Ha odafigyelek akkor nincs gond, egyébként a túltöltés nem tesz jót neki vagy a rövidzárlat sem. Attól robbanhat fel.hat biz ha nincs vedoaramkor akkor hamar hazavagod az akksikat.
foleg ha meg egymassal ossze is vannak kotve
Múltkor is a sör volt a hibás ami elálmosított. Fúj az a ronda sör. nahát ilyesmit.
Akkor elaludtam egy kicsit tõle és azért maradt tovább töltésen ami elszállt.
Na igen, a túlságosan mély kisütést szintén nem szereti a Lítium akku. Vannak léteznek kölönbõzõ (akár processzor vezérelt) áramkörök aminél pontosan meg lehet határozni a töltés jelleggörbéjét és abban az a jó velem szemben, hogy nem issza meg a sört és nem alszik el tõle. Egyébként a PCB-rõl pontosan nem tudom mi és hogyan mûködik de attól még jó lehet. Gondolom valami kontroll áramkör. Azt meg abszolút nem tudom, hogy a méálykisütést hogyan akadályozza meg. Talán valami komplex áramkör ami lekapcsolja a kimenetet ha bizonyos érték alá esik a fesz.nemtom melyik veszelyesebb li akksiknal
de olyankor szoktak bekotni a pcb nevu dolgokat amikor tobb cella van osszekotve.
ezek tobbnyire vmi vedelmet is adnak a tultoltestol is illetve a tulsagos lemeritestol is.
Szóval az mindíg figyel és bavatkozik amikor az aktuális töltési paraméterek ezt igénylik, ilyen van sõt meg is építhetõ akár házilag.
Na de tudod "lustaság fél egészség", legalábbis én ezt szoktam mondani.
Inkább odafigyelek jobban és kisebb árammal töltöm, hogy ne történhessen valami komolyabb dolog.
Ez feszültségfüggõ és ledfüggõ.ha egy ledet ra lokok egy tapra
akkor mekkora aramot fog felvenni?
amennyit csak tud adni az a tap?
Pl a fehér és a kék 3,4-3,5 Voltról 20mA körül.
3,7-3,8 Voltról már másfélszeresét vagy közel a dupláját (emlékezetem szerint) és 4-4,5 voltról már ki tudja hány másodpercig bírja felizzás nélkül.
Sõt ott már asszem villan egyet aztán nagy füstölgés és mûanyag szag amikor kipukkan. De lehet, hogy elõbb elolvad a bekötõ huzal ami nagyon vékony.
Ezek a feszültségek közelítõ étrtékek. Led tipustól is függ, pl attól, hogy régebbi ledek vagy mostani korszerûbb mert annak más a kristály rétegzése.
Ha meg pl luxeont használsz az is más feszültség mellett veszi fel a szükséges áramot.
Ezért a ledeknél csak közelítõleg fontos a feszültség.
Beüzemelésnél az átfolyó áramot kell mérni.
Mindíg csak azonos tipusu ledeket szabad sorosan kötni.
Egy huzalláb kivezetésü led hûtés nélkül könnyedén elvisel 20-25mA-t.
Elvisel 40-et is de akkor már gyorsan csökken a fényereje, vagyis idõben a keletkezõ hõvel arányosan megy tönkre. Viszont ha hûtöd akkor tartósan elviseli.
Mostanában a nagyfényü teljesítmény ledeknál azt az
(áram-idõtartam=1/2fényerõ) összefüggést is meg szokták adni amennyi idõ alatt felére csökken maradandóan a fényereje.
most ugy nez ki, hogy 14.4v tapon leszek egy ideig erre pl ranyomok xdb ledet sorba kotve akkor mekkora aramot vesznek fel.
(ugyi kell tan ~3.5v egy lednek akkor pl 4 led ranyomva a 14.4v-ra)
ha a ledeket sorba kötöd akkor az 4 db és egy kicsi ellenállat, esetleg 3 és egy valamivel nagyobb ellenállás netán egy fesz stabilizátor 10,5V környékére de akár 11V-ra és abból a stabil feszbõl ellenálláson ejted le amíg beáll az üzemi áram. Ez azért lenne célszerübb mert az akku csak töltötten adja le ezt a feszültséget. Arról viszont gondoskodni kell arról, hogy az átfolyó áram soha ne legyen nagyobb mint amit a led darabonként elvisel. Ha viszont kisebb akkor gyengén világít.
Ezt még kitárgyaljuk ha akarod és konkrétan meg van mirõl táplálod amivben a 14,4 V megvan, illetve az mennyire merül a végére.
Most nem akarok nagyon bele bonyolódni de majd a következõ kérdésben (ha lesz) közelebb jutunk hozzá.
Milyen akku ez a 14,4 Voltos?