hogy "batteryspace", és akkor jár 5% kedvezmény . Jókor szólt ;D
Ez ugye 2 db 14,4V / 2400mAh összeállítás. Egy ilyen súlyban 200g alatt van.
Még nem tudom, milyen konfigban használom majd.
Vagy cserélgetem a kettõt, vagy lepárhuzamosítom és lesz egyben egy 4800mAh setup-om.
(Megj.: Fizetés után 10 mp-el jött a banki SMS, és meglepve tapasztaltam, hogy a dollár már csak 191 Ft!)
Ezért próbaképpen berendeltem a batteryspace-tõl egy adagot:
4db Li-Ion 7,2V/2400mAh akksi, védõ áramkörrel
Li-Ion töltõ 7,2V-hoz (1000mA töltõ)
Postaköltséggel együtt 23525 Ft lett.
Ezt az igazolást küldték vissza:
1.) Smart Li-Ion 7.2V charger + 7.2V 2400mAh Li-Ion battery with PCB(bottom) ( 1x$35.99 )
2.) 7.2V 2400mah Li-Ion 18650 battery pack with PCB(at bottom) ( 3x$22.95 )
3.) Ultra White LED Key Chain & Mini Flashlight w 3 Extra battery, never in Dark ( 1x0.00 )
Details: Ultra White LED Key Chain & Mini Flashlight.
Free Gift:
Subtotal: $104.84
S&H: $17.83
Final Total: $122.66
!!!
A visszaigazoláskor kiírta, hogy amikor legközelebb rendelek, akkor a discount code mezõbe írjam be, hogy "batteryspace", és akkor jár 5% kedvezmény . Jókor szólt ;D
Ez ugye 2 db 14,4V / 2400mAh összeállítás. Egy ilyen súlyban 200g alatt van.
Még nem tudom, milyen konfigban használom majd.
Vagy cserélgetem a kettõt, vagy lepárhuzamosítom és lesz egyben egy 4800mAh setup-om.
(Megj.: Fizetés után 10 mp-el jött a banki SMS, és meglepve tapasztaltam, hogy a dollár már csak 191 Ft!)
Írta 2004. november 10. - 12:54
Írta 2004. november 10. - 11:53
Cateye TL-LD1000 kapható valahol? Biker.hu-n se találom és boltokban se nagyon...