Köszönet!
Őszinte leszek, elkezdtem olvasgatni, közben wikipediazva az alapfogalmakat, Ohm-törvényeket, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra. Első körben azt határoztam el, hogy veszek új hegyet a forrasztóhoz Egyszer már próbálgattam a régi orosz eszközt, mikor szakadás miatt meg kellett rövidíteni a Hozélámpa vezetékét, és kínszenvedés volt.
A következő kihívás (félig off) több elemes otthoni spotvilágítás lesz a szekrény tetejére , ha ez megy, akkor komolyabb - kisebb - akkus lámpának is nekifutok. Ha van egy kis türelmed (vagy bárkinek), örömmel veszem, ha kijavítjátok a hibákat a gondolatmenetemben.
A terv, ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat, a következő:
(http://www.ledaruhaz.hu/#a133610 + hozzá való optika) x 3
Az első kérdés, hogy a modul alapja egy alu lemez, ami részben a hűtésért is felel. Ez a passzív hűtés, gondolom, nem elegendő mennyiségű egy ilyen led esetén (mivel minden 10. HSZ az oldalakon a hűtést hangsúlyozza), így a modul egy számítógépes hűtőbordán ülne, és az lenne rögzítve. Viszont nem-e kell akkor valahogy szigetelni a modult a szintén vezető bordától (elektronikusan)? Ha szigetelem mondjuk szigszalaggal, akkor kinyírtam a hűtést, plusz lehet, a szigszalag, vagy bármi egyéb is
megolvad, még komolyabb gondot okozva. Vagy valamit egyszerűen nem veszek észre, és ez nem ennyire bonyolult?
Oké, tfh. rögzítettem őket a bordán, megsülni emiatt már nem fognak. Ezt követően sorban vagy párhuzamosan kell őket kötnöm? Ha párhuzamosan kötöm a hármat, és az egyik ág "meghal", akkor vele pusztul a többi is, vagy egy okos táp az ilyet megoldja? Ha sorba kötve hal ki az egyik modul, mi történik? Megszakad az áramkör, vagy a megpusztult leden is átfolyik még az áram?
Táp választás. Itt is "van baj". Hamar fejfájást okozott a szükséges ellenállások számolása a példákban, plusz sok kézimunkával is jár a szerelésük, így első körben valamilyen okos tápot vennék inkább. Mivel a szobavilágítást nem kell hordozni, tölteni, gondolom, kell egy dugvilla is, kapcsolóval. Szeretném, ha hosszú élettartama lenne a ledeknek, inkább kisebb áramerősséggel hajtanám meg őket, és nem hagynám a teljes fényerőt.
A fenti 3 modulnál ez azt jelenti, hogy 700 mA-s táp kell, gondolom. Azt írja, hogy 700 mA-nál a modul fogyasztása 7.5W. Tehát, ha 3 van belőle, akkor min. 3x7.5W-os, azaz 22.5W-os táp kell? Tehát, ha veszek egy ilyet, http://www.ledaruhaz.hu/#a78655 aminek csak 21W a maximális teljesítménye, az mit jelent a gyakorlatban? Kisebb fénnyel és áramerősséggel fog menni egy ilyen rendszer, vagy egyáltalán nem fog világítani, vagy csak az első kettő fog világítani?
E tekintetben, ha jól sejtem, az nem probléma, ha a maximális teljesítménnyel fölé megyek a szükségesnek, mert a táp a kimeneti feszültséget a fix áramerősséghez és az áramkörön lévő fogyasztókhoz igazítja. (illetve ide mehetett volna kérdőjel is, hozzáigazítja? )
LED választás. Itt már csak elméleti a kérdésem; sok "occó" forrás különösebb info nélkül hirdeti a ledeket, ilyen esetekben honnan tudja a kedves vásárló, mekkora a maximális áram, amit a led elvisel, illetve mekkora feszültség esik rajta?
Köszi, ha valaki végigolvasta, még inkább, ha tud okítani is
Ezt így szerintem nem nagyon lehet megtalálni komplexen leírva egy helyen, viszont sok helyen írnak róla dolgokat.
Szerintem nézz körül a régebbi hozzászólások között ha van türelmed a lámpa építő fórumokon.
Ahol én is szoktam írni régebben, ott is lehet nézelődni. http://forum.wikitec...=992250#p992250
Edited by kalaius, 2014. January 21. - 18:37.