Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2005. August 04. - 21:58
Posted 2005. August 04. - 21:43
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2005. August 04. - 21:39
Forrás: http://www.elektro-n...zer/uvledek.htm
Posted 2005. August 04. - 19:37
12v taprol megkuldve mindketto jo
aztan vagy ellenallas vagy a ket ic vezerles.
A 20 Wattos halogén az nem rossz de annak meg a fogyasztása nem kevés.
Amit olcsón adnak annak a minõsége sem lehet jó. A leg korszerûbb technikát nem adják olcsón. Általában az ár arányban áll a fényteljesítménnyel, persze lehetnek extra magas árak is mint bárhol a piacon.
Az amit küldtél komplett lámpa adatlapot 9 leddel, azokról nem lehet tudni mekkora fényü és milyen széttartásu ledekkel van szerelve.
Az, hogy autólámpa önmagában nem sokat jelent mert ezt biztosan nem a fényszóró helyére szánják. Gondolom ez egy 15-20Wattos 5% körüli hatásfokkal rendelkezõ izzõnál lehet jobb.
Azt, hogy "ultrafényes" mindíg a raktárkészletben rendelkezésre álló legfényesebb ledre szoták mondani fõleg üzleti szempontból. Az akár lehet 5, 9 candelás is de azt már kevésbé hiszem, hogy 16, 22 candelás lenne de akár 10, 20 30 fokos is lehet benne a led. Ilyen helyre nem tesznek túl kiváló tulajdonságokkal rendelkezõ ledeket, viszont egy amolyan közönséges izzóhoz képest szinte minden jobb ami ledes. na meg mindíg az a "legjobb" amit éppen el kell adni.
Persze ez nem zárja ki, hogy akár tényleg lehet az jó is de annak kicsi a valószinüsége, hogy erre a célra is kiváló legyen. Az viszont már gyanús ha nem közlik a beépített ledek adatait részletesen.
Szerintem mindenképp jobban jársz ha magad megépíted azokból a ledekbõl amit írtam, hogy 16cd 20° =(250,-Ft/db)
Esetleg lehetne még beépíteni a "legitron"-ban kapható 12,5°-os 24 candelás ledekbõl is (450,-Ft/db) valamennyit, hogy messzebbre is világítson a fénye.
Igaz azt még nem vizsgáltam, hogy valóban mit tud de egy fórum tag a forum.terminal.hu -ról jókat írt róla, idézem:
Üdv Mindenkinek!
Régebben Balu1 -el váltottunk pár szót a ledcserérõl és azután kicseréltem a Cateye HL-EL300 as lámpámban az 5 ledet.
Elvileg az eladó szerint 12,5 fokos 24 candelás ledeket kaptam.
(Tehát 24000 mcd-s 12,5° 450 ft a helyes info.)
Nemrég tekertem le 2x100 km-t a Börzsönybe, a táv felét (kb 50 km) sötétben és utcai világítás nélküli részeken haladva tettem meg.
Nekem bevált ez a megoldás mert nem szerettem volna átalakítani a lámpát teljesen.
A tobbiek is ledes lámpával jöttek de amikor felkapcsoltam az enyémet hátranéztek mert azt hitték, hogy valami csendes autó közeleg.
Nekik egy Cateye HL-EL200 és egy Author X-Ray 5 ös volt.
A fehér led meghajtásához ezt találtam de a beszerezhetõségérõl semmit Magyarországon.
http://hirek.prim.hu/cikk_print/34219
Huzal láb kivezetésü ledekbõl az idézett hozzászólás szerint 5 db is elég volt de szerintem, a hatvan ledes fényével összevetve az elég kevés ahhoz, hogy komolyan láss is mellette. 60 db már elég valamire. Szóval azzal már éppen elég jól lehet látni sötátben. Persze annak a duplája ami mindenképp elegendõ túlhajtás nélkül is.
Erre így elsõ hallásra azt mondod, "hu milyen õrültségeket beszél, jóhogy nem szááázak" de akár száz is lehet. Ebbe az irányba érdemes haladni mert ekkor lehet elérni a legjobb megvilágítási és élettartambeli jellemzõket.
Már rájöttem, hogy ha lehet akkor minél több leddel érdemes építkezni. Azzal már nem csak látni lehet de mardandóan tartós is lesz a fénye mert nem kell nagyon túlhajtani.
Persze ha a korábban itt küldött "lány a képen a kezében tartja" laminaceramics "The high output BL-3000 delivers 570 lumens in white (5500°K)" 26Wattos fényforrását nézzük, az már tényleg mindenre elég.
Ezen kívül nem kell mindíg nagy árammal járatni. Az árát viszont nem tudom de meg kell kérdezni Mesterházy Csabától a luxeon magyarországi forgalmazójától e-mailben mennyiért tudja beszerezni. Tulajdonképp õ hívta fel a figyelmem rá.
Nem lehet nagyon olcsó.
Ledium Kft.
6720 Szeged, Szentháromság u. 34.
Telefon: 06-62/436-344, 06-30/678-5497
Fax: 06-70/903-39-83
Ügyvezetõ: Mesterházy Csaba
E-mail:luxeon@ledium.hu
Ha viszont maradnál a huzallábas ledeknél akkor abban a formában tartom célszerünek mechanikailag kivitelezni a ledes fényforrást amit kitaláltam korábban sok kisérlet végsõ letisztulásaként. Küldtem én arról fotót azt hiszem.
Tervezés közben azt tartottam szem elõtt, hogy ne vakítsa a szembejövõket a fényforrás és ne vesszen el a felfele kilépõ fény sem. Nem vész el mert egy tükrös felület levetíti az útra.
Ezen kívül függõlegesen billenthetõre érdemes építeni egy-két zsanérral és lefelé nyomó rugóval aminek ellene dolgozik a külön kormányra szerelt váltókar bowdenje. Így oda irányítod a fényt ahova éppen kell.
Ha 12 V-ról használod akkor 3 db ledet lehetne sorosan kapcsolni de itt adódik egy másik probléma a hûtés. Ebben az esetben nem köthetõ azonos hûtõfelületre a ledek negatív kivezetése amit célszerü lenne hûteni.
Szóval neked tényleg a kapcsolóüzemü táp kellene mert akkor párhuzamosan lehet kötni mindent és szinte bármilyen magasabb feszütségrõl jelentõs veszteség nélkül beáll a szükséges áram. Azt viszont Ros-Co. közölte le néhány jótanács kiséretében. Ebben õ a nagy játékos.
Ide írom az oldal címét ahol errõl beszélgettünk mert abból többet tudsz leszûrni mint amit én fel tudnék idézni belõle.
A szükséges 2 IC ezresen belül kijön. Alig kell még valami bele, néhány alaktrész és kész. Viszont az IC smd méretü. Az egyik mindenképp. Amikor elkészült és minden jól mûködik akkor érdemes átlátszó lakkal bevonni a nedvesség kizárása érdekében. Lehet sziloplasztot is használni vízmentesítésre de akkor utólag már nem lehet bele nyúlni na meg nem is olyan mutatós a darab. Szóval az nem szinpi megoldás, akkor nem látható a technika csodája.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=19959&postdays=0&postorder=asc&start=200
Ezen az oldalon a fele után kezdõdik a mostani téma szempontjából a lényeges rész és a következõ lapon is lehet még olvasni róla.
Ha a hozzászólások idõpontja szerint keresel akkor a következõ idõpontot keresd amit ROS-CO. küldött: "Elküldve: Pént. Júl. 08, 2005 8:54 am"
Ez az elsõ hozzászólás ami érdemben érinti a kapcsoló üzemü táp témát.
Egyébként feltett egy kapcsolási vázlatot a következõ címen:
http://www.hvlabs.hu/tmp/aramgenya.gif
Helyette nem tudok nyilatkozni de ha beszélsz vele talán segít is benne.
persze ezt csak gondolom, hogy meg lehet vesztegetni
Posted 2005. August 04. - 19:03
meg regen is ~egyutt voltak csak nem volt ertelme leddel csinalni nagyot, mivel draga volt.
kisebb lampara viszont tokeletes
mivel ugyanaz a hatasfoka (vagy meg tan jobb is mostansag)
de kisebb sokkal
no meg a mechanikai elonyok.
havernak votl kivansaga elsosorban mert volt oylan huyle, hoyg 35W/50W-t vett a lampajahoz
aszitte, hogy majd milyen okosan megoldja.
hat megoldotta.
ugyhogy felfele egy 3ledes petzl duo-val jar
lefele meg felcsikkantja az 50W-t
es ezen a lampan kell megoldani, hoyg ledobjuk a 35W-t es helyebe vmi kisebbet
gondolkodtam kis halogenen de 12V-hoz ritka a ~10W
igy gondoltam, hogy led
es most valszeg az lesz
de ha kedvet kapok akkor magamnak is felepitem a hid melle.
(mert az 12fokos)
gondoltam a hid kulon lencses torzitasara is felfele menetre, de letettem rola.
igy leddel jobb lesz olyan poroszkalosnak
vki nem akar elmenni venni nekem olyan led-et?
5 mm fehér nagy fényerejû víztiszta 16000mCd /20mA 20° LL-583WC2C-001 LUCKY
elektrtonkha bt
vagy mi
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. August 04. - 18:45
lehet énis csinálok ledes mókát a halogén mellé
Posted 2005. August 04. - 18:14
8-)
esetleg felfelere berakok ledet
de meg nem biztos
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. August 04. - 18:11
A ledek nemsokara szenne verik a halogeneket,xenonokat ))))
Posted 2005. August 04. - 17:57
Meg ha belegondolsz hogy hány órát is használod évente a full fényerõt? 20-30 órát talán max? Értelmes határokon belül nyugodtan túl lehet hajtani, mert kit érdekel a csökkenés ilyen idõtávon. Én is nyomatom 1A-el a Luxeon V-öst, a hivatalos 700mA helyett.
lor, csalódtam benned. Te és a led? :-)
Posted 2005. August 04. - 16:33
az egyik osztalytarsam altal a rajztanarnak is eloadott szoveg
"bazdmeg mintha a falnak beszélnék!"
:-)
szal akkor szertem 4-5 ilyen kis led
megkuldjuk 20-30mA-el
oszt majd lesz vmi
ha behal egy par ev alatt nem izgat
veszunk masikat
1eft-os ledsor nem veszes mondjuk 1-2 evente ujra vasarolni.
kapcsolast kudjetek nekem
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. August 04. - 15:25
(65cd fényü led... az kb 10 fokos széttartásu lehet 20mA-esben.)..Pl. egy 65cd fényû 10mm-es LED-nél érdekes volt, hogy 40mA-nél (a névleges meghajtás kétszerese) 60 óra után már gyengébb fényû volt, mint a 20mA-es ugyanennyi idõ után.
A 30mA-es túlhajtásnál 120 óra kellett ehhez.
Hahh ennek örülök, hogy megerõsítetted. Sõt, még a 30mA is sok hûtés nélkül. Ez egy kicsit más szemszögbõl világította meg a dolgokat.
Persze ha mûködik egy led akkor valamekkora amortizációval számolni kell.
Azt viszont már nekünk kell eldönteni, hogy mit vállalunk be.
- Esetleg magasabb áramon nagyobb fényerõvel mûködtetünk néhány ledet és vállaljuk,hogy hamarabb tönkre megy.
- Esetleg nem akarunk a hûtéssel bíbelõdni és akkor még hamarabb tönkre megy. Az viszont jó, hogy ezt önmagunk eldönhetjük, hogy mennyi fényerõt és mennyi élettartamot szeretnénk elérni.
Persze ennek megfelelõen kell anyagok megfelelõ felhasználásával biztosítani a szükséges feltételeket, mint megfelelõ hûtõfelület, jóval több led kisebb árammal üzemelve..
A házi építésü lámpánál részünke adódik a lehetõségek mérlegelése és megválasztása azonos led kategória esetén -
- több led, darabonként kisebb áramal hajtva és az ezzel járó hosszabb élttartam,
vagy..
- néhány led jól meghajtva ami világít rendesen de viszonylag gyorsan tönkre is megy mint a gyári lámpák jórészében.
A hûthetõ kivitelü ledeknél ha a nagy áram miatti karakterisztika laposodása okozta veszteségtõl eltekintünk, akkor a katalógusban megadott folyamatos üzemi teljesítményt megfelelõ hûtés mellett hosszú ideig tudja biztosítani.
Ha a hûtés nem elegendõ akkor túlhevülés miatt rohamosan és maradandóan gyengül a led energia átakításának a hatásfoka amíg teljesen tökre nem megy az eszköz, vagyis annyira le nem csökken a fénye, hogy azzal már nem sokat lehet kezdeni.
Ezek olyan fizikai tulajdonságok amivel számolnunk kell. Azt minden építõ kedvü embernek önmagának kell eldönteni, hogy mekkora amortizációt vállal bizonyos fényerõ elérése érdekében, amíg a gyári konstrukcióknál ezt eldöntik helyettünk.
Tehát a választható lehetõségek: -
- minél több ledet használjunk (százas nagyságrend) de csak katalógusban megadott árammal járatva (hosszú élettartam)
vagy
- néhány ledet használunk jól meghajtva (gyorsan csökkenõ fényerõ, gyors amortizáció (amit a ledek jó hûtésével nagymértékben csökkenthetünk.))
A tesztek tükrében azt tudom mondani, hogy (maradjunk a korábban említett tipusu huzal láb kivezetésü ledeknél) jó hûtéssel sem érdemes 40mA fölé menni. (a gyári lámpában hûtés nélkül megy ennyivel.) Itt már mindenképp lesz valamennyivel gyorsabb elhasználódás de bizonyos mértékben ezt vállalni kell a jó használhatóság érdekében. A jó fényerõnek (mint mindennek) meg van az ára.
Persze itt jön be a másik variáció amit majdnem elvetettem, a dupla ledsor.
Az elsõ sor közvetlen a fényterelõ alatt foglal helyet és a normál közlekedésben szolgálhat jó világítással. Ez biztosítja a fényterelõvel együtt a közlekedési szabályok szerinti felsõ irányu fény kilépési szög határolást, ami a felfelé kilépõ fénysugarakat egy bizonyos szint fölé nem engedi kilépni.
Terepen vagy forgalom nélküli út szakaszon viszont bekapcsolhatjuk az alsó ledsort is. Mivel ennyi ledet nem kell túlhajtani ezért a ledek jóval kisebb maradandó fényerõ csökkenésével vagyis kisebb amortizációval kell számolnunk.
Persze még ilyenkor is rendelkezésre állhat egy legnagyobb fény állás amikor túl hajtjuk a biztonságos szinten megfelelõ hûtés mellett rövig idõre ha nagy fényre van szükségünk.
Posted 2005. August 04. - 15:00
van ez a led 16cd 20mA 20°-os kup ~250penz
ebbol osszedobnek pl 4-5db-t akkor inkabb ezt csinaljam mint
ebbol egyet feldobni?
http://www.batterysp...ROD&ProdID=1149
(csak felfele tekereshez kell vmi lampa amivel latunk)
most nekem 20W 36° halogen van
ha olyan ~10W feny kijon az jo
szal akkor mi?
most kicsit hajlok arra, hogy a ledeket vegyem es abbol vajak vmit jol
a ket ic mibe kerul?
kell meg vmi a kapcsolasba?
esetleg felrakhatna vki ide a kapcsolast
draga ledeket nem veszunk, meg dragabb lencsekkel.
szal ~12$-ert (1200ft/db) ket ilyen darabonkent 9 ledes szötty oder
4-5 led ~1200ft-ert es abbol vmit osszedobni?
12v taprol megkuldve mindketto jo
aztan vagy ellenallas vagy a ket ic vezerles.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. August 04. - 11:08
Pl. egy 65cd fényû 10mm-es LED-nél érdekes volt, hogy 40mA-nél (a névleges meghajtás kétszerese) 60 óra után már gyengébb fényû volt, mint a 20mA-es ugyanennyi idõ után.
A 30mA-es túlhajtásnál 120 óra kellett ehhez.
Maga az összehasonlító "cikk", mindenféle LED-ekkel itt található: http://www.candlepow...o=&fpart=1&vc=1
Posted 2005. August 04. - 06:23
A teljesítmény led attól az, hogy jól hûthetõ tehát alaposan meg lehet hajtani és nem ég el mert hûtöd.
Vagyis a Lomexben kapható Powerled is és a saroknyival mellette lévõ Luxeon is teljesítmény led.
A luxeon itt kapható a kellékeivel együtt Szalma Briginél: http://img.tar.hu/tm...mg/12991779.jpg
A luxeon ledek adatait pontosan megtalálod a www.luxeon.hu lapon, azt nem akarom ide bemásolni. Ott bal oldalon fel vannak sorolva a luxeon led kategóriák és amelyikre rákattintasz azoknak az adatait listázza a lap alján. Ilyenkor lejjebb kell gördíteni. Ott minden adat megtalálható. A fénysugár nagy szögétõl ne rémülj meg mert vannak optikák is hozzá amivel 12 fokos szögtõl lehet különbözõ lépcsõkben világítani. Még ellipszist világító optika is van hozzá.
A 250,-Ftos 16 candelás ledek hûtés nélkül 20-25mA mellett vannak teljes biztonságban. Mondanám, hogy 30mA-ig de elmegy 40-50ig is ha eléggé nagy felülettel hûtöd.
Vagyis 5 db párhuzamosan kötve ebbõl 100-130 esetleg 150mA-t kaphat ami még biztonságos hûtés nélkül.
Persze ha jól tudod hûteni a kristályt tartó lábat a tövéhez közel akkor bátran kaphat 40-45mA-t is darabonként. (össz.200~250mA) Ilyenkor eleinte a hûtõ felületet figyelni kell egy kis idõ után mert ha nem elég a felülete akkor az is túlhevül és csökken a hûtés hatásfoka.
Viszont a Cateye lámpákban gyárilag a 3 led felvesz 120mA-t. Ott nem féltik mert el kell adni a következõt is. Ez szerintem már hazardírozás, sõt idõ elõtti fényerõ csökkenést okoz.
Ha van lehetõséged akkor egy régóta használatban lévõ cateyét (amiben sokszor volt új elem) hasonlítsd össze egy vadiúj gyárival. Persze mindegyiket új elemekkel. A réginek jól észrevehetõen gyengébb fénnyel kell világítania és nem csak a régebben használatos kisebb fényü ledek miatt.
Az, hogy hány lument...
Elõször pontosítom a fogalmat (nem amit te mondtál).
Sok helyen használják gömbsugárzótól eltérõ esetben is a lumen kifejezést de ott inkább a lumen/térszög kifejezést tartanám pontosnak, vagyis a candelát.
Az 1db 16 candelás led fényét szerintem úgy lehetne átszámolni lumenbe, elõször is meg kellene nézni, hogy egy gömb palástját hány darab 20 fokos szögbõl álló részre tudjuk hasítani. (nagyon régen számoltam ilyesmit, most ezzel gondba lennék..) Ennyivel kell elosztani a 16000mcd-t és kijön egy kicsi szám ami a lument jelöli. Szóval egy kicsit bonyolult.
Azt sem értem igazán, hogy miért nem egységes módon jelölik ezeket. Van amikor meghatározható sugárzási szöggel rendelkezõ fényforrás fényerejét candelával határozzák meg ami érthetõ és van amikor lumenben.
A ledeknél használatos feszültség ejtõ ellenállás tényleg nem a legjobb megoldás mert azon veszteség jön létre és amit nem kaphatnak meg a ledek azt is kiveszi az áramforrásból és elfûti hõként. Ennél jobb megoldás a kapcsoló üzemü tápegység. Ez precízen kettõ ic-vel megépíthetõ és stabil meghatározott ármot enged át a ledeken. A tápfeszültsége 6,5V-tól 32V-ig változhat. Bármit teszel a kimenetére azon igyekszik átkényszeríteni a beállított áramot max. ~2A-ig.
Ennek azért nincs jelentõs vesztesége mert a ki-be kapcsolások gyakoriságával szabályozza a teljesítményt kb.300kHz frekvencián. 90%-os a táp hatásfoka.
A fehér ledeken kb 3,4-3,6V között áll be az üzemi áram, de nem a feszültséget érdemes figyelni mert tized Voltnyi változás esetén nagy mértékben megváltozik az átfolyó áram.
Találsz még jókora fényü hûthetõ ledeket a www.laminaceramics.com címen is. pl ilyent is ami szintén hûthetõ pontosabban hûtendõ! ..de a teljesítménye már nagyobb, a címen a lap részletesen tartalmazza minden adatát.
Ahogy a csaj tartja a kezében az csak demo.
Ezeket szigoruan nagyon hûteni.
Most megyek aludni mert álmos lettem. Még szerencse, hogy szabin vagyok.
Posted 2005. August 04. - 05:11
Nem mindegyik huzallábas led megfelelõ !
Még mostanában is van nagyon sok gyenge fényü köztük (6-9 candelás, esetleg kisebb szögü széttartással emellett kicsi fényerõvel) ami csak ráfizetést jelent ha erõs fényü lámpaként szeretnénk használni. Sõt a legtöbb led ilyen gyengébb (legfeljebb 9 candelás) még a gyári 3-5 ledes lámpákban is.
Egyelõre csak egy (talán 2) helyen találtam olyan ledet ami nekem (nekünk) megfelel hatásfok szempontjából.
www.elektrokontha.hu
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne máshol is ilyen v. jobb amirõl nem tudok. Pontosabban van egy másik bolt is de az 12,5°-os és 22 vagy 24cd-s ami kiegészíthet egy ledes lámpát távolra is jól világító keskenyebb fénysugárral. Ezt a címet (grafikán) szóval a térképrészletet a következõ címen lehet elérni: http://img.tar.hu/tmscsaba/img/14434497.jpg#3 (de személyesen csak aug. 9.-tõl /egy garázsból átalakított boltban/). Most még nyaralnak (a térképet nem én rajzoltam)
A bolt kis kócerájnak tûnik de a lényeg, hogy árulják amire szükség van.
Az a led amirõl itt "huzal lábas fehér led" néven beszélek, az 20° fénysugár széttartásu és ez mellett 16 candelás fényerejü. Ezt pillanatnyilag az Elektrokontha boltjában lehet kapni. A címét meg lehet találni a weblapon:
www.elektrokontha.hu
A Klinikák "M"etró megállótól a körút felé érdemes indulni.
A huzallábas ledeknek akkor van elõnyük amikor a hatásfokot tartjuk szem elõtt, vagyis a fogyasztás a lényeges. Itt még 40-45mA-el hajtva is alig jelentkezik a túlhajtásra jellemzõ hatásfok csökkenés. Persze ekkora áramnál már erõsen melegszik a huzallábas led is ami azért mégis valamennyi veszteséget jelez, de ez még mindíg kisebb mint a power ledeknél ami veszteség létrejön.
Arra már rájöttem, hogy a huzallábas ledekbõl nagyon sok kell ahhoz, hogy valóban jól lássunk a fényénél de eddig még ahogy tapasztaltam, a nem nagyon túlhajtott huzallábasokból sok darab világít a legjobb hatásfokkal. persze ha 50%-al nagyobb áramforrást viszünk magunkkal akkor nem kell dekázni a ledek fogyasztásával ennyire. Viszont az akkunak súlya van tehát talán mégis megéri.
Úgy is meg lehet építeni a fényforrást, hogy az egészet egyben függõlegesen billenthetõen és három egymástól elválasztott részt balra-jobbra oldalra fordítható csoportban szereljük fel a bicajra. (a vízszintes billentés még csak ötlet szintü). Ezzel elérhetjük a folyamatosan szabályozható megvilágítás szélességet vagy éppen erõsebb fényt vetíthetünk elõre ha oldalra mégsem kell. Persze ezt is kormányra rögzített válókarral célszerü megoldani, hogy bármilyen körülmények között könnyedén elérjük a billentõ kart.
Ami valóban nagyon lényeges az a fel-le billentés a kormányról mûködtethetõen, mert egy erõs fényforrás forgalomban már vakít. Nekem múltkor csak egy kicsit volt magas de rögtön kiszúrta a kékcsíkos autó és megállt a benzinkúthoz forduás közben. Akkor gyorsan lebillentettem a ledsort és szinte azonnal mentek is tovább tankolni. Gondolhatták "csak az út emelkedett, azért volt magas a fényem".
Persze lehet, hogy nem is azt nézték, hogy magas a fény, csak ilyent még nem láttak.
Jómagam 60 ledet használok a bringán és 28 db-ot a fejlámpában.
Pillanatnyilag a bringa elején lévõket nem tudom túlhajtani a gyári érték fölé de már dolgozom rajta. azzal közel meg tudnám duplázni a fényerejét.
Jókora hûtõbordára vannak felszerelve a ledek ami most csak langyosodik, de rendesen meghajtva már szerintem éppen csak elég lesz a hûtéshez.
Már a másik "forum.terminal" topikban (is) nagyon össze akarnak hozni egy éjszakai lámpanézõ túrát.
Még nem beszéltünk meg semmi konkrétumot de ha lesz belõle valami akkor majd itt is megírom idõben, hogy mikor hol.. ...ha valaki kiváncsi rá.
Viszont ebben az igazán nem túl jól meghajtott változatban nem akartok égni valami igazán nagy teljesítményü fénnyel szemben, "nahát csak ennyit tud??!" Persze szembõl most sem jó bele nézni. Sõt, éjszaka a hegyen látok bõségesen annyit amit kell, 33mA/led-árammal hajtott 28 ledes feljámpa + 60 led elõl (22mA/led). Sok esik a vezetéken csatlakozón kapcsolón. Ezt a sort fogom duplájával hajtani. na akkor lesz fénye, igaz most sem piskóta.
Jártam már úgy, hogy jöttem le a hegyrõl töksötétben és messzirõl látszott, hogy valami valaki jött szemben de nem volt egyértelmü hiába próbáltam messzirõl meglátni az éjszakában, hogy ember vagy állat mert semmi fényvisszaverõ sõt világítás sem volt rajta. Igaz, sok biciklisrõl sem lehet tudni aki nincs kivilágítva.. 8-) Amikor közelebb értem és felismertem, hogy az ott mégiscsak ember lenne, akkor így csinált: , persze akkor azonnal levettem a fényt magam elé.
Most jó sokat írtam, szokásomhoz híven..
Jóéjt és szép napot mindenkinek.
Üdv.: Balu1
Posted 2005. August 04. - 05:08
de majd megemesztjuk
melyik a nagy teljesitmenyu led es melyik a luxeon
a nagyteljesitmenyu az ~ugy nez ki, mint a normal led diodak?
es akkor egy ha egy led ~250ft
abbol pl 4-5db-t osszerakva mennyit falna?
meg mekkora kapocsfesz kell nekik?
ellenallas berakasa unszimpatikus megoldas
~hany lument adnak ezek a dolgok?
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. August 04. - 03:36
Utólagosan hozzá járulok a közléshez, ugyanis én irtam az idézett szöveget. Sõt, köszönöm, hogy idéztedIze nem vagyok profi a temaban ,de szakertotol ideznek (utolagos engedelyevel )
Azért mentem bele ilyen fejtegetésekbe mert sok lámpára rá írnak eszméletlen számokat, hogy ennyivel meg annyi "candelpower"-el világit. Persze, hogy jó fénnyel világit ha magad elõtt egy fél méteres körben (vagy kisebben) koncentrálódik a fény. Sõt ha 20 forintos méretü körbe fókuszálnánk akkor túl lépné a napfény erejét abban a kicsi körben és akár rá is írhatnák "SUN EQVIVALENT POWER". Jó reklám lenne, azon felül nem lenne semmire se jó. (legalábbis kerékpáros viszonyok között)
Kicsi területre kényszerített erõs fénnyel közelre nem sokat érsz mert csak azt a kicsi területet látod vele, oldalt viszont már semmit. Azt hogy az út szélén jársz a bokor felé csak akkor veszed észre egy ilyen lámpával amikor majdnem késõ. Ilyenkor éli át a biciklis az országúton megtorpant vad esetét amikor nem tud kimenni a fényszóró fényébõl mert nem lát semmit a felé száguldó autó fényszórója által megvilágított területen kívül.
Jómagam is jártam hasonlóan egy régebbi rosszul sikerült, kis területet megvilágító kisérlet során. Ilyenkor szinte mindegy mit látunk akkor is abban az irányban megyünk még ha bokor vagy bármi nehezen kivehetõ is állja utunkat. Persze közelrõl elõbb-utóbb kiderül, hogy nem arra kellene tovább..
Az ilyen kicsi széttartásu fény (éppen ezért) legfeljebb távolra jó mert messzebbre elmegy a kicsi divergenciája miatt.
A led megtáplálásáról és a felhasználható led tipusokról tudnék több mindent mondani. itt is mindjárt írok egy-két dolgot sõt ha felmerül további kérdés majd megbeszéljük azt is.
Itt olvastam a luxeon ledeket is emlitette valaki.
Az kimondottan jókora teljesitményü led mert közvetlenül hûthetõ de vannak fenntartásaim egyes tipusaival szemben, sõt még a nagyfényü huzalláb kivezetésü ledrõl (egy meghatározott tipusról) is jó, talán még jobb a véleményem összehasonlító mérések alapján.
(teszteltem én is és egy fejlesztõmérnök srác "Ros-Co." is hasonló véleményre jutott a forum.terminál.hu-n az /itt említett huzallábas/ és a power és luxeon ledek teljesítmény felvétele és fényerõ összehasonlítása során)
A luxeon ledek között is vannak különbségek a teljesítmény értékeken kívül is.
A www.luxeon.hu lapon (ha valaki megnézi) akkor rögtön látható egy fõcím:
"45% teljesítménynövekedés a Luxeon I LED sorozatnál 2005-04-19 10:51"
Ez alatt azt értsük, hogy -
-a Luxeon-I az 1 Wattos led
-a Luxeon-III a 3 Wattos led, a fogyasztása 3W de nem világít annyit mint 3 db 1 Wattos, (a fent említett 1W-osnál elért jelentõs hatásfok növekedés miatt).
Vagyis 3 db 1 Wattos luxeon annyi fényt ad azonos 3W össz. teljesítmény felvétel mellett mintha egy darab 3 Wattoshoz hozzá tennénk még egy darab 1 Wattos 45%-al megemelt fényüt (durva közelítéssel).
Vagyis a 3W-os ennyivel többet fogyaszt, ennyivel rosszabb az energia hasznosítása.
Ezek gyártástechnológiai dolgok ami idõvel biztosan fejlõdik a 3 Wattos luxeonnál is, de ha valakinek nincs korlálan energiaforrás a bringáján inkább az 1 W luxeonból több db-al érdemes terveznie. ...sõt..
Sõt, mondok még jobbat és indokolom is miért jobb.
A hûthetõ kivitelü teljesítmény ledeknek az az elõnye, hogy viszonylag kevés szereléssel elég nagy fényerõt biztosítanak és cserélhetõ az optikájuk. Viszont a végletekig meg vannak hajtva elektromos szempontból ezért a teljesítményfüggõ hatásfokot ábrázoló karakterisztika egyre laposodó tetején dolgoznak. Természetesen erõsebb a fénye de nem annyira ahogy az a fogyasztásából következne.
A huzalláb kivezetésü ledek vékony huzal kivezetésén keresztül nem sok hõt tudnak leadni ezért nem is lehet nagyon nagy árammal hajtani õket, legfeljebb a gyári ajánlás duplájával, esetleg annál kicsivel többel de azt mindenképp jó hûtés mellett. Ha bele gondolunk mennyire elenyészõ ez a túlhajtás a valóban komolyan hûthetõre tervezett powerledekhez képest akkor láthatjuk, hogy a huzallábas ledek még kétszeresen túlhajtva is a hatásfok jelleggörbe emelkedõ szakaszán dolgoznak, vagyis nyereségesebbek mint az azonos fénykibocsájtó kristály technológiával készült jól hûthetõ ezért erõsen meghajtható teljesítmény ledek.
Vissza térve a huzalláb kivezetésü ledekre...
Ha egyáltalán nem hajtjuk túl a huzalláb kivezetésü ledeket hanem megduplázzuk a darabszámot akkor még kisebb fogyasztás mellett képesek elõállítani a nagy fényerõt. Persze az már több szempontból is meggondolandó, hogy 150-200 ledet valaki felszereljen a biciklire.
Habár már lejjebb ment a korábban 400,-Ftos ára 250,-re. Ebbõl akár 100db is egy corabicaj árába kerül, igaz világít is rendesen. Na meg fogyaszt is 3,6V környékén 2-4Ampert (7-15W). Persze ez lefelé bármennyire csökkenthetõ és akkor csak egy normál bringalámpányit fogyaszt és a fényével akkor sem vallunk szégyent. Az természetes, hogy a nagy teljesítményt csak teljes sötétben érdemes használni.
Posted 2005. August 02. - 10:40
Valaki a neten összehasonlított pár Cateye LED-es lámpát. Semmi áramvezérlés nincs bennük, csak egy ellenállás. Így ha normál ceruzaelemrõl mennek, akkor az elsõ 5-10 óra valóban fényes (relatíve), de aztán ahogy esik a fesz, jelentõsen gyengül a fényerõ.
Cateye EL300 (az 5 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 5 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA) Áram/LED (mA)
----- -------- ------------
3.1 10 2
3.7 50 10
4.4 100 20
4.9 150 30
5.5 200 40
Cateye EL200 (3 LED-es)
Kialakítás: 4 ceruza elem - 3 led párhuzamosan - 100 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA) Áram/LED (mA)
----- -------- ------------
4.0 15 5
4.6 30 10
5.0 60 20
5.3 75 25
5.6 90 30
Cateye EL-110
Kialakítás: 4 ceruza elem - 1 led - 47 ohm ellenállás
Fesz (V) Áram(mA)
----- --------
3.6 5
4.0 10
4.4 15
4.6 20
4.9 25
5.5 30
Posted 2005. August 02. - 09:11
http://www.cateyetripleshot.com
Ajánlott kisker ár: 320 USD
Posted 2005. August 02. - 02:38
Ahányszor megvan az optikán keresztül megvilágított terület az optika nélkül világítottban annyival kell elosztani a ledenként megadott x candelát. Ami kijött az a led eredeti fénye candelában kifejezve.
( x az en esetemben 30 volt egy 90 ossz candellara megadott 3 ledes lampa 1 ledjenek elmeleti fenyereje. Ez egy gyari cateye hl-el400, es a fenyertek a "foncsor" miatt lehet ennyi Merhogy valojaban nem tud ennyit az tuti, mivel ilyen led meg nincs - PPG )
A fehér led feszültség igénye kb 3,4 - 3,6 Volt között van. Persze ennek nem a feszültségét szoktuk pontosan meghatározni hanem az átfolyó áram alapján állítjuk be az üzemi értéket. Erre általában a legegyszerübb megoldás az ellenállás.
A ledek egymással párhuzamosan vannak kötve és az ellenállás az egésszel sorosan, ha van. A gyári lámpákban is ezt lehet megtalálni.
Mégegyszer a leden átfolyó áramról...
A 4 ceruzaelemmel mûködõ gyári Cateye lámpában lévõ ledekre rámértem egyszer és egy 3 ledes lámpa esetében 120 mA áramot vett fel. Az viszont (szerintem) túl sok ahhoz, hogy hûtés nélkül tartósan megmaradjon a fényereje.
Írok címet ahol ilyen ledeket lehet kapni ami valódi nagy fényerõt biztosít 20 fokos széttartással és huzal lábas led, tehát beépíthetõ.
http://www.elektrokontha.hu A weblapon megtalálható a pontos cím.
Ott 20 fokos 16 candelás huzal láb kivezetésü ledet kell kérni.
Nem árt vigyázni velük mert jómúltkor nekem is majdnem valami gyenge fehéret akartak adni mert éppen nem volt a 16 candelásból.
A következõ címen találsz egy kis led technológiát:
http://luxeon.com/te...ial/slide10.htm
-------
Szal
mekkora fenyt ad egy viszonylag olcso led - Az a 16-os eleg jo es szerintem nem lehet olyan draga (bar nem neztem az arlistat sajna szal lehet megis, csakmert talan az most a legerosebb ) ) Azert biztos kimazsolazol az arlistabol valamit
mire kell odafigyelni - Ami biztos, a hutesre ha kell! Meg a szokasos elektormos dolgok de azt gondolom te is tudod. (reszben leirta mar balu feljebb a kapcsolast pl)
Ja es bocs hogy belekontarkodtam