Köszönet!
Őszinte leszek, elkezdtem olvasgatni, közben wikipediazva az alapfogalmakat, Ohm-törvényeket, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra. Első körben azt határoztam el, hogy veszek új hegyet a forrasztóhoz
Egyszer már próbálgattam a régi orosz eszközt, mikor szakadás miatt meg kellett rövidíteni a Hozélámpa vezetékét, és kínszenvedés volt.
A következő kihívás (félig off) több elemes otthoni spotvilágítás lesz a szekrény tetejére , ha ez megy, akkor komolyabb - kisebb - akkus lámpának is nekifutok. Ha van egy kis türelmed (vagy bárkinek), örömmel veszem, ha kijavítjátok a hibákat a gondolatmenetemben.
A terv, ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat, a következő:
(http://www.ledaruhaz.hu/#a133610 + hozzá való optika) x 3
Az első kérdés, hogy a modul alapja egy alu lemez, ami részben a hűtésért is felel. Ez a passzív hűtés, gondolom, nem elegendő mennyiségű egy ilyen led esetén (mivel minden 10. HSZ az oldalakon a hűtést hangsúlyozza), így a modul egy számítógépes hűtőbordán ülne, és az lenne rögzítve. Viszont nem-e kell akkor valahogy szigetelni a modult a szintén vezető bordától (elektronikusan)? Ha szigetelem mondjuk szigszalaggal, akkor kinyírtam a hűtést, plusz lehet, a szigszalag, vagy bármi egyéb is
megolvad, még komolyabb gondot okozva. Vagy valamit egyszerűen nem veszek észre, és ez nem ennyire bonyolult? ![]()
Oké, tfh. rögzítettem őket a bordán, megsülni emiatt már nem fognak. Ezt követően sorban vagy párhuzamosan kell őket kötnöm? Ha párhuzamosan kötöm a hármat, és az egyik ág "meghal", akkor vele pusztul a többi is, vagy egy okos táp az ilyet megoldja? Ha sorba kötve hal ki az egyik modul, mi történik? Megszakad az áramkör, vagy a megpusztult leden is átfolyik még az áram?
Táp választás. Itt is "van baj". Hamar fejfájást okozott a szükséges ellenállások számolása a példákban, plusz sok kézimunkával is jár a szerelésük, így első körben valamilyen okos tápot vennék inkább. Mivel a szobavilágítást nem kell hordozni, tölteni, gondolom, kell egy dugvilla is, kapcsolóval. Szeretném, ha hosszú élettartama lenne a ledeknek, inkább kisebb áramerősséggel hajtanám meg őket, és nem hagynám a teljes fényerőt.
A fenti 3 modulnál ez azt jelenti, hogy 700 mA-s táp kell, gondolom. Azt írja, hogy 700 mA-nál a modul fogyasztása 7.5W. Tehát, ha 3 van belőle, akkor min. 3x7.5W-os, azaz 22.5W-os táp kell? Tehát, ha veszek egy ilyet, http://www.ledaruhaz.hu/#a78655 aminek csak 21W a maximális teljesítménye, az mit jelent a gyakorlatban? Kisebb fénnyel és áramerősséggel fog menni egy ilyen rendszer, vagy egyáltalán nem fog világítani, vagy csak az első kettő fog világítani?
E tekintetben, ha jól sejtem, az nem probléma, ha a maximális teljesítménnyel fölé megyek a szükségesnek, mert a táp a kimeneti feszültséget a fix áramerősséghez és az áramkörön lévő fogyasztókhoz igazítja. (illetve ide mehetett volna kérdőjel is, hozzáigazítja?
)
LED választás. Itt már csak elméleti a kérdésem; sok "occó" forrás különösebb info nélkül hirdeti a ledeket, ilyen esetekben honnan tudja a kedves vásárló, mekkora a maximális áram, amit a led elvisel, illetve mekkora feszültség esik rajta?
Köszi, ha valaki végigolvasta, még inkább, ha tud okítani is ![]()
Ezt így szerintem nem nagyon lehet megtalálni komplexen leírva egy helyen, viszont sok helyen írnak róla dolgokat.
Szerintem nézz körül a régebbi hozzászólások között ha van türelmed a lámpa építő fórumokon.
Ahol én is szoktam írni régebben, ott is lehet nézelődni. http://forum.wikitec...=992250#p992250
Edited by kalaius, 2014. January 21. - 18:37.

Sign In
Create Account

Back to top