Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

 • Lépj be és szólj hozzá
8372 hozzászólás a témában

#8361
Gabo

Gabo

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 255 hozzászólás
Visszatérve az eredetei témához. Látni és látszani?

Azt hiszem a hangsúly elsõ sorban a látszanin van. A kerékpár a közúti közlekedés többi résztvevõjéhez képes egy viszonylag lassú és ingatag eszköz. Ha nem vesznek idõben észre sokkal kisebb az esélye annak, hogy Te ki tudsz térni és sérülés nélkül megúszod a dolgot.
A láthatóságot javító eszközök közül az egyik legjobb dolognak a különféle fényvisszaverõket tartom. Ezek esetében is leginkább azt díjazom, ha a bringás szerkómon találhatóak elve. Meg van az az elõnyük, hogy nem tudod otthon hagyni õket és már szürkületkor is sokat javítanak a láthatóságon. Van belõlük a pedálcipõm sarkán, a hátizsákom zsebén, vállpántjain és a hosszú bringásnadrágom szárán. (Bár tartok tõle, hogy ez utóbbi még néhány mosás és elkezd leválni.)
Ezt követnék a különféle fényvisszaverõ szalagok, matricák, bár ilyet nem használok. Talán azt lehet elõnyükre felhozni, hogy a legolcsóbb megoldást jelentik a láthatóság fokozására. Ráadásul zsebben, vagy a hátizsákban is kényelmesen elférnek. Viszont könnyû õket otthon hagyni, elhagyni, elszakítani. Meg nem biztos, hogy mindenki szívesen elrondítaná velük a szerelését, bringája megjelenését.
A következõ fokozatot a kisebb lámpák jelentik. A KRESZ szerint elõre fehér, hátra piros fényû lámpát kell rakni és ehhez érdemes is tartania magát az embernek. A kék, zöld villogók bár látványosak a láthatóságon véleményem szerint nem sokat javítanak. A sárga villogó meg kerülendõ, mivel a sofõrök mást szoktak meg, így esetleg rosszul értelmezik a látványt. Az elõl folyamatos fehér, hátul folyamatos piros megoldás elõnye, hogy könnyebben meg tudják becsülni a mozgásod irányát, a távolságodat, sebességedet. Bár hátra a villogó piros talán még elõnyösebb, lévén sokkal inkább feltûnõ, így egy fáradt (esetleg kissé piás) autóvezetõ is talán észreveszi.
Mivel nem igazán bringázok sötétben, ezért egyenlõre elégnek találtam elõre egy Cateye kriptonos, elemes HL500-ast, hátra pedig egy piros, LED-es LD120-ast.
Ezzel a felszereltséggel legalább látható vagyok. ;) Bár az elsõ lámpa helyére gondolkodom valamilyen erõsebb fényû halogén + aksis megoldáson. A nagyobb fényerõ mellett talán már látni is lehet majd, az aksik használata pedig hosszabb távon gazdaságosabb.

Mivel a bringás nincs "bezárva" egy üveggel körülvett kalitkába, amit ráadásul megtölt a mûszerfal és egyéb szerkezetek szórt, visszavert fénye ezért még külön világítás nélkül is eleget láthat az útból és környezetébõl ahhoz, hogy lassú tempóban haladni tudjon. Ha ezt kiegészíti még valami világítás féle, akkor kicsit tempósabban és nagyobb biztonsággal lehet tekerni. Ahhoz viszont, hogy ténylegesen látni is lehessen már kicsit mélyebben kell a zsebekbe nyúlni.
Az ideális megoldás elõre egy erõs fényû lámpa. Aktív éjszakai terepezéshez, erdõjáráshoz pedig ezt még érdemes kiegészíteni egy jó sisak lámpával.

Azt hiszem minden szempontból az a jó, ha a felszerelésedre, bringádra van rögzítve az adott eszköz. Így nem fordulhat elõ, hogy otthon felejted és gondba kerülsz ha "hirtelen" rád sötétedik. Aki kivilágítatlanul teker éjszaka, az az életével játszik. Még akkor is ha van utcai világítás. Azt hiszem mindenkinek megér az élete néhány ezer Ft.-t, amennyibe egy lámpa és egy villogó kerül.

#8362
nagy_M

nagy_M

  vendég

 • fórumtag
 • 95 hozzászólás
hallotam egyrol(fejlampa)
allitolag a vilag legjobbja
otthon kapni sem lehet
amerikaban 400 dollar(igen, aztobb, mint szazezer)
StormRider H.I.D.
egyebkent, szerintem a Cateye jo, es arartekaranyos is...sajos nem igaziam vagyok ilyesniben otthon...


nem is tudom minek irtam be :) >:(
M

#8363
kiscsango

kiscsango

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 715 hozzászólás
Háát, a Dakaron a legtöbb csapat Petzl fejlámpát használt, a barlangászoknál a silva is nagyon népszerû.  Mindkettõnél kb. 6-7-ért kapni normális lámpát, de majd a Sporton csekkolom õket. Tesóm anno úgy oldotta meg a problémát, hogy felragasztotta szalaggal a lámpát a bukóra, de ezt szerintem meg lehet csinálni tartósabb verzióban is.

#8364
Ras

Ras

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 4.021 hozzászólás
szóval akkor bújjam a netet fejlámpa ügyben...
láttam cateye fejlámpát is kb 8 rugóért...
vagy valakinek valami érdemleges 5let?

#8365
kiscsango

kiscsango

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 715 hozzászólás
Én egész életemben világítás nélkül mentem, és eddig mindig nappal ütöttek el. Erdõbe pedig csak a fejlámpa jó, a többi szívás, még a hiper-szuper halogének is.
Fejlámpából kapni kb. két márkát, Petzl és Silva, vagy csinálsz magadnak.  

#8366
Jorus

Jorus

  ALFAHÍM

 • globális moderátor
 • 11.784 hozzászólás
1. nem lehet hátra feltenni villogót, mert nincs hova;
2. a járdán csak a filmekben közlekednek autók, amik különben is csak a zöldséges és újságos standokat borogatják fel.

#8367
Shaman

Shaman

  vendég

 • fórumtag
 • 237 hozzászólás
hátul nyeregtáskába épített piros led villany...
elöl semmi... városban látok, erdõben pedig... hmm. nem ;D

#8368
Rave_Ace

Rave_Ace

  Dömdödöm

 • globális moderátor
 • 3.201 hozzászólás
Nekm elöl sram 3 funkciós lámpám van KÉK leddel! ;DMJF:120%
a hátsót elhagytam a margitszigeten! :(
De az 5 funkciós volt!
most veszek egy újat! :)

#8369
country

country

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 927 hozzászólás
azért  3 óra elég nevetséges. ez szoktatott le engem a lámpa használatról. ez nem jelenti azt hogy nem használok elsõ hátsó villogót. aki pedig nem használ  semmilyen világító eszközt az vagy nem közlekedik este vagy hülye vagy hamar megfog halni

#8370
Ras

Ras

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 4.021 hozzászólás
speciel engem bukóraszerelhetõ csodákról érdekelnének infók és tapasztalatok.. hátul egy ilyen macskaszem vinnyogót használok már pár éve és sztem frankó az áráért...

#8371
vendég__*

vendég__*
 • vendég
Nekem sose volt és sose lesz "fényem".  :P Lehet kövezni engem!  ;D

#8372
Darton

Darton

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 304 hozzászólás
Nagyon jó!
Nekem is valami hasonló van!

#8373
YOci

YOci

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 545 hozzászólás
                               Sziasztok!

Gondolom sokan vagyunk akik szeretnék sötétedés után is tekerni de ugye jó ha látunk is valamit,na ezt a célt hivatott szolgálni a lámpa.(aztadeokosvagyok)
Kiváncsi vagyok,hogy ti milyen fényt adó eszközzel tekertek és meg-e vagytok vele elégedve.
Én ilyet használok csak a fekete színüt,ami elég frankón vakítja a szembelévõket.Az ellemek: négydarab LR6-os ami 7köznapi nyelvén ceruza ellemecske,és kb össz. három órán át vakít utánna kb uggyanennyi ideig már csak világít.
Feltöltött kép
Hátulról a  szintén cicaszem 3ledes verziója óv a gonosz autósoktól.Ez a kép még a 2001-es lámpát mutatja míg a 2002 annyiban különbözik,hogy a felirat máshogy fest rajta és ezzel ellentétben ez nem három funkciós hanem négy.
A funkciói: a kb 2 másodpercenként villogó,a csak világító,és az oldaltól oldalig futó fény,és egy össze vissza vijjogó.
Az ellemek pedig kettõ darab LR03.
Feltöltött kép