A teljesítmény led attól az, hogy jól hûthetõ tehát alaposan meg lehet hajtani és nem ég el mert hûtöd.
Vagyis a Lomexben kapható Powerled is és a saroknyival mellette lévõ Luxeon is teljesítmény led.
A luxeon itt kapható a kellékeivel együtt Szalma Briginél: http://img.tar.hu/tm...mg/12991779.jpg
A luxeon ledek adatait pontosan megtalálod a www.luxeon.hu lapon, azt nem akarom ide bemásolni. Ott bal oldalon fel vannak sorolva a luxeon led kategóriák és amelyikre rákattintasz azoknak az adatait listázza a lap alján. Ilyenkor lejjebb kell gördíteni. Ott minden adat megtalálható. A fénysugár nagy szögétõl ne rémülj meg mert vannak optikák is hozzá amivel 12 fokos szögtõl lehet különbözõ lépcsõkben világítani. Még ellipszist világító optika is van hozzá.
A 250,-Ftos 16 candelás ledek hûtés nélkül 20-25mA mellett vannak teljes biztonságban. Mondanám, hogy 30mA-ig de elmegy 40-50ig is ha eléggé nagy felülettel hûtöd.
Vagyis 5 db párhuzamosan kötve ebbõl 100-130 esetleg 150mA-t kaphat ami még biztonságos hûtés nélkül.
Persze ha jól tudod hûteni a kristályt tartó lábat a tövéhez közel akkor bátran kaphat 40-45mA-t is darabonként. (össz.200~250mA) Ilyenkor eleinte a hûtõ felületet figyelni kell egy kis idõ után mert ha nem elég a felülete akkor az is túlhevül és csökken a hûtés hatásfoka.
Viszont a Cateye lámpákban gyárilag a 3 led felvesz 120mA-t. Ott nem féltik mert el kell adni a következõt is. Ez szerintem már hazardírozás, sõt idõ elõtti fényerõ csökkenést okoz.
Ha van lehetõséged akkor egy régóta használatban lévõ cateyét (amiben sokszor volt új elem) hasonlítsd össze egy vadiúj gyárival. Persze mindegyiket új elemekkel. A réginek jól észrevehetõen gyengébb fénnyel kell világítania és nem csak a régebben használatos kisebb fényü ledek miatt.
Az, hogy hány lument...
Elõször pontosítom a fogalmat (nem amit te mondtál).
Sok helyen használják gömbsugárzótól eltérõ esetben is a lumen kifejezést de ott inkább a lumen/térszög kifejezést tartanám pontosnak, vagyis a candelát.
Az 1db 16 candelás led fényét szerintem úgy lehetne átszámolni lumenbe, elõször is meg kellene nézni, hogy egy gömb palástját hány darab 20 fokos szögbõl álló részre tudjuk hasítani. (nagyon régen számoltam ilyesmit, most ezzel gondba lennék..) Ennyivel kell elosztani a 16000mcd-t és kijön egy kicsi szám ami a lument jelöli. Szóval egy kicsit bonyolult.
Azt sem értem igazán, hogy miért nem egységes módon jelölik ezeket. Van amikor meghatározható sugárzási szöggel rendelkezõ fényforrás fényerejét candelával határozzák meg ami érthetõ és van amikor lumenben.
A ledeknél használatos feszültség ejtõ ellenállás tényleg nem a legjobb megoldás mert azon veszteség jön létre és amit nem kaphatnak meg a ledek azt is kiveszi az áramforrásból és elfûti hõként. Ennél jobb megoldás a kapcsoló üzemü tápegység. Ez precízen kettõ ic-vel megépíthetõ és stabil meghatározott ármot enged át a ledeken. A tápfeszültsége 6,5V-tól 32V-ig változhat. Bármit teszel a kimenetére azon igyekszik átkényszeríteni a beállított áramot max. ~2A-ig.
Ennek azért nincs jelentõs vesztesége mert a ki-be kapcsolások gyakoriságával szabályozza a teljesítményt kb.300kHz frekvencián. 90%-os a táp hatásfoka.
A fehér ledeken kb 3,4-3,6V között áll be az üzemi áram, de nem a feszültséget érdemes figyelni mert tized Voltnyi változás esetén nagy mértékben megváltozik az átfolyó áram.
Találsz még jókora fényü hûthetõ ledeket a www.laminaceramics.com címen is. pl ilyent is ami szintén hûthetõ pontosabban hûtendõ! ..de a teljesítménye már nagyobb, a címen a lap részletesen tartalmazza minden adatát.

Ahogy a csaj tartja a kezében az csak demo.
Ezeket szigoruan nagyon hûteni.
Most megyek aludni mert álmos lettem. Még szerencse, hogy szabin vagyok.