Ez a led amibe 4db 700mA-es chip van és a bemutatott nagyméretü (44mm?átmérõjü) optika?
Igen, 4 db jó hatásfoku led chip van benne és elvileg darabonként 700 mA-en járatható.
Az optika lehet nagyobb is, akkor nagyobbnak látom a fényerõt.
Meg lehet ezt oldani egy kissebb 14-18 fokos optikával ~28mm átmérõjüvel?
Megoldható, viszont a korábbi kísérleteim sorra azt mutatták, hogy
minél kisebb az optika, relatív annál kisebbnek látszik a fényerõ azonos területen.
Ez a tapasztalat. Talán az egyébként oldalra szóródó fényt is jobban a fõ irányba vetíti..?
Van egészen rövid gyujtótávolságu, antiraflexiós réteggel ellátott optikai lencsém
amivel mégis kisebb fényerõt tudok elérni mint a nagyobbal.
Sõt, annál még nagyobb átmérõjübõl is van kísérleti példányom (50mm)
ami eddig a legjobb fényerõt vetíti.
Minél kisebb lencsével ill. optikával próbálkozom annál kisebbnek tûnik a kivetített fény erõssége.
Nekem ez nem egészen logikus miért de már régóta ezt figyeltem meg minden kísérletemnél.
A lámpa fényét a Hozé lámpájához tudom hasonlítani.Annak a fényerejét eléri?
Még nem hasonlítottam össze a két lámpát.
Hozé L-ban 3 jó hatásfoku led van ami max. 7-800 mA-en jár.
Ebben négy van. Vagyis elvileg így kell lennie.
A másik különbség a fény széttartása. Ugyanazt a fény mennyiséget be lehet fókuszolni
egészen kicsi fényfotra és akkor erõsebb azon a kicsi részen és elvakíthat téged is.
Viszont ha nagyobb felületet világít meg ugyanaz a fényteljesítmény akkor többet látsz
magad körül de nem látsz olyan messzire, vagyis kevesebb az egységnyi területre esõ fény.
Szóval a fényerõ azonos fényteljesítmény mellett a széttartástól nagyban függ.
Hogyan teszel egy optika mögé két ledet?
Mivel a jobb fényerõ miatt nagyobb átmérõjü rövid gyujótávolságu nagyító lencsét használok
ezért mögötte elfér egymás mellett több led is.
Korábban próbáltam 2 db egyedi leddel és mivel a vetítõ lencse közelebb van
a fókuszpontnál ezért a kivetített fényfoltok részben összemosódnak és összeadódnak.
A fém burkolatot majd olyan fõ szempont szerint kellene megcsinálni, hogy
minél nagyobb legyen a levegõvel érintkezõ felülete. Vagyis sok bordát érdemes beszúrni.