Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8752 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ez nem éppen fejlámpa. Tényleg elég beteg. Kézben megtartani is sok.

Kollégám vett egy Ledlenser M17R kézilámpát. Egy LED, 850 lumen, szélesen fókuszálható optikával (kis ponttól a hatalmas körig). Ránézésre úgy tűnt, hogy van benne reflektor és lencse is. Tegnap kerestem róla fórumokban, úgy néz ki több évvel ezelőtti kiadású LED van benne. Csináltunk egy összehasonlítást a Lumicycle Explorer-el, amiben 3db CREE XM-L U2 Cool White LED van (ez sem a legújabb). Azonnal látszik, hogy a Ledlenser egy nagyon határozottan lehatárolt, egyenletesen megvilágított kört rajzol, ahol az összes fény ebbe koncentrálódik. Bár vannak halványabb körök is ezen kívül, de nem jelentős. A Lumicycle optikájának a kilépő felülete nem sima (ahogy a képen is látszik), szórja a fényt. A fényfolt úgy néz ki, hogy középen van egy erősebb folt majd kifelé fokozatosan halványodik, ez eléggé megnehezítette az összehasonlítást. Az is látszik, hogy a Ledlenser fényének nagyon rózsaszínes beütése van, a Lumicycle fénye sokkal természetesebb fehér. Ez is nehezítette az összehasonlítást. A legkisebb fényfolttal a Ledlenser nagyon sokkal fényesebb volt, hasonló méretű fényfolttal mint a Lumicycle, a Lumicycle volt minimálisan fényesebb. Azt nem értem, 3 legalább ugyanolyan, vagy inkább erősebb LED, hogyan nyújthat ilyen teljesítményt? Azt gondolom, hogy egyrészt túl sok fény jut oldalra, másrészt a tükrös-lencsés megoldás a határozott helyre koncentrált fénnyel sokkal hatékonyabb. Lehet ez a magyarázat? Szeretném megcsinálni a beamshot-okat, amiről szó volt még tavaly. Az autóm tompítottja (H7), Lumicycle (eredeti XM-L U2 LED-ekkel), Lumicycle (XM-L2 U2 LED-ekkel), Ledlenser.

freddyke módosította - 2014. március 07. - 21:26

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

A csávó fölkapcsolja a napot ! :D

Kb. a 6. perctől mutatja a fényét:  http://www.youtube.c...h?v=qsEz1mIDMFM

Nagyon beteg....:-))

Nem egy tipikus fejlámpa. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.700 hozzászólás

A csávó fölkapcsolja a napot ! :D

Kb. a 6. perctől mutatja a fényét:  http://www.youtube.c...h?v=qsEz1mIDMFM

Nagyon beteg....:-))

Marci

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Sziasztok!

Gondoltam érdekes lehet a számotokra is: http://www.itcapital...tor-c840100-n03 fényképező- és videokamera akkukat árusítanak ki, lámpaépítéshez tökéletes cellaforrás! :)

Én a Canon BP-945 -öt ajánlom (az a legjobb ár/cella arány :)  ), 6db 18650 cella van benne. A címke szerint 4500 mAh-ás a pakk, vagyis a cellák 1500-asak, de a méréseim alapján közelebb vannak a 2Ah-hoz.

Szóval akit érdekel vegye, vigye.

Üdv & jó barkácsolást!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Sosem fogyok ki a kérdésekből, bocsánat :)
...mitől függ, h mennyi feszültség esik adott áramnál a leden? lehet valahogy ezt kalkulálni?
neten keresgélve a grafikonok alapján http://www.amperor.c...d_i_v_curve.jpg

elméleti a kérdés, hogy ha mondjuk van driver mint a fenti (50-120V, 36 W,0.35A) és van 36 db 2-3.5V-s LED ahol az ajánlott max. meghajtás mondjuk 0.9A
akkor a fenti driver még elbír ennyivel, vagy ajánlott a maximális feszültségekkel számolni függetlenül az áram erősségétől?...

A led égésfeszültsége alapvetően függ: a led színétől (chip anyagától), az áramsűrűségtől, (+a hőmérséklettől, szerkezettől...). Égésfeszültségben az Infra led kezdi a sort (~1V; ), majd a hullámhossz csökkenésével nőnek az égésfeszek, az ultraibolyáig. /Kivétel a Hi eff zöld, illetve a fehér led -de mindkettő kék led égésfeszültségével kalkulálható-/

Fehér led kb. 2,5V-on kezd derengeni, 2,8...3,2(4)V az üzemi feszültségtartomány (gyártmány, áram, hőfok, és példány függő) adott típus adatlapján grafikonról leolvasható különböző áramoknál a tipikus égésfeszültség. Ha több chipes (soros bekötésű), akkor nyilván a chipek számával visszaosztva jön ki egy led nyitófeszültsége... pl CREE CXA2011

Led drivereknél megadnak bejövő feszültségtartományt; kimenő feszültségtartományt; illetve kimenő áramot. A driver akkor tud (jól) működni (a kimenő áramot biztosítani), ha a ledsor össz égésfeszültsége az előírt minimum-maximum kimenőfeszültség tartományba esik! Ha nagyobb feszültségű sort állítasz össze, akkor simán nem, vagy kevésbé fog világítani; viszont alacsonyabb égésfeszültségű sorral terhelve a kimenetet tönkremehet (vagy a ledsor, vagy a driver füstöl el).

Esetedben a driver 50V-120V közti ledsort képes kihajtani, 350mA-es árammal. A választott* 30W /32-36V-os led arrayból minimum 2db-ot kell sorosan kötni, és esetleg 4db-ot még ki bír hajtani, de 3 üzembiztos (+néhány piros, sárga spektrum kiegészítő led is beleférhet, ha lakásvilágításra akarod használni azokat a hidegfehér ledeket).

*30W/32...36V= közel 1A a max áram, a 10 chipnél. Harmad áramú hajtás esetén sacc inkább 3V-3,2V környékére várható az égésfesz chipenként...  ;) 

Ha 1-es ledeket kötsz sorba (és a max driverteljesítményt szeretnéd kivenni), akkor az összeset sorbakötöd, majd kezded kurtítani a ledsort. Mikor megjön a max fényerő, akkor megállsz! :)  

(Műszerrel: soros áramméréssel: már nem nő tovább az áram; illetve párhuzamos feszültségméréssel: el kezd csökkemnni a kimenőfeszültség. Ha hidegebb környezetben is használhatják -kültér- akkor még 1db leddel kurtítod).

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Ezt pedig azért, hogy más is tudjon a kályhától indulni:

http://electronicsclub.info/leds.htm led alapok

http://skory.z-net.hu/kezdo/ led alapok 2

http://skory.gylcomp...pcs/led230.html otthoni led világítás hálózatról

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

És még!

Sosem fogyok ki a kérdésekből, bocsánat :)

Néztem ezt.

https://dx.com/p/gkd...17#.UujycvTH_sM (tehát max 36 W telj. 50-120 V-t produkáló 0.35A-s driver

és ezt

https://dx.com/p/lg-...25#.UujyMPTH_sM 30W 32-36V-s 10x1W ledes panel

mitől függ, h mennyi feszültség esik adott áramnál a leden? lehet valahogy ezt kalkulálni?

neten keresgélve a grafikonok alapján úgy tűnik, hogy nagyon kis áramerősségnél lineárisan nőnek együtt, majd a feszültség már nem nő az árammal

(de volt olyan is, ami szerint végig lineáris és volt olyan is, ami szerint végig állandó)

http://www.mikesflig...ges/led_di1.jpg

http://www.amperor.c...d_i_v_curve.jpg

elméleti a kérdés, hogy ha mondjuk van driver mint a fenti (50-120V, 36 W,0.35A) és van 36 db 2-3.5V-s LED ahol az ajánlott max. meghajtás mondjuk 0.9A

akkor a fenti driver még elbír ennyivel, vagy ajánlott a maximális feszültségekkel számolni függetlenül az áram erősségétől? (főleg, ha nem lineárisan mozognak együtt)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Legeslegújabbat nem hiszem hogy találsz, de pl. FDH-tól (Farnell magyar disztribútora) is lehet jónéhány Ledet beszerezni, pl amiket ajánlok:
-CREE XM-L ledek, de más típusokat is árulnak...
-(esetleg régebbi) multiledes CREE MCPCB-k multi optikákhoz
-CREE CXA led array-ok lakásvilágításhoz
-Bridgelux led array-ok lakásvilágításhoz

Bringára 1chip/tok ledeket érdemes használni, mert csak azt lehet kis optika mérettel jól fókuszálni, 4000-5500°K-es színhőmérsékletűt (gyengébb CRI, keskenyebb spektrumú, jobb hatásfokú típusukat célszerű választani)...

Lakásvilágításhoz praktikusabb több chipes array*-okat használni. 3000-4500°K színhőmérsékletű(szórtabb fény, magasabb CRI, szélesebb spektrumú -emiatt ugyanolyan színhőmérséklet esetén is gyengébb hatásfokú-) ledek. *Ezek az array-ok általában jóval egyszerűbben rögzíthetők, hűthetők, beköthetők, mint a sima powerledek; nagyobb feszültségről-kissebb áramról hajthatók -így csökkenthető a táp, és a vezetékezés vesztesége-... 

a.) Egyszerű áramgenerátor kapcsolás, nagyobb feszültségű ledsor meghajtásához.

Közvetlen hálózati feszültségről üzemelő ledes világítás:

b.) 230Vac-s ledek néhány wattra -semmit nem kell elé kötni- (én pl varrógépben váltottam ki vele az izzót)

c.) Ledlámpa kondis előtéttel

Köszönet!

Lakáshoz már én is oda jutottam, hogy több chipes lesz, csak azt nem tudom, hogy innen, ebay-ről vagy Dx-ről :)

Balu: türelmesen várom :)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

...A chipcadnél és a conradnal láttam valódi készletre utalást, de ha már beleteszek időt és pénzt a projectbe, akkor a legfrissebb, legnagyobb hatásfokú ledeket próbálnám ki, márpedig az elsőnél pl. pont kiárusításról írnak. Vagy itthoni beszerzésben ne is reménykedjek? :/

Legeslegújabbat nem hiszem hogy találsz, de pl. FDH-tól (Farnell magyar disztribútora) is lehet jónéhány Ledet beszerezni, pl amiket ajánlok:
-CREE XM-L ledek, de más típusokat is árulnak...
-(esetleg régebbi) multiledes CREE MCPCB-k multi optikákhoz
-CREE CXA led array-ok lakásvilágításhoz
-Bridgelux led array-ok lakásvilágításhoz

Bringára 1chip/tok ledeket érdemes használni, mert csak azt lehet kis optika mérettel jól fókuszálni, 4000-5500°K-es színhőmérsékletűt (gyengébb CRI, keskenyebb spektrumú, jobb hatásfokú típusukat célszerű választani)...

Lakásvilágításhoz praktikusabb több chipes array*-okat használni. 3000-4500°K színhőmérsékletű(szórtabb fény, magasabb CRI, szélesebb spektrumú -emiatt ugyanolyan színhőmérséklet esetén is gyengébb hatásfokú-) ledek. *Ezek az array-ok általában jóval egyszerűbben rögzíthetők, hűthetők, beköthetők, mint a sima powerledek; nagyobb feszültségről-kissebb áramról hajthatók -így csökkenthető a táp, és a vezetékezés vesztesége-... 

a.) Egyszerű áramgenerátor kapcsolás, nagyobb feszültségű ledsor meghajtásához.

Közvetlen hálózati feszültségről üzemelő ledes világítás:

b.) 230Vac-s ledek néhány wattra -semmit nem kell elé kötni- (én pl varrógépben váltottam ki vele az izzót)

c.) Ledlámpa kondis előtéttel

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Melyik a szerencsés? :)

Én azóta keresem a deltaV-s csatornánkénti cuccokat, amióta:
1: folyton sakkozno kellett, melyik két akku hajlandó együtt töltődni
2: Ez a kis kedvesség úgy megsütötte négy frankó akkumat, hogy felhólyagzott a borítása. Erre Hágában jöttem rá, mikor a lemerült akkuk helyére betettem a "feltöltötteket". Természetesen nem csak megsütve voltak, de fel sem voltak töltve :angry:
Ott mérgemben vettem ezt a szépséget. A vasszöget is feltölti, bár ha már döglődős az akku, akkor cicereg :huh: A 15 perces töltőm meg olyan érzékeny az akkukra, hogy ha kicsit is régebbiek, már rá sem bagózik :wacko:

A Voltcraft IPC-1L. Sajnálattal olvasom a rossz tapasztalataidat. Tudom ajánlani a Voltcraftot, de 500mA-en érdemes tölteni vele az AA akksikat (mivel kisebb töltőáramon nem érzékeli jól a töltés végét, lent írtam) és én általában egy 12cm-es számítógép hűtőventilátort (akár nagyon alacsony fordulaton, 5V-ról megtáplálva) fölé helyezek. Ha nem teszem, akkor sem süti meg, de többet tölt bele és a feszültségek sem olyan szépek. Mivel eleve nem a névleges árammal töltjük, mindenképpen jobb az akksinak a hűtés. AAA akksik töltését pedig csak a legkisebb töltőáramon ajánlom ezzel a töltővel. GP Recyko+ és Sanyo Eneloop akksikat veszek most már kizárólag, messze ezek a legjobbak.

freddyke módosította - 2014. január 26. - 01:34

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Melyik a szerencsés? :)

Én azóta keresem a deltaV-s csatornánkénti cuccokat, amióta:
1: folyton sakkozno kellett, melyik két akku hajlandó együtt töltődni
2: Ez a kis kedvesség úgy megsütötte négy frankó akkumat, hogy felhólyagzott a borítása. Erre Hágában jöttem rá, mikor a lemerült akkuk helyére betettem a "feltöltötteket". Természetesen nem csak megsütve voltak, de fel sem voltak töltve :angry:
Ott mérgemben vettem ezt a szépséget. A vasszöget is feltölti, bár ha már döglődős az akku, akkor cicereg :huh: A 15 perces töltőm meg olyan érzékeny az akkukra, hogy ha kicsit is régebbiek, már rá sem bagózik :wacko:

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ha jól emlékszek, az 1,2V-os csatornák 500/1000mA-en tudnak üzemelni, USB-ről 250/500mA-en.

Én is kíváncsi lennék amúgy, csak már van itthon annyi töltő (páros, akkunkénti csatornás, időzített, deltaV-s, LiIon-t is kezelő), hogy egy dobozt megrakhatnék vele O_O

Akkuból is van egy regement, amiben szerintem rengeteg kukázni való is akad.

(Igen, ez lámpás téma, tekintve, hogy azok akkuval/elemmel is mehetnek XD)

2000mA feletti NiMh akksikat 10 éve használok tömegével. Eleinte 2 csatornás impulzusos töltővel (nem folyamatos árammal tölt, ami elvileg jó az akksinak) töltöttem az akksikat párosával. Meglepően sokáig bírták és a kapacitásuk is stabil volt. Nekem is van van több 2 körös, kettesével töltő töltőm, de ma már nem használom egyiket sem. Volt már több döglődő akksi sorozatom, ezért lett a Voltcraft. Ezeket átmenetileg sikerült megmenteni, aztán végük lett, betett nekik a sokévnyi használat és nem cellánkénti töltés. A még jó akksijaimból soha nem látott kapacitást sikerült kinyernem (lámpa 1.5 óra helyett 2.5 órát világított) miután cellánként kezdtem el kisütni/tölteni őket. Meglepődve tapasztaltam a töltések során, hogy még a legjobbnak mondott akksik között is elég nagy kapacitáskülönbségek vannak. A párosával töltés azért nem jó az akksinak, mert lemerítésnél az egyik merül le előbb, amíg a másikban még van töltés, így a másikra rátöltünk. Nem szereti a NiMh ha még nem merült le és úgy töltünk rá. Ezért is a legjobb, ha cellánként van merítve/töltve minden egyes alkalommal.

A Voltcraft sem tökéletes, mivel folyamatos egyenárammal tölt, ami helyett én jobban örülnék az impulzusnak. Az egyenáramú töltés miatt a delta V detektálás, amivel a töltés végét kellene érzékelnie sem működik jól, ezt egy mérnök magyarázta el, de a gyakorlatban is ezt tapasztalom a töltővel. Névleges töltőáram esetén (~200mA) úgy emlékszem túltölti a cellákat véletlenszerűen. Ezért magasabb árammal töltök (~500mA), amivel nagyjából rendben detektálja a töltés végét, így viszont forrósodnak az akksik és hűteni kell őket ventilátorral. Azt vettem észre, hogy más töltőkkel töltött akksiknál jelentkezik a meglegedés leginkább, miután néhány kisütés/töltés ciklus lezajlott a Voltcraft-al, már közel sem melegszenek fel annyira. Nagy töltőáram esetén én így is ventilátoros hűtést használok (javarészt), úgy vettem észre, ha nincs hűtés, pontatlanabbul érzékeli a töltés végét és valamennyivel túltölti a cellákat.

A Voltcraft óta elég jó állapotban vannak az akksijaim. Bár egy profi töltőt nem így képzelek el, terveztem egyet, de sajnos idő szűkében a megvalósítás elmaradt.

freddyke módosította - 2014. január 26. - 01:06

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Nekem 4 csatornás Voltcraft van. Kíváncsi lennék ennek a paramétereire.

Ha jól emlékszek, az 1,2V-os csatornák 500/1000mA-en tudnak üzemelni, USB-ről 250/500mA-en.

Én is kíváncsi lennék amúgy, csak már van itthon annyi töltő (páros, akkunkénti csatornás, időzített, deltaV-s, LiIon-t is kezelő), hogy egy dobozt megrakhatnék vele O_O

Akkuból is van egy regement, amiben szerintem rengeteg kukázni való is akad.

(Igen, ez lámpás téma, tekintve, hogy azok akkuval/elemmel is mehetnek XD)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Akit esetleg még érdekelnek NiMH töltők: Lidl-ben láttam 8 csatornásat: 4db AAA/AA, 2db AAA/AA/C/D, 2db C/D (ezek alatt van a 4db AAA/AA), 2db 9V
4500 pénz

Nekem 4 csatornás Voltcraft van. Kíváncsi lennék ennek a paramétereire.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Mi a büntetés ? tegyek fel csengőt a bicómra ? :D

Először is (megint) elnézést az OFF miatt, de engem valaha kioktatott komolyabb versenyző családtag hogy ha nem szerelem azonnal le a csengőt a montiról akkor nem jöhetek vele edzeni :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Akit esetleg még érdekelnek NiMH töltők: Lidl-ben láttam 8 csatornásat: 4db AAA/AA, 2db AAA/AA/C/D, 2db C/D (ezek alatt van a 4db AAA/AA), 2db 9V
4500 pénz

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Az én bűnöm is, a végén már szándékosan nem válaszoltam az offolás megszüntetése miatt. A GPS megvitatását a saját témájában szívesen folytatom, ha valakit érdekel.

Az új lámpáimmal kapcsolatban: eredetileg 25°-os (kormányra) és 19°-os (sisakra) szórású lencsékkel küldték a szettet 19°-os tartalék lencsével. A kormányon levő annyra szórt, hogy teljesen beláttam oldalt az erdőbe, kanyarban sem kellett különösebben erőlködnöm a fejlámpával. Ezzel együtt előre semmit nem világított, ami miatt önmagában szinte használhatatlan volt, be kellett kapcsolni a másikat is. A fényintenzitás is csak 60% a szűkebb lencséhez képest. Kicseréltem azt is 19°-osra és azóta elég egy lámpa is közepes sebességhez és olyan mintha egy lámpával több lenne, brutális a fényintenzitás ha előre világítok mind a kettővel. Még meg kell szoknom, hogy oldalra és közvetlenül a kormány elé nem látok olyan jól (úgy értve, bőven látok, de nem 5-5m-t mint előtte), előre viszont nagyon és ez talán ellensúlyozza. 19 és 25° közötti szórású lencse lenne a legideálisabb, sajnos ilyen nincs nekik.

freddyke módosította - 2014. január 25. - 22:45

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ezt illik komolyan  venni,

ha bár tényleg én tettem fel a gps kérdést, rövidnek szánt offként

de úgy látszik többeket is érdekelt.

Kalaius: Majd össze szedem magam és írom tovább azt...

Balu1 módosította - 2014. január 25. - 20:42

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.086 hozzászólás

VILÁGÍTÁS! nem gps, világítás!

Mi a büntetés ? tegyek fel csengőt a bicómra ? :D

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

VILÁGÍTÁS! nem gps, világítás!

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.