Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben javítom önmagam. Azt írtam tévesen:
"Arra is oda kell figyelni, hogy amikor minden hideg akkor a multifuse ellenállása néhány tized Volt."
Az helyesen nem Volt hanem Ohm.
..de látom helyesen levetted. :)

a 4 akku feszültsége 4.8V. a LED-nek olyan 3.4-3.7 kell, és nem szabad közvetlen rákötni az áramforrásra. én azon izgultam, hogy a multifuse azon felül, hogy stabilan tartja az áramerõsséget, vajon ejt-e elég feszültséget ahhoz, hogy a LED ne sokalljon be?

Balu azt mondta, hogy amíg a multifuse nem melegszik fel "üzemi hõérsékletre", addig az ellenállás olyan elenyészõ, hogy gyakorlatilag rövidre zárja a telepet -és mivel más ellenállás nincs a körben- ezért a ledet kiégeti.

Nem a telepet zárja rövidre hanem a soros körbõl hiányzik az ellenállása.
De úgy érzem, ez csak elírás volt részedrõl. :)

Gyakorlatilag úgy mûködik bekapcsoláskor mintha nem lenne ellenállás a körben, amíg fel nem melegszik a mûködési hõmérsékletre.
Ilyenkor, ha a tápfesz. nincs 4,5V felett akkor felszalad az áram
max. 1700mA-re is, majd néhány sec alatt visszacsökken normális értékre.

A multifuse-t célszerü hõszigetelten szerelni, hogy a téli hidegben is fel tudjon melegedni.
Esetleg a led hûtõfelületének alsó oldalával lehetne jó hõkontaktusba hozni,
(minélközelebb a ledhez) hogy amikor a led bizonyos szint fõlé melegszik
akkor a multifuse leszabályozza az áramot.
Így még biztosabb a led túlhevülés elleni védelme.
Viszont 4,5V fölött mindenképp soros ellenállás is kell még hozzá.

..De neki 4.5 voltról még simán megfogta hidegen is, tehát ejtett annyi feszültséget, hogy ne égjen szét a led.
Tehát erõsen ajánlott egy sima ellenállást berakni még a multifuse elé, amely a bekapcsoláskor "védi meg" a LEDet az akkuk gyakorlatilag rövidrezárt feszültségétõl.

Igen, akkor bekapcsolás után, amikor még minden hideg,
a led árama felszalad 1600mA környékére, majd onnan másodperceken belül
vissza csökken az üzemi értékre ha mindent jól csináltunk.
A lednek mindenképp jó hûtés kell, különben ezt nem bírja ki.

A hûtés elsõ lépésõrõl, a hõ elvezetõ rézlapról tettem fel képet itt lejjebb.
Az nagyon fontos, hogy nem annyi az összes hûtõfelület, ami ott látszik,
az csak egy kis 1-1,5mm-vastag vörösréz lemez aminek a két végét kifúrva
rá lehet csavarozni a nagy hõvezetõ ill hõleadó felületre.
A két fém találkozásánál (vagyis közé) a hõvezetõ paszta alkalmazásáról nem szabad megfelejtkezni.

Magyarul így kell kinézni az áramkörnek: telep-ellenállás-multifuse-led-telep

IGEN.

Én az USB-s LED lámpámhoz, ami 5 voltról üzemel, egy 47 ohmos ellenállást raktam be, - szerintem ez neked is elég lesz legalább 2 wattos ellenállást vegyél, hogy minél inkább csökkentsük az esetleges melegedéseket.

Itt egy kis tévedés történt mert te huzalkivezetésü leddel számoltál ahol 20-30mA folyhat.
A teljesítmény ledeknél akár 1000 mA is átfolyik folyamatosan.
Tehát az ellenállás értéke legfeljebb 2-3-4 Ohm körül lehet, ha a multifuse is a körben van.

..nyugodtan állj neki, de hadd adjak egy tippet: kísérletképp csak egy sima leddel rakd össze az áramkört, hogy ha az ellenállás esetleg kicsi lenne (amit nem hiszek, de hátha), vagy vlami gebasz lenne, akkor ne a drága cree-t füstöld el.

Ezzel csak annyi a baj, hogy a teljesítményleden is a kicsi huzallábas árama fog folyni és akkor nagyon halványan világít a powerled is.

Eltérõ áramigényü ledet a neki megfelelõ áramokhoz kell kalkulálni.
A huzallábast 20mA-hez és a teljesítmény ledet 1000 mA-hez.
Ennek megfelelõen eltérõ soros áramkorlátozó ellenállást igényelnek,
ha az ellenállásos feszültségejtést választjuk.

Ja és korábban elhangzott egy kérdés, hogy melyik a led + kivezetése.
Ha közelrõl, esetleg nagyítóval megnézed akkor valamelyik oldalon a vezetõ csíkban látsz majd egy + jelet a Cree-e -nél.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Na most már kezdek összezavarodni... :( :(
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...

a 4 akku feszültsége 4.8V. a LED-nek olyan 3.4-3.7 kell, és nem szabad közvetlen rákötni az áramforrásra. én azon izgultam, hogy a multifuse azon felül, hogy stabilan tartja az áramerõsséget, vajon ejt-e elég feszültséget ahhoz, hogy a LED ne sokalljon be?

Balu azt mondta, hogy amíg a multifuse nem melegszik fel "üzemi hõérsékletre", addig az ellenállás olyan elenyészõ, hogy gyakorlatilag rövidre zárja a telepet -és mivel más ellenállás nincs a körben- ezért a ledet kiégeti. De neki 4.5 voltról még simán megfogta hidegen is, tehát ejtett annyi feszültséget, hogy ne égjen szét a led.

Tehát erõsen ajánlott egy sima ellenállást berakni még a multifuse elé, amely a bekapcsoláskor "védi meg" a LEDet az akkuk gyakorlatilag rövidrezárt feszültségébõl. Magyarul így kell kinézni az áramkörnek: telep-ellenállás-multifuse-led-telep

Én az USB-s LED lámpámhoz, ami 5 voltról üzemel, egy 47 ohmos ellenállást raktam be, - szerintem ez neked is elég lesz legalább 2 wattos ellenállást vegyél, hogy minél inkább csökkentsük az esetleges melegedéseket.

nyugodtan állj neki, de hadd adjak egy tippet: kísérletképp csak egy sima leddel rakd össze az áramkört, hogy ha az ellenállás esetleg kicsi lenne (amit nem hiszek, de hátha), vagy vlami gebasz lenne, akkor ne a drága cree-t füstöld el.

bátran kezdj neki, sok sikert!:)

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás

A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot de
fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.
Így jött be a gyakorlatban.

Na most már kezdek összezavarodni... :( :(
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
értem és köszönöm. tehát akkor kell elé egy ellenállás, felírtam.

ezen a számlán ami van többiféle optika, azok is jók? 6 fok az ha nem tévedek szúrófényt ad, de nekem valami szélesebb is kéne. ez lenne a 16 fokos vagy a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?

3 P4 (vagy amit ajánlotok) led lenne a hozé által "ajándékozott" elektronikával meghajtva.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Basssz.... mindíg letilt a szerkesztés idõkorlátja.
Most írhatom megint.

A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot led esetén
de fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.

A multifuse biztosíték egy hõérzékeny alkatrész.
Amikor a megadottnál nagyobb áram folyik egy körben akkor a multifuse hõmérséklete túllép egy határon
és ettõl hirtelen megnövekszik az ellenállása.

Nekünk a lednél azt a multifuse mûködési szakaszt kell kihasználni
ahol nagyobb áram mellett sem megy át nagyon nagy értékü ellenállásba.
Arra is oda kell figyelni, hogy amikor minden hideg akkor a multifuse ellenállása néhány tized Volt.
Ilyenkor akkora áram folyik a leden mintha nem is lenne semmi a körben a led elõtt.
Ezért kell a fix értékü ellenállás is sorosan, mert ez korlátozza az áramot az elsõ pillanattól.

Ja és a Cree-e P4 80lm/W-os lednél használd a régi cree ledhez való optikát.
Az újhoz valóból nagyon kevés fény jön ki.
Nem azt mondom, hogy az a legjobb, viszont amiket lehet venni azok közül a többi rosszabb.
Itt a számláról készült képen a világossal kiemelt rész az az optika.
Az a régi leddel 6 fokos, az újjal annál szélesebb és jó a fény:
Feltöltött kép

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 hozzászólás
-sanyo eneloop-

ma voltam bent egy modellezo boltban,a srac nagyon melegen ajanlotta ezt az akkufajtat,allitolag sokkal jobban birja,mint az azonos teljesitmenyu sima nimh tarsai,kivaltkepp hideg korulmenyek kozott.
Valakinek esetleg van valami tapasztalata?
fanatiX mtbc

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?

Minden ellenálláson esik fesz, így ezen is. Ez az ellenállásának szabályozásával korlátozza az áramot (melegszik).
Más kérdés, amit Balu1 is írt, hogy célszerû betenni elé valami kis ellenállást, mert akkor hatékonyabban mûködik.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot de
fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?

még nem használtam ilyet,de ha jól tudom, bizonyos áram fölött úgy nõ meg az ellenállása, hogy épp a megadott áram folyhasson rajta. tehát ez esetben nem kell más ellenállás a körbe.
meg kéne nézni egy karakterisztikát...(adatlap)

és ne 1,5 volttal számoljatok, ha akksikat akartok használni, hanem cellánként 1,2 volttal!

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
hûtésnek egy kis rézdarab bõven elég, próbáld meg belegyömöszölni valahogy.

multifuseból vegyél szerintem nyugodtan egy 750est, ha van rendes hûtõfelületed, és nem akarsz takaréklángot - 2800as aksikkal így 3 órát biztosan fog mûködni, de inkább többet...ha kell a visszafogottabb üzemmód, pl. mászáshoz meg városban, ahol van elég közvilágítás, akkor még egy 3állású kapcsolót operálj bele a lámpádba valahogy, aztán a másik ágra meg mehet egy 300-as/500as multifuse.

az én tudásom itt áll meg, remélem nem írtam sok hülyeséget.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás

hozé,

ez a lámpaprojekt engem is érdekel, de egyenlõre nem akarok feliratkozni a listára...majd ha kész van a prototípus, akkor arra kíváncsi lennék, és szerintem más is.

más: cree p4 led engem is érdekelne, 3 kéne az általad adottp anelhoz, 1 öcsém cateye-ába, meg 1 talcsiba - szóval összesen 5 db. meg valami jó optika hozzá - neked milyen van, vagy a többiek mit ajánlanak? meg van itthon egy ilyen full réz hûtõborda, sûrûn bordázott (kb. 10*5 centis)- ha ezt feldarabolom, és valahogy megoldom, hogy jusson rá egy kis levegõ, akkor az úgy elég kb az 1 amperhez? lámpaházat találtam egy ilyen egyszerû teszkóst, de lehet veszek valami olcsó kínai fém sokledest...

helaer: közvetlen ledet nem kötünk rá semmiféle tápforrásra, mert kiég és elég büdös lesz - bár inkább az elõbbi ok miattt. egy ellenállás kell elé, ez lehet valami sima ellenállás is (bár ebbõl egy olyan 2-5 wattos darab, hogy ne melegedjen annyira), vagy multifuse (én ezt vennék, nézd meg a volt skálánál az elektronikai boltokban)....bár ha csak a most benne lévõ ledet cseréled ki, akkor az elõtt már valószínûleg van ellenállás - de azért érdemes megnézni, nem olyan olcsó azért a p4 led.

4 cerkaelem az közelítõleg 6 volt, ez szerintem sok, a ledeknek a nyitófesze olyan 2.7-3.6 volt körül van. 2 cerkaelem az kevés, 3 volt, épphogy megvan a nyitófesz, ha megvan, szóval ez necces -én legalább 3at használnék, de a 4 a biztos.

ellenállás értéket így számolj:
R= (Utáp-Uled)/I led, ebbõl az Iled-re azt mondták, hogy akár 1A is lehet, ha jó a hûtés. ha csak két elem fér a cateye házba, akkor próbálj meg kivezetni egy kábelt valahogy, hogy külsõ akkukról is mehessen - ez mondjuk mindenképp hasznos megoldás.

Köszi Dave!!!

Alapból 4 elem fér bele, tehát ennyivel menne, gondolom elég...
Ez a lámpa halogénes volt, ugyhogy nincs benne ellenállás.
Sajnos nem értek annyira az elektronikához, elméletileg ez az 1led-4 elem párositáshoz (hütés nélkül) 400-500mAh multifuse bizti elég hozzá?

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
hozé,

ez a lámpaprojekt engem is érdekel, de egyenlõre nem akarok feliratkozni a listára...majd ha kész van a prototípus, akkor arra kíváncsi lennék, és szerintem más is.

más: cree p4 led engem is érdekelne, 3 kéne az általad adottp anelhoz, 1 öcsém cateye-ába, meg 1 talcsiba - szóval összesen 5 db. meg valami jó optika hozzá - neked milyen van, vagy a többiek mit ajánlanak? meg van itthon egy ilyen full réz hûtõborda, sûrûn bordázott (kb. 10*5 centis)- ha ezt feldarabolom, és valahogy megoldom, hogy jusson rá egy kis levegõ, akkor az úgy elég kb az 1 amperhez? lámpaházat találtam egy ilyen egyszerû teszkóst, de lehet veszek valami olcsó kínai fém sokledest...

helaer: közvetlen ledet nem kötünk rá semmiféle tápforrásra, mert kiég és elég büdös lesz - bár inkább az elõbbi ok miattt. egy ellenállás kell elé, ez lehet valami sima ellenállás is (bár ebbõl egy olyan 2-5 wattos darab, hogy ne melegedjen annyira), vagy multifuse (én ezt vennék, nézd meg a volt skálánál az elektronikai boltokban)....bár ha csak a most benne lévõ ledet cseréled ki, akkor az elõtt már valószínûleg van ellenállás - de azért érdemes megnézni, nem olyan olcsó azért a p4 led.

4 cerkaelem az közelítõleg 6 volt, ez szerintem sok, a ledeknek a nyitófesze olyan 2.7-3.6 volt körül van. 2 cerkaelem az kevés, 3 volt, épphogy megvan a nyitófesz, ha megvan, szóval ez necces -én legalább 3at használnék, de a 4 a biztos.

ellenállás értéket így számolj:
R= (Utáp-Uled)/I led, ebbõl az Iled-re azt mondták, hogy akár 1A is lehet, ha jó a hûtés. ha csak két elem fér a cateye házba, akkor próbálj meg kivezetni egy kábelt valahogy, hogy külsõ akkukról is mehessen - ez mondjuk mindenképp hasznos megoldás.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás

Helló Kacsa!

Healer999:
Azt mondták milyen tápfesz tartományon belül múködik?
A ledeket valószinüleg sorosan kell kötni de az árama nem túl bíztató.
Egy Cree-e legalább 300 mA-en kell menjen, hogy elég jó fénye legyen
de világít az rendesen kevesebbrõl is.
Ha jó a hûtése akkor 1 Amperig hajtható.

Ha vettél belõle többet akkor már láthatsz mellette! ..de egy is jól világít.
A megszokott fényhez képest mindenképp.

Sajna nem emlékszem...
Most mindenképpen csak ezt az egyet épitem be, merthogy csak ennyi fér bele(és csak egyet vettem :) )
Ez a kérdés hogy mehet közvetlenül 2-4 elemrõl? Mert akkor rákötöm oszt jovan...

Más is válaszolhat, ha tud, nem akarom mindig Balut fárasztani... :D

Köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Különbözõ okokból cirka 1.5 évre eltûntem a topicból :D

Helló Kacsa!
Még egy ideig olvastalak a HHH topikban de aztán..

Azt hiszem van egy oilyan lámpám, 7 ledes és a tülkör miatt vettem.
Jó lesz kísérletezni.
Az a baja, hogy nagyon szûk a fény széttartása.

Na majd lefotózom, arról van-e szó, de most mennem kell.

Healer999:
Azt mondták milyen tápfesz tartományon belül múködik?
A ledeket valószinüleg sorosan kell kötni de az árama nem túl bíztató.
Egy Cree-e legalább 300 mA-en kell menjen, hogy elég jó fénye legyen
de világít az rendesen kevesebbrõl is.
Ha jó a hûtése akkor 1 Amperig hajtható.

Ha vettél belõle többet akkor már láthatsz mellette! ..de egy is jól világít.
A megszokott fényhez képest mindenképp.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Hú, ekkora képnek inkább csak a címét kellett volna linkelni.
Nézd meg hátha át tudod szerkeszteni a hsz,-t,
mert a mod kitörli a nagy képet.
Csak a kép címét tedd ide.

Most nézem, már megtetted, hogy kicsiben látható. :)

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás
Szia balu

Feltöltött kép

Ez lenne a meghajtó. Azt mondták hogy ez az ami a P4hez való. A számlán lévõ száma 85423910 (br 2388 forint). Max 10 ledet tud vezérelni.
Ott azt mondták hogy kb 260mAh- t enged át.

Ugy emlékszem valaki azt mondta régebben, hogy a p4es sarkait le lehet kicsit köszörülni. Ha körösiteném akkor bemenne csont nélkül a Cateye foglalatába.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
Különbözõ okokból cirka 1.5 évre eltûntem a topicból :D

Most itt. Sokat kell majd olvasnom...

A minap Sülysápon jártam a hétvégi falu piacon. Láttam egy 9 ledes lámpát, amikbe elsõ látásra nem huzallábas ledek voltak belerakva...meg is lepõdtem. baromi fény volt, de a stand alatt árnyékban is szép fénye volt a cuccnak.. mindez 1200 ft-ért.

Tippjeim alapján sima 0.5 wattos ledek vannak benne. Mikor az eladót kértem hasonlítsuk már össze a kedvemért 1 másik sima kínai 9 ledes lámpával a fényerõt...sértõdötten azt mondta, nem képzelem, hogy az elemeket átrakja...

Én meg azt mondtam ezek után, hogy nem képzeli, hogy megveszem a lámpáját, s eljöttem...

Mindenesetre úgy tûnik nem állt érdekében az eladónak eladnia a portékáját.

Sebaj 2 hetente van piac. majd nyúzom még párszor :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

. a szórt fénynek nagyobb felületet kell bevilágítania, mint a szúrtnak.
Ebbõl lesz a "treff" alakú fénycsóva, a levelek persze a valóságban átlapolódnak. Aki próbálta, azt írja, hogy kormányra szánt lámpának ideális.

Kormányra a ledsorom két szélén lévõ ledeket megdöntöttem
a szélei felé és tényleg jól oldalra is világít.

Így:
Feltöltött kép
Természetesen ez meszire is jól világít de a kamera nem olyan érzékeny mint a szemünk.

Feltöltött kép
A távolabbi fény a fejlámpából származik.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Az optikákról:
Mi történik akkor ha egy 3 LED-es lámpának ugy csináljuk meg az optikáját hogy egy LED-et szórjon, 2 pedig pontba világitson?
Igy van szórt fény is, meg pont is.

Közelre, néhány méterre 90 fokban széttartó szórt fényed lesz,
hogy megint ismerõst hozzak példának, Pinyo meg is csinálta a régi lámpájánál.

Egyébként szerintem próbáld ki neked melyik jön be.
Tegyél elé optikát és nézd meg anélkül is szabadban éjszaka, bokros területen.
Ott mások a távolságok, a visszaverõdések.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
A NR Trinewt pont ezt csinálja, csak fordítva: 2 ledet szór, egyet szúr. Jobban belegondolva így a logikus, hiszen
1. a szórt fény az oldalvilágításra kell: 1 jobbra, 1 balra
2. a szórt fénynek nagyobb felületet kell bevilágítania, mint a szúrtnak.
Ebbõl lesz a "treff" alakú fénycsóva, a levelek persze a valóságban átlapolódnak. Aki próbálta, azt írja, hogy kormányra szánt lámpának ideális.