Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

A fogyasztók által okozott feszültségesés továbbra is összeadódik, az rendben, de a LED-ek számára nem jelent problémát, hogy eltérő tulajdonságúak vannak ugyanazon körön? Gondolom, nem, csak eltérő hatékonysággal és eredménnyel lesznek meghajtva, de azért inkább kérdezek előre.

Azért lehet baj. Azonos áramon más-más feszültség kell a lednek, tehát más az ellenállása is. Márpedig honnan tudhatod, hogy egy nagyobb ellenállás különbség esetén úgy oszlik-e majd meg a feszültség, hogy jó is legyen. Lehet, hogy az egyik leded már füstöl, a másik meg még hunyorog. Mondjuk ez egy utánaszámítást megérne, a ledek feszültség-áram görbéjével megbolondítva O_O
Aztán lehet, hogy én gondolom rosszul, és működne a dolog.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

freddyke-gondoltam, hogy "alig".

egyébként meg -gondolom-aki itt van mindenki az élményért bicózik. Ha valaki nem az szóljon nyugodtan.

"komolyabb GPS-el ellátot telefon" ....van olyan?   Hol van az bárhol is leírva , hogy egy alsó , felső kategóriás telóba mennyire komoly GPS van. Ez főleg a tapasztalatban derül ki akkor is általában az emelkedési vagy süllyedési százalékoknál.Ott ritka nagy baromság %-ot  tudnak megadni a telók.

Ha Garmin vagy Suunto minőségi GPS-t tennének bele akkor sokkal többe kerülnének. És azt sem kell elfelejteni , hogy a GPS egy eléggé általánosító dolog. Melyik GPS rendszerre gondolsz? (usa vagy orosz vagy európai) Akkor a szabadon elérhető (nem fizetős) GPS-nél akár 50 méter eltérés is lehet.Nagy sebesség mellett ezért gond pl. az autóknál mikor már rég túl vagy a leágazáson mikor jelzi , hogy ott vagy.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Kiegészítő kérdés: mi történik, ha különböző típusú LED-eket kötök sorba ugyanarra a tápra? (feltételezve, hogy a táp által adott áramerősség nem haladja meg egyik LED maximális áramerősségét sem) A fogyasztók által okozott feszültségesés továbbra is összeadódik, az rendben, de a LED-ek számára nem jelent problémát, hogy eltérő tulajdonságúak vannak ugyanazon körön? Gondolom, nem, csak eltérő hatékonysággal és eredménnyel lesznek meghajtva, de azért inkább kérdezek előre.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Kíváncsi lennék, hogy egy komolyabb GPS-el ellátott telefon mit tud a Garmin nagy érzékenységű túra/kerékpáros GPS-eihez képest, de ez most a lámpás topik. :)

Én egy Garminra lennék kíváncsi ... pontosíthatnám a térképeimet :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

...

Lehet, hogy csak alsó kategóriás telefonokat használtál? A fentiekből ugyanis az látszik, hogy mindketten telefonról beszélünk, teljesen eltérő tapasztalatokkal.

Erdőben azért nem használható sebességmérésre, mert a fák lombja és tereptárgyak miatt akadozna, néha több száz métereket kihagy követésnél is.

Amit kihagytam, hogy nyílt helyen, autóval (nagy sebességnél) úgy néz ki korrektül mér sebességet. A műszerfalba süllyesztett tálcába rakom, ami eléggé alul van és még fejjel lefelé is fordítom, mert úgy jobban hallom. A kereszteződéseknél néha megkeveredik és elég sokára döbben rá ha nem arra mentem, amit megtervezett.

Kíváncsi lennék, hogy egy komolyabb GPS-el ellátott telefon mit tud a Garmin nagy érzékenységű túra/kerékpáros GPS-eihez képest, de ez most a lámpás topik. :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Nem vagyok annyira képben a telefonokkal, hogy milyen GPS van bennük, de az enyém GPS-e azért eléggé a használhatatlanság határát súrolja. Volt a kezemben pár olcsó kategóriás telefon és mindegyikkel ugyanezt tapasztaltam. A GPS felbontása és érzéketlensége miatt sebességmérésre alkalmatlan. A feléledési idő nagyon ritkán néhány másodperc, inkább több perc a jellemző, rossz esetben 5-15 perc is lehet (mozgás közben, mert ezt senki sem tudja kivárni). A térképen látom hol vagyok, erre jó. Sajnos néha elveszíti a jelet vagy a pontossága nagymértékben leromlik (akár több száz méteres szórásra), ami talán időjárás és terep függő is. Kereszteződéseknél (4-6 felé menő) mindig megszívom, mert az iránytűje sem az igazi, általában elmegyek a rossz irányba. Az akku pedig folyamatos kijelzővilágítás mellett 2-3 óránál sokkal többet nem bír. Kesztyűben pedig nem lehet az érintőképernyőt kezelni (főleg nem téliben). Egy Garmin-al össze sem lehet hasonlítani, ami olyan érzékeny, hogy épületen belül is azonnal talál jelet, az akku egy napot kibír. Ezért szeretnék majd egy olyat. Addig is a térképprogram átmeneti megoldásnak kiváló volt, de mivel írtad, hogy vennél ilyen telefont, ha csak emiatt szeretnél, akkor azt meggondolnám a helyedben.

Samsung Spica -> S2 -> Sony Xperia S -> Z
A Samuk GPS-ével jól lehetett sebességet mérni, egész pontosak is voltak, de volt, hogy kb 1 percig tétováztak, vagy fel sem akartak ébredni -> restart mindig megoldotta.
Sonynál az S-en csodálkoztam, mikor a retyón megtalált :D, az még egész jó volt. A Z-vel viszont ugrabugrál a sebesség is, meg a pozíció is, tehát kb semmit nem ér a 4-5 másodperces feléledési ideje ellenére sem. Azért városban szévédőre helyezve még jól navigál, nem úgy, mint a Samsung Galaxy S, ami híresen xar GPS-t kapott.

Lehet, hogy csak alsó kategóriás telefonokat használtál? A fentiekből ugyanis az látszik, hogy mindketten telefonról beszélünk, teljesen eltérő tapasztalatokkal.

Edited by RelakS, 2014. January 22. - 00:08.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Köszönöm szépen az infót.

Még nincs ilyen telefonom, de tervbe van véve már valami hasonló, jó grafikus felületű vásárlása.

Nem vagyok annyira képben a telefonokkal, hogy milyen GPS van bennük, de az enyém GPS-e azért eléggé a használhatatlanság határát súrolja. Volt a kezemben pár olcsó kategóriás telefon és mindegyikkel ugyanezt tapasztaltam. A GPS felbontása és érzéketlensége miatt sebességmérésre alkalmatlan. A feléledési idő nagyon ritkán néhány másodperc, inkább több perc a jellemző, rossz esetben 5-15 perc is lehet (mozgás közben, mert ezt senki sem tudja kivárni). A térképen látom hol vagyok, erre jó. Sajnos néha elveszíti a jelet vagy a pontossága nagymértékben leromlik (akár több száz méteres szórásra), ami talán időjárás és terep függő is. Kereszteződéseknél (4-6 felé menő) mindig megszívom, mert az iránytűje sem az igazi, általában elmegyek a rossz irányba. Az akku pedig folyamatos kijelzővilágítás mellett 2-3 óránál sokkal többet nem bír. Kesztyűben pedig nem lehet az érintőképernyőt kezelni (főleg nem téliben). Egy Garmin-al össze sem lehet hasonlítani, ami olyan érzékeny, hogy épületen belül is azonnal talál jelet, az akku egy napot kibír. Ezért szeretnék majd egy olyat. Addig is a térképprogram átmeneti megoldásnak kiváló volt, de mivel írtad, hogy vennél ilyen telefont, ha csak emiatt szeretnél, akkor azt meggondolnám a helyedben.

freddyke-kérdezhetek Tőled valamit ? Mennyit bicóztál tavaly? 

Nem tudom hogy jön ez ide, a felsőcsőtáska minimum 5000km óta rajtavan a biciklin és nem koptatta ki a stucnit, mivel hozzá sem ér. És még a táskától jóval szélesebb lámpa akksi is belefér, mert nagyon rugalmas és erős anyag. Erre próbáltam kilyukadni.

Tavaly alig bicóztam, mivel a nyárból két hónapot Dél-Amerikában töltöttem. A munkám mellett egyébként is alig tudok kijutni. De mint írtam már máshol is, nekem nem a mennyiség számít, hanem az élmény.

Edited by freddyke, 2014. January 21. - 23:29.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Köszönet! 

Őszinte leszek, elkezdtem olvasgatni, közben wikipediazva az alapfogalmakat, Ohm-törvényeket, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra. Első körben azt határoztam el, hogy veszek új hegyet a forrasztóhoz :) Egyszer már próbálgattam a régi orosz eszközt, mikor szakadás miatt meg kellett rövidíteni a Hozélámpa vezetékét, és kínszenvedés volt. 

A következő kihívás (félig off) több elemes otthoni spotvilágítás lesz a szekrény tetejére , ha ez megy, akkor komolyabb - kisebb - akkus lámpának is nekifutok. Ha van egy kis türelmed (vagy bárkinek), örömmel veszem, ha kijavítjátok a hibákat a gondolatmenetemben. 

A terv, ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat, a következő:

(http://www.ledaruhaz.hu/#a133610 + hozzá való optika) x 3

Az első kérdés, hogy a modul alapja egy alu lemez, ami részben a hűtésért is felel. Ez a passzív hűtés, gondolom, nem elegendő mennyiségű egy ilyen led esetén (mivel minden 10. HSZ az oldalakon a hűtést hangsúlyozza), így a modul egy számítógépes hűtőbordán ülne, és az lenne rögzítve. Viszont nem-e kell akkor valahogy szigetelni a modult a szintén vezető bordától (elektronikusan)? Ha szigetelem mondjuk szigszalaggal, akkor kinyírtam a hűtést, plusz lehet, a szigszalag, vagy bármi egyéb is

megolvad, még komolyabb gondot okozva. Vagy valamit egyszerűen nem veszek észre, és ez nem ennyire bonyolult? :)

Oké, tfh. rögzítettem őket a bordán, megsülni emiatt már nem fognak. Ezt követően sorban vagy párhuzamosan kell őket kötnöm? Ha párhuzamosan kötöm a hármat, és az egyik ág "meghal", akkor vele pusztul a többi is, vagy egy okos táp az ilyet megoldja? Ha sorba kötve hal ki az egyik modul, mi történik? Megszakad az áramkör, vagy a megpusztult leden is átfolyik még az áram?

Táp választás. Itt is "van baj". Hamar fejfájást okozott a szükséges ellenállások számolása a példákban, plusz sok kézimunkával is jár a szerelésük, így első körben valamilyen okos tápot vennék inkább. Mivel a szobavilágítást nem kell hordozni, tölteni, gondolom, kell egy dugvilla is, kapcsolóval.  Szeretném, ha hosszú élettartama lenne a ledeknek, inkább kisebb áramerősséggel hajtanám meg őket, és nem hagynám a teljes fényerőt.

A fenti 3 modulnál ez azt jelenti, hogy 700 mA-s táp kell, gondolom. Azt írja, hogy 700 mA-nál a modul fogyasztása 7.5W. Tehát, ha 3 van belőle, akkor min. 3x7.5W-os, azaz 22.5W-os táp kell? Tehát, ha veszek egy ilyet,  http://www.ledaruhaz.hu/#a78655 aminek csak 21W a maximális teljesítménye, az mit jelent a gyakorlatban? Kisebb fénnyel és áramerősséggel fog menni egy ilyen rendszer, vagy egyáltalán nem fog világítani, vagy csak az első kettő fog világítani?     

E tekintetben, ha jól sejtem, az nem probléma, ha a maximális teljesítménnyel fölé megyek a szükségesnek, mert a táp a kimeneti feszültséget a fix áramerősséghez és az áramkörön lévő fogyasztókhoz igazítja. (illetve ide mehetett volna kérdőjel is, hozzáigazítja? :D )

LED választás. Itt  már csak elméleti a kérdésem; sok "occó" forrás különösebb info nélkül hirdeti a ledeket, ilyen esetekben honnan tudja a kedves vásárló, mekkora a maximális áram, amit a led elvisel, illetve mekkora feszültség esik rajta?

Köszi, ha valaki végigolvasta, még inkább, ha tud okítani is :)

Ezt így szerintem nem nagyon lehet megtalálni komplexen leírva egy helyen, viszont sok helyen írnak róla dolgokat.

Szerintem nézz körül a régebbi hozzászólások között ha van türelmed a lámpa építő fórumokon.

Ahol én is szoktam írni régebben, ott is lehet nézelődni. http://forum.wikitec...=992250#p992250

Edited by kalaius, 2014. January 21. - 18:37.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Bocs, nem szóltam..

Edited by Balu1, 2014. January 21. - 00:38.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

freddyke-kérdezhetek Tőled valamit ? Mennyit bicóztál tavaly? 

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Köszönöm szépen az infót.

Még nincs ilyen telefonom, de tervbe van véve már valami hasonló, jó grafikus felületű vásárlása.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Ha nem használod a bicódat akkor mindig tökéletes marad :)

Nem arról volt szó, hogy vitrinbe tartaná. A táska kialakítása rossz, ami szétkoptatja a kormányszárat. Nem kell ilyen táskát használni. Leírtam én milyet használok, le sem veszem, egy milliméter kopás nincs a kormányszáron.

Amilyen programot letöltesz rá, olyan van rajta :)
Főnök pont a múlt héten mutatott olyan térkép programot, amiben túratérkép van túraútvonalakkal, magasságszintekkel.
Konkrétan ez a Locus Map Free volt. Érdemes hozzácsapni a Locus Map Tweak-et, több lesz a térkép.

Balu, én megvettem a Locus Pro-t a telefonomra, 1000-2000 forint körül volt. Rá lehet tölteni a turistautak.hu térképeit, én ezt használom jelenleg.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tényleg ezen kell spórolni 300 Ft-ot több tízezres lámpánál és több százezres bringa mellett ? Ti dolgotok.

Nem is a spórolás a lényege, de ha éppen nem volt más és netán az új is majd bomlani kezd és foszlik a megerősítés nélkül,

akkor havonta újat venni, se lehet megoldás.

Hasonló módszerrel erősítettem meg egy kicsi és hatékony lábpumpa tokját, ami könnyű és annyira kicsi, hogy elfér a bringán.

Na meg annyira könnyen fúj, hogy nem is használok mást. A méretben hozzá illő tokjánál fogva fel lehet tépőzárazni a bringára,

viszont annak is foszladozott az egyedi tokja. Annál jöttem rá, hogy menthető a dolog, ha már új méreteset nem lehet venni hozzá.

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 posts

Pálmatex-el sufni-tuningolni egy foszló varrásos 3 dolláros sz@rt...... Úristen !!!!

A Tengerszemben láttam hasonló Deuter táskákat vázra, valamelyikbe csak be lehet rakni az aksit. Ez a varrásfoszlós szenvedés egy ilyen apróságnál szerintem elég sza....ó dolog, egy normálisat kell venni és kész de elfogadom ha valakinek ez örömet okoz. Így színes a világ.

A Deuter kis táskám, (amúgy Phone-Bag néven fut de a mérete miatt vettem) amiben a lámpa-akksim tartom 2009 óta fönt van a vázamon de ha kimosnám kb. újnak el lehetne adni. 1200 Ft körül volt. Tényleg ezen kell spórolni 300 Ft-ot több tízezres lámpánál és több százezres bringa mellett ? Ti dolgotok.

Edited by xclajos, 2014. January 19. - 18:22.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Kössz, ez tök jó, bringára is tökéletes választás! 

Egyébként a gyengén varrott táskákat lehet javítani a varrásnál és az elvékonyodott részeknél, mielőtt szétszakadna.

Még az anyagának a bomlását is meg lehet szüntetni belülről ezzel a módszerrel.

Ki kell fordítani és belülről az illesztések közé és az elvékonyodott részekre kell juttatni tubusos gumiszerű ragasztót vékony rétegben. Palmatex és hasonló néven lehet venni tubusban. Ez ahhoz hasonló, mint amivel a pvc padlót ragasztják. Utána nem szabad, hogy össze érjen a bekent felület ahol nem tartozik össze mert egymáshoz ragad néhány órán belül. Ettől a ragasztótól belül egy gumiszerű bevonatot kap. kívülre ne jusson mert ott csúnya lesz.

Edited by Balu1, 2014. January 19. - 17:51.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Egy kis OFF kérdés:

Azon terep gps van vagy csak autós?
Úgy értem, hogy pl a sikárosi erdészházhoz vezető utat látod-e rajta, vagy pl. a Prédikálószékhez vezető erdei utakat?
Vagy ami az erdőben van ott csak egy zöld foltként mutat mindent?

Amilyen programot letöltesz rá, olyan van rajta :)
Főnök pont a múlt héten mutatott olyan térkép programot, amiben túratérkép van túraútvonalakkal, magasságszintekkel.
Konkrétan ez a Locus Map Free volt. Érdemes hozzácsapni a Locus Map Tweak-et, több lesz a térkép.

Edited by RelakS, 2014. January 19. - 14:33.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Erősebbre? Minek? Az alsó rögzíti a felsőcsőhöz, az elején lévő a kormányhoz. Ha nem féltéglát raksz bele, frankón ott marad. Próbáljam ki, hogy ami akkum csak van itthon, azt belerakom? XD

Annyi tuningot csináltam rajta, hogy az alsó tépőzárakat megerősítettem egy műanyag lappal (gravírtábla alapanyag), ami így a felső cső és a táska közé kerül, így merevebb lett az egész.

az akkutaró varrása gyenge cérnával van varva ezért megy szét. Bár ugye ez attól is függ mennyit használod.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Hehe, ilyenem nekem is van. Marha jó azt leszámítva, hogy szasdfrrá koptatta kormányszár végét. Legalábbis a festést.
Ittvan Xperia Z éppen belefér

Ha nem használod a bicódat akkor mindig tökéletes marad :)

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Egy kis OFF kérdés:

Úgy értem, hogy pl a sikárosi erdészházhoz vezető utat látod-e rajta, vagy pl. a Prédikálószékhez vezető erdei utakat?

osmand és openmaps Nem vagyok terepen közlekedő, de ezek fent vannak a telómon.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ittvan Xperia Z éppen belefér

Egy kis OFF kérdés: