ez igy elsore kicsit sok
de majd megemesztjuk
melyik a nagy teljesitmenyu led es melyik a luxeon
a nagyteljesitmenyu az ~ugy nez ki, mint a normal led diodak?
es akkor egy ha egy led ~250ft
abbol pl 4-5db-t osszerakva mennyit falna?
meg mekkora kapocsfesz kell nekik?
ellenallas berakasa unszimpatikus megoldas
~hany lument adnak ezek a dolgok?
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Indította
YOci
, 2002. március 19. 18:02
Írta 2005. augusztus 04. - 05:08

NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2005. augusztus 04. - 03:36

Utólagosan hozzá járulok a közléshez, ugyanis én irtam az idézett szöveget. Sõt, köszönöm, hogy idéztedIze nem vagyok profi a temaban ,de szakertotol ideznek (utolagos engedelyevel
)

Azért mentem bele ilyen fejtegetésekbe mert sok lámpára rá írnak eszméletlen számokat, hogy ennyivel meg annyi "candelpower"-el világit. Persze, hogy jó fénnyel világit ha magad elõtt egy fél méteres körben (vagy kisebben) koncentrálódik a fény. Sõt ha 20 forintos méretü körbe fókuszálnánk akkor túl lépné a napfény erejét abban a kicsi körben és akár rá is írhatnák "SUN EQVIVALENT POWER". Jó reklám lenne, azon felül nem lenne semmire se jó. (legalábbis kerékpáros viszonyok között)
Kicsi területre kényszerített erõs fénnyel közelre nem sokat érsz mert csak azt a kicsi területet látod vele, oldalt viszont már semmit. Azt hogy az út szélén jársz a bokor felé csak akkor veszed észre egy ilyen lámpával amikor majdnem késõ. Ilyenkor éli át a biciklis az országúton megtorpant vad esetét amikor nem tud kimenni a fényszóró fényébõl mert nem lát semmit a felé száguldó autó fényszórója által megvilágított területen kívül.
Jómagam is jártam hasonlóan egy régebbi rosszul sikerült, kis területet megvilágító kisérlet során. Ilyenkor szinte mindegy mit látunk akkor is abban az irányban megyünk még ha bokor vagy bármi nehezen kivehetõ is állja utunkat. Persze közelrõl elõbb-utóbb kiderül, hogy nem arra kellene tovább..
Az ilyen kicsi széttartásu fény (éppen ezért) legfeljebb távolra jó mert messzebbre elmegy a kicsi divergenciája miatt.
A led megtáplálásáról és a felhasználható led tipusokról tudnék több mindent mondani. itt is mindjárt írok egy-két dolgot sõt ha felmerül további kérdés majd megbeszéljük azt is.
Itt olvastam a luxeon ledeket is emlitette valaki.
Az kimondottan jókora teljesitményü led mert közvetlenül hûthetõ de vannak fenntartásaim egyes tipusaival szemben, sõt még a nagyfényü huzalláb kivezetésü ledrõl (egy meghatározott tipusról) is jó, talán még jobb a véleményem összehasonlító mérések alapján.
(teszteltem én is és egy fejlesztõmérnök srác "Ros-Co." is hasonló véleményre jutott a forum.terminál.hu-n az /itt említett huzallábas/ és a power és luxeon ledek teljesítmény felvétele és fényerõ összehasonlítása során)
A luxeon ledek között is vannak különbségek a teljesítmény értékeken kívül is.
A www.luxeon.hu lapon (ha valaki megnézi) akkor rögtön látható egy fõcím:
"45% teljesítménynövekedés a Luxeon I LED sorozatnál 2005-04-19 10:51"
Ez alatt azt értsük, hogy -
-a Luxeon-I az 1 Wattos led
-a Luxeon-III a 3 Wattos led, a fogyasztása 3W de nem világít annyit mint 3 db 1 Wattos, (a fent említett 1W-osnál elért jelentõs hatásfok növekedés miatt).
Vagyis 3 db 1 Wattos luxeon annyi fényt ad azonos 3W össz. teljesítmény felvétel mellett mintha egy darab 3 Wattoshoz hozzá tennénk még egy darab 1 Wattos 45%-al megemelt fényüt (durva közelítéssel).
Vagyis a 3W-os ennyivel többet fogyaszt, ennyivel rosszabb az energia hasznosítása.
Ezek gyártástechnológiai dolgok ami idõvel biztosan fejlõdik a 3 Wattos luxeonnál is, de ha valakinek nincs korlálan energiaforrás a bringáján inkább az 1 W luxeonból több db-al érdemes terveznie. ...sõt..
Sõt, mondok még jobbat és indokolom is miért jobb.
A hûthetõ kivitelü teljesítmény ledeknek az az elõnye, hogy viszonylag kevés szereléssel elég nagy fényerõt biztosítanak és cserélhetõ az optikájuk. Viszont a végletekig meg vannak hajtva elektromos szempontból ezért a teljesítményfüggõ hatásfokot ábrázoló karakterisztika egyre laposodó tetején dolgoznak. Természetesen erõsebb a fénye de nem annyira ahogy az a fogyasztásából következne.
A huzalláb kivezetésü ledek vékony huzal kivezetésén keresztül nem sok hõt tudnak leadni ezért nem is lehet nagyon nagy árammal hajtani õket, legfeljebb a gyári ajánlás duplájával, esetleg annál kicsivel többel de azt mindenképp jó hûtés mellett. Ha bele gondolunk mennyire elenyészõ ez a túlhajtás a valóban komolyan hûthetõre tervezett powerledekhez képest akkor láthatjuk, hogy a huzallábas ledek még kétszeresen túlhajtva is a hatásfok jelleggörbe emelkedõ szakaszán dolgoznak, vagyis nyereségesebbek mint az azonos fénykibocsájtó kristály technológiával készült jól hûthetõ ezért erõsen meghajtható teljesítmény ledek.
Vissza térve a huzalláb kivezetésü ledekre...
Ha egyáltalán nem hajtjuk túl a huzalláb kivezetésü ledeket hanem megduplázzuk a darabszámot akkor még kisebb fogyasztás mellett képesek elõállítani a nagy fényerõt. Persze az már több szempontból is meggondolandó, hogy 150-200 ledet valaki felszereljen a biciklire.
Habár már lejjebb ment a korábban 400,-Ftos ára 250,-re. Ebbõl akár 100db is egy corabicaj árába kerül, igaz világít is rendesen. Na meg fogyaszt is 3,6V környékén 2-4Ampert (7-15W). Persze ez lefelé bármennyire csökkenthetõ és akkor csak egy normál bringalámpányit fogyaszt és a fényével akkor sem vallunk szégyent. Az természetes, hogy a nagy teljesítményt csak teljes sötétben érdemes használni.
Írta 2005. augusztus 02. - 10:40

Csak érdekességképpen.
Valaki a neten összehasonlított pár Cateye LED-es lámpát. Semmi áramvezérlés nincs bennük, csak egy ellenállás. Így ha normál ceruzaelemrõl mennek, akkor az elsõ 5-10 óra valóban fényes (relatíve), de aztán ahogy esik a fesz, jelentõsen gyengül a fényerõ.
Cateye EL300 (az 5 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 5 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA) Áram/LED (mA)
----- -------- ------------
3.1 10 2
3.7 50 10
4.4 100 20
4.9 150 30
5.5 200 40
Cateye EL200 (3 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 3 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
4.0 15 5
4.6 30 10
5.0 60 20
5.3 75 25
5.6 90 30
Cateye EL-110
Kialakítás: 4 ceruza elem - 1 led - 47 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA)
----- --------
3.6 5
4.0 10
4.4 15
4.6 20
4.9 25
5.5 30
Valaki a neten összehasonlított pár Cateye LED-es lámpát. Semmi áramvezérlés nincs bennük, csak egy ellenállás. Így ha normál ceruzaelemrõl mennek, akkor az elsõ 5-10 óra valóban fényes (relatíve), de aztán ahogy esik a fesz, jelentõsen gyengül a fényerõ.
Cateye EL300 (az 5 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 5 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
3.1 10 2
3.7 50 10
4.4 100 20
4.9 150 30
5.5 200 40
Cateye EL200 (3 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 3 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
4.0 15 5
4.6 30 10
5.0 60 20
5.3 75 25
5.6 90 30
Cateye EL-110
Kialakítás: 4 ceruza elem - 1 led - 47 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA)
----- --------
3.6 5
4.0 10
4.4 15
4.6 20
4.9 25
5.5 30
Írta 2005. augusztus 02. - 09:11

No, az új 3x3W LED-es Cateye-nak van külön honlapja:
http://www.cateyetripleshot.com
Ajánlott kisker ár: 320 USD
http://www.cateyetripleshot.com
Ajánlott kisker ár: 320 USD
Írta 2005. augusztus 02. - 02:38

Ize nem vagyok profi a temaban ,de szakertotol ideznek (utolagos engedelyevel
)
Ahányszor megvan az optikán keresztül megvilágított terület az optika nélkül világítottban annyival kell elosztani a ledenként megadott x candelát. Ami kijött az a led eredeti fénye candelában kifejezve.
( x az en esetemben 30 volt egy 90 ossz candellara megadott 3 ledes lampa 1 ledjenek elmeleti fenyereje. Ez egy gyari cateye hl-el400, es a fenyertek a "foncsor" miatt lehet ennyi Merhogy valojaban nem tud ennyit az tuti, mivel ilyen led meg nincs - PPG )
A fehér led feszültség igénye kb 3,4 - 3,6 Volt között van. Persze ennek nem a feszültségét szoktuk pontosan meghatározni hanem az átfolyó áram alapján állítjuk be az üzemi értéket. Erre általában a legegyszerübb megoldás az ellenállás.
A ledek egymással párhuzamosan vannak kötve és az ellenállás az egésszel sorosan, ha van. A gyári lámpákban is ezt lehet megtalálni.
Mégegyszer a leden átfolyó áramról...
A 4 ceruzaelemmel mûködõ gyári Cateye lámpában lévõ ledekre rámértem egyszer és egy 3 ledes lámpa esetében 120 mA áramot vett fel. Az viszont (szerintem) túl sok ahhoz, hogy hûtés nélkül tartósan megmaradjon a fényereje.
Írok címet ahol ilyen ledeket lehet kapni ami valódi nagy fényerõt biztosít 20 fokos széttartással és huzal lábas led, tehát beépíthetõ.
http://www.elektrokontha.hu A weblapon megtalálható a pontos cím.
Ott 20 fokos 16 candelás huzal láb kivezetésü ledet kell kérni.
Nem árt vigyázni velük mert jómúltkor nekem is majdnem valami gyenge fehéret akartak adni mert éppen nem volt a 16 candelásból.
A következõ címen találsz egy kis led technológiát:
http://luxeon.com/te...ial/slide10.htm
-------
Szal
mekkora fenyt ad egy viszonylag olcso led - Az a 16-os eleg jo es szerintem nem lehet olyan draga (bar nem neztem az arlistat sajna szal lehet megis, csakmert talan az most a legerosebb
) ) Azert biztos kimazsolazol az arlistabol valamit
mire kell odafigyelni - Ami biztos, a hutesre ha kell! Meg a szokasos elektormos dolgok de azt gondolom te is tudod. (reszben leirta mar balu feljebb a kapcsolast pl)
Ja es bocs hogy belekontarkodtam

Ahányszor megvan az optikán keresztül megvilágított terület az optika nélkül világítottban annyival kell elosztani a ledenként megadott x candelát. Ami kijött az a led eredeti fénye candelában kifejezve.
( x az en esetemben 30 volt egy 90 ossz candellara megadott 3 ledes lampa 1 ledjenek elmeleti fenyereje. Ez egy gyari cateye hl-el400, es a fenyertek a "foncsor" miatt lehet ennyi Merhogy valojaban nem tud ennyit az tuti, mivel ilyen led meg nincs - PPG )
A fehér led feszültség igénye kb 3,4 - 3,6 Volt között van. Persze ennek nem a feszültségét szoktuk pontosan meghatározni hanem az átfolyó áram alapján állítjuk be az üzemi értéket. Erre általában a legegyszerübb megoldás az ellenállás.
A ledek egymással párhuzamosan vannak kötve és az ellenállás az egésszel sorosan, ha van. A gyári lámpákban is ezt lehet megtalálni.
Mégegyszer a leden átfolyó áramról...
A 4 ceruzaelemmel mûködõ gyári Cateye lámpában lévõ ledekre rámértem egyszer és egy 3 ledes lámpa esetében 120 mA áramot vett fel. Az viszont (szerintem) túl sok ahhoz, hogy hûtés nélkül tartósan megmaradjon a fényereje.
Írok címet ahol ilyen ledeket lehet kapni ami valódi nagy fényerõt biztosít 20 fokos széttartással és huzal lábas led, tehát beépíthetõ.
http://www.elektrokontha.hu A weblapon megtalálható a pontos cím.
Ott 20 fokos 16 candelás huzal láb kivezetésü ledet kell kérni.
Nem árt vigyázni velük mert jómúltkor nekem is majdnem valami gyenge fehéret akartak adni mert éppen nem volt a 16 candelásból.
A következõ címen találsz egy kis led technológiát:
http://luxeon.com/te...ial/slide10.htm
-------
Szal
mekkora fenyt ad egy viszonylag olcso led - Az a 16-os eleg jo es szerintem nem lehet olyan draga (bar nem neztem az arlistat sajna szal lehet megis, csakmert talan az most a legerosebb

mire kell odafigyelni - Ami biztos, a hutesre ha kell! Meg a szokasos elektormos dolgok de azt gondolom te is tudod. (reszben leirta mar balu feljebb a kapcsolast pl)
Ja es bocs hogy belekontarkodtam

Írta 2005. augusztus 02. - 01:59

noh ledes embrek szoljatok
kellene egy havernak olyan lampiont csinalni, hoyg felfele maszaskor legyen egy kis szort feny. ~10W boven eleg
de en mondtam, hoyg esetleg vmi ledes megoldast is ki lehetne proszalni
ezert ezt nezegetem
http://www.batterysp...el=&strCompare=
hasonlo olcsosaggal lehet vmi ilyesmit kihozni vagy ez eleg jo ar
12v dc tap van es semmi elektronika, tehat semmi bonyolultsag.
kerdes
hany volt kell egy lednek? ~3V? (kicsit valtozo ha jol lattam)
mekkora fenyt ad egy viszonylag olcso led
es mennyi az ara
mire kell odafigyelni
koszike
jah korulneztem ovatosan a luxeon-on
2-3eft-ert nem fogunk led-et venni az tuti!
foleg, hyog 12V-hoz kell tehat vagy elektronika vagy tobb darab led.
kellene egy havernak olyan lampiont csinalni, hoyg felfele maszaskor legyen egy kis szort feny. ~10W boven eleg
de en mondtam, hoyg esetleg vmi ledes megoldast is ki lehetne proszalni
ezert ezt nezegetem
http://www.batterysp...el=&strCompare=
hasonlo olcsosaggal lehet vmi ilyesmit kihozni vagy ez eleg jo ar
12v dc tap van es semmi elektronika, tehat semmi bonyolultsag.
kerdes
hany volt kell egy lednek? ~3V? (kicsit valtozo ha jol lattam)
mekkora fenyt ad egy viszonylag olcso led
es mennyi az ara
mire kell odafigyelni
koszike
jah korulneztem ovatosan a luxeon-on
2-3eft-ert nem fogunk led-et venni az tuti!
foleg, hyog 12V-hoz kell tehat vagy elektronika vagy tobb darab led.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 29. - 11:06

off
a haverok lenézése olyan dolog, hogy tegnap két haver elöször látta a bringám a jelenlegi formájában és nem az volt hogy "húú bazzeg megin mennyit költöttél rá", hanem "húú bazzeg, ez jól néz ki! gratula!"
szóval idõvel meggyõzhetõk
on:
van elsõ lámpám
hátsó lámpám
fejlámpám
villogó szelepsapkám
fényvisszaverõsmatricásvillám
asszem látszódom.
a haverok lenézése olyan dolog, hogy tegnap két haver elöször látta a bringám a jelenlegi formájában és nem az volt hogy "húú bazzeg megin mennyit költöttél rá", hanem "húú bazzeg, ez jól néz ki! gratula!"
szóval idõvel meggyõzhetõk

on:
van elsõ lámpám
hátsó lámpám
fejlámpám
villogó szelepsapkám
fényvisszaverõsmatricásvillám
asszem látszódom.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Írta 2005. július 29. - 11:04

végülis igazad van. én is szivesebben költeném e kesst bicajra mint monduk piára(még jó h nem iszok). csak hát anyámék hüjéznek le meg a hverok, de különös képpen leszarom mit mondanak.
Írta 2005. július 29. - 00:25

Leslie az attól függ, merha mondjuk 50 millát keresel egy évben...
(Az most részletkérdés mibõl ,de ha.......... )
1bként igazad van csak minden relativ, egyénhez, a pénztárcájához és esetenként a különcségéhez kapcsolható. Ami nem feltétlen rossz hisz nem vagyunk Bobba Fettek
)
(Az most részletkérdés mibõl ,de ha.......... )
1bként igazad van csak minden relativ, egyénhez, a pénztárcájához és esetenként a különcségéhez kapcsolható. Ami nem feltétlen rossz hisz nem vagyunk Bobba Fettek

Írta 2005. július 29. - 00:22

2*50W-hoz majd leszel szives te hurcolni akksit.
jelenleg van egy zseles akksim
~70Wh
a 20W-s egeot meg csak-csak birja de az 50W-t nem kedveli
(nagyon esik a fesz)
ezzel szemben egy hid 10W-t fal de 40-50W halogen fenyet adja.
a nimh akksi pedig 1,6kg nem 2,6kg
feltoltom ~4ora alatt
es 110Wh-s !!!
vagyis szamolj.
~10-11ora uzemido
(ami persze kurva sok , ennyi nem kell szvsz
de jo arban van az akksi)
eloszor lehet csak a modellezo akksijaimmal nyomnam
2*7,2V 2,4Ah + 2*7.2V 1,9Ah
(ezeket sorba kotve kapok 12V akksikat egy 2,4Ah meg 1,9Ah)
ami eleg
de a hid akkor is kell
minden viszonyitas kerdese.
vettem ~9eft-ert ket gyorszarat
elore/hatra.
biztos huyleseg
mert van 1200ft-ert is
de az ugyis mukszik
meg hamar szetmegy
ez nem + mutat is
de ugyanakkor el is ihatnam azt a 9eft-t es akkor biztos jobban meg lennek becsulve.
csak hat leszarom.
majd te is rafogsz jonni szvsz.
(remelem!)
csak nem szabad elfeledni mi volt regen.
pl.: hoyg gyujtogettem az ures uvegeket hetvegenkent (~13eves voltam) es abbol lett uj cucc a bringamra.
vagy szereltem berbe bicot
es ugy rakosgattam ossze a 20ft-kat, hoyg kijon-e mar a fekmerevito ara (vagy akarmije)
szal ez van
idonkent belegondolok mi lovekat verek el
de megnyugtatom magam, hogy ezert nem alszom ejszakankent.
meg dogolhetnek otthon, mint a tobbi fiatal es akkor a ~csodalkozhatnek a jelenleg hozzam hasonlo fazonokon, hoyg nema ket bringaja van meg ez meg az, meg ezt vesz meg azt vesz.
naja csak amikor o alszik en gurizek.
nah mindegy
...
jelenleg van egy zseles akksim
~70Wh
a 20W-s egeot meg csak-csak birja de az 50W-t nem kedveli
(nagyon esik a fesz)
ezzel szemben egy hid 10W-t fal de 40-50W halogen fenyet adja.
a nimh akksi pedig 1,6kg nem 2,6kg
feltoltom ~4ora alatt
es 110Wh-s !!!
vagyis szamolj.
~10-11ora uzemido
(ami persze kurva sok , ennyi nem kell szvsz
de jo arban van az akksi)
eloszor lehet csak a modellezo akksijaimmal nyomnam
2*7,2V 2,4Ah + 2*7.2V 1,9Ah
(ezeket sorba kotve kapok 12V akksikat egy 2,4Ah meg 1,9Ah)
ami eleg
de a hid akkor is kell
minden viszonyitas kerdese.
vettem ~9eft-ert ket gyorszarat
elore/hatra.
biztos huyleseg
mert van 1200ft-ert is
de az ugyis mukszik
meg hamar szetmegy
ez nem + mutat is
de ugyanakkor el is ihatnam azt a 9eft-t es akkor biztos jobban meg lennek becsulve.
csak hat leszarom.
majd te is rafogsz jonni szvsz.
(remelem!)
csak nem szabad elfeledni mi volt regen.
pl.: hoyg gyujtogettem az ures uvegeket hetvegenkent (~13eves voltam) es abbol lett uj cucc a bringamra.
vagy szereltem berbe bicot
es ugy rakosgattam ossze a 20ft-kat, hoyg kijon-e mar a fekmerevito ara (vagy akarmije)
szal ez van
idonkent belegondolok mi lovekat verek el
de megnyugtatom magam, hogy ezert nem alszom ejszakankent.
meg dogolhetnek otthon, mint a tobbi fiatal es akkor a ~csodalkozhatnek a jelenleg hozzam hasonlo fazonokon, hoyg nema ket bringaja van meg ez meg az, meg ezt vesz meg azt vesz.
naja csak amikor o alszik en gurizek.
nah mindegy
...
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 29. - 00:12

1es golf,2es golf, nekem a 4-es az igazi érzem.
de ha majnem olyan jót lehet buherálni 20k-ból? annyi h nem hides hanem mondjuk 2*50W-os
de ha majnem olyan jót lehet buherálni 20k-ból? annyi h nem hides hanem mondjuk 2*50W-os
Írta 2005. július 29. - 00:10

és 300 egy bringáér?
vagy 50 millió egy autóér?
érzed...
vagy 50 millió egy autóér?
érzed...
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
Írta 2005. július 29. - 00:08

Írta 2005. július 28. - 23:34

ja ha mar megvan akko mindegy.
:-)
majd lehet vmikor veszek walamp-->solarc--->trail tech -es hid lampat
~100ß$ es benne van a ballaszt
van naluk 70-80$ kozott fasza kis nimh 12V 9.5Ah akksi is
lehet egy ilyen szettet bevallalok.
aki esetleg ugy erzi neki is kell szoljon es ha tema van akkor egyutt ugrunk a temara.
:-)
majd lehet vmikor veszek walamp-->solarc--->trail tech -es hid lampat
~100ß$ es benne van a ballaszt
van naluk 70-80$ kozott fasza kis nimh 12V 9.5Ah akksi is
lehet egy ilyen szettet bevallalok.
aki esetleg ugy erzi neki is kell szoljon es ha tema van akkor egyutt ugrunk a temara.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 28. - 23:22

jaja, énis erre gondoltam
na azért beugrok modellboltba is
mer ez 50m volt 2700 ft, szal nagyon olcsó de ennyi egész életemben nem fog kelleni:-)
szal sok
na azért beugrok modellboltba is
mer ez 50m volt 2700 ft, szal nagyon olcsó de ennyi egész életemben nem fog kelleni:-)
szal sok
Autist Team:)
Írta 2005. július 28. - 23:19

ha nem tul draga akkor miert ne
ha draga akkor inkabb nezz el egy modellezo boltba
gondolom ekkora keresztmetszet mellett mar nem kurjak el azzal, hoyg nagy az ellenallasa.
ha draga akkor inkabb nezz el egy modellezo boltba
gondolom ekkora keresztmetszet mellett mar nem kurjak el azzal, hoyg nagy az ellenallasa.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 28. - 23:13

2.5mm^2-es hangszórókábelt érdemes venni?
mert a mostani kábel pöttyet merev lett
ellenállása ennek kicsi?
mert a mostani kábel pöttyet merev lett
ellenállása ennek kicsi?
Autist Team:)
Írta 2005. július 25. - 13:13

Nem sokon múlott. Akkoriban, korábbi napon már láttam ott ezekbõl legalább öt darab 8 cellát tartalmazó akkut, de nem volt egyértelmü az ára, 4700,- körül volt. Egy-két nap múlva vissza mentem és akkor tettem a kosaramba egy darabot. Amikor kiderült, hogy a pénztár szerint még felébe sem kerül, végülis úgy vettem meg a maradék utolsó kettõt.A Li-Ion cellákat viszont nagyon szerencsésen vetted. Mázli :-)
Írta 2005. július 25. - 11:56

Azok a békási dombok és a Pilis. Ezzel még adós maradtam.
Na nem baj, talán majd egyszer...
A Li-Ion cellákat viszont nagyon szerencsésen vetted. Mázli :-)
Írta 2005. július 23. - 13:42

Azok a békási dombok és a Pilis. Ezzel még adós maradtam.Balu1: Ha a háttérben az a HHH...