Na, loco001-gyel megvolt a nagy lámpateszt és fényképezkedés.
Végre láttam HID-et!
Résztvevõk:
- Cateye EL300, 3 ledes
- Lupine Edison HID, 10/16W, 18 fokos reflektor
- Cateye halogén 10W, 20 fokos refl.
- Cateye halogén 20W, 10 fokos refl.
- Saját Luxeon 17W 3 ledes.
A képek azonos (napfény) fehéregyensúllyal készültek, de utólag állítottam a színeken, hogy jobban hasonlítsanak a látottakhoz.
Képek itt:
http://pinterweb.fre...nHid/index.htmlTapasztalatok:
[1]Cateye EL-300: helyzetjelzõ.

[2]Halogén: nem gyõzött meg. Egyedüli elõnye, hogy piszok olcsó. Szerintem egy 20fok szórás minimum kell, ha a bringán van a lámpa, de akkor a 20W már kevés. A 10 fokos max fejlámpára jó, ahol mindig oda irányítod, ahová kell.
[3]Lupine Edison HID :
A HID-nek klassz fehér fénye volt 16W-on, kékes 10W-on. Nagyon egyenletesen szór, nincs központi túl fényes rész, ami szinte tökéletessé teszi bringás használatra. Nem szokik hozzá a szem a középsõ fényes területhez, így a széleken is szuper a láthatóság.
Egyedül a 16W-os HID volt összehasonlítható a 17W LED-del.
A központi 10 fokban a HID és a LED-es lámpám kb. ugyanazt teljesítette fényerõben. Viszont a HID kb. 20 fokos körben szinte ugyanazt a központi fényerõt tartotta! Ez legjobban úgy jött ki, hogy egy távoli fa lombjára világítottunk, a HID az egész koronát megvilágította, a LED csak kb a fele sugarú kört.
20 foknál bõvebb körben a Luxeon-lámpám viszont talán jobban szórt.
u.i.:
Azt hittem, hogy a HID mindenben leveri a LED-et. Hatékonyságban úgy látom min. 2x jobb a LED-esnél. Megjegyzem, az általam használt LED-ek a jelenleg kapható fényesség skála legeslegaljáról valók (tavalyiak), ennél most már 30%-kal fényesebbeket lehet általánosan kapni. Szóval szerintem 2-3 év a HID elõnye. A halogén megoldásokat árban viszont még vagy 5-6 évig nem lehet überelni.