Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Mi lenne ha a lent linkelt lámpa címen a kis képek közül a második sorban az elsõ kép szerinti bilinccsel a sisak bordáira rögzítenéd?
Esetleg gyorskötözõvel lehetne valami hasonlót csinálni, ami átfogja a lámpát és hozzá rögzít valamit, ami idomulni tud a sisakhoz és azon keresztül stabilan felfekszik

A lámpa és a sisak közé kell valami rugalmas, amit a lámpát átfogó gyorsbilincs tart és azzal vagy másik hasonlóval lehetne a bordákhoz kötözni.
Az a rugalmas habszerû anyag jól felfekszik a sisakra és a lámpa aljára is. Így nem csúszkál a kemény síkos sisakon a fém lámpa burkolat és nem billen el rajta. Igaz, ezt le kellene szedni ha másra használod. Szóval csak egyszer használatos rögzítés lenne.

MagicShine MJ-872 Waterproof 4-CREE XP-G 4-Mode 1600-Lumen LED Bike Light with Battery Pack Set - Free Shipping - DealExtreme

Csak egy ötlet.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 posts
Üdv!

MJ-872-es lámpát szeretnék sisakra applikálni,hogyan tudom ezt megvalósítani?Amiket láttam a hivatalos oldalon azok (szerintem) olyan kiegészitõk amik segitségével fejlámpaként lehet õket használni.Éjszaka-fõleg terepen-nem szivesen hagyom otthon a sisakot!
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Okoskodok megint, de ezúttal kérdésem is lenne :)
Lehet itt , de lehet máshol olvastam róla, de én is a Sanyo eneloop akksikra szavazok a cerka akkuról van szó (AA). Abból is a fekete XXX modellre (nem kell semmi rosszra gondolni, úgyanúgy a gépbe kell dugni nem máshova). 2500mah modell de simán partiban volt a 2700-as GP akkukkal. A GP is gyárt azonban alacsony önkisülésût már ahogy írja Dög is. Recyko néven. Van ilyenem is, ez is hozza formáját. Ami a Lionos akkukat illeti, valóban ez a legjobb megoldás szerintem is: Gyorsan tölthetõ, sokáig bírja és kicsi könnyû cellákból áll. Két esetben sajnos viszont nagyon nem jó.
- Az egyik amikor az eszköz nem támogatja mert még régebbi :)))
- Ha olyan helyre mész ahol nincs konnektor (de mondjuk ceruzaelem kapható, pl utazás közben) mert cserével kiváltható a töltés. Persze egy jó napelem kombóval ez is kiküszöbölhetõ lenne.
A kérdésem viszont már jó régóta furdal.
Vannak jó régi GP AA akkujaim 2000mah felettiek, melyek jól szolgáltak de még nem érzem õket kidobhatónak. Fõleg hogy a sokat emlegetett sláger Voltcraft töltõ is pl. -igaz megszakításokkal- de fel tudja tölteni csutkára és még ki is lehet belõle szedni a felét legalább ha közben még áll is. Van viszont egy régebbi GP gyorstöltõm (450-el tölt) ami viszont pár másodperc után elkezd villogni jelezve hogy hibás az akku és ennyi. Ez is ilyen tervezett elavulás szindróma, vagy mi a magyarázata ennek? Biztos nagyon egyszerû csak épp akkor nem voltam benn kémia órán :) Szóval nagyon részletesen nyilván nem kell belemenni, de technikai részletei érdekelnének ennek, hogy pl elszennyezõdött a belseje de az egyik töltõ intelligensebb és figyelmen kívül hagyja, vagy több szempontot vizsgál, pl melegedés stb. Hogy lehetne mégis feltölteni õket a régi szutyok töltõvel?

eneloop xxx-et én nem erõltetném, gyorsabb az önkisülése és az élettartama is jóval kevesebb a sima eneloopnál

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Lehet itt , de lehet máshol olvastam róla, de én is a Sanyo eneloop akksikra szavazok a cerka akkuról van szó (AA). Abból is a fekete XXX modellre (nem kell semmi rosszra gondolni, úgyanúgy a gépbe kell dugni nem máshova). 2500mah modell de simán partiban volt a 2700-as GP akkukkal. A GP is gyárt azonban alacsony önkisülésût már ahogy írja Dög is. Recyko néven. Van ilyenem is, ez is hozza formáját. Ami a Lionos akkukat illeti, valóban ez a legjobb megoldás szerintem is: Gyorsan tölthetõ, sokáig bírja és kicsi könnyû cellákból áll. Két esetben sajnos viszont nagyon nem jó.
- Ha olyan helyre mész ahol nincs konnektor (de mondjuk ceruzaelem kapható, pl utazás közben) mert cserével kiváltható a töltés. Persze egy jó napelem kombóval ez is kiküszöbölhetõ lenne.
Vannak jó régi GP AA akkujaim 2000mah felettiek, melyek jól szolgáltak de még nem érzem õket kidobhatónak. Fõleg hogy a sokat emlegetett sláger Voltcraft töltõ is pl. -igaz megszakításokkal- de fel tudja tölteni csutkára és még ki is lehet belõle szedni a felét legalább ha közben még áll is. Van viszont egy régebbi GP gyorstöltõm (450-el tölt) ami viszont pár másodperc után elkezd villogni jelezve hogy hibás az akku és ennyi. Ez is ilyen tervezett elavulás szindróma, vagy mi a magyarázata ennek? Biztos nagyon egyszerû csak épp akkor nem voltam benn kémia órán :) Szóval nagyon részletesen nyilván nem kell belemenni, de technikai részletei érdekelnének ennek, hogy pl elszennyezõdött a belseje de az egyik töltõ intelligensebb és figyelmen kívül hagyja, vagy több szempontot vizsgál, pl melegedés stb. Hogy lehetne mégis feltölteni õket a régi szutyok töltõvel?

Kétfajta töltõt használtam, mindegyik minõségi. Egy 2-2 körös-kisütõs és az említett Voltcraft 4 körös. Kettesével ezeket az akkukat azért nem jó tölteni, mert sajnos nagyon nem egyformák. Szerintem ez a legfõbb oka, amiért idõ elõtt csökken a kapacitásuk, tönkremennek. Az egyik mindig lemerül, a másikban még van töltés. A Voltcraft csak azért jó, mert cellánként tölt, egyébként a folyamatos egyenáram nem ideális. Ráadásul ideális töltõáramot sem lehet választani, 200mA kevés (túl lassan tölti és feltöltött állapotban nem érzékeli helyesen mikor töltõdött fel, ezért túltölti), 500mA sok: melegednek az akksik. Én csak 500mA-el használom és hûtõventilátort teszek rá ha nagyon melegszik, ekkor a túltöltés veszélye fennáll. Nálad nem ez volt a gond? Egyébként akkor melegszik, ha rossz állapotban van. Néhány töltés után javul a helyzet, nem szükséges ventilátor, de nem is árt. Mindenesetre amióta ezzel töltöm az akksikat a kapacitásuk az elsõ néhány töltés alatt folyamatosan, 30-50%-al megnõtt. Fontos: mindig kisütöm az akksikat töltés elõtt (a töltõ kisüti, csak úgy kell beállítani), a rátöltés a NiMh akkunak egy pofon.

AA NiMh akksiból volt GP, soha nem volt jó, ráírt kapacitás töredékét tudta. Igaz, azokat még 2 körös töltõvel töltöttem. 12db GP Recykom van, ezek egész jók, de sok használat után (200-300 töltés körül járhatok) egyre rosszabbak, ebbõl 4db már meghalófélben van. Ezeket egy jó darabig a 2 körös, majd a 4 körös töltõvel töltöttem. A fehér Sanyo Eneloop viszi a pálmát, igaz ezeket még nem sokat töltöttem, de veri a Recykot.

Ha a Voltcraft megáll, az valószínûleg akku túlmelegedés. A felforrósodás és a megszakított töltés is gyilkolja az akksit, nemhogy helyrehozná. Ventilátor kell fölé, ami az akksikat fújja. 12cm-es számítógép ventilátort használok, alárakok két stóc könyvet vagy valamit a szélén, közötte a töltõ és rajta a ventilátor. Ha a Voltcraft-al töltve kisütés-töltés funkcióval + hûtõventilátorral 3-4 kisütés-töltés körrel sem javul a GP állapota, akkor én tovább nem bajlódnék. Hagyj idõt a töltés után és csak utána kezd el kisütni. Persze, mint írtam a Voltcraft nem a legideálisabb töltõ. Meg lehet próbálkozni, a neten vannak receptek, hogy impulzusos töltéssel hogy lehet akksikat helyrehozni. Ami persze nem biztos, hogy sikeres lesz és sok idõ / pénz, én nem tökölnék ilyennel.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Töltõ, akkumulátor ajánló - Elemlámpa blog ezt érdemes elolvasni!
Hosszutávú használat esetén (NiMh esetén) kis önkisülésû típust érdemes választani (most már nem csak Sanyo/eneloop, hanem sok cég gyárt különbözõ elnevezésekkel ilyet). Árban hasonlók, mint a nagyobb kapacitású "hagyományos akksik", de jóval kevésbé öregednek, több ciklust bírnak, megbízhatóbbak, (kisütögetést is kevésbé igénylik). NiMh Töltésénél "delta V" (fél)gyorstöltõt korrekt használni, cellánkénti töltés / kisütéssel, sajnos ezek a töltõk általában nem olcsók...

Intenzív használat esetén mindenképpen Líthiumos megoldást célszerûbb / gazdaságosabb választani. Ezek jóval egyszerûbben tölthetõk (a precíz végfeszültsége lényeges). Töltési hatásfokuk nem 70, hanem 100% körüli, alig melegszenek... Kissebb súlyban, térfogatban képesek energiát tárolni, nem kell kisütni/formázni az aksit, tetszõlegesen lehet rátölteni / kisütni! :)

pl. vape42

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Olyant érdemes még figyelni egy töltõnél, hogy más akku típusokat is be lehessen helyezni és lehetõleg ne egy napig csepegtesse tele az akkut.
Van aminél állítható fokozatokban a töltõ áram elõre programozott értékekre. Pl ha bele teszel egy góliát méretû akkut, akkor nagyra lehet állítani a töltést és kicsi AAA-nál meg kicsire.

Az ára, na azt most nem tudom de kb 7-8 éve még úgy volt, hogy 7.000,- körül jót lehetett venni, viszont volt akkor tíz körül és fölött jó és sok funkciós ami tölt és kimerít valamint állítható fokozatos (cella kapacitástól függõen érdemes kiválasztani). Sõt olyant is láttam akkor, ami valamiképp az akku kapacitást is megsaccolta (nem tudom mennyire pontosan). Gondolom a töltõ áramból és a töltõdés sebességébõl számolhatta ki. A mostani árakat nem ismerem.

Nyilván van olyan is ami csak tölt és kisüt és cellánként kontrollál. Ennyit azért érdemes minimumként elvárni, hogy tudjon kimeríteni is. Ilyent akkoriban már 5-6.000,-ért is lehetett kapni.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Csak olyant érdemes megvenni, ami töltésnél egyenként kontrollál minden cellát.

Ennél meddig érdemes elmenni árban, vagy tudásban?
Rengeteg típus van, mindenféle mikroprocesszoros háttérelektronikával ellátva, de azt nem tudom, hogy megéri-e.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

egy benzines rc adojat es vevojet kellene ellatnia.
jo lenne ha birna es nem egyik percrol a masikra merulne le.
csunya lenne ha elszabadulna az auto olyan 40 nel.

Épp arra gondoltam, hogy az adó oldalon csak eleinte a kontroll kedvéért rá lehetne tenni valami kis indikátor mûszert valami soros ellenállással, ami teljesen feltöltött akkunál végkitérés környékére megy ki. Be lehetne jelölni a merült állapotot is.
Akkor nagyjából tudnánk hol tartasz a töltöttséggel. A vevõ oldalon nem tudom mennyivel elõbb v. késõbb szokott kimerülni, de Te azt már biztosan ismered.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tudtok tanácsot adni, mire figyeljek? Van ezekben valami elektronika is?

Arra mindenképp nagyon figyelj, nehogy zárlatba kerülhessenek a cellák akár egyenként is bármelyik.
Hatalmas energia bújik meg az akkuban és elég csúnya dolgot tud mûvelni ha kiszabadul.
Szerintem el kellene menni egy szak szervizbe és ott megcsinálnák neked, de nem tudom mennyiért. Azt meg kellene kérdezni.
Nézz utána a Akku-Elem Kft. NP-FH100, NP-FH70, NP-FH50, BN-VF816, NB-2LH, CGA-DU21, CGA-S007, NP-60, akkujavítás, akku felújítás oldalon. Ott van "Akkupakk gyártás, akkuszerviz." Az a biztos.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Vettem tavaly a 24h-ra két kínai medzsiksájnt. Remekül mûködött, egy cimborám az egyikben a foncsort lencsére cserélte, gyönyörû homogén képet vetít.
"Sajnos" az idén nem lesz idõ az aksikat tölteni, csinálni kellene tartalék akkupakkokat. Tudtok tanácsot adni, mire figyeljek? Van ezekben valami elektronika is? Persze, ha szétvágnám a puccos csomagolást, egybõl láthatnám. ;) Milyen aksit éri meg venni hozzá? Ha jól számolom, 2x4 db kellene, így az ár is szempont.
Kösz a választ!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
egy benzines rc adojat es vevojet kellene ellatnia.
jo lenne ha birna es nem egyik percrol a masikra merulne le.
csunya lenne ha elszabadulna az auto olyan 40 nel.

de majd a gyakorlatban kiderul.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ok. nincs mit.
Mennyiért adták ott. Ja már látom, annyiért. ott is.
Egyébként a szombati piacon most én is vettem még három csomaggal (6 db) és most ott is 400,- volt párja.
Kíváncsi leszek, hogy jön be nálad, kicsivel nagyobb fogyasztóval.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
GLITTER 2700mAh AA akku /új/ - Vatera.hu
az elem megvan.
toltobol meg keresem a megfelelot.
nagyon koszonom a segitseget.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Az akkut helyi (békási) mûvházba meghirdetett árusítások valamelyikén láttam és ott vettem már belõle többször is.
Azért többször, mert elõször megismertem és utána már mást nem akartam venni. :)
Egyik árusító társaságnak van, akik oda járnak idõnként, de nem lehet tudni elõre, hogy mikor lesznek ott.
Mindig mások mennek oda és a szórólapból derül ki, mikor árulnak ott ilyent.

Ugyanezt már láttam máshol is hasonló alkalmi piacokon de ott már talán 600 körül 2 db-ot.
Ha más nincs, akkor legfeljebb a vaterán kellene megpróbálni.

A töltõrõl inkább csak annyit tudok mondani, hogy mit ne vegyél.
Olyant ne, ami csak kettõ vagy csak négy akkut tölt egyszerre.
Vagyis olyant ne, ami sorosan tölt kettõ cellát.

Csak olyant érdemes megvenni, ami töltésnél egyenként kontrollál minden cellát.

Az jó még ha ki tudja meríteni a töltés elõtt, ha éppen szükséges.
A Nimh celláknál minden harmadik-ötödik töltés után érdemes lemeríteni teljesen, 0.9-1 Volt környékére a feltöltés elõtt.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
kiprobalom.ennyiert nem veszithetek sokat.
te hol veszed az ilyen parameteru elemet ennyiert?
rakerestem de nemt udok kiigazodni.meg tobnnyire vaterat dobja ki.

es jut eszembe tolto is kellene hozza mert a regit nem talalom.
meg keresem de hatha neked gyorsabb linkelni egyet.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Tudok olyant mondani, ami nekem be jött és sokáig tárolja a töltés, nem merül ki tárolás közben észrevehetõen.
Az ára nálunk a szórólapos hirdetésekben 400 Ft 2 db-os csomag.
Sokkal jobb mint az 1200 Ft/2 db-os GP !
Sõt a Gp-ket lassan már ki kellene dobálnom mert mire használnám már az állásban kimerül.
A Glitter viszont sokáig tartja a töltést.
A tényleges kapacitását nem ismerem. Nálam kicsi fogyasztású dologban van, tehát nem ígérek ezzel kapcsolatban semmit.

Szóval ez a Glitter ami bevált. Jóformán "névtelen" nem ismert, de jó.
Feltöltött kép
Ez a kép webkamerával készült, azért ilyen gyenge.
Az közelre életlen.

Egyébként 2700 mA/h van ráírva.
Nem mértem pontosan, szóval nem tudom mennyi lehet a kapacitása, de elég jól használható és kicsi az önkisülése, nekem az tetszik fõleg.
Igaz, én csak vezeték nélküli "hanyatt" (nagy golyós)-egérben használom de nekem erre bevált.
Egyszer feltöltöm az összeset és még két hónap múlva is a dobozból veszem ki a régen töltötteket és jól mûködik.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
hat igen erre tenyleg tobb mah van rahazudva mint amit kineztem de sokkal dragabb.
olyan 7500 penz az ingerkuszobom.ha ennyiert nincs jobb megveszem a gt-t.
sajnos sok volt most a kiadasom.

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Nem a legolcsóbb de maximálisan tudom ajánlani a Sanyo Eneloop aksikat
Ezeknek alacsony az önkisülése

Sanyo eneloop 2000 mAh (4db) - ptkezs, laks rak - rGp

tudnatok toltheto ceruzaelem markat-tipust ajanlani?
12db ra lenne szugsegem es jo lenne ha nem menne ra a gatyam.

(nem bringaba megy hanem taviranyitoba)

elso korben ezt talaltam de jobban orulnek egy boltbol beszerezhetonek:GP 130 ceruza elem HC elembolt.hu

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
tudnatok toltheto ceruzaelem markat-tipust ajanlani?
12db ra lenne szugsegem es jo lenne ha nem menne ra a gatyam.

(nem bringaba megy hanem taviranyitoba)

elso korben ezt talaltam de jobban orulnek egy boltbol beszerezhetonek:GP 130 ceruza elem HC http://elembolt.hu/t...d=4&alkat_id=12